Last news in Fakti

28 Юни, 2020 15:07, обновена 28 Юни, 2020 15:17 2 421 14

Трайчо Трайков към съда: Винаги съм се водел от това, което е най-добро за България

  • трайчо трайков-
  • evn-
  • иво прокопиев-
  • симеон дянков

Не мога да приема отмъщението да се изразява в държавна съдебна разправа

Трайчо Трайков към съда: Винаги съм се водел от това, което е най-добро за България - 1
Снимка: БГНЕС

Очаква се днес Специализираният наказателен съд да обяви присъдите по делото за продажбата на остатъчния държавен дял от 33% в електроразпределителното дружество EVN през 2011 година. Подсъдими са министрите от първото правителство на Бойко Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков, съиздателят на „Икономедия“ Иво Прокопиев и трима служители на дружеството „Булброкърс“, избрано за инвестиционен посредник при продажбата.

Трайчо Трайков, който е на съд за безстопанственост, убеждава в пълната несъстоятелност на повдигнатото към него обвинение. 

"Като министър и политик винаги съм се водел от това, което съм смятал за най-добро за България. Съзнавал съм възможните последици и съм ги понасял без да се оплаквам... Покажете на цялата страна и Европа, че в България все още има справедливост и законност, които позволяват на почтените съдии и заседатели да не осъждат невинни хора по причини извън кориците на делото. Иначе утре това може да се случи на всеки", призова магистратите Трайков.

Ето и цялото му обръщение към българския съд:

Последната ми дума към съда. Решението ще бъде обявено в 15.30 ч.

Уважаема г-жо председател,

уважаеми съдебни заседатели,

Надявам се, че отдавна се убедихте в пълната несъстоятелност на повдигнатото към мен обвинение - както това е ясно за всеки обективен наблюдател. Обвинение за добросъвестно и законосъобразно изпълнение на правителствено решение, продиктувано от необходимостта от спешни мерки в подкрепа на фиска по време, когато фалираха банки и цели държави, кредитите бяха трудно достъпни, лихвите - рекордно високи, а цените на активите - на дъното (и понеже има спекулации и по този въпрос - доклади с решения за подкрепа на бюджета не се внасят в МС от министъра на икономиката). Същото решение по абсолютно идентичен начин на два пъти е изпълнил в рамките на следващата календарна година моят наследник на министерския пост при приватизацията на миноритарните пакети на ЧЕЗ и "Енергопро" през Българската фондова борса.

Както разбрахме от прокурора, претенции по тези две сделки няма и няма да има - и с основание. Трите процедури са извършени по силата на едно и също решение на МС, по един и същ механизъм от един и същ орган - подчинената на МС АПСК, с един и същ изпълнителен директор (сега министър), назначен от МС и с един и същ Надзорен съвет, с назначени от НС представители на всички парламентарни сили.

В тази процедура министърът - принципал на държавното участие, няма роля или каквото и да е влияние по отношение на цена, избор на посредници или одобряване на документи. И въпреки, че не съм имал никакво отношение към цената - и петгодишният ми син знае, че, за да кажем дали нещо е голямо или малко, трябва да го сравним с друго нещо, подобно на него. В случая сравнимите величини са цените, постигнати чрез борсовата приватизация на ЧЕЗ и "Енергопро" през 2012 г - и в двата случая по-ниски от тези за ЕВН, измерени през брой присъединени към мрежата клиенти. Недвусмислени в полза на защитата бяха и заключенията на назначената от съда финансова експертиза.

Уважаеми членове на съдебния състав, в дейността си като министър и политик винаги съм се водел от това, което съм смятал за най-добро за България. Съзнавал съм възможните последици и съм ги понасял без да се оплаквам. Не мога обаче да приема отмъщението да се изразява в държавна съдебна разправа.

Няма как да направите днешния ден най-хубавия в живота ми, но можете да не го направите най-лошия. Не само в личен план, а и като покажете на цялата страна и Европа, че в България все още има справедливост и законност, които позволяват на почтените съдии и заседатели да не осъждат невинни хора по причини извън кориците на делото.

Иначе утре това може да се случи на всеки.

Благодаря.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антиседераст

    8 5 Отговор
    Хахаххажа муаххахабаба
  • 2 За всички

    8 8 Отговор
    5 години
  • 3 кюлче в чекмедже

    18 1 Отговор
    А Роско Офшорнлив чист като момина сълза ?

    Коментиран от #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 РАДЕВ - КОШМАРА НА... БОРИСОВ

    10 6 Отговор
    Този екземпляр Трайчо бе пръв поклонник на Борисов, после се присламчи към тъй наречените "тъмно сини" и ето го пак се уреди със хубава службица - кмет на столичен район, в което качество разбира се напълно подкрепя Фандъкова. Той също забогатя приказно след като бе министър, заедно с отвъдокеанския "гений" Симеон Дянков, протежето на Кристалина Георгиева, която го препоръча на Борисов за финансов министър. Разбира се, тези двамата няма да бъдат осъдени като Иванчева и Петрова на по 20 години затвор без право на обжалване. Това е поредното обвинение, което цели да покаже на Европа и Америка, че Борисов се "бори" с корупцията. Или както казва иначе мъдрият, но дълбоко спящият български народ - "кьорфишек"...

    Коментиран от #7

  • 6 духайдуду

    12 2 Отговор
    Симеон Дянков обяви,че ще докара българите до глад с обявяването на "постната" си пица.
  • 7 реалист

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "РАДЕВ - КОШМАРА НА... БОРИСОВ":

    Ако спреш на улицата 20 човека никой няма да знае изобщо за какво ги съдят , те си знаят само че сс си взели мижавата заплатка и че ракийката се изтудява в камерата , друго не ги интересува !
  • 8 asd

    5 0 Отговор
    При оправдателна присъда, очакваме дегенератите от презкуратурата на мястото на тези в затвора!
  • 9 Активист на БСП

    6 0 Отговор
    Тиквурко отдавна беше набрал на тия ! Тиквешка работа,скоро си отива !
  • 10 Евро в чекмедже

    0 0 Отговор
    Цял исусчо слязъл по нашите земи😂😂😂😂😂
  • 11 onq s konq

    1 3 Отговор
    никой да не се надява че ще види бг министър в затора, това са котешки каваци, ама всички те имат пари да си платят на съда и да си живеят живота отвън и недокоснати
  • 12 Йордан

    1 3 Отговор
    За този мошеник трябва да се осигури много време за размисъл в затвора.
  • 13 !!!!!!

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "кюлче в чекмедже":

    Ааааа моля моля. Не обижда булката,че мъжът и Деси ще се разсърди.
  • 14 Дръвчо

    0 2 Отговор
    Трайчо по-добре да си трае щото една далавера създаде цяла партия. Да за България и само напред със следващата далаверка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове