Last news in Fakti

3 Септември, 2012 17:51 1 126 0

Аню Ангелов: Ще се търси начин за по-високи заплати

  • аню ангелов-
  • заплати-
  • военни
Аню Ангелов: Ще се търси начин за по-високи заплати - 1
Снимка:БГНЕС

„Нашата програма в областта на отбраната предложи конкретни мерки, които са без алтернатива и ще сложат край на дълбоките реформи във въоръжените сили и ще създадат условия за тяхното бъдещо еволюционно развитие“, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов при откриването на учебната 2012–2013 година във военната академия “Г. С. Раковски”.

Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова подчерта в приветствието си, че Военната академия е един от символите на българската войска и българската държавност през последните 100 години и допълни „Вярвам, че тук са бъдещите лидери на България, които ще продължат славните традиции на своите предци в един различен свят.“

Министърът на отбраната Аню Ангелов изнесе първата лекция на тема “Отбранителната политика на Република България – постижения, предизвикателства, перспективи”. В нея той направи анализ на свършеното в сферата на отбраната през изминалите три години като подчерта, че най-важните постижения са стабилизираната система на отбраната, разработените нови национални стратегически документи, борбата с корупцията и извършените реформи на стратегическо и оперативно ниво. „Предвид на това, че военнослужещият е постоянно на разположение на българските граждани и институции не само за защита на страната, но и за справяне с кризи, бедствия и аварии, за помагане на пострадали ще се стремим към надграждане на социалния статус на военнослужещите“, подчерта министър Ангелов и допълни, че според възможностите на бюджета ще се търси начин за увеличаване на възнагражденията и за подобряване на условията на работа, сградния фонд и жилищата.

Ангелов заяви, че сериозни затруднения в изпълненията на политиката на ръководството на Министерството на отбраната е ускореното освобождаване от имоти с отпаднала необходимост и осигуряване на качествено вещество доволствие.

„Сега сме изправени пред най-важната и същевременно най-трудна задача, от която зависи крайният успех на реформите - започналата от 1 юли реорганизация на тактическите звена“,  отбеляза Ангелов и подчерта, че в развитието на въоръжените сили се прилага подхода на планиране, базирано на способности, които следва да са адекватни на пакета от правдоподобни и най-вероятни военни сценарии. „Затова приоритетно изграждаме единния комплект въоръжени сили, които да могат ефективно да изпълнят възложените им мисии и задачи“, каза още той. Министър Ангелов представи основните реформи, които предстоят във видовете въоръжени сили и структурите на пряко подчинение на Министерството на отбраната.


„Следващите месеци за нас ще бъдат много важни от гледна точка на постигането на целите, заложени в Плана за развитие. Структурите на единното оперативно ниво на командване и управление трябва да постигнат пълна оперативна способност през тази година“, каза Аню Ангелов и допълни, че ключова задача е и сертифицирането на първата и формирането на следващата  батальонна бойна група.


В лекцията си министър Ангелов подчерта важността на военното образование за системата за отбрана и сигурност. „Поставена е общата рамка, която трябва да катализира качествени промени, насочени към реализацията на основните приоритети на Министерството на отбраната: военното образование да отговаря на съвременните реалности, лидерски модел на подготовка, висока конкурентоспособност“, посочи още той.


Първа академична лекция на тема “Актуални аспекти на изграждането и развитието на Въоръжените сили на Република България” изнесе и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.

„Задачите стоящи пред Министерството на отбраната и въоръжените сили, могат да бъдат изпълнени от военнослужещи, притежаващи знания и умения, адекватни на динамично променящата се среда на сигурност“, отбеляза  началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов. Той посочи, че придобиването на тези знания и умения не става от само себе си, а тази дейност изисква добра организация и целенасочена работа, изисква усъвършенстване на военнообразователната система.
Генерал Симеонов подчерта, че за да бъдат актуални лекциите, учебниците и другите основни материали за обучение е целесъобразно преди да бъдат приети и утвърдени за преподаване, да се съгласуват с дирекциите на Министерството на отбраната, въоръжените сили и структурите, подчинени на министъра на отбраната, чиято дейност касаят.

„Изпълнението на това изискване ще доведе до двоен положителен ефект: за потребителите – запознаване с последните теоретични новости и за академичния състав – получаване на обратна връзка за приложимостта на преподаваната теория“,  каза генерал Симеонов.  По думите му всичко това ще повиши качеството на обучението, ще подобри връзката с практическите потребности на войските, с което ще бъдат избегнати противоречия между теорията и реалната дейност на войските.


На събитието присъстваха още заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Валентин Гагашев, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Стефан Василев и генерал-майор Константин Попов, заместник-командирът на Военноморските сили комодор Георги Мотев, директорът на служба „Военна информация“ Веселин Иванов, директорът на служба „Военна полиция“ бригаден генерал Данчо Дяков, представители на военнопатриотични организации и гости.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове