17 Юни, 2020 12:20 1 498 27

Омбудсманът призова МВР да не спира граждани на границата за неплатени глоби

  • омбудсман-
  • диана ковачева-
  • кат-
  • пътна полиция-
  • глоби

Съгласно Конституцията на Република България всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели

Омбудсманът призова МВР да не спира граждани на границата за неплатени глоби - 1
Снимка: Омбудсман на Република България

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на вътрешните работи Младен Маринов по повод информацията за въвеждане на автоматизирана информационна система „Административнонаказателна дейност“ на гранично-контролно пропускателните пунктове на страната, което създава пречки за напускане на страната на граждани, за които се установи, че имат неплатени глоби по наказателни постановления за нарушения на Закона за движение по пътищата.

„Според решението, шофьорите, на които за първи път се връчват наказателните постановления, ще имат право да продължат пътя си и да обжалват или да платят. Тази инициатива за връчването на постановленията на водачи, които не са били намерени, намирам за полезна и смятам, че може да бъде подкрепена“, пише доц. Ковачева.

Тя обаче изразява несъгласието си с факта, че същевременно водачите, които са с влезли в сила глоби, трябва да платят на ПОС терминали на граничните пунктове, в най-близката банка, или да се разделят с книжката и талона на колата, както и че за неплатени глоби ще се проверяват и останалите пасажери в колата. Така всички те ще трябва или да платят, или да се откажат от пътуването.

„Няма съмнение, че неизрядните водачи следва да бъдат санкционирани съгласно законовите разпоредби и глобите, които се налагат, да бъдат своевременно събирани, но е необходимо много внимателно да се следи прилагането на подобна разпоредба в контекста на упражняването на конституционните права на гражданите.

Проблем с така въведената система възниква в случаите, когато гражданите не са били уведомени за издадените наказателните постановления, а същите се смятат за връчени по реда на чл. 58, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания. В тази ситуация водачите на МПС разбират за издаденото наказателно постановление и наложеното наказание едва на гранично-контролно пропусквателните пунктове. При това положение, те се оказват в ситуация да не могат да продължат пътуването си, без да им е била дадена възможност да реагират спрямо установено по надлежния ред извършено от тях нарушение на Закона за движение по пътищата“, е позицията на омбудсмана.

Доц. Ковачева посочва и че по данни на граждани има и случаи, в които системата не отчита, че дадена глоба е вече платена, т.е. ако водачът не носи със себе си платежния документ, удостоверяващ плащането, също може да бъде санкциониран, при положение, че е бил изряден и е заплатил глобата.

Обезпокоителен по думите ѝ е фактът, че освен водачите, за неплатени глоби ще бъдат проверявани и пътниците, включително пътниците в автобуси.

„В тази връзка е важно да посоча, че към момента при влизане или излизане от Република България на проверка от страна на органите на Главна Дирекция „Гранична полиция“ подлежеше единствено валидността на лична карта или паспорт, с които пътуват гражданите.

Съгласно чл. 35, ал. 1 от Конституцията на Република България, всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Правото да се напуска страната може да се ограничава със закон, само за защита на изключително важни обществени интереси – от естеството на националната сигурност и народното здраве или за защита на правата и свободите на други граждани. Тези конституционни права са гарантирани и от правото на Европейския съюз. Тъй като в чл. 57, ал. 1 от Конституцията е прогласена неотменимост на основните права на гражданите, всяка възможност за тяхното ограничаване следва да се тълкува стриктно от законодателя“, категорична е Диана Ковачева.

Тя припомня, че още през 2011 г. предишният омбудсман Константин Пенчев е сезирал с подобен казус Конституционния съд (КС) – относно законови разпоредби, с които не се разрешава напускането на страната от лица, които не са платили своите данъци.

„В решението си по делото, с което установи противоконституционност на разпоредбите, КС посочи, че удовлетворяването на надлежно установените публични и частни задължения трябва преди всичко да се обезпечи чрез ефективно, бързо проведено изпълнително производство, насочено не към самоцелно санкциониране на личността на длъжника, а най-вече към издирване на негово секвестируемо имущество и прехвърлянето му до размера на установеното парично вземане в патримониума на съответния кредитор.

Държавата може да налага ограничения, с цел събиране на вземанията си, но за да са оправдани тези ограничения, с оглед защитата на конституционните права на гражданите и постигане на целта им, те следва да засягат имуществена, а не личната  сфера на нарушителите“, пише националният обществен защитник като и подчертава, че налаганите ограничения, от страна на държавата, следва да бъдат съобразени с принципа на пропорционалност като предвидената мярка е единственият или най-малко утежняващият начин за постигане на целта, каквато е и практиката на Съда на Европейския съюз.

Омбудсманът е категорично против и идеята за прехвърляне на събирането на глобите от частните съдебни изпълнители, при наличие на ясни правомощия на Националната агенция по приходите (НАП) да събира публичноправните вземания.

„Съгласно разпоредбите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, при липса на доброволно изпълнение, публичните изпълнители към НАП разполагат със законово регламентирани изпълнителни способи. Ако НАП бездейства, следва да се предприемат мерки за преодоляване на причините, поради които не упражнява във всички случаи нормативните си правомощия по принудително събиране, при условие че от публично изнесената информация до момента несъбраните глоби от пътни нарушения възлизат на повече от 109 млн. лева“, посочва Ковачева.

„Считам, че въвеждането на автоматизираната информационна система „Административнонаказателна дейност“ на гранично-контролно пропускателните пунктове на Република България би довело на практика до затруднения или дори невъзможност български граждани да упражнят конституционното си право да напуснат пределите на страната и да се придвижват свободно. Възможно е да се стигне до струпването на големи групи от пътници както по граничните пунктове, така и в секторите „Пътна полиция“ към ОДМВР.

Предвид гореописаното и на основание чл.19, ал.1, т. 2 от Закона за омбудсмана се обръщам към Вас с препоръка за извършване на преценка доколко в настоящата ситуация е спазен принципът на пропорционалността при въведените ограничения, за да не бъде нарушен балансът между публичния интерес и конституционно закрепените права на гражданите“, пише омбудсманът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оня

    5 17 Отговор
    Всеки иска ред , но този ред да е за другите !!! Защо винаги трябва да се защитават тези , които не си плащат данъци и глоби , и тези които крадат ..... И после всички вкупом реват " нЕма дрЪжава " ....

    Коментиран от #9, #25

  • 2 човек от народа

    3 8 Отговор
    много се е загрижила за нарушителите на закона ! тя ли ще им плаща глобите.? ех, Мая, Мая, колежката ти "издиша"............
  • 3 група зевзеци

    8 0 Отговор
    Да ги спират на обществените тоалетни. От зор щат не щат ще плащат.
  • 4 наблюдател

    5 2 Отговор
    Дианче, разликата между Мая и тебе е от Земята до Луната.
  • 5 Питам

    9 0 Отговор
    Ако убия човек МВР ще ме намери. Но ако имам глоба не могат да ме намерят или може би ги мързи да си вършат работата.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Слънцето грее за всички, сянката е за тези, който я "заслужават".
  • 8 БГ гражданин

    5 1 Отговор
    Често ни командват как да дишаме хора на командно дишане.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Жан Расин

    3 0 Отговор
    Що за болни нелепи кукли сме ние, каква е тази гадна малка сцена, на която танцуваме.
  • 11 Според конституцията

    3 0 Отговор
    То ако се спазваше конструкцията, всички щяхме да сме добре, и глобите щяха да са платени без да ти се налага да се перчиш! Така че почни от другаде, за глобите, някой друг път!
  • 12 Метрото

    11 1 Отговор
    Чакам в метрото и в автобусите на градския трянспорт да си купуваш билетчета и да плащаш глоби към измислени институции като кат! Няма по-кормупнирана имституция от мвр. С какви очи изискват някой нещо да им плаща!

    Коментиран от #18

  • 13 Очаквах

    7 0 Отговор
    Очаквах подобно развитие! Ясно беше, че това ще е до първите реакции и който се излъже да плаща. Всяка година е така! Мародерите рекетират докато минава номера! С здравни осигуровки, които даже по конституция са доброволни няма ли да почнат да проверяват също?!
  • 14 БГ гражданин

    4 0 Отговор
    Не води битки които не можеш да спечелиш, освен, ако са ти платили за да ги загубиш.
  • 15 Отвратен

    7 0 Отговор
    Лошокачествената храна разболява хората — лошокачествените хора разболяват обществото.
  • 16 БГ гражданин

    7 0 Отговор
    Конституцията ни казва, че имаме много права, а Н а к а з а т е л н и я т кодекс — че н е можем да ги използваме.
  • 17 Русенец

    2 0 Отговор
    Трябва да ги принудим, да почиват тука, како. И да останат до изборите, че не остана електорат за нас. Не ни се бъркай в политиката.
  • 18 Катаджия

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Метрото":

    Те изобщо немогат да изискват такова нещо.Единствения компетентен орган по събиране на глоби е НАП.МВР няма такива правомощия.
  • 19 Фатих Мехмед

    0 3 Отговор
    При Ердоган няма да е така ама нали искате свята република та се наденахте на беге робство

    Коментиран от #20

  • 20 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Фатих Мехмед":

    Ердоган управлява отатък границата на България. Заминавай, катотолкова ти харесва. Тук няма да липсваш на никого.
  • 21 иван иванов

    3 0 Отговор
    защо гранична полиция трябва да изпълнява колекторски функции...само защото нап не може да се организира...това е пълно безумие да ограничаваш правото на свободно движение на хората за 20,50 100лева глоба .вие идоиоти ли сте господа управляващи или нещо по лошо...
  • 22 big

    2 0 Отговор
    С призоваване не става, те са прости глави! В сайта им има две възможности за проверка на евентуални глоби и актове: 1. по ЕГН и номер шофьорска книжка. 2. по номер фиш/акт и дата. Поради факта, че не знаем кога са ни изловили и какви са тези номера и дати, как да ги платим? По първата възможност няма инфо, така отидох да си подменям книжката и щрак Марийка на портрет, от преди близо година! Защо данните не са прехвърлени към 1 или получа известие, а трябва да създават проблеми на хората!
  • 23 срс срс

    0 1 Отговор
    Да не пуснат запис с определения а-ла Цвета и за тебе? Нали знаем как стана омбудсман. Или по точно омбудс-утка.
  • 24 питащ

    1 0 Отговор
    В ЗДВП е посочено, че той определя правилата за движението на МПС по републиканската пътна мрежа и задълженията на участниците да спазват тези правила. Никъде в тези правила не се посочва като такова, плащането на глоба по този закон. Как тогава се отнемат свидетелства за правоауправление на водач който не си е платил предишна глоба, след като не е нарушил с неплащането ЗДВП. Това е държавно вземане и е в компетенцията на НАП. Единствено те могат да предприемат принудителни мерки, по събирането на дължимото държавно вземане.
  • 25 Тоя

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Оня":

    А защо според теб като има държава, тя работи срещу човека. Аз така виждам нещата. Примери мога да ти изброявам до утре. В която насока кажеш в нея ще ти изброявам примери. За мен държавата трябва да се грижи за своите граждани, по всякакъв начин. Тогава за гражданите, ще е въпрос на чест, да си платят, било данъци, глоби и каквото и да е. В случая държавата се чуди как да те окраде, ограби, за да се обслужат нечии интереси, а аз трябва да се чувствам длъжен, да си платя глоби, които над 60%, са от създадени нарочно ситуации, за да си глобен. Извинявам се, но всеки който има дори и грахово зърно за мозък, разбира това. Това е и причината българина да не иска да плаща, да лъже и шикалкави. Все пак някои хора могат да разсъждават и не се подават на облъчванията.
  • 26 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    ПЪРВОНАЧАЛНО Я МРАЗЕХ ---ПОСЛЕ Я РАЗБРАХ !!!! ТЯ НЕ Е ИЗСР..А ОТ МАЙКА СИ -ТЯ Е "РОДЕНА "!!! ЗАПЛАТАТА И Е КАТО ЗА ШЕФ НА КЕВЪР !!! КОЛКО СА НИ "КЪРЛЕЖИТЕ И КОМАРИТЕ " -ОБЩОНАРОДНИ - ПОЛИТИЧЕСКО- ПАРТИЙНИ ... И ДАЛИ " РАЙТ " ЩЕ НИ ПОМОГНЕ !?!?!?
  • 27 Пациент

    0 1 Отговор
    Само пълни идиоти могат да измислят тази пълна простотия и да тероризират българите на Кулата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове