Last news in Fakti

29 Април, 2020 15:15 3 917 31

Задължиха търговските вериги да продават родна продукция

  • търговски вериги-
  • магазини-
  • храна-
  • хранителни стоки

Правителството прие изменение на Постановление №70 на Министерския съвет от 2020 г. за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на Република България

Задължиха търговските вериги да продават родна продукция - 1
Снимка: БГНЕС

Търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната се задължават да предлагат регионална продукция. Правителството прие изменение на Постановление №70 на Министерския съвет от 2020 г. за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на Република България в търговските обекти, представляващи вериги от магазини. Изменението касае привеждане на приетото ПМС № 70 в съответствие с текста на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. - определението за търговски вериги, както и осъществяването на контрола за изпълнение на разпоредбите на постановлението. Това съобщиха от прессцентъра на кабинета.

Контролът по изпълнение на постановлението се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните.

За неспазване на изискванията на постановлението се налагат санкции, съгласно чл. 16а, ал. 2 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. При нарушение се налага имуществена санкция от 15 000 до 25 000 лв., при повторно нарушение - от 30 000 лв. до 50 000 лв.

От правителството припомнят, че с ПМС № 70 се въвежда изискване местата за продажба да са с площ - достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство. На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители.

Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област.

За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София - област, както и област Пловдив.

Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хрониките на герберлунгия

    46 7 Отговор
    Във всички вериги и до сега си се предлага българска продукция. Явно калинките от герб, вече не могат и пиар да си направят като хората.

    Коментиран от #3, #18, #23

  • 3 Абсурдистанска реалност.

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хрониките на герберлунгия":

    ➕➕➕👍
  • 4 Ташунко

    25 7 Отговор
    А защо не сте написали процентното съотношение Българска продукция/Внос? Нали се "борихте" за 50/50? Кел файда, ако има по два-три артикула българско и стелажи, камари от вносните отрови...ама дай да пишем...
  • 5 Guest

    45 8 Отговор
    Не е зле. От преди малко: пресни картофи български на пазара 2.8 лв/кг, в Лидъл френски - 1.7 лв/кг!!! Да си ги ядат булгаристанските. Предпочитам френските! При Ганчо трудът 3 лв/ч, у френско - 10 евр./ч. Що така бе Ганчо?! Те сега веригите ще ти кажат "кон боб яде ли", щом се опитваш да тарикатееш.
  • 6 Хрониките на герберлунгия

    27 2 Отговор
    Десислава танева през цялата си политическа кариера, като герберка е подкрепяла зърнарите. Цялото и министерство е впрегнато да изпълнява политика в подкрепа на зърнарите. Каква идея за подпомагане на дребния и средния зем. производител може да роди една зависима тиква? Никаква и половина.
  • 7 Ръмпези

    18 8 Отговор
    АЗ ЩЕ ПРОДАВАМ БЪЛГАРСКА ПРОДУКЦИЯ, НО АКО НЕ Я КУПУВАТ ХОРАТА ЩЕ ДОЙДА В БАНКЯ И ЩЕ ТИ Я ИЗСИПЯ ПРЕД ВРАТАТА...
  • 8 Поради неадекватната мутренска

    20 7 Отговор
    политика,вече веригата ХИТ си отива.Ще я последват и другите! После мутрите ги чака женския пазар,да се избиват там.Подобно на приматите от БГ лай-оморие.
  • 9 Гражданин

    12 5 Отговор
    Стига с тази оропаганда на патриитизъм бе и сега продават бг продукция търговските вериги и е повече от вносната! На етикета като пише на латиница не значи че е внос!
  • 10 Юлиан

    11 3 Отговор
    Толкова ли няма един сериозен милионер, който да направи достатъчно голямо животновъдство и земедели, както преди държавата правеше и да пусне само нашенско там и да остават всички пари в България от хранителната търговия. И Германия да си търси друг да им пълни джобчечата, правейки се на образец за Европа 😁

    Коментиран от #11

  • 11 Хрониките на герберлунгия

    17 1 Отговор

    До коментар #10 от "Юлиан":

    Има, познавам поне 10-11 такива. Те имат възможност и могат да зареждат всички магазини в страната с българска продукция. Но това какво помага на обикновените хора? Нищо, поради високото ниво на механизация в тези стопанства ще има 1000 човека наети на работа. Цените в магазините ще са същите както сега, така че това не помага и на потребителите. Въпросът е в дребния и средния производител, които шайката на герб унищожи.

    Коментиран от #27

  • 12 Глупости !

    17 4 Отговор
    Тоест какъв е смисъла на наредбата ? Да продават български стоки ? Че те и сега продават . Колко ? Ами наредбата явно казва - както си прецените . Безсмислено упражнение е всичко това - напънала се планината и родила мишка .
  • 13 Ураааа

    12 4 Отговор
    Айде на българските банани и портокали, урааса
  • 14 Русенец

    11 3 Отговор
    Веригите най-добре да затворят от днес до Гергьовден, в знак на солидарност с Вируса, за да предпазят работниците си, като ги пуснат в платен отпуск, пък после да видим Бойколюп Първи каква друга глупост ще им наложи !
  • 15 Boy&Co ltd

    14 3 Отговор
    У Кауфланда вече продават само БГ зеленчуци. И поради високото производство на БГ зеленчук им се наложи махнат половината си щандове за зеленчук. Оказва се че Българското производство не може да задоволи вътрешния пазар.

    Коментиран от #22

  • 16 Баце

    7 1 Отговор
    Ще продавате само български суджуци!
  • 17 Аз па не пазарувам нищо от бегето

    0 10 Отговор
    Щото е гадно и е измама
  • 18 ян бибиян

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хрониките на герберлунгия":

    В Л...си има ,,Родна стряха,, В К.......пък има толкова българска продукция,колкото никъде другаде. Сега веригите ще свалят на вносните продукти цените,а ще оставят нашите хитреци да си слагат каквато цена искат . Ама вола като рие ла...на и ги мята на гърба си. И вносните краставици и българските имат пестициди.Без пестициди няма краставици. Български домати от 4 лева ли ще се купуват,или турски и гръцки по 2 лева. Има време,ще видим.....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 aaa

    11 2 Отговор
    Боко и компания съвсем изтрещя.Ако овчия народ все още ви търпи незнайно докога,мислите ли че господарите ви зад океана и европейските им слуги ще ви търпят безумията...
  • 21 Чочо

    10 1 Отговор
    Да кажа на другарите от ГЕРБ че тази работа става чрез лоялна конкуренция, а не с директиви.
  • 22 До сега най-много стоки в Кауфланд

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Boy&Co ltd":

    бяха полски. По качество не са първокласни,но БГ пропиля шансовете си през време на предприсъединителните преговори за влизане в ЕС,глава Селско стопанство.Тогава преговарящата Кунева ни предаде и на БГ дадоха най-мижавата квота за производство и износ на зеленчуци с което ни обрече да станем от голям износител в изключителен вносител и потребител на чужди плодове,зеленчуци и месо.Отделно Ф.Димитров унищожи модерното селско стопанство с единствените в света ликвидационни комисии и върна дребните частни ниви с местно значение.

    Коментиран от #24, #25

  • 23 ген.Майтапчийски

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хрониките на герберлунгия":

    Предлага се и ще се предлага Турски зеленчук произведен в БГ. Всичко е ала бала. Нема като как Бойко да забрани на Ердоган да си продава зеленчука в БГ. Просто вече ще рупаме по скъп Турски зеленчук
  • 24 Boy&Co ltd

    2 6 Отговор

    До коментар #22 от "До сега най-много стоки в Кауфланд":

    Да бе да. Един познат живее в къща с два декара двор и кладенец, за миналата година си беше произвел 10 бурканчета по 500гр лютеница. И го питам : не те ли е срам бе? Отговори ми: Немам свободно време, в Кауфланд лютеницата на Олинеза ми излиза по-евтино. Според него Филип Димитров и Миглена Кунева са постъпили правилно.
  • 25 Boy&Co ltd

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "До сега най-много стоки в Кауфланд":

    Ако не беха Филип Димитров и Миглена Кунева, Боеку и до ден днешен щеше да гледа картофи, да пасе овцете и немаше да е министър. Те това е твоята логика.
  • 26 Хммм

    6 2 Отговор
    Никой не купува бг стока ,щото е некачествена,сирене и кашкавал ,гръцки или Холандия.
  • 27 Юлиан

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хрониките на герберлунгия":

    В момента живея на вила. Посяхме всичко възможно, отново. От 94та насам, правим така. За зеленчука мога да потвърдя, че цената му е космически завишена. Не мисля, че тези занимаващи се с плодове и животновъдство са нещо различно. А за млекопроизводителите в града, който живея (Сливен), каракачаните са монополисти и завишиха изкуствено цените на млечните продукти, като в същото време, занижиха в пъти качеството им, правейки пумия за България и 1во качество за износ. Дори имат наглоста да пишат на етикетите на киселото мляко Made In Greece (произведено в Гърция). Ор Сливен е световно известния и хвален гръцки Йогурт, поне някои от пратките са 😤. Не са добронамерени и земеделците, и животновъдите и млекопроизводителите, и хлебозъводите на мафията. Като написах "Сериозен милионер" имах предвид, човек интересуващ се от хората в България, и подобряването на живота тук, а не селските тарикати, заселени по соца, които гледат на нас, като на враг.
  • 28 Български производител

    3 1 Отговор
    Вече потрива ръчички за печалбата която ще направя.........хи-хи-хи. Цени не свалям защото е българско , а българското винаги е по-скъпо
  • 29 Смях

    5 0 Отговор
    Пунта мара,просто няма кои да купува българските продукти. Те са в пъти по скъпи заради субсидийте които получават.Бедните страни са пазар за богатите , така ебило и така ще бъде.За какво ги приемат вЕС точно стази цел ане за милите очи...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове