Last news in Fakti

26 Септември, 2012 13:57 2 662 8

Станишев брани Шамара /Обновена/

  • мишо шамара-
  • национална следствена служба-
  • серафим мартинов - сарафа-
  • станишев
Станишев брани Шамара /Обновена/ - 1
Снимка:БГНЕС

В прокуратурата е образувано дело срещу рапъра Мишо Шамара.  Колегата му Серафим Мартинов-Сарафа е извикан днес на разпит като свидетел заради общата им песен "Бяло, зелено и червено".
Спорно от позициите на изпълнителите и на разследващите е кои точно моменти в текста на песента са станали повод за започналото наказателно производство. Заместник-главният прокурор и шеф на НСлС Бойко Найденов обясни, че производството е заради рими, които петнят герба и знамето, а не заради споменаването на управляващата партия.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев предложи да се възстанови член Първи на Конституцията. Ироничното предложение дойде заради информацията, че рапърът Сарафа е призован за разпит в Националната следствена служба във връзка с дело, което се води срещу неговия колега Мишо Шамара.
В песента  има фразата: "Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба". Според рапъра Мишо Шамара именно тази фраза е станала причина да бъде разследван.
„Възстановява се член Първи от Конституцията. Той гласи: Водеща и ръководна сила в държавата е ПП ГЕРБ. Член Втори: Названието на страната се изписва Република ББ България - с три „Б", за да се знае чия е. Член Трети: Пожизнен министър-председател и ръководител на ръководната сила е Бойко Борисов. Член Четвърти: Герб на държавата е горд лъв с превит кръст и склонена глава. В дясната си лапа държи бухалка, в зъбите си здраво стиска сноб гербери. Главата на лъва е увенчана с полицейска фуражка. Член Пети: Химнът на Република България е песента "Всичко за благото на човека" - знаем и името на човека, в изпълнението на Веселин Маринов. Хора, живеем в 2012-а година, в страна членка на ЕС, освестете се. Така не може", заяви лидерът на левицата Сергей Станишев.

На него му опонира зам.- председателят на парламента Анастас Анастасов, който  заяви: „Даже не сте интересен. Господин Станишев, чувствам се неудобно, но за да избегна всякаква възможност за манипулация на народните представители на всички български граждани, бихте ли дошли да цитирате останалата част от песента на Мишо Шамара. Да сравняваш българския флаг с определена функция на женския организъм на всеки лунен месец - и ние четем новини, какво си мислите".

Официалната версия на разследващите е, че престъплението е извършено с изпяването на пасажа:
От трите цвята най-много обичам бялото.
Зеленото го пуша и съм high.
Не прекалявам с нищо, щото I dont wanna die, die.
Червеното е като мензис, като кисела мацка с Тойота Авенсис.
Според алинея втора на член 108 от НК "Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева."
Неясно остава за момента кой е сезирал прокуратурата, за да започне разследването. Сарафа предполага, че е извикан именно заради изречението:  "Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба. Ти гледай напред и един ден всичко ще бъде наред!".

"Не знам какво толкова съм изпял, но явно съм докоснал някой с думите ми. За мен е малко смешно 2012 г. да ме викат в прокуратурата да се обяснявам за текстовете на песните ми. Смятам, че живеем в демократична държава, живеем в бъдещето, не в 80-те. Нали има свобода на словото. Ще си говорим и ще си пеем каквото си искаме", заяви Мартинов пред БГНЕС.


Рапърът определи историята за смешна, но опасно смешна, защото не знаел кое ще бъде следващото. "Аз нямам намерение да обиждам когото и да е в песните ми. В тях пея това, което усещам и виждам. Трябва да се извиня на някого ли?", допълни изпълнителят. "Ние сме граждани на тая държава, ние сме ги избрали управляващите. Те ще трябва да бачкат за нас и като ги критикуваме, ще си търпят", каза рапърът. "Ние сме избрали някакви политици да служат на нас, а не ние да служим на тях. Ние не сме техните роби, те са нашите избраници. Така че това, което се случва сега, е в тяхна вреда, не в моя. За мен е перфектната безплатна реклама", обясни още певецът. "Вярвам в свободата на словото. Ако моят приятел Конса (авторът на текста - бел. ред.) е казал нещо, той го е казал, защото така е видял ситуацията. Значи не той е виновен, а ситуацията. А ситуацията е такава, защото те не си вършат работата. Значи те са виновни. Ние сме отражение на действителността. Хип-хоп музиката е огледалото на реализма, това което се случва на улицата", обясни Шамара.

 Главният прокурор Борис Велчев се обяви в сряда против образуването на дело срещу рапъра Мишо Шамара, съобщи Mediapool. Велчев заяви, че е разговарял с наблюдаващия прокурор по делото Милко Момчев и е изразил "несъгласие с неговите аргументи". Момчев е прокурор и по делото "Октопод".

"Ще поискам делото да бъде изискано за служебна проверка от Софийската апелативна прокуратурата и ще чакам нейното решение", каза главният прокурор.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    1 0 Отговор
    Ако децата ви попитат как е било по време на комунизма им одговорете: Ами .............като сега...................

    Коментиран от #5

  • 2 Румен Ангелов

    1 1 Отговор
    Доста тъпи к...та се оказаха тея двамата ! Единия световно неизвестен , другия известен само на баща си ! Любопитно е как ще продължи добре режисираното социалистическо мероприятие .
  • 3 Българин

    0 1 Отговор
    Оставете ГЕРБ и БСП, ама аз не съм съгласен тия лигльовци да петнят НАЦИОНАЛНИЯ ФЛАГ!!!
  • 4 optimista

    2 0 Отговор
    ами какво дави кажа и герб са б...ци и бсп са си б...ци а дави кажа текста не е лош на песента ама май някой хора им писна че постояно им се набива с очите че в бг то има хора с съзнание на който им писна от такива като герб и бсп и всичката измет от 89 та досега дето само НИ КРАДАТ
  • 5 Bobi

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    "им оДговорете" .......и тогава имаше неграмотни
    .....като сега
  • 6 Христо Ковачев

    0 1 Отговор
    МНОГО СКОРО КАТО КАЖЕШ ДОЛУ БОЙКО ТИКВАТА,НАПРАВО ЩЕ НИ ВКАРВАТ В ЗАТВОРА,НАПРАВО СМЕ ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА ,,,ГЕНЕРАЛА Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СИ ХОДИ ,ТОЙ Е НЕКАДЪРЕН МУТРАФОН И ЛЪЖЕЦ

    Коментиран от #8

  • 7 Живко

    2 0 Отговор
    Никога не съм писал а и не съм вярвал, че ще пиша коментар под някоя статия, но тази "песен" мен ме обижда като българин!

    За мен е ясно, че е написана с единствената цел да дразни и да доведе до някакъв PR за изпълнителите и. Едва ли някой, който я чуе би си я пуснал втори път!

    Не вярвам да е политическа поръчка, но винаги ще се намери някой, в случая Г-н Станишев, който да яхне вълната... За съжаление е неизбежно!

    Именно на това е разчитал изпълнителя и не се ядосвам толкова, че Г-н Станишев се е подвел, колкото, че докато пиша това осъзнавам, че съм си изгубил безвъзвратно последните 5 минути от живота.

  • 8 Кирилизатора

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Христо Ковачев":

    Абе Христо ,демокрацията не е свободия не можеш да пръскаш л..на на ляво и надясно и да очакваш всички да ти се радват.Виждам ,че повечето сте на мнение "щом нещо се забрани значи живеем в комунизъм" няма нужда да живеем в комунизъм ,че да се спазват законите и моралните норми.Изказването на Станишев беше неадекватно и антибългарско ,не може заради една предизборна кампания да се отказваш от най-българските символи.Виде ли сега на Станишев ,колко му дреме за България!!?!?!?Шамара ми е симпатичен ,но няма право да се подиграва с националните ни символи!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове