18 Май, 2020 13:43 3 607 26

„Антикорупционен фонд“: Прокуратурата да провери твърденията на Божков

  • антикорупционен фонд-
  • владислав горанов-
  • васил божков-
  • иван гешев
„Антикорупционен фонд“: Прокуратурата да провери твърденията на Божков - 1
Снимка: БГНЕС

Фондация „Антикорупционен фонд“ сезира главния прокурор Иван Гешев с апел да бъде направена проверка на съдържанието на публикуваната в края на миналата седмица кореспонденция с кратки текстови съобщения, за която обвиняемият бизнесмен Васил Божков твърди, че е с министъра на финансите Владислав Горанов.

От неправителствената организация уточняват, че повод за сигнала са думите на главния прокурор в телевизионно интервю за Българската национална телевизия, че е бил информиран от свои колеги, че в тази кореспонденция няма нищо нередно.

„Обръщаме се към Вас, тъй като считаме, че случаят е от висок обществен интерес, защото потенциално би могъл да се отнася до корупционни действия от лица, заемащи отговорни публични длъжности“, се казва в сигнала на фондацията. Тъй като автентичността на съобщенията не е отречена от министъра на финансите, от антикорупционния форум смятат, че има сериозни основания за преосмисляне на първоначалната публична позиция на главния прокурор Иван Гешев.

На 15 май Божков, който се намира в Дубай, разпространи чрез Фейсбук два есемес диалога - единият е през 2018 г., а другият е от януари тази година. Тогава, според написаното, Васил Божков изразява недоволство, че работата му е саботирана от „Комисията“, а записаният като „Влади Горанов“ отвръща, че ще разговаря с човек, когото нарича „Сашо“, „да не смесва нещата“. Бизнесменът твърди, че става въпрос за въздействие върху Държавната комисия по хазарта чрез министъра на финансите.

На следващия ден - от интервю на главния прокурор Иван Гешев за БНТ, стана ясно, че прокуратурата няма да проверява публикуваните от Божков съобщения. Обвинител номер едно каза, че не е прочел есемес диалозите, но други прокурори са ги чели и не виждат причина за наказателно-правна реакция.

Главният прокурор определи ситуацията като „поредната серия от един несвършващ сериал”. Гешев подчерта, че прокуратурата не обвинява хора по списък, а по доказателства.

Днес в профила на Васил Божков беше публикувана „паметна записка", според която той е участвал в договаряне на 200 милиона лева без ДДС за реклама в Нова телевизия. Бизнесменът твърди, че срещата е била в кабинета на бизнесмена Кирил Домусчиев и е била осъществена под натиска на „г-н Борисов и Влади Горанов“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОМОЩ

    44 2 Отговор
    Спокойно Влади, и там има некоя засукана "девойка".
  • 2 Сега

    45 2 Отговор
    като почне едно самопроверяване , стой , та гледай ! Има ли черно на бяло ? Има !
  • 3 Мето

    23 2 Отговор
    Заглавието е точно.
  • 4 Хрониките на герберлунгия

    50 2 Отговор
    Сега, като напиша, че гешефтурата затова беше назначена, да прави чадър над пеефски и протежетата му, модераторчето ще ме изтрие.
  • 5 Роко

    39 2 Отговор
    Е вие па намерихте кого да сезирате все едно да сезирате едно пълничко човече
  • 6 иванчо

    39 2 Отговор
    Горанов е чист като мамина сълза ,и за това Българите живеят най-добре на света !
  • 7 Хрониките на герберлунгия

    36 3 Отговор
    Сега гешев ще излезе и ще каже, че не се самосезира по хвърчащи листове.Нищо, че този хвърчащ лист е първият корупционен договор писан на ръка от неграмотни мутри.
  • 8 питащ

    19 1 Отговор
    кои са антикорупционен фонд, кой е създателя, това е първото което трябва да напишете !!!!
  • 9 РЪМПЕЗИ

    39 2 Отговор
    АБЕ ОТ ГЕШЕВ НЕ ЧАКАЙТЕ РАБОТА...ТОЙ Е ПОСТАВЕН ОТ ДОГАН ТАМ..САМО АКО КЬОВЕШИ СЕ ЗАЕМЕ СЕРИОЗНО С ТЯХ Е СВЪРШЕНО ...

    Коментиран от #26

  • 10 Гешеф

    35 2 Отговор
    Аз се учих от Цацата. Ни чул, ни видял.
  • 11 ггггг

    7 11 Отговор
    също предлагат да се провери прокопиев и трайчо.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хелоу

    30 2 Отговор
    Нарочно го държаха, Нено Димов 2 месеца следствен.Всичко приключи,народа се успокои не се разбра защо е празен язовира.Та сега същия филм.Мен няма кой да ме накаже.
  • 15 ади сега

    36 2 Отговор
    Колкото имаше полза от разследването на "Ало, Ваньо", "Банов, съм", "Двете каки", ..., и т.н. А ако, толкова искат да го замажат, да свикат "Анкетна комисия" към парламента и готово. След 6-7 месеца, ще излезе с решение. че Горанов няма телефон и не знае как се работи с него.
  • 16 Бай Кольо

    5 22 Отговор
    (Той предполагал) че е под натиска на Б.Борисов, то и аз като си купих талонче от неговата лотария предполагах че ще спечеля ама нанай. Само кьорфишеци. На 62год. Божков е богат негодник който се изсули оставяйки жена си и сина си на произвола на съдбата знаейки как до ще им се случи, затова е негодник чисто човешки
  • 17 ПЕНКО

    17 1 Отговор
    ВЕЧЕ, ВСИЧКИ СМЕ НАЯСНО , ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ НЕ СА "ПАДНАЛИ ОТ НЕБЕТО" !?!?!? ...." СЛЕД ДЪЖ ОТ ОБВИНЕНИЯ ... ПРОКАЧУЛКА "; " ПРОКУРАТУРАТА НЕ ВАЖИ В ДУБАЙ " ..........
  • 18 ПЕНКО

    3 1 Отговор
    ВЕЧЕ, ВСИЧКИ СМЕ НАЯСНО , ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ НЕ СА "ПАДНАЛИ ОТ НЕБЕТО" !?!?!? ...." СЛЕД ДЪЖ ОТ ОБВИНЕНИЯ ... ПРОКАЧУЛКА "; " ПРОКУРАТУРАТА НЕ ВАЖИ В ДУБАЙ " ВСЯКА ЖУРНАЛИСТКА ДА СИ ЗНАЕ ЕФИРА " И ..........!?!?
  • 19 Само проверки трябват.

    21 1 Отговор
    Това е все едно аз да проверявам мене си. Как да кажа, че съм далавераджия? Нема начин.
  • 20 Бай Генчо

    18 1 Отговор
    Защо си губят времето, Владко е откраднал колкото може но не колкото иска. Ето защо не трябва да се проверява. Има още една година на власт, дано да е по-малко! Милиони има изнесени в негови сметки, тях трябва да търсят!
  • 21 цирк с кукловод и жертва

    16 1 Отговор
    СВЪРШИ ЦИРКА - КОРОНА 19 , ЗАПОЧНА ЦИРК БАРСЕЛОНА С ГЛАВНИ ЛИЦА ЧЕРЕПА, МУТРАТА ОТ ИПОН, ГОРАНОВ, ПЕЕВСКИ,ДОМУЗА . ЗАПОЧНА ЗАМЕРВАНЕ С САМОЛЕТИ, ХАСИЕНДИ, ЛОДКИ, ПЛАТНОХОДКИ,КОРУПЦИОННИ СМЕТКИ РЕКЕТ.
  • 22 мечо

    4 9 Отговор
    фондациа антикоропционен фонт дето сопственик е тарговецат на презарвативи и секс играчки николаи стаиков платен от русиа и копеикин аиде моля ви са драште се по сериозно сериозни хора сме тука
  • 23 Ана тема

    4 1 Отговор
    "Москва" не вярва на сълзи,пардон - Каскетът.
  • 24 Bingo

    7 1 Отговор
    Хубаво е когато едните крадрци вадят кирливите ризи на другите. Лошото в случая е, че българина толкова е изпростял, че не се трогва от явни сигнали за корупция за стотоци милиони в най-високото ниво на държавното ни управление.
  • 25 Sti

    8 1 Отговор
    Гешев вече няма как да се скрие, чадърът над властта се вижда и с невъоръжено око. Вече няма как нагло да прехвърлят вината върху Радев, Нинова, социализъма, комунизъма... Явно смят, че като досега няма осъдени, винаги ще се разминава ... Times are changing ...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове