Last news in Fakti

28 Септември, 2012 14:25 1 313 5

Аню Ангелов: 20-те заплати при пенсиониране на военните остават

  • аню ангелов-
  • социални придобивки-
  • военни-
  • заплати
Аню Ангелов: 20-те заплати при пенсиониране на военните остават - 1
Снимка: БГНЕС

„Запазваме всички компенсации, допълнителни възнаграждения, както и всички обезщетения на военнослужещите така, както са в момента“. Това каза от трибуната на Народното събрание министърът на отбраната Аню Ангелов в отговор на депутатски въпроси за позицията на Министерството на отбраната относно доходите на военнослужещите.


Социалните придобивки в армията няма да бъдат премахнати, увери  и в кулоарите на парламента министърът на отбраната Аню Ангелов, цитиран от БНР. В преговорите с Министерството на финансите трябва да има отстъпки и от двете страни, подчерта той, като предположи, че може да има недоволство от идеята да се намалят социалните придобивки на хората под пагон, за да се увеличат заплатите им с 3 до 5%. Министърът каза, че днес, непосредствено след завръщането си от Кипър, ще провери лично дали има напрежение сред военните и коментира, че трябва да настъпят промени във Фонд „Работна заплата“ 

Съветът по отбрана е обсъждал идеята отпуските в армията да се намалят от 40 на 30 календарни дни и пределната възраст за пенсиониране на младшия състав да стане 52 години при минимална служба 27 години. Сега за армейска пенсия са достатъчни само 15 години осигурителен стаж, а изискване за брой години служба няма.
Въвеждането на възраст, при която ще се придобива правото на пенсия от военнослужещите - 52 години за старшини, сержанти и младши офицери и 54 години за старшите и висшите офицери, е и сега действащо правило. Интересът на военнослужещите се покрива с този на ръководството, увери военният министър.
Министър Ангелов подчерта, че няма да има намаляване на компенсациите, нито редукция на обезщетенията при пенсиониране на военните от 20 на 15 заплати.


Заплатите могат да се увеличат, но това зависи от народното представителство, каза още министър Ангелов. „Естествено, аз като министър и моят екип правим всичко възможно да решим въпроса с увеличаване на възнагражденията, може би е по-правилна думата покриване на 3-годишната обща инфлация с увеличаване възнагражденията на военнослужещите“ - обясни той.

Средната работна заплата в Министерството на отбраната след 1 юли е 933 лв. Средната заплата само в структурите на българската армия е 989 лв., посочи министърът. За сравнение той каза, че средната заплата в Министерството на правосъдието е 1236 лв., в Министерство на финансите – 1238 лв., а в Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" – 2065 лв.

Министър Ангелов обяви още, че предлага отпускът на военнослужещите да се изчислява в календарни, а не в  работни дни. Това ще намали дните на отпуск, което може да се компенсира с механизма за тяхното използване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Данакоплатец

    0 0 Отговор
    Има ли в България армия или има ибрекчий в униформи?Които живеят на гърба на малкото народ останал в България.
    Турците са в парламента,новини на турски,джамии никнат навсякъде,в училищата учат на турски.Болшенството от работещото население(не служещи!)са превърнати в еничари на гръцки и турски фирми.На кого е нужна и от кой ни пази тази армия която трябва да издържаме?
  • 2 бай хай,ван

    0 0 Отговор
    Статията както и други подобни са пълни с тиражиране на глупостта , че военните се пенсионират на 15 г. служба истината е - според КСО 27 г. осигурителен стаж от който 2/3 на действителна военна служба!
    Това дето гопишат че интереса на военнослужещите съвпада с този на МО силно ме съмнява защото просто никой не ни е питал!
  • 3 ppb

    0 1 Отговор
    "Данъкоплатец", всеки един "служещ" е много по-голям данъкоплатец от теб и не той живее на гърба ти, а поне три неграмотни тикви като теб живеят на неговия! Като е толкова хубаво да си "служещ", ти защо не стана такъв!?
    А държавата е пълна с турци, цигани и друга сган, защото ни управляват лачени тикви, избрани от ПРОСТОлюдието, част, от което си и ти! Същото това простолюдие, което не иска то да е добре, а някой друг да е зле и безрезервно вярва на журналистически глупости, като "Сега за армейска пенсия са достатъчни само 15 години осигурителен стаж, а изискване за брой години служба няма." Очевидно, г-жа Гигова е драскала тази статия напосоки и не си е направила труда да проври, че към момента, за да се пенсионираш в армията, трябва да имаш поне 27 години осигурителен стаж, от които най-малко последните 18 да си бил в армията. Но, ако навършиш, така наречената "пределна възраст", преди да си събрал необходимия осигурителен стаж, те изхвърлят още същия ден и не получаваш никаква пенсия.
  • 4 наш

    0 0 Отговор
    съгласен с данъкоплатец-а до номер 3-колко са реалните войници и колко администрацията добре окопала се в удобните окопи на държавните офиси.стига глупости вече има интернет и всеки може да провери на всякъде по света за какво иде реч-прав е номер 3
  • 5 Бивш

    0 1 Отговор
    http://fakti.bg/bulgaria/49261-polovinata-balgari-sa-bedni-
    Патриоти са душа дават,за свобода,за народа,но не свойта душа,братя а душата на народа!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове