Last news in Fakti

22 Юни, 2012 09:05 1 233 2

Делян Добрев: Коригирахме мораториума за шистовия газ

  • делян добрев-
  • шистов газ-
  • оцк кърджали
Делян Добрев: Коригирахме мораториума за шистовия газ - 1
Снимка: БГНЕС

Мораториумът върху добива на шистов газ не е отменен, а само коригиран, за да се улесни добивът на конвенционален газ. Това каза в „Тази сутрин” на бТВ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той коментира изказването на заместник-посланика на САЩ Сюзън Сатън, която заяви, че не разбира решението на България да наложи мораториум върху добива на шистов газ, като каза, че не смята това за натиск.

Шистовият газ ще направи България енергийно независима – такова мнение изказа американският дипломат по време на конференцията „Проучване и производство на петрол и газ – новата технологична граница”, която се проведе в столицата.

Добрев обаче отбеляза, че добивът на шистов газ е помогнал за смъкването на цените на синьото гориво в САЩ, където 1 000 куб. метра от суровината струват около 100 долара, за разлика от Европа, където е около 300 и в България - над 400.

„Хубаво е, че имаме мораториум, за да има достатъчно време да направим анализите” посочи Делян Добрев. По думите му така ще могат да се постигнат и гаранции за околната среда.

Опасност от екокатастрофа в Кърджали няма. Това каза енергийният министър в коментар на предупрежденията на работниците от Оловноцинковия комбинат в Кърджали, че ще спрат работа, което може да засегне някои важни производства.

Според Добрев главният проблем, ако това се случи, е свързан със заплаха за бъдещето на предприятието. За рестартирането на спрените производства ще са необходими „огромни инвестиции”, обясни той.

Инвеститорски интерес към „ОЦК-Кърджали” все още има и той е реален, посочи Делян Добрев. В момента обаче се обсъждат варианти за поемане на дружеството под наем.

„Държавата, каквото може, прави – не само с помощите и посредничеството,” увери министърът на икономиката и енергетиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективен

    0 0 Отговор
    НЕОБХОДИМ Е БАЛАНС МЕЖДУ ЕКОЛОГИЯ И ИНДУСТРИЯ.
    ама като знам колко сте компетентни ... си представям как сте го коригирали
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Като не се добива сме енергийно независими.Като свърши световния ние ще имаме.