Last news in Fakti

15 Април, 2020 14:20 1 992 30

Министър Танева: Постигнахме обединение с търговските вериги

  • десислава танева-
  • земеделие-
  • търговски вериги-
  • хранителни вериги

Оставаме отворени за обсъждане и сме готови да бъдем модератори, допълни земеделският министър

Министър Танева: Постигнахме обединение с търговските вериги - 1
Снимка: БГНЕС

Мисля, че постигнахме обединение за регионалните къси вериги за доставка на свежа продукция от местни производители. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, цитирана от агенция "Фокус".

„Всичко, което веригата си управлява към момента, техният оператор – това са си техни принципи. Те се запазват. Разбира се всеки от тях даде и допълнителни предложения. В това трудно време мога само да благодаря на всички оператори, които ще бъдат достатъчно експедитивни бързо да предприемем мерки за компенсиране на намалението на потреблението. Тези мерки са доста повече. Няма как някой да си мисли, че това е единственото спасени в тази криза. Мерките са няколко, по няколко направления, но безспорно основното остава достъпът до българския потребител, а вече изборът е само негов какво ще потребява и консумира. Оставаме отворени за обсъждане и сме готови да бъдем модератори“, добави тя.

Към изявлението на Танева се присъединиха представители на веригите за продажба на хранителни и други стоки: Йордан Матеев от Сдружение за модерна търговия, изпълнителният директор на МЕТРО Светослав Гаврилов и главният изпълнителен директор на ЛИДЛ Милена Драгийска.

Танева обясни, че сутринта, след проведеното заседание на Министерски съвет, тя и премиерът Бойко Борисов са провели видеоконферентна връзка с представители на сектори в земеделието и браншови организации.

„Със зърнопроизводителите, Асоциацията на земеделските производители, представителите на млекопреработвателите, на производителите на мляко, животни, плодове, зеленчуци и биопродукти. Всички се включиха в срещата по отношение на приетото Постановление на Министерски съвет за създаване на регионални къси канали за доставка в търговските вериги“, посочи земеделският министър.

Десислава Танева припомни, че на вчерашното парламентарно заседание депутатите приеха и определението за обхвата на търговските обекти, които ще попаднат в обхвата му, а именно всеки оператор с над 10 обекта на територията на страната.

„Трябва и съм длъжна да отбележа и благодаря, че част от операторите работят последователно по този принцип от една-две години и малко по-малко нещата се случваха, но настоящата пандемия ни принуждава да вземем бързи ликвидни мерки с цел минимизиране на щетите и загубите от свитите пазари като цяло в Европа и света. Да минимизираме изхвърлянето на храна – такова, каквото се вижда вече в другите страни. И да оцелеят нашите фермери в най-уязвимите сектори“, допълни тя.

Като проблем Милена Драгийска видя, че налагането изцяло на ограничение за асортимент, който е изключително български, може да доведе до съответна мярка от държавите, чиито продукти и сега се продават в родните търговски вериги.

„Не само се обединихме около работещи мерки, но имаме и общо разбиране за необходимостта по разумен и смислен начин да бъде подпомогнат българският производител – нещо, което правихме и досега, но ситуацията в момента е различна. В кризисна ситуация трябва да се отворят максимално много канали и мерки, които да разрешат този комплексен проблем. Затова представихме на премира и г-жа Танева допълнителни мерки, по които работихме през последните дни и за финансиране, и за улесняване на логистиката. Може би най-същественият проблем, за да се предложи местна българска продукция от малки производители на рафтовете при гаранция за качество в полза на потребителя, както и други мерки от краткосрочен, средносрочен и дългосрочен характер. Искам да уверя, че българските производители могат да са спокойни, тъй като ние сме убедени, че тази подкрепа е изключително важна в този момент. Поискахме от Министерство на земеделието в пълна координация да скъсим пътя на комуникация, за да можем по места да помогнем на най-спешните, които буквално от утре биха извадили продукция и на които например им е отказан износ. Искаме да уверим, че заставаме категорично зад становището, че българското сурово малко трябва да бъде минимум на 90 % онази суровина, която да се вложи в млечните продукти, които предлагаме на рафтовете си и се произвеждат в България. По това спор не може да има. Налагането изцяло на ограничение за асортимент, който е изключително български, може да доведе до съответна мярка от държавите, чиито продукти и сега са на нашите рафтове. Това не трябва да го допускаме, тъй като ще попречи на износа на българска продукция в тези страни. Това би могло, ако се прилага в крайна степен, да доведе и до ограничения на избора пред българския потребител. А нашата задача е да пазим този крехък баланс между интереса на българския потребител, защитата и помощта за българския производител и ние като търговски вериги да бъде медиаторът между едните и другите“, каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокорчо🙄

    11 2 Отговор
    Аз пък няма си купувам от твоето брашно в големите в големите вериги,

    Коментиран от #3

  • 2 Вашето мнение

    12 1 Отговор
    И тая цялата дандания за това, че танева са я приели и са разговаряли с нея? Нищо конкретно.
  • 3 Вашето мнение

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кокорчо🙄":

    Правилно си разбрал, танева я интересува благопулучието само на зърнарите.
  • 4 бес досега не съм губил

    12 0 Отговор
    Ако от цялата работа и един реален производител намажи ще черпя всички кой каквото иска!

    Коментиран от #16

  • 5 Мисля

    15 0 Отговор
    че отдавна си за раирана премяна и стотици години затвор ! Делба на милиарди от ЕС , поделени и попилени между свои "фермери" и "животновъди" от мошеник нагоре !
  • 6 Ало стрино

    3 2 Отговор
    сега е времето да ги изгоните защото на фона на безпрецедентната финансова криза капиталите които генерират отиват в държавите чиято собственост са.
  • 7 въпросче

    4 0 Отговор
    главната изпълнителна директорка на ЛИДЛ Милена Драгийска. животни, плодове, зеленчуци и биопродукти. КАКВО ОЗНАЧАВА БИОПРОДУКТИ? Животните,плодовете и зеленчуците да не би да са терминатори?!
  • 8 Ужас

    3 1 Отговор
    А кога ще премахнете "такса продукт на щанд", "такса реклама", "такса продажба в нашия магазин"???? Това е проблема с веригите!!! И трябва да се изкорени, за да падната цените на самите продукти!!!
  • 9 Юсуффф

    5 0 Отговор
    Абе душа с шефа ти Делянчо бързо дадохте заден,не ви се получи PRa.
  • 10 Бой&ко

    5 1 Отговор
    Значи Борко няма да изкупува развалените зеленчуци. Пазарите ще работят, а големите вериги ще си продават както преди. Големите вериги и сега продават БГ продукти на сертифицирани производители.
  • 11 тралала

    4 0 Отговор
    И такса "телевизор".Такса "въздух" може би скоро.
  • 12 Какво

    12 0 Отговор
    си постигнала , ма ? Търговските вериги имат подписани подплатени сериозно договори и няма какво да се разправят с теб ! Вдигаш пушилки за пред някой друг улав , който би ти се вързал на номерата , колко си се "закахърила" за гражданите , безроднице !
  • 13 Шопо

    7 0 Отговор
    Абе ние искаме да отворите кооперативните пазари !Цял живот си пазарувам от бабата с бохчата.
  • 14 А аз пък постигна СПОРАЗУМЕНИЕ

    0 0 Отговор
    Ха сега
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ума на нацията

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "бес досега не съм губил":

    Боко Тиквата!Производител на празни приказки!
  • 17 Електорална единица

    13 0 Отговор
    Всички помним как със злоба и ярост изби овцете и прасетата на хората без да има доказано заболяване.

    Коментиран от #18

  • 18 Бой&ко

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Електорална единица":

    И сегашното е съмнително.
  • 19 Codeina

    2 1 Отговор
    И кво искат да ми кажат че ще изхвърлят висококачественото френско и холандско сирене и ще трябва да ям само саламуреният боклук ли?

    Коментиран от #20, #27

  • 20 Бой&ко

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Codeina":

    Не бе, купи си от сиренето от тебешир родно производство 6,50лв килото. Или па кисело млеко де само 2-3 марки беха от истински продукти. Или па Народен Хамбургски салам. Може и кайма народна да си купиш.

    Коментиран от #28

  • 21 Гуньо от Левуново

    4 1 Отговор
    Германия след обединението веднага вкарва закон в самата конституция.Не цитирам дословно ,но по смисъл: Никой няма права,да закупи земеделски масиви над 10 хиляди дка.Независимо от това,каъв вид земеделие ще се развива...Кеф ти ръж,целина,грозде,ябълки,но до 10 хиляди дка.Така се създава реална конкуренция в отделните отрасли на земеделието.И още нещо имат.Не се разрешава юридическо сливане на двамаили повече собственици на земи.У нас,специално зърнарите са номер едно.Няколко фирми държат милиони дка само със жито,царевица и слънчоглед.През 2012 само един от тези латифундисти ( на 29 г тогава) получава само от евросубсидии 28 млн.лева.Те изсмукват ежегодно над един милиард само през субсидии.Но житото го изнася навън.Най качествената хлебна пшеница.Тук добива,получава субсидии,но изнася навън,а тук за офсете и катърите остава фуражно зърно.За хляб! Така наречените Олигарси,който познаваме са дребни риби в сравнение с тях.Но те винаги са в сянка! Ето защо нямаме силно производство на промишлени основи ,в зеленчуци,плодове и животновъдство.Парите изтичат там
  • 22 меракли оглу

    1 1 Отговор
    тая кака,бих я поканил на вечеря,излъчва много сексапил
  • 23 Дарвин

    2 1 Отговор
    Къде изчезна чумата по свинете?

    Коментиран от #25

  • 24 Русенец

    2 1 Отговор
    ТанеФа е само за Дунав Мост. Бая турски тираджии ще ощастливи.
  • 25 Русенец

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Дарвин":

    Където ще изчезне и Ковид19 в джобовите на ГЕРБ !
  • 26 разпутин

    0 1 Отговор
    За Десито - упорита е, взе да ми харесва ......, а тоя от метро гърневски май беше, много точни неща каза !!!
  • 27 Десислава

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Codeina":

    изпий си рудотела,
  • 28 комплексар

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бой&ко":

    големи критикари, въздухари тука, живей 5/6 години навънка, яж само холандски безвкусни сирена и италиянски или испански мазни салами и тогава коментирай, като се вирнеш и 1 мазна баница с айрян щи са види деликатес !!!
  • 29 КОРУПЦИЯ ЛЮБИМА

    1 0 Отговор
    Постигнахме обединение с търговските вериги -- НАПЪЛНИХА НИ ТОРБИТЕ С АГНЕШКО , БЕЗ ПАРИ !
  • 30 Кокошката

    0 0 Отговор
    С милионите декари и офшорки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове