Last news in Fakti

13 Юли, 2020 21:30 2 416 11

Българин в борда на едно от най-авторитетните медицински списания

  • александър сираков-
  • умбал „св. иван рилски“-
  • international neuroradiology

Всички останали членове на борда са световноизвестни професори и доценти

Българин в борда на едно от най-авторитетните медицински списания  - 1

Д-р Александър Сираков от Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван
Рилски“ беше избран за член на Editorial Board на едно от най-влиятелните медицински списания в света (в областта на мозъчно-съдовите заболявания) – International Neuroradiology. Главен редактор на списанието е японският професор Masaki Komiyama.

Всички останали членове на борда са световноизвестни професори и доценти. Сред тях са президентът на Световната федерация на интервенционалните невротерапевти (WFINT) и президентът на Европейската асоциация за неврорентгенология (ESNR) и вицепрезидентът на Европейската асоциация по минимално инвазивни невроендоваскуларни процедури (ESMINT). 28-годишният д-р Сираков е не просто първият българин, който успява да достигне толкова висока позиция в елитно медицинско списание, но и единственият член на управителното му тяло на такава възраст.

Българският лекар отговаря за раздел „Аневризми и съдови малформации“. Това означава, че той има
последната дума за публикациите на светила като проф. Ханс Хенкес и проф. Шарбел Монайе, които
познаваме от съвместните им операции с доц. Станимир Сираков в София.

Д-р Сираков е и reviewer (човек, който дава оценка за статиите) в най-влиятелното списание в областта на неврорентгенологията – Americal Journal of Neuroradiology, което също е голям успех за България.
„Много се радвам, че нашият колега успя да се развие на толкова високо научно ниво и да има статии с по-висок импакт фактор от професорите и доцентите у нас. Това е голямо признание – за нашия център, който е водещ в страната в областта на медицинската практика, а вече е признат и от научната общност по света, и за българската наука като цяло“, казва доц. Станимир Сираков, началник на Центъра по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Въпреки възрастта си, д-р Александър Сираков вече е преминал през редица специализации, които са му помогнали да стигне до тук. Той е бил на 2-месечна специализация в клиниката на едно от топ имената в областта на неврорентгенологията проф. Педро Лилик в Буенос Айрес. Още толкова е прекарал при проф. д-р Кирил Орлов в Новосибирск – едно от местата, където се правят най-много съдови малформации в света. Бил е на обмяна на опит и при проф. Ханс Хенкес, който е световният номер едно в областта на мозъчните аневризми.

В Центъра по мозъчно-съдови заболявания д-р Сираков идва още като студент в трети курс преди 7 години. Първоначално само наблюдава работата на доц. Сираков. Постепенно започва да поема част от задачите, а днес вече може да се справи сам с 80% от случаите, които се третират.
В центъра има още няколко млади специализанти, които вървят по стъпките на д-р Сираков. „Много скоро ние ще бъдем взаимозаменяеми. Какво по-голямо удовлетворение за един ръководител“, коментира доц. Сираков, който не веднъж е споделял, че основната му цел е да изгради школа за лечение на мозъчно-съдови заболявания в България. Така пациентите няма да бъдат принудени да се лекуват в чужбина, а държавата ще спести много средства, които могат да бъдат насочени към развитие на млади таланти. Като д-р Александър Сираков.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 габровец от варна

    4 2 Отговор
    Пиши го избягал.
  • 2 умно село

    17 0 Отговор
    Дай Бог повече като него да радват българите, че всичката тази простотия /управляващи, вирус, Щабове и Прокуратури / у нас идва в повече на хората.
  • 3 Гербер

    2 7 Отговор
    Браво Сашо, и да гласуваш за ГЕРБ, да знаеш!

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Шапокляк

    7 3 Отговор
    Моля авторите да се скрият в ъгъла и да се посрамуват. В бордовете авторитетни и високоимпактни списания от почти всяка специалност има българи. Поне от 15 години насам. Да рецензираш статия е безплатна и досадна дейност, а поради изискванията за поне трума независими вече трудно се намират желаещи. Това не е никакво постижение. Що за платена новина. Иван Рилски съвсем ли остана без пациенти. Защо не напишете нещо за разделянето на рентгена, за ежбите на неврохирурзите на гърба на пациентите, за криенето на короната. Аман.

    Коментиран от #7

  • 6 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гербер":

    За ГЕРБ гласуват само Орки или вишисти- кандидати за затвора
  • 7 Завист ли съзирам?

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Шапокляк":

    Лошо е, че и в това съсловие е покълнала... Поздравления за д-р Сираков и успешен път в най-благородното поприще!

    Коментиран от #10

  • 8 доктора

    4 0 Отговор
    Аз ли се обърках или единия е син на другия и взаимно се хвалят

    Коментиран от #9

  • 9 доктора

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "доктора":

    А може и брат, не знам но двама Сиракови в една и съща болница и еднаква специалност, някак...
  • 10 Шапокляк

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Завист ли съзирам?":

    Защо наричате обективността завист? Ще перифразирам един безспорен учен, който казва, че в Европа правят проучвания, тук пишем дневници. Научният успех не е задължително такъв и в най-благородното поприще :)
    Нека ни покажат истински успехи - академични или професионални :)
  • 11 Кочан

    1 1 Отговор
    Абе хора тия статии пише ти ги поне по някакъв по нормален начин бе. Това че нашето момче е на това място по никакъв начин не означава че има каквато и да е дума в цялата работа. Как едно момче на 28 години ще редактира текстове на професор нали се сещате че разликата в практиката и опитността е от тука до луната и обратно. че той може само да се учи от това което тези хора са направили и могат да направят. Няма лошо нека се развива така са израз на когато си сред такива хора но като е напишете тая статия по тоя начин незапознатите остават с впечатление че едва ли не това е някакъв гений не е така. Тези позиции не са платени и са просто за Престиж така че по живо по здраво и по-скромно
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове