Last news in Fakti

11 Септември, 2012 13:39 806 2

Уорлик: Тероризмът удря навсякъде

  • джеймс уорлик-
  • сигурност-
  • нрс-
  • дар
Уорлик: Тероризмът удря навсякъде - 1
Снимка: БГНЕС

Атентатът в Бургас показва, че тероризмът удря не само в градове като Ню Йорк, Лондон и Мадрид, а така също тероризмът удря навсякъде, дори и в България. Това смята заминаващият си посланик на САЩ у нас Джеймс Уорлик.

Според него целта е цяла Европа да бъде свободна и да живее в мир. Посланикът на САЩ поздрави и благодари на правителството на България за важната роля, която страната ни играе в момента. Уорлик смята, че външният министър Николай Младенов и правителството на България са направили свой приоритет установяването на мир и стабилност на Балканите и окуражаването на сътрудничеството в Черноморския регион.

"Това, което виждаме от България и от други държави в региона е прагматичен подход. Историята е важна, но това, на което сме свидетели днес е прагматичен подход към взаимоотношенията в региона, това е, което допринася за този стабилен напредък в региона", каза посланикът на САЩ. Той за пореден път коментира публичното изслушване на кандидати за членове на ВСС. Уорлик посочи пак, че прозрачността е стъпка към възстановяване доверието във ВСС.

Модерното мислене изисква от нас да знаем много добре, че общественият контрол е едно от най-важните неща за специалните служби – обществен там, докъдето може.

Това каза бригаден ген. Драгомир Димитров, директор на Националната разузнавателна служба (НРС). Обществото трябва да знае това, което е необходимо да знае, добави Димитров. Той коментира закона за службата, който вчера бе качен на сайта на президентството.

Досега работата на външното ни разузнаване се регламентира в няколко текста в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Според проекта на закон, който трябва да премине през обществено обсъждане и след това гласуван от депутатите НРС ще бъде вече Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), служителите й ще свалят пагоните и ще бъдат със статут на специални служители, началникът на службата ще бъде с мандат от 5 години. ДАР, според проектозакона ще бъде подчинена на премиера.

Драгомир Димитров посочи, че този закон основно е работен от експертна група в НРС и е обсъден много подробно. "Аз считам, че това, което беше наша идея, наша визия е отразено в закона" каза директорът.

Той посочи, че външното разузнаване е външно разузнаване и то ще работи основно вън. То ще има свои представители по отношение на координацията с останалите специални служби.

Бригадният генерал каза, че в Съвета за сигурност е обсъждан и въпросът за това дали, сваляйки пагоните, разузнавачите ще получават по ниски заплати.

"Аз нямам никакви притеснения, че това ще намали заплатите на служителите. Напротив закона регламентира един специален статут на служителите и мисля, че заплатите общо във всички служби за сигурност няма да се различават", каза той. В проекта се запазват и придобивките им и те ще имат 20 заплати при пенсиониране и 30 дни годишен отпуск.

Така Димитров и не очаква отлив от системата и към момента кандидат – разузнавачи има достатъчно. "Така че напротив, когато се регламентират функциите и задачите, когато контролът на правителството, парламента и на обществото е по-голям, аз не считам, че това ще бъде отлив", каза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mjhg

    0 0 Отговор
    Тоя мазник още ли е тука? Иска да каже че трябва да сме им съюзници. А пък те като не хванат в САЩ с превишена скорост и изтекла виза ще не глобят само за скороста вместо да не екстрадират.Това ни е далаверата а загубите ги смятайте сами.
  • 2 муспи

    0 0 Отговор
    Вижте какво значи еврейски работодател! Разбрахме се с този да взривя автобуса. За мен това беше приятно, защото все евреи и шофьора турчин - но чифут още не ми е платил. Изплъзва се мазно че напускал тази служба и неговия заметник ще покрие сметките. Бих го убил естествено, но след като ми каза това, вече не се мярва. Дали не работя старомодно - разчитам на контракт, дадена дума... А може да убивам предварително.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове