Last news in Fakti

4 Септември, 2012 19:10 1 283 2

Цветанов: Ще стигнем до край

  • цветанов-
  • свиленград-
  • кокаин-
  • интегрирана система за наблюдение

Нашите и испанските власти са следили трафика на кокаин, който беше пресечен вчера близо месец и половина. Ще стигнем до най-високите етажи. Двамата българи, които са собственици на заловените две яхти с кокаин вчера в Испания най-вероятно не са истинските им притежатели. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в Свиленград при откриването на Интегрирана система за наблюдение на българо-турската граница.
Двамата българи живеят в Англия, поясни още министър Цветанов.
„Тези българи, които управляваха тези яхти, са на оперативен контрол от доста дълго време и заедно с нашите партньори от СОКА. В последствие чрез СОКА дадохме информацията и на испанските колеги и в рамките на около близо месец, заедно с испанските колеги, осъществявахме този контрол по движението на яхтите и разбира се, евентуалното претоварване на този кокаин на яхтата, която беше в района на Карибите. Четиримата, които са задържани като екипаж на тези две яхти, които са българска собственост и плуват под британски флаг, това, което мога да кажа е, че двама от тези задържани в минал период от време са били съпричастни към група, занимаваща се с трафик на хашиш за количества около 3,5 тона, вещи и имущества, които са събрани тогава от цялата криминална група на стойност около 5,3 милиона евро. Това са двама български граждани, които живеят извън пределите на страната, и в момента са с партньорите работим по всичко, което трябва да бъде изяснено за произхода на средствата, за лицата, които стоят зад тях, за покупката на тези яхти и ви уверявам, че ще стигнем до край”, каза Цветанов.
Огромното количество кокаин бе задържано вчера в района на Канарските острови на борда на платноход, плаващ под британски флаг. Според испанските медии наркотикът е трябвало да бъде пренатоварен на друга яхта, също под британски флаг, която да акостира в северозападната испанска област Галисия.
"Двама от четиримата задържани, включително момиче на 26 години, са известни на органите на реда от участие в трафик на 3 тона хашиш за Испания", съобщи още Цветанов. По думите му в трафика са замесени още испански граждани и латиноамериканци.

Цветанов  припомни, че през 2007 г. Евелин Банев – Брендо е трябвало да бъде заловен и съден. Сега той е екстрадиран в Италия по искане на тамошните власти. Той каза, че част от държавните канали преди 1989 година са преминали в частни ръце.

Министърът на вътрешните работи в Свиленград откри Интегрирана система за наблюдение на българо-турската граница.
Изграждането на интегрираната система е доказателство за ангажимента на българското правителство за осигуряване на надеждна  външна граница на Европейския съюз. С тези 58 километра модерни технологии за охрана в зоната  на най-голям миграционен натиск България надгражда постигнатото в сигурността на Шенген. Предстои включването в системата и на останалата част от българо-турската граница. Така с тях и със системата „Синя граница” ние реализираме стратегията за интегрирано гранично управление за предотвратяване на съвременните заплахи – тероризъм, трафик на хора и наркотици – заяви министър Цветанов на церемонията в Свиленград при откриването на системата.
Главна дирекция „Гранична полиция” реализира проект по Инструмента Шенген за изграждане на интегрирана система за контрол и наблюдение на българо-турската граница в участъка от ГКПП - Капитан Андреево до ГКПП - Лесово. Целта на проекта е да се повишат техническите възможности на страната ни в контрола на външните граници на ЕС. Стойността му е над 12 000 000 евро. Проектът е изпълнен в периода 2010 – 2012 г. от консорциум “Ериксон Словакия-България”.
Структурата на интегрираната система включва отделни йерархични нива - периметрова сигнално-охранителна система, стационарни и мобилни постове за техническо наблюдение, локален и регионален координационни центрове.
Периметровата сигнално-охранителна система е разположена в непосредствена близост до държавната граница. Тя включва сензори и термовизионни камери. Данните от сензорите и видеоизображението от камерите за наблюдение се предават чрез изградената комуникационна мрежа за достъп до стационарните постове. Чрез опорната комуникационна мрежа те постъпват в координационните центрове.
Мобилните постове за техническо наблюдение са базирани на високопроходими моторни превозни средства, оборудвани с мултисензорни системи за видеонаблюдение. Информацията от воденото наблюдение се предава в реално време посредством безжична мрежа за комуникация към стационарните постове и оттам  - към координационните центрове.
Стационарните постове за техническо наблюдение са разположени на стратегически височини в близост до държавната граница. Оборудвани са с радиолокационна станция и мултисензорна система за наблюдение, включваща дневна и термовизионна камера и лазерен далекомер. Освен наблюдение, постовете обединяват, обработват и предават дистанционно постъпващата информация от всички други елементи на периферната система. Системи за непрекъсваемо захранване с ток и дизелови генератори гарантират работоспособността на постовете при всякакви условия.
Локалният координационен център е разположен в сградата на ГПУ- Свиленград. Оборудван е с работни места за трима оператори и един главен оператор. Мониторите на всяко работно място изобразяват актуалната ситуационна картина в района на интегрираната система. Постъпващата в координационния център информация дава възможност за своевременна реакция на граничните патрули при установяването на нарушения. Информацията се записва в база данни и се архивира.
Регионалният координационен център е разположен в РД „Гранична полиция” - Елхово. Оборудван е с две работни места за оператори и едно за главен оператор. Осъществява общо администриране на интегрираната система и централизирано управление на силите съобразно оперативната обстановка. Цялата информация, налична в локалния координационен център, включително и архивите, е достъпна и в регионалния, като двете бази данни са изцяло синхронизирани.
В съчетание с високото ниво на подготовка на служителите от ГДГП, системата гарантира 100-процентова ефективност на граничното наблюдение в участъците с най-силен миграционен натиск. От въвеждането на системата в експлоатация до момента всички лица, предприели опит за нелегално преминаване в наблюдаваните участъци, са задържани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...........

    2 0 Отговор
    Нормално е да се стигне до края.Иначе е само едно раздразване на себе си и на партньора.
  • 2 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
    ЩЕ СТИГНЕТЕ ДО КРИВА ПАЛАНКА,СМЕШНИК
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове