Last news in Fakti

19 Септември, 2012 18:46 1 287 0

ГЕРБ праща депутати да се учат на добив на шистов газ

  • шистов газ
ГЕРБ праща депутати да се учат на добив на шистов газ - 1
Снимка: БГНЕС

Народните представители да посетят САЩ, Полша и Румъния, за да придобият представа от технологията за добив на шистов газ. Това предложи председателят на временната анкетна комисия, която се занимава с въпроса "за" или "против" шистовия газ Диан Червенкондев от ГЕРБ.

Част представителите на НПО откровено им се присмяха за тази идея. По същество днес те обсъждат бъдещата работа на комисията. Необходимо е да започнем да се запознаваме с регулаторните рамки в Европа и по света и да предложим на 41 НС конкретни текстове в нови закони и поправки в други, вече приети, каза Чевренкондев. Целта е България да има една добра регулаторна рамка, за да не е под риск населението на страната, посочи той.

Поискахме от държавите-членки на ЕС, САЩ, Канада и Украйна да ни изпратят официално техните регулаторни рамки на проучвателните и добивни работи, съобщи Червенкондев. Ето част то тях - съществуват ли отделни нормативни документи за проучването и добива на шистов газ и ценни богатства, съществуват ли пределни норми за използвани вредни вещества, какви такси заплащат инвеститорите за тези дейности, кой и как провежда държавната политика при предоставяне на права и др. Отговори са получени от над 10 страни, информацията за това в момента се обработва.

Предлагам да бъде създадена работна група от народни представители и експерти, която да изготви предложение на базата на получената информация, което впоследствие да бъде обсъдено във временната комисия и внесено в пленарна зала. Тази работна група трябва да се запознаем на място чрез посещение в Полша, където се правят проучвателни работи и добив на шистов газ, за да видим "това животно какво е", заяви Червенкондев. Започната е такава дейност и в нашата съседка Румъния - нека видим и да се запознаем какво де факто се прави и какво е настроението там. Възможно е да се направи и посещение в САЩ, на територията на Тексаския университет, за да имаме повече впечатления от тези технологии, добави той.

"Готови ли сте да разрешите като управляващо мнозинство проучването и добива на шистов газ у нас? Това беше целта на комисията. Кога смятате, че ще имаме такова решение", попита народният представител от ДПС Рамадан Аталай.

На какви такси българската държава ще отдава своите природни богатства, запита доц. Добринка Лолова от "Български център за зелена икономика". Смятам, че по време на криза тези командировки са абсолютно излишни - във века на информацията има Интернет, има имейли и вие със запитвания на високо ниво от всяко едно правителство и агенции ще получите за секунди пълна, точна и коректна информация по въпроса какви вреди се нанасят на околната среда и на здравето на хората в райони при добив на шистов газ, отбеляза експертът. Американска агенция казва - да, има замърсяване на подземни води, на почви, използване на хиляди химически съединения, някои от които с доказано канцерогенно действие и в някои щати, включително в Ню Йорк и Ню Джърси, са взели решение за спиране на добива на газа, продължи доц. Лолова. "Знаете, че във Франция има забрана на добива на шистов газ. А, вчера в ЕП гласуваха "за" добив на шистов газ, но изрично подчертаха, че това всяка страна-членка на ЕС сама трябва да разреши. От австрийската компания OMV също са заявили най-отговорно, че се отказват от добив на шистов газ на територията на Австрия", каза тя.

Предлагате посещения на обекти, които няма да дадат обективна информация по въпроса "за" или "против" проучването и добива на шистов газ, заяви друг представител на природозащитниците - Борислав Сандов, който говори от собствено име. Миналата седмица излязоха 3 доклада на ЕК, които са в посока на това, което прие българският парламент с мораториума - т.е. рискът е много голям, добави той. Добре е тези доклади да се вземат и да се разискват тук, в тях се препоръчва в местата, където има питейни води да не се прилага метода фракинг, категоричен бе той. Страните на Балканите, като че ли се превръщат в нова ресурсна база като се има предвид последните проекти в различни държави, заключи Сандов.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай упрекна Сандов, че в един момент говори като представител на Зелената партия и седи редом с Бойко Борисов, в друг - е опонент и говори от свое име. Народният представител призова представителите на НПО да казват от чие име говорят. Всички материали по темата шистов газ, качени на сайта на НС са "за" проучването и добива на този газ, няма едно експертно мнение "против", отбеляза в изказването си Мариана Христова от НПО.

В папката днес на депутатите-членове на комисията бе документ-отговор на писмо, подписано от досегащия американски посланик в България Джеймс Уорлик, уточнява БГНЕС. То е написано след запитване до него от председателя на временната комисия Диан Червенкондев. Освен доклади по въпроса за шистовия газ, за които говори, в писмото си Уорлик се надява да организира визита на експерти у нас, които ще споделят опит. По покана на посолството в първата седмица на ноември се очаква да дойде в България д-р Томас Мърфи от Центъра Марселъс към Университета на Пенсилвания, пише дипломатът. Той е съавтор на един от приложените документи по въпроса и Уорлик се надява той да получи възможност да се срещне с членовете на временната комисия и да сподели опита си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове