Last news in Fakti

23 Юни, 2020 21:00 1 985 16

Борис Бонев искам пълен одит на Градската мобилност

  • борис бонев-
  • цгм

В доклада на Борис Бонев се иска пълна и подробна информация за всички приходи от платеното паркиране, глобите и скобите, както и от нередовните пътници в градския транспорт

Борис Бонев искам пълен одит на Градската мобилност - 1
Снимка: Спаси София

Независимият общински съветник Борис Бонев внесе доклад в Столичния общински съвет за предоставяне на подробен отчет на всички приходи и разходи на “Център за градска мобилност” ЕАД за последните 10 години. Едновременно с това, той е изпратил и писмо до Председателя на Сметната палата с призив за извършване на нов одит на общинското дружество, което отговаря за градския транспорт и паркирането в София. 

“През последните повече от 10 години ЦГМ е във фокуса на общественото внимание, като дейността на дружеството е силно противоречива и генерира съществено недоволство у гражданите заради съмнения за лошо управление, нецелесъобразно изразходване на публични средства, обслужване на частни интереси и дори корупция”, заяви Борис Бонев от Спаси София и допълни, че общинското дружество не е в състояние да отговори на очакванията на софиянци и променящия се град.

Според Бонев предишният одит на Сметна палата от 2017 г. е показал изключително притеснителни практики и лошо управление като е време да се види дали през последните 3 години е настъпила промяна. 

В доклада на Борис Бонев се иска пълна и подробна информация за всички приходи от платеното паркиране, глобите и скобите, както и от нередовните пътници в градския транспорт. Също така се търси отчетност за всички разходи по пътната маркировка, колчетата и ремонтите на тротоари. Докладът задължава и директорът на ЦГМ да предостави пред столичния парламент разработена и утвърдена стратегия за развитие на дружеството и бизнес-задачата за 2019 г. и 2020 г.

Сред аргументите на Бонев за нуждата от повече прозрачност е фактът, че през последните години дружеството умишлено и целенасочено крие обществена информация от гражданите. За това говорят многобройните дела на граждани и журналисти по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), които са търсили достъп до данни и документи на ЦГМ. 

“С този доклад продължаваме нашата последователна работа по всички фронтове. Ние искаме реформа на мобилността в София - уредено паркиране и по-добър градски транспорт, но успоредно с това и много по-отговорно управление. Досегашният модел, при който просто механично се увеличаваха зоните за паркиране, без никакви реформи и отчетност, трябва да бъде прекратен! Софиянци трябва да получаваме цялата информация и пълна прозрачност за начина, по който се харчат парите ни.” допълни Бонев, който само преди дни представи свой проект за мащабна реформа на зоните за паркиране в града.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Столична община

    28 2 Отговор
    Са по потайни от езойтски орден , никой от софиянци не знае какво става там.
  • 2 Софиянец

    19 3 Отговор
    Едно нещо не доведе до край, шумна рекламна кампания и спихва след това, дано и в този случай не стане същото. Тук е разкавничето, кражбата е по голяма от КТБ. И още нещо, дано предложи паркинги в центъра, този който ги предложи и реши проблема, той ще е следващия кмет.
  • 3 КРАДЕНЕ

    17 3 Отговор
    И ПЪЛНЕНЕ НА ШКАФЧЕТА.....КВО ДА РАЗСЛЕДВАШ ?
  • 4 qwerty

    15 2 Отговор
    Днес по тв разказаха със сълзи на очи, че ЦГМ е н загуба за периода март-май 24 МИЛИОНА лева или по 8 милиона на месц. Не съм им гледал отчетите, но ако съдя по празните им приказки то излиза, че ако работят нормално за 12 месеца трябва да отчитат 98 милиона печалба. А сега дайте да видим къде е печалбата от последните 3 години и каква е тя?
  • 5 Я вижте конкретно

    9 2 Отговор
    Проверете бюджетите на София като стоиности откакто се управлява от ГЕРБ само за 2020 г е 1 722 000 000 лева.На кметичката Фандькова мьжа й имал 3 болници ,а Елен Герджиков 60 Шейсет апартамента...Откьде?А пьк за Вечния и несменяем Анатолий Иванов да не говориме че е международна легенда в далаверите още от Иван Костово време.

    Коментиран от #7

  • 6 Йордан

    8 1 Отговор
    Борето е прав,но не разбирам,защо в ТВ се държи като външен зрител на случващите се безобразия в Столична община,след като е общински съветник и инструментариума е в неговите ръце. Добре е направил с доклада!
  • 7 Йордан

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Я вижте конкретно":

    Има и много нови блокове в Студентски град,които цъфнаха за студентски квартири,през управлението на Фандъкова.
  • 8 Мариноф

    5 1 Отговор
    Борето, да предложи нещо съществено за паркирането, а не старите клишета за увеличаване на зоните и часовете за паркиране, с което продължав а терора над гражданите на София
  • 9 Само като

    5 0 Отговор
    се види кои кадри са минавали през този "център" може да се обяснят много събития...Тиня
  • 10 ЯСНО

    3 1 Отговор
    Е, ЧЕ БОРИСОФФ Е ПЪТНИК. ВЪПРОСЪТ Е КОГА ? КОЛКОТО ПО-СКОРО, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ.
    Дали ще го поръчват, дали ще бяга със самолет или без него, дали ще го арестуват или не, НЕ СА ВАЖНИ !
  • 11 ЦГМ СА КРАДЦИ ОТ 30 ГОД

    4 1 Отговор
    има поговорка - ВЪРЖИ ПОПА ДА Е МЕРНО СЕЛОТО - ТОЕСТ ВЪРЖИ БОКО + ФАНДЪШКА ДА Е МИРНА БЪЛГАЛИЯ .
  • 12 НЕ НАМ

    4 1 Отговор
    ЧЕСТО ЗАБЕЛЯЗВАМЕ ЧЕ СЪЩИЯ БОНЕВ СЕ ЯВЯВА И ЧЕСТ ПОДРЪЖНИК НА ФАНДЪКОВА ПРЕД КАМЕРИТЕ НА МЕДИИТЕ , А ТОВА ГОВОРИ ЧЕ Е 100% ВКЛЮЧЕН В КРАЖБИТЕ

    Коментиран от #15

  • 13 Петко Симеонов

    2 2 Отговор
    Аз пък искам, общинският съветник Борис Бонев, да декларира, кои членове на семейството му: баща, майка, брат, сестра, дядо и баба са били свързани с ДС. На щатна работа или агенти
    Честно, зашото имам информация от Комисията
  • 14 паметлив

    2 0 Отговор
    Бонев,много бързо Фандъкова стана най-добрата кметица с най-добрите предложения.Къде остана акт 16 за графа.?ДАЛИ НЕ ТИ НАМАЗА ФИЛИЯТА И НА ТЕБ?
  • 15 Четете внимателно

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "НЕ НАМ":

    Когато се взимат решения в интерес на града естествено, че ще ги подкрепя особено когато са заложени в програмата му. Един истински мислещ човек, никога няма да е само и единствено опозиция. Но както казва, винаги ще има критики,когато някой не си е свършил работата. Спрете да четете избирателно и да съдите по заглавия.
  • 16 Софиянчето

    1 0 Отговор
    Трябва да има ред,иначе става анархия,какво се сте недоволни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове