Last news in Fakti

14 Април, 2020 17:41 1 909 34

Млекопреработвателите подкрепиха усилията на министър Танева

  • десислава танева-
  • млекопрроизводители

Регионалният производител да продава в областта в която е регистриран и в съседните /граничещите/ на нея области

Млекопреработвателите подкрепиха усилията на министър Танева - 1
Снимка: БГНЕС

Национална асоциация на млекопреработвателите в България категорично подкрепя усилията на министър Танева в помощ на българските производители на хранителни продукти в тази изключително тежка и опасна ситуация.

Тази ситуация без аналог в новата българска история изправя цялата държава и целият ни народ пред изключителни трудности и го поставя на ръба на оцеляването.

Искаме да изкажем нашите благодарности за държавническата и позиция и волята да се защитят родните производители, както и да се осигури и спаси най-сигурния източник на препитанието на народа – българската хранително-вкусова промишленост.

Адмирираме и нейните усилия да осигури на малките производители път до потребителите, именно сега, когато значима част от обичайните канали за продажба на стоката им са възпрепятствани или направо затворени.

Всяко хранително производство представлява верига от дейности. Млякото, преди да се опакова или направи на сирене, е произведено от десетки хиляди фермери на територията на страната.

Крах и фалит на предприятие означава крах и фалит на десетките ферми, които го снабдяват със сурово мляко. Това освен всичко ще доведе и до допълнителен ръст на безработните.

Не желаем да ограничаваме ничии права, символична е подкрепата която се изисква а именно да се изложат приоритетно продуктите - българско производство. Това ще се отрази както на производители на храни, така и на неразривно свързаните с български фермери и земеделски страни по цялата ос на земеделското ни стопанство, за да стигне храната днес и за да може да стигне и утре до българският потребител.

Земеделската стока е с ограничен срок на годност, често малотрайна - необходими са действия веднага, тя не може да чака и просто да се развали и изхвърли, трябва да се намери най-прекия път до трапезата на хората. Затова ние подкрепяме и апелираме: 90 % от търговските площи на които се излагат млечни продукти да е предназначена за стоки, произведени от предприятия, опериращи на територията на Република България.

По този начин смятаме, че ще осигурим възможността на заплашени производители да получат достъп до повече точки на продажба.

Ще акцентираме и следим да се гарантира високото качество, безопасност и проследяемостта на съответната стока, би следвало всички производители да имат интегрирана НАССР система и ISO, както и да се проверява това те да не оперират в т.нар. „сив сектор“ , който разяжда нашият бранш вече десетилетия.

Относно километрите, залегнали в Проекта на Постановлението, нашето мнение е, че по-просто и по-ясно би било като критерии за определяне на регионален производител да се използва областното административно разпределение съществуващо в страната.

Предлагаме регионалния производител да има възможност да продава в областта в която е регистриран производственият му обект както и в съседните /граничещите/ на нея области.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    30 4 Отговор
    Какви млекопреработватели са?? БАНДА МОШЕННИЦИ!!!
  • 2 В България

    27 3 Отговор
    няма млекопреработватели, тези бандити преработват всичко друго, но не и мляко.

    Коментиран от #11, #16

  • 3 Горо

    15 2 Отговор
    Като всяка друга мярка на правителството и тази няма да сработи. Но нали популизмът е по-важен?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Далавера демагогията

    18 1 Отговор
    Сега, като спаднаха цените на енергията и горивата, дали ще спаднат цените на бълогарските млечни продукти?!

    Коментиран от #22

  • 6 зьцж

    8 14 Отговор
    Тая министърка поне нещо се опитва да работи. Какво работи министърката на туризма, като няма туризъм и взима ли заплата?
  • 7 Алоуууу

    17 3 Отговор
    Кожодери измамници, какви са тези ваши цени на млякото, на Запад един литър мляко е по евтино от България
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Калоян

    27 1 Отговор
    Млекопреработвателите кога ще си оправят качеството? Има точно три вида нормално сирене у нас, а нормален узрял кашкавал нямаме нито една марка! И най евтината холандска гауда е в пъти по добра от най скъпия наш кашкавал, срамота! Шайка печалбари!!!
  • 10 Мляко

    16 2 Отговор
    От 1 литър прясно мляко се прави 1литър кисело. Нека ми обяснят как го изкупуват по 60 ст, а половин литър кисело е 1 лев. При положение, че са взели част от маслеността и я продават отделно.

    Коментиран от #20

  • 11 Jeep

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "В България":

    Нaй-точния коментaр. Ще подкрепят, нaли поcле ще бухaт двойно количеcтво cухо мляко и кaквото тaм нaмерят.

    Коментиран от #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 дибил

    20 0 Отговор
    Разбира се , че ще подкрепят нали продават менте сирене и кашкавал от палмово масло и сухо мляко но го продават на цени като истинско.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 чакат си поредния келепир

    14 1 Отговор
    Преработвателите на палмово масло и чужди сухи млека са 100% гербери.
  • 16 Еблю

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "В България":

    За да има мляко трябва и да има животни които всъщност ги няма.Животновъдството е отрасъл който е унищожен на 80-90%

    Коментиран от #21

  • 17 дичо

    13 3 Отговор
    Като чуя за Бг производител и ми се гади , и тичам да драйфам

    Коментиран от #24

  • 18 само питам

    8 1 Отговор
    Ако имам крава, може ли да я връжем у ЛИДЛ до хладилнико с дойчовското млеко и който иска да суче направо от цицката - примерно на минута и разбира се с касов бон...
  • 19 Гого

    17 0 Отговор

    До коментар #11 от "Jeep":

    Я виж колко хиляди тона палмова мазнина се внасят за нуждите на ,,млекопроизводството ,, за година, ами сухото мляко? Могат да си го влагат до 20 процента и то законно,за сухото мляко става дума. и това си се води краве сирене, не ,,продукт,, Нашите хитряги такъв автогол ,гол......ха ха си навират в момента, че им е бедна фантазията.
  • 20 Забележка

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мляко":

    Готов си за КЗК, питаш ама и ти не знаеш защо... и много обичаш да ти се подарява...
  • 21 Ха ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Еблю":

    Тогава кой знае на какви цени ще ни продават
  • 22 отговор

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Далавера демагогията":

    няма, щото пада и потреблението...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 1212

    10 0 Отговор
    За кого се дават субсидиите за земеделието?Субсидиите в земеделието се дават от ЕС за развитието на дребния и средния производител в земеделието.В западните европейски страни има ограничение на това какво значи среден зърнопроизводител.Собственици но повече от 500 000 декари не са вече среден бизнес и на тях не им се дават субсидии.Защо в България се дават субсидии на така наречените зърнари,собственици на 1 000 000,2 000 000 и повече декари земя.Ощетяват се всички отрасли в земеделието в които участва дребния и среден бизнес.У нас трябва да се определи таван от 250 000 - 300 000 декара обработваема земя.За останалите над този таван не трябва да има субсидии.Къде са корумпираните?Това е въпрос към главен прокурор Гешев!
  • 26 фактология

    0 1 Отговор
    Всичко зависи от купувача дали да им купува измислените боклуци или не.Аз си пазарувам извън България млечни продукти от доказани производители.Сега малко зор с тая карантина, но ще избутам.
  • 27 Да се знае

    2 0 Отговор
    Кaктo вcичкo в тaзи държaвa и прoмeнитe в зaкoнa и нaпънитe ca зa зaмaзвaнe нa пoлoжeниeтo, т.e. чиcтa пунтa мaрa. В зaкoнa нямa oтбeлязaн oргaн нa кoнтрoл и caнкции, тe ca пocoчeни в зaключитeлнитe рaзпoрeдби нa зaкoнa, прeпрaщaщи към други зaКoни, къдeтo тaкивa прoвeрявaщи, удocтoвeрявaщи и caнкциoнирaщи oргaни нe ca пocoчeни, дeмeк ги нямa..... И, квo прaим, eднa гoлямa пунтa мaрa кaктo вcичкo в cтрaнa, пипнaтo oт пoлитици.
  • 28 7376

    3 0 Отговор
    Кой я подкрепя тая Единствено ЗОРО лакея и щото лапа кинти и тя....
  • 29 сега се сетиха

    0 0 Отговор
    като продължат затворените граници а заради вируса да , и има недостиг ще падне шайката затова започна да мисли и коридорите за тировете са една посока ние да им купуваме буклуците а оттук са натоварени с наши работници
  • 30 Симеонов

    1 0 Отговор
    Помня опашките пред всички видове магазини от времето на плановото стопанство и "развития" социализъм и не ми липсват. Затова е добре да спрат опитите да регулират пазара в нечия полза и то по време на криза. От "личната" война с големите търговски вериги, най-вероятно ще загубят само българските потребители. Нека оставим на всеки да има право на избор. Това, което се продава скъпо не е непременно и качествено, нали така. Но е добре, когато влезем в магазина, да видим рафтовете пълни. И всеки да може пазарува според джоба си , а не само да влезе и да излезе с празна торба, защото цените не са му по възможностите или рафтовете са опразнени.

    Коментиран от #34

  • 31 Русенец

    1 1 Отговор
    На всеки щанд българската продукция трябва да е приоритет.
  • 32 Кой я е подкрепил

    0 0 Отговор
    Подкрепил я Зоров, и още две три помиярчета на Бойко Борисов.
  • 33 киро

    1 0 Отговор
    От името на всички живи същества различни от човеците:всички хора испукайте щото сте най големите паразити и вредители.мръсна сган.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове