ФАКТИ.БГ

Хранителните вериги на нож срещу министъра на земеделието

Ние подкрепяме българските производители и фермери – щандовете в нашите магазини сами говорят за това. А какво реално направи министър Танева за българските фермери и производители?, пишат от големите търговски вериги

Публикувана: 14 Април, 2020 15:32
64 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5122
Хранителните вериги на нож срещу министъра на земеделието
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.4 от 27 гласа.

С крайно остро изявление по повод приетото вчера правителствено постановление излязоха големите търговски вериги за хранителни стоки в България и скочиха "на нож" срещу министъра на земеделието Десислав Танева. Позицията е срещу приетото на 13 април правителствено постановление, в което е посочено, че трябва да се отдели "достатъчна" площ в магазините за продажба на регионална българска продукция.

В първоначалния проект беше записано, че за регионална продукция трябва да се отдели половината площ от магазина, но по-късно беше изменено и формулирано с неясното "достатъчна" площ.

Ето и позицията на хранителните вериги:

Изявление на Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, Аванти и Фантастико

По повод приетото Постановление на Министерския съвет за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на Република България в търговските обекти, представляващи вериги от магазини

1. Работим много добре с министерствата на икономиката и здравеопазването за преодоляване на последиците от кризата и стриктно налагаме в нашите обекти правилните мерки на правителството в тази насока. Изненадани сме от предложенията на земеделския министър и то в момент, в който успяхме да убедим потребителите, че няма проблем с доставките на основни стоки и потреблението се нормализира.

2. Приетото постановление е неработещо на практика - така и не се проведе среща с нас, за да предложим мерки за подкрепа на българските производители, работещи от утре. Видяхме деструктивно поведение от земеделския министър Десислава Танева - допускаме, че при приемането на постановлението е подвела своите колеги в правителството относно негово конкретно съдържание, например 90% монопол за млечните продукти.

3. Нашата основна отговорност е да защитаваме интересите на милионите български потребители, които очакват от нас богат избор от безопасни висококачествени храни на изгодни цени – министър Десислава Танева да им обясни от кои любими свои продукти трябва да се лишат, за да сложим на рафтовете по нареждане с постановлението други - на близки до нея кръгове.

4. Ние подкрепяме българските производители и фермери – щандовете в нашите магазини сами говорят за това. А какво реално направи министър Танева за българските фермери и производители?

5. С приетото постановление не се увеличават българските стоки в търговските вериги. С него държавата само преразпределя пазара между българските производители, като дава предимство на едни производители, за сметка на други. Преразпределянето на пазара се прави не на база качество и цена на стоката, а в зависимост от местоположението на производителя. Чии интереси всъщност защитава министър Танева?

6. Проектът се отнася само за няколко търговски вериги, а не за целия бранш, което изкривява свободната конкуренция между търговците и ги поставя в неравностойно положение. Защо министър Танева иска да регулира под 40% от пазара на търговия с храни и да остави всички останали при по-изгодни условия?

7. От пресата вчера научихме, че министър Танева предвижда субсидии за търговски вериги. Любопитни сме да разберем в кои търговски вериги министър Танева насочва тези субсидии и дали тези вериги попадат в обхвата на регулациите на постановлението. Ние не желаем субсидии! Единственото, което желаем, е да се запази пътят избран от България – част от европейския единен пазар, на който чрез нас изнасят немалко български производители.

8. Ние не носим отговорност за проблемите в селското стопанство, трупани с години – 11 млрд. лв. от европейските фондове са отишли в няколко джоба вместо за обединяване и подпомагане на малките производители. Българско сурово мляко за 90% от пазара в България няма - ще продават на потребителите продукти със сухо или вносно мляко на каквито си искат цени при гарантирани с постановление 90% техни продукти на рафта – ето това е господстващо положение, основано на липсваща в България суровина. Нека журналистите поразровят в полза на чий джоб. И веригите няма да могат да спрат това негарантирано и занижено качество да стигне до потребителите, защото постановлението ни задължава да го продаваме. Чий интерес защитава в млечния сектор министър Танева? На малките фермери или на някой голям олигарх?

9. Ако с такива мерки се решават проблемите на производителите, да задължим и търговците на техника да имат 90% българска стока. Така ще развием и промишлеността и министър Танева може да възроди Аграрно-промишлените комплекси (АПК).

10. Добрите практики в Европа в момента за защита на местните производители включват единствено доброволни мерки, а не регулации, например държавата да изкупува от малките фермери за приготвяне на храна за болници, училища, детски градини и социален патронаж. Защо министър Танева не е направила това? Какъв е делът на българските храни там?

11. Ние не носим отговорност за икономическите ефекти от правителственото постановление – попитайте Министерството на икономиката (благодарение на чиято кооперативност от началото на кризата заедно преодоляхме проблемите с продоволствието на населението) какво означава това, защото това е министерството, което и в извънредното положение се стреми да запазва основни принципи на пазарно поведение в полза на българския потребител.

12. Ние вярваме, че свободният пазар, конкуренцията и сътрудничеството защитават най-добре интересите на потребителите и икономиката на България - другото видяхме, че не работи, или нека открито се върнем в социализма, водени от министър Танева.

13. Приетото постановление противоречи на българското и европейското законодателство – скандално е български министър да обявява пред широка група хора, включително свой колега министър, цитираме „Брюксел не ме интересува“ в разговор, записан от самото министерство, а сме се наредили за следващ пакет финансиране от Европа и за чакалнята към еврозоната.

14. Постановлението създава предпоставка за корупция с неясни понятия като „достатъчно място“ и „по подходящ начин“, които ще се тълкуват и прилагат от държавни чиновници по регионите без ясна нормативна база. Дали това не е сред основните цели на министър Танева?

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.4 от 27 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Жоро Павето
1 Отговор
Обзалагам се ,че до месец ще падне главата на министъра.В ЕС има правила и решението на МЗ е против тези правила.

Коментиран от #63


Оценка:
-30 +75

2
Този коментар е премахнат от модератор.
Нашата основна отговорност
3 Отговор
Е да защитаваме интересите на българските потребители. В това изречение е истината.

Коментиран от #17


Оценка:
-7 +58

Юсуффф
4 Отговор
Тия с това писмо направо си правят гаргара с министърката,ама дали тя има акъл да го разтълкува.

Коментиран от #18


Оценка:
-8 +76

дявола
5 Отговор
Това трябваше да стане отдавна много се закъсня на която верига не понася да се изнася

Коментиран от #9, #34


Оценка:
-36 +69

Което означава
6 Отговор
Добро качество без значение бг или чуждо и на достъпна цена всичко друго е лъжа

Оценка:
-5 +76

7
Този коментар е премахнат от модератор.
Мнение
8 Отговор
Да бяха помислили когато преди години им се молеха да инвестират у нас.Сега това са едни картелни организации които извиват ръцете и на производителите и на клиентите.

Оценка:
-6 +70

И ще му работиш
9 Отговор

До коментар #5 от "дявола":


На домус Ага за 300 лв ако така поиска щото няма да имаш къде другаде ако така гоним инвеститори Без значение кой.

Коментиран от #49


Оценка:
-6 +25

Paco
10 Отговор
Ако решат да ни съдят направо ще ни скъсат .Засега май смятат да минат само с жълтия картон.На Винету ще му се дръпне акото.

Оценка:
-15 +45

ЪРП
11 Отговор
АЛОУУУУУ МОДЕРАТОРЧЕТО ПАЛАВО.......,ЗАЩО МИ ИЗТРИ КОМЕНТАРА??????????
НАПИСАХ САМО БЕЗСПОРНИ ФАКТИ!!!
ФАКТ ,ЧЕ ИЗНАСЯТ МИЛИАРДИ КАПИТАЛ ОТ БЪЛГАРИЯ!!!!!!
ДОКАЗАН ФАКТ Е ЧЕ ВНАСЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ ДОЛНОПРОБНИ ХРАНИ 2-РО И 3-ТО КАЧЕСТВО ЗА БЪЛГАРИТЕ !!!!!!!
ДОКАЗАН ФАКТ Е ,ЧЕ СНАБВЯДАТ С 1-ВО КАЧЕСТВО ХРАНИ САМО ЦЕНТРАЛНА И ЗАПАДНА ЕВРОПА!!!!
ДОКАЗАН ФАКТ Е ,ЧЕ ТУК ПРОДУКТИТЕ ИМ СА СЪС МАРОДЕРСКИ ЗВЕРСКА НАДЦЕНКА ,ЗА РАЗЛИКА ОТ ЗЕНИТЕ НА СЪЩИТЕ ИМ СТОКИ В ЗАПАДНаЛА ЕВРОПА!!!!!!!!!!
САМО ФАКТИ!!!!!

Коментиран от #28, #43


Оценка:
-8 +85

Ръмпези
12 Отговор
НЕ МОЖЕ ДА РАЗБЕРА ЗАЩО ТРЯБВА ДА Е НА ОТДЕЛНИ ЩАНДОВЕ БЪЛГАРСКАТА ПРОДУКЦИЯ....НАЛИ НА ЕТИКЕТА ПИШЕ- ПРОИЗВОДИТЕЛ-БЪЛГАРСКИ, ГЕРМАНСКИ ГРЪЦКИ...ТАКА ОТДЕЛНИ ОТСТРАНИ ИЗГЛЕЖДА, ЧЕ СМЕ ПРОТИВ ЦЕЛИЯ СВЯТ....

Коментиран от #22


Оценка:
-12 +33

13
Този коментар е премахнат от модератор.
XXXL
14 Отговор
Бай Ганьовата глупост в момента само катализира вдигането на цените ха хр.стоки. Тия ще си направят картел и като застраховка за бъдещи безумия ще вдигнат цените.С тази недалновидност си вкарваме автогол.Досега кошницата ако ви беше 20 ,пригответе си 30.

Коментиран от #25


Оценка:
-12 +37

Веригите
15 Отговор
трябва да се скъсат. Те тежат на българските производители и с робските условия на плащане които налагат.

Оценка:
-17 +17

681
16 Отговор
Суверенна държава ще кляка пред западни фирми ли? Не били доволни ли?!? Като не им харесва на горепосочените вериги да се омитат! Докога западни частници ще бъдат над националния интерес?

Коментиран от #32


Оценка:
-19 +52

плевен
17 Отговор

До коментар #3 от "Нашата основна отговорност":


Моля?! Смяташ, че тези чужденци са се довлекли тук за да защитават твоя интерес? Подобни изисквания те изпълняват и в други държави, и дори имат клаузи в договорите да изнасят определен процент от тази продукция в трети страни- при нас. Проблема е, че сме ги пуснали тук, а те ни се качиха на главата.

Оценка:
-8 +44

Хахаха
18 Отговор

До коментар #4 от "Юсуффф":


Споко, ще се съберат с Бойко и Мутафчиев и за няма година, две ще го разтълкуват:)

Оценка:
-4 +12

стоян
19 Отговор
А това правило ще важи ли и за градските пазари -където повечето от зеленчуците и плодовете са от чужбина=защо не отредят 70% от площите за български производители =а сега който плати взема маса и продава внос

Оценка:
-1 +33

Факт
20 Отговор
Кои стоки са с БГ суровина!?

Коментиран от #27


Оценка:
-0 +20

Behemoth
21 Отговор
Веригите са най хубавото случило се на българският потребител....още се будя от кошмарите свързани с кривозурлестите мошеници от кварталните магазинчета...

Коментиран от #53


Оценка:
-13 +25

Хаджи хаджи Българин
22 Отговор

До коментар #12 от "Ръмпези":


За да си направи селски ПР, колко са загрижени за народа! Както Комунизма имаше своя край, така наближава и края на Гербаризма! Неадекватни хора в управлението са винаги желани, НО! От кого и за какво?

Оценка:
-7 +20

Зоров
23 Отговор
Аз съм се разбрал с госпожата. Веригите нека си мрънкат.

Оценка:
-0 +16

оня с коня
24 Отговор
ГЕРБ решиха да угодят на БСП осъществявайки популистката им идея за Натиск върху Търг. Вериги.Те че няма да гласувам ПАК ЗА ТЯХ,но това по принцип е КАПИТАЛНА ГРЕШКА,която жестоко ще бъде наказана от Неписаните Световни закони За конкуренцията,формулирани Блестящо от Маркс.На практика ще бъдат облагодетелствани отделни Зеленчукопроизводители,но НЕКОНКУРЕНТНАТА ЦЕНА НА ПРОДУКЦИЯТА ИМ ще бръкне Дълбоко в джоба на Българина,осигурявайки им Липса на КОНКУРЕНЦИЯ и Възможност за Лесни печалби!

Оценка:
-16 +12

ленчето с кремчето в ръце
25 Отговор

До коментар #14 от "XXXL":


ТОЧНО ТОВА ЩЕ СТАНЕ А ОНАА ТЬОТКО Я ВИЖДАМ ДА ПОЕМА ДАЛЕЧЕ,ДАЛЕЧЕ НО БЕЗ ТОМ КРУЗ

Оценка:
-3 +5

прррц
26 Отговор
четете етикета на това което купувате от магазина
нито министър или търговска верига може да каже какво да купи някой...

Оценка:
-0 +16

зжцв
27 Отговор

До коментар #20 от "Факт":


ако нищо не се произвежда тук какво ще работиш и от къде пари за италианскимакарони или полски ябълки...

Оценка:
-2 +11

Хайл
28 Отговор

До коментар #11 от "ЪРП":


И аз го казвам това отдавна но вечно ми триеха коментара...никой не може да ме убеди че "нямало разлика в качеството" по една случайност съм зареждал една от измамните вериги и знам какво е качеството за англия и за българия,млечните "продукти" пилос са от най фалшивите изкуствени млека от хим.заводи на BASF западната част на германия,мин вода "Баничан" вместо 10 лт е 9.5 лт и на въпроса ми ЗАЩО-отговора беше ЩЕ ПРОВЕРИМ и до там...

Коментиран от #35


Оценка:
-1 +26

Анонимен
29 Отговор
Европейците не цепят басма и в прав текст казват че евросубсидиите за земеделие се крадат на най високо ниво.

Коментиран от #33


Оценка:
-2 +28

георги
30 Отговор
Какво ревете бе нали работите.Ние само плащаме без да работим.Тия вериги имат пари и адвокати да разпорят няколко правителства ама прав е колегата по горе,че им показаха само тоягата с която ще ядът бои. Това да не е българският народ да скача след всяка тъпа команда.

Оценка:
-3 +18

31
Този коментар е премахнат от модератор.
32
Този коментар е премахнат от модератор.
Хехе
33 Отговор

До коментар #29 от "Анонимен":


Ако се крадат що не са спрени?

Оценка:
-2 +9

34
Този коментар е премахнат от модератор.
35
Този коментар е премахнат от модератор.
Ееееее
36 Отговор
Да пазаруваш от лидъл, кауфланд и т маркет си е вид мазохизъм към вкусовите ти рецептори. Там няма ниско качество, там въобще липсва качество. Затова съм им сложил Х. А бибочко къде се е покрил, аа мъчи се да включи задна.

Коментиран от #50


Оценка:
-4 +17

От Народа
37 Отговор
Която верига не предлага българска прясна продукция а само пребират и ИЗНАСЯТ ПАРИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ, ПРОСТО Е ВЪЪЪННН.

Оценка:
-4 +18

Mile
38 Отговор
Да си обират крушите! За времето което са тук изнесоха милиарди евро. Парите ни трябва да остават в България.

Коментиран от #41


Оценка:
-6 +15

Ужас
39 Отговор
Според мен трябва да предлагат 50 процента български стоки, за да се стимулира човек да произвежда, тъй като ще знае, че по закон има кой да го купи!!! А не да ми предлагат пластмасовите боклуци от цял свят!!!!

Оценка:
-4 +19

Пазар
40 Отговор
На пазара какво ще се продава Лимони, портокали, банани, салати, и много други неща с лопата да ги ринеш по полето. Рекламата на "Дерони" какво показва -3000декара наш пипер. 3000декара са 450-500футболни игрища. За колко лютеница ще стигнат?

Оценка:
-0 +8

АБЕ
41 Отговор

До коментар #38 от "Mile":


Нима мислите че голяма верига почва да приема стока в багажници,или микробуси? И аз да имам 3-4 магазина няма да ги взема! P.S. НЕ ПАЗАРЯ ОТ ГОЛЕМИ ВЕРИГИ!

Оценка:
-2 +9

Бай буй
42 Отговор
Интересно е дали нашите производители искатда продават качествената продукция във веригите или ще предпочетат да изнасят.
Нашият пазар е изкривен заради корупцията и манталитета. Първо трябва нормално правителство , което е най трудното и няма как да дойде от наличните партии. Бойковистите са по вредни от всичко и трябва да се махат и да ходят в затвора по най бързия начин. Експертно правителство с президентска държава е най разумно. Но първо да изметем тази паплач от управлението .

Оценка:
-6 +4

Алашик маймун камшик истиор
43 Отговор

До коментар #11 от "ЪРП":


Лидлл
каууффлалалант и ощи 2 са банкови ин структури целта е е одерат бг гражданина .по селата ги няма .
Като скапят малките .ще НАМАЛЯТ ценичките като в норвегия

Оценка:
-1 +3

зьцж
44 Отговор
Ако някой знае как е в другите държави да сподели да не стеснява. Например румънските купуват ли румънски зарзават или и те мрънкат, че искат качество а не румънски боклуци

Оценка:
-1 +4

Мдаа
45 Отговор
Отивам в един денонощен магазин, в района е само той, не е от изброените горе - български е.
Казаха преди месец за еврозоната, веднага обикновена стока за 3 лв., на сутринта стана 4 лв.

Питам продавачката: " защо", "всеки ден сменяме цените",
"а на мен всеки ден не ми вдигат заплатата" и си излязох, изобщо не ги жаля търговците с надути цени.

За да може БГ производството да е конкурентно, трябва да се купува директно от производителя, с осигурена търговска инфраструктура.

Само че, ЕС ще ревне отново за "нерегламентирана държавна помощ", и пак ще ни осъдят. С вързани ръце е правителството, заради хора които ни пробутваха светлото бъдеще на ЕС, без да обяснят и негативите от това членство.

Същото е и с еврозоната, затова Британия излезе от нея.
За пазари навремето са се водели войни, за да може твоите работници да имат работа и да пласират стоката си.

Отделно евтината работна ръка, и изтичането на мозъци, и тесни специалисти - медици, програмисти.

Коментиран от #56


Оценка:
-1 +8

Хлеб кръв и Зрелища
46 Отговор
Щом с 10 лева (5евро) вече си купуваш само дребни хранителни боклуци в пазарската чанта ,инфлацията хвърчи като гладна сев.корейска ракета на атомен полигон...........

Оценка:
-0 +6

Голям Слон
47 Отговор
Как какво направиха? Направиха много хора милионери, като си затваряха очите, докато те източваха европари с буренясалите си поляни.

Оценка:
-0 +5

Ivan S
48 Отговор
Къде е сега Гешев, да се развърти и да им затвори магазините на всички дето са подписали за набеждаване, клевета и уронване на доброто име на български министър и правителство? Всички в ареста за 8 месеца до изясняване на обстоятелствата, запориране на банковите сметки в цяла Европа и обектите под ключ до второ нареждане. Хайде главен прокуроре! Покажи им че не могат да се гаврят с министрите ни! Избрали сме най-честните и кадърните и сега ги калят и поливат с помия. Утре барети и икономическа полиция във всички вериги подписали този пасквил срещу правителството. Искат да свалят законно избраните водачи на народа ни!

Оценка:
-3 +5

Проблема
49 Отговор

До коментар #9 от "И ще му работиш":


е,че всички т.н. инвеститори гонят само и единствено своя интерес.Слабо ги интересуват работни места,условия на труд,качество.Печалба да има,пък другото за вярващите.Инвеститор за мен си е баш мръсна дума.

Оценка:
-1 +5

до 36
50 Отговор

До коментар #36 от "Ееееее":


Може ли да ни светнете откъде пазарувате, да знаем къде да търсим био, еко и гурме продукти

Оценка:
-0 +2

444
51 Отговор
Тук са само гости.Или ще се съобразяват с изискванията или да си вземат инвестициите под мишница и кой от където дошъл.Ако почнем да клякаме пред всяка западняшка корпорация е...м ти и държавата.

Оценка:
-2 +6

Готин ама не съвсем
52 Отговор
Не харесвам ГРОБ подчертано! Но решението на министърката е правилно и изключително закъсняло! И един въпрос, на първо време! Нали всички държави сме равнопоставени? Та колко български вериги има в Германия, Австрия, Чехия и т.н.н.? На времето Шварц Груп, собствениците на Лидъл и Кауфланд получиха от Еврогейската и Световна Банки 800 милиона Евро, за да си направят веригите в България и Румъния! Коя българска фирма получи не 800 милиона, а 80, 8 милиона или осем цента, за да прави верига магазини в Германия, примерно? Това е нерегламентирана помощ и е подсъдно. Това е протекционизъм и създаване на монополно положение на пазара по изкуствен начин. Защо тези вериги не са осъдени за това, а и си говорим за глоби от порядъка на милиони Евра! Тези вериги получават най-добрите условия на пазара, а допълнително изнудват далите стока там за още отстъпки! Защо?? За какво другите търговци са пренебрегвани?? Това също е подсъдно, защото се използва монополно положение за допълнителни облаги! Ако по-дребните търговци получават цените и отстъпките на големите, то техните цени ще бъдат с 20-30% по-ниски от на веригите! На всякъде в Европа има изисквания, за определен процент стока във веригите. като за Полша е 50%, а във Франция е над 90%, иначе фермерите им са на улицата! Защо стоката от запад е по-евтина?? Това е доста спорно, защото тя е евтина но и нискокачествена и тук запада си изчиства боклуците, като само ги преопакова и ги пускат, като български! Освен това, бъ

Оценка:
-2 +5

Ами
53 Отговор

До коментар #21 от "Behemoth":


без веригите,викаш от глад умираме а?Жалко мислене.

Оценка:
-1 +3

Паметен
54 Отговор
Май бързо забравихте как преди няколко г. ви вдигнаха 3-ПЪТИ цената на яйцата за Великден - един министър и един премиер

Оценка:
-1 +2

Готин ама не съвсем
55 Отговор
Освен това българският производител получава с пъти по-малки субсидии от западните, което е също дискриминационно! Големите Вериги в продължение на над 10-12 години бяха все на "загуба" и не плащаха данък печалба тук! Кой и защо допусна това? Коя българска фирма може да направи същото и данъчните да не са я разнищили и коя българска фирма в Германия не плаща в продължение на години данък печалба? Това не е ли подигравка с България? И се стигна до там, Орбан да заяви на "Големите Вериги" в Унгария, че ако до края на годината не излязат на печалба, то той ще ги помоли да напуснат страната му! Но ние си нямаме Орбан!

Коментиран от #59


Оценка:
-0 +11

444
56 Отговор

До коментар #45 от "Мдаа":


Още много има за казване но и това няма как да е по-точно.Браво.Дано стават повече хората с твоето мислене.

Оценка:
-0 +1

АНТИГЛОБАЛИСТ
57 Отговор
Пазарувайте в малките магазинчета! Тия вериги от списъка да си вървят! Да си продават боклуците с палмово масло и гмо в тяхната кочина.

Оценка:
-0 +5

Василев
58 Отговор
Както всичко в тази държава и промените в закона и напъните са за замазване на положението, т.е. чиста пунта мара. В закона няма отбелязан орган на контрол и санкции, те са посочени в заключителните разпоредби на закона, препращащи към други заКони, където такива проверяващи, удостоверяващи и санкциониращи органи не са посочени, демек ги няма..... И, кво праим, една голяма пунта мара както всичко в страна, пипнато от политици.

Оценка:
-0 +4

Виж кво пишат
59 Отговор

До коментар #55 от "Готин ама не съвсем":


Кaктo вcичкo в тaзи държaвa и прoмeнитe в зaкoнa и нaпънитe ca зa зaмaзвaнe нa пoлoжeниeтo, т.e. чиcтa пунтa мaрa. В зaкoнa нямa oтбeлязaн oргaн нa кoнтрoл и caнкции, тe ca пocoчeни в зaключитeлнитe рaзпoрeдби нa зaкoнa, прeпрaщaщи към други зaКoни, къдeтo тaкивa прoвeрявaщи, удocтoвeрявaщи и caнкциoнирaщи oргaни нe ca пocoчeни, дeмeк ги нямa..... И, квo прaим, eднa гoлямa пунтa мaрa кaктo вcичкo в cтрaнa, пипнaтo oт пoлитици.

Оценка:
-0 +3

Spectator
60 Отговор
Тази история ще свърши много зле за калинката Танева и началника й. Относно призивите на някои тук Каскета да нахлуел с барети в магазините пък просто нямам думи... В Гуантанамо ще има място за всички от сърце.

Оценка:
-0 +4

61
Този коментар е премахнат от модератор.
62
Този коментар е премахнат от модератор.
защо
63 Отговор

До коментар #1 от "Жоро Павето":


има правила - по цяла европа - само тука нямя за веригите - наглеци дето точат държавата и не плащат данъци

Оценка:
-0 +4

Русенец
64 Отговор
Веригите са създадени с идеята да работят срещу родното производство. Имат си алъш-вериш с вносителите, които са много щедри с тях, и не искат да си разбутват рахатлъка.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Иван Обрейков
Това коментира маркетинговият директор на "Юлен", Иван Обрейков
Не строим нито хотели, нито публични домове, както твърдят еколози, а спортни съоръжения"

Още бисери
ТОП 5