Last news in Fakti

20 Май, 2020 17:33 3 173 43

Здравният министър: Няма научни данни за вреда от 5G

  • 5g-
  • вреда

В България все още няма действащи 5G мрежи

Здравният министър: Няма научни данни за вреда от 5G - 1
Снимка: Shutterstock

Няма научни данни за вредно въздействие на 5G технологиите върху здравето и околната среда. Това гласи отговорът на здравния министър Кирил Ананиев на въпрос от депутатката Елена Пешева от партия Воля "Относно съмнения за отрицателно биологично въздействие на 5G технологията върху човешкото здраве", съобщи offnews.bg.

В актуалния си въпрос Пешева пише, че тази технология ще "изложи на постоянно облъчване цялото население, включително и децата", затова според нея трябва да се направят повече изследвания за "потенциалните отрицателни биологични ефекти". Народният представител пита предвижда ли се създаването на комисия от "безпристрастни учени и специалисти по електромагнитни полета" и как ще се извърши оценката за въздействието.

В отговора си министър Ананиев съобщава, че с негова заповед е създаден Експертен консултативен съвет, който проучва целия спектър нейонизиращи лъчения върху здравето. Националният център по обществено здраве и анализи също следи всички световни научни постижения относно въздействието на 5G технологията, където има рубрика "5 G Факти и митове", уточнява той.

„По данни на Световната здравна организация (СЗО) за оценката на въздействието на технологията 5G, са проведени множество проучвания по отношение на наличието на неблагоприятно въздействие на електромагнитните полета върху здравето, но до момента не е установено неблагоприятно влияние върху здравето при експозиция на безжични технологии“, съобщава здравният министър Кирил Ананиев в писмения си отговор от парламентарния контрол.

Заключенията са направени въз основа на изследвания върху целия радиочестотен спектър, а някои се отнасят до честотите, които трябва да се използват от 5G. До момента много от тях са завършени и не потвърждават вредни ефекти и рискове за здравето, уточнява Ананиев.

От здравното министерство припомнят още, че страната ни е с едно от най-рестриктивните законодателства в областта на микровълновите електромагнитни полета, което ще наложи на операторите и доставчиците на комуникационни услуги да въведат допълнителни мерки за внедряването на технологията, за да спазят всички изисквания.

В България все още няма действащи 5G мрежи, информира министърът на транспорта и информационните технологии Росен Желязков. Комисията по регулиране на съобщенията обаче издаде временни разрешения за ползване на радиочестотен спектър 3,4 GHz, за да провеждат тестове трите големи мобилни оператори.

5G e най-новото поколение мобилни мрежи, чието внедряване някои страни започнаха през 2019 г. Очаква се те да позволят използването на широк спектър от нови приложения – телемедицина, автономен транспорт, „интернет на нещата“ и други.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 60GHZ COVID

    56 7 Отговор
    Тоя счетоводител една счетоводна операция не може да осчетоводи, тръгнал за 5G да ни дава акъл. Тази военна технология ще ни превърне в скотове.
  • 2 тулyпи и негодници,

    31 6 Отговор
    Българинът щом издържа облъчвaнето от Боко Би, ще издържи и 5G! Давайте 6G !

    Коментиран от #41

  • 3 де заминаха светулките

    31 5 Отговор
    Фактите - откакто пуснаха Г-тата онкологичните заболявания скочиха с 4000%

    Коментиран от #31, #43

  • 4 ZZorro

    38 2 Отговор
    НА НАВЕДЕНИЯ ВСИЧКОЛОГ МУ СЛАГАТ ДУМИТЕ В УСТАТА И ГОРКИЯ ГЛЕДА КАТО ОШАШАВЕН.
  • 5 Радо

    19 2 Отговор
    Тоя имбецил каза наскоро, че щели да разрешат състезанията по футбол!!!
  • 6 Радо

    26 2 Отговор
    Голям тъпак е сюрмашкия!!!.....
  • 7 филм

    27 2 Отговор
    Дядка,трай като не разбираш
  • 8 Гост

    27 2 Отговор
    анани кирилов се е изказал за 5Gто, това е вица на годината, кво разбира тоя пияница от здраве и технологии. НИЩО!
  • 9 Ананиев

    35 2 Отговор
    Толкова издънки направи по време на министерстването си, че хората веднага ще си кажат, щом той го казва, значи не е верно. Трай си. Ако искаш нещо да направиш, подай си оставката.
  • 10 В БГ и 4Г е фалшиво

    13 3 Отговор
    Ползвам Нокия 1100 и си свиркам. 5G ме заобикаля, не ме е ловил ГРИП от 10г.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Обикновен човек

    22 4 Отговор
    Да бе няма ???? Този кво' на инжинер ли взе да се прави ,та то където има монтирани такива антени червеите изпълзяват от земята под тях и" бягат "колкото могат надалеч .На триста четиристотин метра от такава антена кьорав червей не остава,а прелетните птици се ошашавят ,губят ориентация и не знаят накъде и за чий ...летят !!!!!
  • 13 Фен

    31 2 Отговор
    здравният министър да си завре празната кратуна в микровелето за 1 минута. Тогава ще му повярвам!
  • 14 Доктор Ковид 21

    11 27 Отговор
    5G ли? 8G трябва да се пусне директно в ушите на русофилите, атакистите и комунистите и да отидат на преглед при Мангъров на километрична опашка без маски и прегърнати!! Имам питане към петте вечно недоволни коментиращи в този форум и към 30-тте недоволни пред парламента! Защо гласувахте за влизане в НАТО? Защо гласувахте за влизане в ЕС? Защо гласувахте да станем капиталистическа държава с пазарна икономика? Защо не гласувахте да станем част от СССР? Защо гласувахте за покупката на американските самолети, а не на руските? Защо гласувахте за нас гражданите да ви управляваме? Защо гласувахте За противоепидемичните мерки, а не против тях?? Кой, кой, кой ви насили да направите това??

    Коментиран от #29, #33, #36

  • 15 На този

    30 4 Отговор
    На тази марионетка може ли да му се вярва за нещо? Той досега издаде един куп заповеди, които бяха отменени.

    Да не говорим, че няма медицинско образование.

    5G технологията е престъпление да се въвежда в България без публичен дебат за сигурността. Но те го правят тихомълком, докато сме заключени по къщите.

    Какво да се случи тук, на територията, не се определя от нашите управници. На тях им спускат заповеди от други места и те само слушкат.

    Какво е цялото това безумие 5G да се въвежда едновременно по цял свят. Помислете само. Ще умрем ли без бърз интернет? за какво ти е 300 мегабита скорост на мобилен телефон.

    Или пък ще правим смарт градове, в които да сме дигитални затворници. На хората им писна вече 2 месеца затвор и се обърнаха към природата.

    Убеждават ни, че нямаме нужда да ходим на почивка, че сме опасни един за друг, ако пътуваме. Убеждава ни, че можем да живеем без всичко досега, но без 5G не можем?

    Защо? Кой има полза от това? Можем без всичките си права, но 5G-то трябва да бъде въведено на всяка цена. По света вече палят 5G кулите и се събуждат.

    Коментиран от #17

  • 16 Лол

    30 2 Отговор
    СЗО е компроментирана и каквито и да е данни от тази институция не могат да бъдат считани за миродавни.
  • 17 Доктор Ковид 21

    16 3 Отговор

    До коментар #15 от "На този":

    И тук ще ги палим жалко за покривите на кооперациите, които ще се продадат телекомите, а тези политици които са се продали на....
  • 18 баце

    13 1 Отговор
    Ми като няма да си сложи една антена на неговия покрив и една в барцелона на къщата
  • 19 Лол

    15 3 Отговор
    Министъро да си сложи в двора една клетка.И ако може да обясни,защо в Швейцария няма 5г?

    Коментиран от #20

  • 20 Доктор Ковид 21

    10 5 Отговор

    До коментар #19 от "Лол":

    В Швейцария има и са едни от първите държави...

    Коментиран от #27

  • 21 88888888

    15 2 Отговор
    Няма шанс. Нито 5G, нито масова ваксинация. Хората се информираха. Чувал съм хора, които не са излизали от селото си с години да говорят за това. Колкото повече затягат примката, толкова повече хора ще се осъзнават. Неизбежно е.
  • 22 Хахаха

    12 2 Отговор
    Какъв безценен кадър имаме само - разбира от счетоводство, медицина, електромагнитни полета, комуникационни технологии, няма да се учудя ако в момента строи космически кораб в мазето си:)
  • 23 popo

    16 2 Отговор
    Мрежата 5г е вредна за здравето.
  • 24 the truth

    11 2 Отговор
    Склерозиралият счетоводител да не се обажда! Нищо не разбира! ОСТАВКА и пенЦия! Оставка на м*утроправителството!
  • 25 Алфа Ромео

    10 2 Отговор
    Естествено, кво да очакваш от подлоги и продажници!
  • 26 Алфа Ромео

    8 2 Отговор
    Тя цялата земя ще е облъчена от космоса не само долу, Мъск ще изстрелва 12 000 спътника в близките 2-3 години ще опасват цялата Земя като мрежа. Ще виждаме само спътници на небето вместо звезди, а може би и през деня ще виждаме звезди от облъчване докато не пукясаме бавно и мъчително.
  • 27 Лол

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "Доктор Ковид 21":

    Министърът обясни, че съмненията относно вредността на 5G технологията са оправдани.

    Словения е първата държава в света, която записа в конституцията си, че чистата вода е човешко право.

    Швейцария също наскоро забави въвеждането на 5G технология след многобройни протести през последната година.
  • 28 Азз

    7 1 Отговор
    То,за тоя министЕр има данни само,че чеп за зеле не става от него...
  • 29 Пак ли ти бе

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Доктор Ковид 21":

    gay изфирясъл
  • 30 Димов

    13 1 Отговор
    Значи Кирил Ананиев няма нищо против, да го вържем за една 5Г антена, докато излъчва. Само за няколко дни. Кво толкова? Ще запуши устите на много негативисти.
  • 31 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "де заминаха светулките":

    Братле, извинявай. Погрешка ти дадох -. Исках + да натисна.
  • 32 Гост

    10 0 Отговор
    Ако спрем да търсим по-нови и по-модерни телефони, с по-бърз интернет и да шляпаме повече и повече гигабайти, няма да има сметка от 5Г.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 5G ще се да има ако

    4 0 Отговор
    КРАВАРИТЕ не беха измислили вируса
  • 35 Лост

    4 0 Отговор
    Той G-точката, ако е пред очите му няма да намери, те за 5G го питали?
  • 36 един от стадото

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Доктор Ковид 21":

    нещо бъркаш със Швейцария, референдумите са там. Дори за тоалетната хартия. И внимавай с букаите, не вярвам твоите да са от халва
  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 0 Отговор
    „електромагнитната супа” в която се къпе съвременния човек, оказва пагубно влияние върху биополето на всяка отделна човешка клетка. Това води до изменения в нея, мутации, рак.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Т-рекс

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "тулyпи и негодници,":

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  • 42 Еволюираме

    2 5 Отговор
    Всякакви хора в света вярват във всякакви конспирации. Всеки да си вярва в каквото ще. 5 G е факт и еволюцията няма заден ход.
  • 43 Майтапчията

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "де заминаха светулките":

    Братле извинявай. Вместо - ти дадох +. Ха ха ха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове