Last news in Fakti

16 Юни, 2020 14:38 1 969 27

Историци обвиниха ВМРО в дълбок провинциализъм и парвенющина

  • букви-
  • абв-
  • вмро

Позиция на АБВ

Историци обвиниха ВМРО в дълбок провинциализъм и парвенющина - 1

АБВ с дискусия за идеята на ВМРО да се премахне от Кодекса на труда 24 май като Ден на славянската писменост. Според воеводите писмеността е българска. Хората на Румен Петков и интелектуалци искат устойчива политика в сферата на културата.

От Съюза на българските журналисти (СБЖ) са против внесения проект на воеводите. Професор Искра Баева определи предложението на ВМРО като провинциално. Това предложение раздалечава България от Русия, по мнението ѝ. Тя вижда и сателитен синдром у патриотите да се присъединим към по-силния. 

За Баева предложението на ВМРО отваря вратата Македония да каже, че 24 май е ден на македонската писменост, а и Русия да каже, че това е ден на руската писменост. Това е дълбок провинциализъм, погрешно разбран национализъм, категорична бе Искра Баева.

Димитър Бежански от БНР не е съгласен, че не е имало славянски език. Славянски език е имало, имало е и негови различни диалекти, подчерта той. Кирил и Методий са направили от българския диалект на славянския език българската азбука, по думите му. Те не са научили този език в Солун на пазара, по мнението на Бежански. Езикът се учи вкъщи от майката. Трябва да се гордеем, че сме направили славянска азбука, категоричен е журналистът, цитиран от news.bg.

Професор Нина Дюлгерова подчерта, че живеем във времена на контролирана история. Историческият нихилизъм непрекъснато изпълва публичното пространство. Според нея имаме история, с която можем да се гордеем. Тя изрази съжаление от проекта на ВМРО. Откриването на нови фронтове не е добре нито за България, нито за славянската общност, категорична е Баева. Разпиляват се идеите, разпиляват се тезите, но най-важното е, че се разпилява паметта, предупреди тя.

Професор Андрей Пантев каза, че проектът на ВМРО е парвенющина. Парвенюто се срамува как ще го приемат, парвенюто се срамува кой е баща му, парвенюто се срамува къде е живял, подчерта той. Ние сме това, което сме, отсече Пантев.

Не може да казваш "мамо", "любов", "Бог " и да казваш, че нямаш нищо общо със славянството, според него. Преодоляваме една комбинация между парвенюто и сноба, коментира той събралите се на дискусията. Нашата писменост се разпространява заедно с вярата, допълни професор Пантев, според когото няма смисъл азбуката ни да се нарича "българица", защото ще станем смешни. Без словесни дръвчения, настоява той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    12 5 Отговор
    Днес нещо не чета за някаква изява на премиера.Къде е тоя човек?В Барселона за показания за делото го викат на 20,06. ....Да не се подготвя????

    Коментиран от #7

  • 2 Факт

    2 10 Отговор
    А какво мисли ватикана!?
  • 3 гост

    9 17 Отговор
    Когато през 681 година сме стъпили по тези земи, тука се е говорело на славянски език. Азбуката няма нищо общо с езика на който се е говорело по тези места. Ние сме научили славянският език от местното население по тези земи.

    Коментиран от #6, #25

  • 4 Емил

    14 17 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Професор Искра Баева определи предложението на ВМРО като провинциално. Това предложение раздалечава България от Русия, по мнението ѝ. Явно "професорката" е русофилистичка (като казва СЗО - нелечимо болна). Пътят на България е колкото се може по-далеч от контакти с Русия!!! Наистина трябва да си много тъп, за да не разбираш, че българите не са славяни, а азбуката на Климент Охридски е БЪЛГАРСКА! Останалото са руски лъжи и пропаганда!
  • 5 маке

    4 20 Отговор
    Може ли човек дошъл от Татарстан и с коси очи да се нарече славянин?
  • 6 Емил

    10 9 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    А бе, почти си прав! Когато идват българите по тези земи, научават славянски, защото славяните са толкова тъпи, че никога няма да научат български, а трябва да се направи държава! Просто по-умният отстъпва!
  • 7 Емил

    11 15 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Надежди...!!! Русофилистичната пропаганда иска на всяка цена да спре влизането на България в Еврозоната! За съжаление, вече два пъти успя! Дано този път ЕС излезе по-умен и оцени борбата на България с азиатщината!
  • 8 Майна

    15 1 Отговор
    Не искам да ви обидя, ама да бистриш политически теми не е като да си чел историята.Така ,че по-добре си замълчете по някои теми
  • 9 Ю Кортес

    11 6 Отговор
    Вярно е че кирилицата е българска азбука копирана от гръцката Алфавита с изменени 6 знака.
  • 10 Нашенско

    11 5 Отговор
    Азбуката е копие на гръцкия алфавит, който обаче е копие на вавилонскста писменост

    Коментиран от #11

  • 11 Нашенско

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "Нашенско":

    Отгоре идват шумкарите и кастрят цалата славянска писменост?
  • 12 Майка

    6 4 Отговор
    На руски означава потник

    Коментиран от #26

  • 13 Опссс

    7 3 Отговор
    Не може да се отрече че си Българин, ако си роден в македонско, тракийско или добруджа !!!
  • 14 Бългaрин

    8 7 Отговор
    На шкембе-войводите не им ли стига, че ни набутаха в неизгодна сделка за краварски летящи ковчези ф16 от виетнамската война ? :-(. Сега тръгнали да ни скарват с другите славяни.
  • 15 Тръмп

    7 5 Отговор
    Славяни и славянски език няма,измислени са през 16-ти век.

    Коментиран от #16, #27

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ърли

    9 3 Отговор
    червените професори са ми ясни...унгарците като живеят по средата на европа да не би да са славяни..България е създадена от хановете..българите са управлявали територията административно и военно като аристокрация..българските царе са приели християнството и азбуката..славяните на тая територия са се чули след 1200г..на червените професори като им е толкова мъчно за славяните да отиват при тях..тука е България и говорим български
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Генерал 🇧🇬

    10 4 Отговор
    Има едно книжле на Ганчо Ценов " Българите са по-стари поселници на Тракия и Македония от славяните"
    И там много простичко с цитати от старите хронисти описва, че ..."българите са по-стари поселници на Македония, Тракия и Мизия от славяните, то от това не трябва да се разбира, че българите не са славяни.
    Българите и славяните са един и същ народ, но различно наричан. На този народ най напред са викали скити, гети, масагети, хуни, българи, а по-късно са започнали да му викат и славяни.
    ...Вижда се от това, че до едно време известни писатели наричат
    един и същ народ напр. хуни, а след това го наричат българи, славяни и пр."

    Между другото този български историк и учен след промените 1944 г. в България е обявен за „фашист и великобългарски шовинист“. Книгите му са забранени и заключени в секретния фонд на Народната библиотека в София.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Просто е бе

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Монгол":

    ако си с дръпнати очи, значи си монгол
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ненапикаващ се наблюдател

    0 0 Отговор
    ПИКЛИВОТО ШКЕМБЕ ОТНОВО И ОТНОВО СЕ ИЗЛАГА, САМО И САМО ДА ОСТАНЕ В ЦЕНТЪРА НА МЕДИЙНОТО ВНИМАНИЕ! Помислете над изреченото от Професор пантев и се запитайте защо и докога трябва да търпим герберастката пасмина.
  • 25 Кои сте вие

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    дето сте стъпили? Много са стъпвали, идентифицирай се, моля...
  • 26 И какво от това

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Майка":

    А в кой език "играчки" се произнася и пише "храчки"? Но това не прави тези езици по-малко славянски.
  • 27 Не бъркай

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тръмп":

    название с етнос. Славяни е имало доста отпреди 16.век, но се наричат по друг /макар и сходен/ начин . Я да си спомним изворите на Паисиевата "История... "
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове