Last news in Fakti

29 Май, 2020 14:46 1 675 20

Прокуратурата разкри 1426 незаконни сметища в цялата страна

  • сметища-
  • боклуци-
  • отпадъци-
  • околна среда-
  • мосв-
  • министерство на околната среда и водите

Във връзка с констатираните нарушения са съставени 141 акта за установяване на административни нарушения, издадени са 45 наказателни постановления и 48 фиша.  В голяма част от случаите извършителите на нарушенията не са установени, поради което не са предприети действия по санкционирането им

Прокуратурата разкри 1426 незаконни сметища в цялата страна - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

След прокурорски проверки в цялата страна бяха разкрити 1426 незаконни сметища и 440 локални замърсявания. Преобладаваща част от замърсяванията са причинени от изхвърляне на строителни и битови отпадъци на нерегламентирани места. Заради това от Върховната апелативна прокуратура предлагат на МОСВ да засили контрола по отношение на премахването на незаконните сметища и да засили санкциите. Проверките бяха възложени от ВАП на прокуратурите в страната.

Във връзка с констатираните нарушения са съставени 141 акта за установяване на административни нарушения, издадени са 45 наказателни постановления и 48 фиша. В голяма част от случаите извършителите на нарушенията не са установени, поради което не са предприети действия по санкционирането им.

След проверките прокуратурите в страната са отправили 27 предложения по реда на чл.145 ал.1 т.6 от Закона за съдебната власт до кметове на общини за премахване на съществуващи незаконни сметища или за засилване на упражнявания контрол с оглед недопускане на нови. Образувани са три досъдебни производства – 2 в района на Окръжна прокуратура-Пловдив и 1 в Окръжна прокуратура-Ловеч.

В някои случаи контролните органи са предприели необходимите действия – съставени са 351 констативни актове и 4 броя протоколи за предупреждение, с които към нарушителите са отправени 487 предписания. Последните са насочени към премахване на сметищата и замърсяванията и вземане на последващи мерки – поставяне на забранителни табели, осигуряване на контейнери за отпадъци, осигуряване на видеонаблюдение.

В резултат на отправените предписания са почистени 370 незаконни сметища и 122 замърсявания. По отношение на всички останали са предприети действия по почистване по график, съобразен със съществуващата извънредна епидемиологична обстановка.

ВАП продължава да следи действията във връзка с незаконните сметища, като разпореди на териториалните прокуратури да осъществят контролни проверки, които да установяват дали се спазват съответните графици за почистване на замърсяванията, както и колко от незаконните сметища са премахнати на практика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бангладеш на Балканите

    15 1 Отговор
    От рай на земята, Баце само за 11г ни превърна в на-мръсната страна в Европа, при положение, че нямаме никаква тежка индустрия.
  • 2 селтак

    6 1 Отговор
    Ааааа,няма такива работи!!!!
  • 3 Заблудено соросче

    17 0 Отговор
    Няма ли начин тия 1500 незаконни сметища да ги препишат на бай Тодор и комунистите?
  • 4 България Черния дроп на света

    0 1 Отговор
    С нетърпение чакам прилагането на Agenda 21, когато Ганьовците ще бъдат събрани накуп в 2-3 големи града и на останалата територия ще тичат козички и овчици на воля.

    Коментиран от #9

  • 5 Джон Уик

    7 0 Отговор
    Кой строи на днешно време? Герберски сметища глобиха ли някой заради разкопаното корито на река Вит?
  • 6 мъкаааа

    8 0 Отговор
    Пак същото: Нали за това ни взеха в Евросъюза,за да ни направят сметище на Запада?! България е беднякът на Европейския Съюз,а с бедняци никой не иска да се занимава. Освен да са в калта и на сметището да бъркат в кофите с отпадъци,за друго според западняците не стават.

    Коментиран от #8

  • 7 Умопомрачен

    0 1 Отговор
    Браво! Така се работи.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сеянин

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "България Черния дроп на света":

    След прокурорски проверки в цялата страна бяха разкрити 1426 незаконни сметища! Това са купчините за изгаряне, на тор и слама от количките и овчичките! Като се вземе в предвид, че стадата бяха чувствително намалени от държавата преди 2 години!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бегето е външен кенеф на европата😂😂

    6 1 Отговор
    Пълно сметище е таз територия
  • 12 ооо дааа

    6 0 Отговор
    1426 незаконни сметища,където 141 акта,45 НП и 48 фиша,после пък 351 КА и 4 протокола?????е*ах тая математика в БГ...
    p.s.проверките не трябваше ли да бъдат във връзка със вносът на боклука????????пак мием очите ,за сметка на нещо друго къде подготвят!!!!!!!!!!
  • 13 нема лабаво

    4 0 Отговор
    Ха,ха! Явно, сметищата са се "пръкнали" вчера. Инак, зорката ни прокуратура, щеше да ги открие онзиден.
  • 14 Шекспир

    4 0 Отговор
    Какво значи неустановен нарушител.Пишете акта на кметсво/община и толкова.Да са си отваряли очите защото контрола е част от задълженията на администрацията.Да не споменаваме че са знаели за тези сметища но не са предприели мерки.Глобите да ги отдържат от заплатите на отговорните лица а не от бюджета.
  • 15 дсдс

    4 0 Отговор
    Не знам какво е разкрила паркоратурата , ама само в гугъл земя като погледне човек повече ще види.
  • 16 Начи

    3 0 Отговор
    Свършиха я като магарето на нивата.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Така е когато мафията си има държава.

    4 1 Отговор
    Крайно наложително е да се направят нови лабораторни изследвания и анализи на съдържанието на продаваната бутилирана вода и водата за пиене по тръбопровода. При толкова сметища е възможно изменение на съдържанието на водата от вредни отлагания в почвата и земните слоеве. Има места,където водата в реките и езерата съдържа цялата менделеева таблица и рибата измира.
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Да, обаче воят на зеленчуците, че ще се гори RDF в ТЕЦ София, е до небесата...
  • 20 Усмивката

    1 0 Отговор
    Долу горе толкоз са гетата в България. И какво има да им ,,разкриват"?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове