26 Юли, 2020 04:32 14 010 69

26 юли 811 г. Хан Крум убива император Никифор I

  • император никифор i-
  • византия-
  • император-
  • никифор i-
  • хан крум

Византия е слаба

26 юли 811 г. Хан Крум убива император Никифор I - 1
Снимка: Архив

В почти 1000-летната история на Византийската империя има само три случая, когато василевси загиват в битка. Първи император Валент пада в битката с готите през 378 година. При превземането на Константинопол от турците през 1453 година загива Константин XI. Третият случай на смърт на василевса в битка е “на сметката” на българите.

И тази смърт е увековечена в много хроники и мнозина по света са чували за чашата, направена от черепа на Никифор I. Императорът загива в битката при Върбишкия проход на 26 юли 811 година.

Никифор I се качва на престола на Византия през 802 година. Плановете му са да върне в пределите на империята териториите, завоювани от българите. През 807 година предприема кампания, но тя е неудачна. Достига само до Одрин, защото се налага да се върне в столицата си, където придворните кроят заговор зад гърба му. Българският владетел хан Крум смята предприетата от Никифор кампания като достатъчен повод, за военни действия срещу византийците. Крум навлиза в земите по поречието на Струма. През 809 година ханът обсажда и превзема важната крепост Средец. В отговор на това Никифор I започва подготовка за нов поход срещу българите.

През лятото на 811 година 80-хилядна византийска армия преминава границата – Стара планина – и нахлува в българските земи. По пътя към столицата на българите византийците грабят и унищожават населените места. На 20 юли армията напада Плиска. Градът се отбранява от 12-хиляден гарнизон, но преимуществото на византийците е огромно и столицата пада. Градът е разграбен и опожарен. Издевателствата над мирното население са чудовищни. Хронистите са описали случаи, в които български деца са приковавани за земята, а върху тях са пускани мелнични камъни, за да ги премажат.

Хан Крум праща на императора две послания. Първото е при навлизането на василевса в българските земи. Крум предлага мирни преговори. Никифор I изобщо не обръща внимание на предложението, уверен в победата, която ще пожъне. След разграбването на Плиска ханът праща второ послание, в което казва: “Ето, ти победи. И тъй, вземи, каквото ти е угодно, и си иди миром”. И това предложение е подминато с пренебрежение.

Крум събира набързо 50-хилядна войска и се подготвя да пресрещне византийците. Никифор I научава за подготовката на българите. Това го кара да предприеме оттегляне към столицата си, като избира най-прекия път – през Върбишкия проход. На 25 юли вечерта, когато византийските армии вече са навлезли навътре в прохода, на императора му става ясно, че българите са близо и му готвят засада. Донесенията на разузнавачите му, които праща, но твърде късно, сочат, че армията му ще се наложи да излиза с битка от прохода, тъй като българите са отрязали пътя му за отстъпление. Хронистът Теофан Изповедник пише, че в отчаянието си Никифор I казва на свитата си: “Дори да бяхме крилати, никой да не се надява, че ще избегне гибелта”.

След като цяла нощ българите блъскат мечовете в щитовете си, скрити в дърветата в теснината, в ранното утро на 26 юли 811 година предприемат атака директно в центъра на византийския лагер. Обезкуражени и уплашени гвардейските части, охраняващи императора се огъват под натиска на българската атака. Редовните войски, виждайки, че гвардията губи битката, са обхванати от паника и хукват да се спасяват. Част от тях се насочват право към издигнатите от българите прегради в южната част на прохода. Търсейки спасение, се опитват да прекосят реката, но затъват в калта. Застигнати са от другите византийски войници. Българите бързо ги унищожават. В битката загиват почти всички. Не е точно ясно, дали император Никифор I е пленен и екзекутиран, или пада убит още по време на атаката на лагера му. Фактът, който е документиран от много хронисти, е известен на всеки българин – хан Крум нарежда черепа на василевса да бъде обкован със сребро и да се превърне в чаша, от която победителят и неговите приближени да пият в знак на великата победа.

Хронистите пишат: “Като отрязал главата на Никифора, Крум очистил черепа и го обковал отвън със сребро, с гордост карал славянските князе да пият.”

Синът на Никифор I, Ставракий, успява макар и тежко ранен да избяга. За кратко управлява Византия, но в раздирания тежки междуособици двор много бързо се отказва от трона и се замонашва.

Хан Крум използва това, че Византия е слаба и през следващите години предприема разширяване на българската държава на юг от Стара планина. В края на управлението си ханът достига до стените на Константинопол, но повалилата го внезапна смърт попречва на превземането на вечния град.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гърците ядоха боя тогава, а век по-рано

    72 13 Отговор
    през 718 разгромихме 100 000 турска орда опитваща се да докопа Константинопол и да се появи на картата на Европа.
    ⚔️🛡⚔️

    Коментиран от #12, #24, #45, #47

  • 2 Народен

    56 2 Отговор
    Слава!
  • 3 България 681

    73 5 Отговор
    Русия и САЩ тогава ги нямаше ни държава, ни племе.
  • 4 Д'мин

    53 7 Отговор
    До 1: Не бъркай арабите с тюрките!

    Коментиран от #5

  • 5 Те турците са си араби ислямисти

    24 33 Отговор

    До коментар #4 от "Д'мин":

    защо се срамуваш да се наречеш арабин, просто сте били разделени на племена иначе всички сте араби.

    Коментиран от #6, #39, #68

  • 6 Д'мин

    38 4 Отговор

    До коментар #5 от "Те турците са си араби ислямисти":

    Нещо си в друго измерение. Арабите са семити и са рода с евреите, турците са тюрки и са с преобладаваща хаплогрупа Y-ДНК!

    Коментиран от #9

  • 7 Канас

    62 8 Отговор
    Не е хан. В България титлата е КАН идва от канас- княз. По история са ни учили погрешно. Нямаме нищо общо с чалмите и техните наименования. Кан Крум - "като не щеш мира на ти секира".

    Коментиран от #21, #63

  • 8 ПатрЕот

    27 8 Отговор
    Драги патриоти, с отдавна минали събития да си претопляме патриотизма нещо не върви. Кенеди е казал: Не питай какво ще направи за теб държавата, а кажи ти какво ще направиш за нея.
  • 9 Турците са баш арабско племе

    9 22 Отговор

    До коментар #6 от "Д'мин":

    едно от многото арабски племена ислямисти.
    Всички ислямисти са араби.

    Коментиран от #69

  • 10 факти

    38 2 Отговор
    Хубава статия. Полезно е да се напомнят такива важни дати. Но има една малка неточност. Фактически Кан Крум е убил двама византийски императори - синът на Никифор, император Ставракий е починал от раните си при битката във Върбишкия проход.
  • 11 Случаен

    65 4 Отговор
    Били сме велика Държава управлявана от Велики Мъже мислещи за народа си. Сега сме за посмешище с тези измислени политици. Но България е била, има я и ще я има.

    Коментиран от #18

  • 12 Айде,айде

    4 24 Отговор

    До коментар #1 от "Гърците ядоха боя тогава, а век по-рано":

    Гърците яли бой, 100 000 армия сме разгромени за това от 1300г история 200 +500 Е в робство!

    Коментиран от #14, #52, #64

  • 13 Това

    8 39 Отговор
    С черепа е абсолютна варварщина!С нещо подобно се гордеят човекоядските племена!Но пък нищо ново ,все още бойното знаме е конска опашка на монголско копие вързано,и впоследствие византийците отмъщават с 1едноок на сто слепи и с 200г под робство!

    Коментиран от #33

  • 14 Защо ревеш византиецо

    26 4 Отговор

    До коментар #12 от "Айде,айде":

    Ако не сме били ние да са ви превзели арабите 20 пъти досега.

    Коментиран от #16

  • 15 ААА

    47 2 Отговор
    Самият начин на провеждане на битката , говорят , че кан Крум е бил предпазлив , хитър , далновиден държавник ,и добър психолог който прави дългосрочни планове , и залага на сигурно. Докато василевса се е отдал на плячкосване в Плиска , все едно ,че няма да има "утре" , а знаем и това , че една армия отдала се на плячкосване , вече не е армия , за дълъг период време, то Крум избира мястото на битката . Стратегическото предимство , да предвидиш ходовете на противника , за да му подготвиш добре организиран капан . С няколко предишни хода Крум е дал повод на василевса , да го сметне за слаб и нерешителен , молещ за мир , за това и василевса избира по късия , но и много опасен път , и както се подразбира - голяма грешка. "Немой Дере " - Всеки път когато съм там на лов , и погледна към стръмните отвесни стени , и скатове , на величествената каменната клисура , ме побиват тръпки , неволно се поставям на мястото на изтрезнелият от ужас Никифор - той на дъното на този огромен природен "котел" , а горе на върховете , жадните за отмъщение българи . Славни са дните на тази нация, и държава , когато случи , на своите държавници.
  • 16 Айде,айде

    8 8 Отговор

    До коментар #14 от "Защо ревеш византиецо":

    Така ли!??Ай не си измисляй история!!Гледай фактите право в очите!!!Дали арабите биха превзели Византия е спорно !Но пък факт е ,че българи спряха кръстоносен поход!!!После що турци владеели тези земи !??(Ами айде сети се!
  • 17 варвар

    30 1 Отговор
    Варварство - това е хибридна византийска измишльотина. Времената са били такива. Ако искате истината, византийците са ненадминати варвари - режели са носовете на детронирани императори, избождали са очите на противниците си и т.н.

    Коментиран от #20

  • 18 ДГД

    25 2 Отговор

    До коментар #11 от "Случаен":

    България ще я има въпреки и след крадливата хунта ГЕРБ!!!
  • 19 2022

    3 14 Отговор
    Ердоган прави бегето жамия😂😂😂😂😂

    Коментиран от #28

  • 20 И пак

    2 16 Отговор

    До коментар #17 от "варвар":

    По хуманно е от череп да направиш чаша!!!Колко трябва да си извратен, такова нещо през акъла да ти мине!?

    Коментиран от #25, #27

  • 21 Да да ама точно така е

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "Канас":

    Хан Крум не е хан, е кан и законите които е въвел не са шериатски, а крумови :))))...също така не е имал 6 съпруги в харем

    Коментиран от #23, #26

  • 22 1396

    0 8 Отговор
    Е то си беше Жамия,и като Ая София може съдбата и да последва!
  • 23 Законите

    2 8 Отговор

    До коментар #21 от "Да да ама точно така е":

    Не са крумови а монголски!В "златната орда" на монголските к'ханове такъв е етикета при плен на военачалник!!!

    Коментиран от #58

  • 24 Киро

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гърците ядоха боя тогава, а век по-рано":

    Какви турци 718г., какви глупости пишеш.
  • 25 Случаен

    17 0 Отговор

    До коментар #20 от "И пак":

    Исторически доказано е, че тази чаша е вечна, нечуплива и всяваща страх във враговете на България

    Коментиран от #32

  • 26 ами почети малко

    11 7 Отговор

    До коментар #21 от "Да да ама точно така е":

    Много ви дърпа вас по Монголия и шериата, но не ви идва на ум че не сте никакви племена на кон а наследници на ТРАКИТЕ. И тук са първите Християни и Князе у Бога. И от никъде не сме дошли а сме си тукашни наследници на дедите си. Всички други са пришълци в българските земи

    Коментиран от #31

  • 27 ААА

    15 0 Отговор

    До коментар #20 от "И пак":

    "Война и хуманност" , е като "Кларница и милосърдие" , особено в онези времена , когато единственият начин да спасиш себе си на бойното поле , жените и децата да не са изнасилени и избити , дома и стоката не-опожарени и разграбени , е този, да видиш какво е ял противника за последно . След такива битки , черепите и костите на участниците са се търкаляли там десетки години . Голяма работа , че някой е решил да си запази , един череп за спомен . И накрая един анекдот , за сваляне на напрежението . Крум заловил Никифор след битката , и приятелски му смигнал - А водиш ли с теб своето семейство - Не , останаха във Византия - Жалко , въздъхнал Крум , мислих да си направя цял сервиз.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 — Михаил Сирийски, византийски летописец

    11 3 Отговор
    „...Арабите били нападани по суша и от жителите на града, и от българите, а в морето – от ромейските кораби, а от другата страна на морето [на малоазийския бряг] – от ромейската предна линия. Българите нападали арабите и ги посичали; тези последните се боели повече от българите, отколкото от ромеите. Отвън арабите били притеснени от по-голяма беда, отколкото ромеите отвътре. Дошла зимата, а арабите се боели да се оттеглят; първо – от техния цар, второ – от морето и трето – от българите. Вихърът на смъртта ги грабнал. Маслама ги излъгал, казвайки, че скоро ще пристигнат подкрепления от техния цар. Ромеите били обсадени, но арабите не били по-добре от тях. Гладът ги притискал толкова много, че те изяждали труповете на мъртъвците и собствените си нечистотии. Те били принудени да се унищожават един другиго, за да се хранят. Една крина жито струвала десет денарии. Те търсели малки камъчета, с които да утолят глада си. Изяли и отпадъците от корабите си.“
  • 30 РЕАЛИСТ

    6 6 Отговор
    Няма никакви научни доказателства , къде се в провела битката. Вие приехте Върбишкия проход, но нито във византийските хроники, нито някъде другаде се споменава мястото. Българските историци са с различни мнения, които са по скоро предположения, отколкото доказателства.

    Коментиран от #54

  • 31 Така е ,иска ти се!

    8 18 Отговор

    До коментар #26 от "ами почети малко":

    Само,че историята говори друго!!!!!Пришълци по тази земи са прабългарите, прекосяват Дунава през 681г. И губят почти 20% от числеността си удавени ,щото бързат!!И как да не бързат като по петите им са първите им братовчеди хазари,тръгнали да ги колят ,щото са конекрадци!!!Та ,между траки/които всъщност са гръцко племе/ и прабългари/татаромонголи/ няма нищо общо!!!!
  • 32 И пак

    5 4 Отговор

    До коментар #25 от "Случаен":

    Абе виждам!!!От 250 държави в света сме на 249 място!!!!От чашата ще да е !!!Помага!

    Коментиран от #40, #48

  • 33 Ххх

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Това":

    Много нещо ги поизвъртя нещата. Кога е управлявал Крум, кога - Самуил ?

    Коментиран от #35

  • 34 Джоко

    10 0 Отговор
    Най- силния Хан. Крумовите закони, изкореняване на лозята в опит да спре впиянчването сред населението, психолог- малко краен и суров от труп- трафей и най- важното държавник. Един от малкото български лидери в нашата история.

    Коментиран от #37, #42

  • 35 Това

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Ххх":

    Те нещата в исторически план не стават за ден-два!
  • 36 Ххх

    9 2 Отговор
    Той и тиквата май искаше да направи чаша от черепа на Черепа, ама не му се отвори парашута.
  • 37 РЕАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Джоко":

    Не е на Крум творението с чашата. Било е стар прабългарски обичай.

    Коментиран от #38

  • 38 Това

    4 5 Отговор

    До коментар #37 от "РЕАЛИСТ":

    Като кажете " прабългарски обичай!"": !Кой точно татаро-монголски обичай е бащата на прабългарския!?
  • 39 Историк

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Те турците са си араби ислямисти":

    Хан Аспарух да не е бил Славянин ? Прабългарите не са ли от тюркско племе?
  • 40 Кръстопът на историята

    13 1 Отговор

    До коментар #32 от "И пак":

    Напротив , поради острата липса на" нови чаши" и "сервизи" , сме сега на това положение . Естествено казано в преносен смисъл. Във времената, на тези бойни трофеи , сме били на 3 морета , жулили сме велики империи , като " маче у дирек" византийска , латинска , сродявали сме се с тях , давали са ни своите дъщери за царици , и княгини , и никой никога , и под никакъв повод , не е споменавал за това , че сме последни , предпоследни , или изчезващи , това е само от последните 30 години. И дори само преди 90-100 години сме били "Прусаците на Балканите " , но един придошъл от вън сатрап , се изхесва на метеното.
  • 41 Ххх

    5 1 Отговор
    Почти цялата ни съвместна история с Византия е свързана с войни, които са с променлив успех за едната или другата страна. Че то по твойта логика някой може да седне да твърди, че ослепяването на самуиловите войници е в резултат на византийски загуби по времето на Симеон, или защо не и от Аспарух дори. Но това не е така. За самуиловите войници си има конкретни поводи и причини, и за войната, и за ослепяването. А конкретния повод за ослепяването е, че византийският император е изпратил отряд към вътрешността на българските владения, който е бил пресрещнат и разбит от сина на Самуил Гаврил Радомир. Не си спомням византийския пълководец дали беше убиут. Василий Втори е много афектиран от случилото се и за отмъщение заповядва ослепяване на пленените български войници при местността Ключ.

    Коментиран от #49, #59

  • 42 съгласен

    10 0 Отговор

    До коментар #34 от "Джоко":

    За кражба - рязане на ръка . Мила моя майко , ако се приложи този закон в пълната си строгост сега що политици , и управленци ще останат сакати , и пред църквите да просят милостиня.
  • 43 И пак

    4 0 Отговор
    Абе така ,ма не мислиш ли ,че с липсващите чаши от "сервиза" е отживелица!??Що примерно Швейцария няма "чаши" няма армия ,а целостта,неприкосновиността и икономическия ръст им е гарантиран!???Трябват две неща !1)Малко ум!2)Да не си крадец!!,При нас е обратно!
  • 44 кочо

    10 4 Отговор
    ДА СЕ ВЪРНЕ ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ НА ЛИНИЯТА МИДИЯ ЕНОС.ТУРЦИЯ ДА ЗАПЛАТИ РЕПАРАЦИИ НА БЪЛГАРИЯ ОТ 150 МИЛИАРДА ЕВРО.
  • 45 Арабски орди,

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гърците ядоха боя тогава, а век по-рано":

    Не турски, бе човече ,са били и Тервел ги побеждава... А колко плюса си получил... Смях....
  • 46 ”Кан” означава корен.Сиреч родоначалник-

    8 4 Отговор
    ”Кан”означава корен,в случая родоначалник.Бал-кан означава български корен.Термина славяни се появява много по-късно
  • 47 Написал си ,

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гърците ядоха боя тогава, а век по-рано":

    Като жив свидетел, на събитието, разказващ на внуците си! Не “ ядоха” , а яли! Не ХА, а ЛИ.
  • 48 Случаен

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "И пак":

    За тази позиция в световната раглиста в момента се дължи преди всичко на нас овчедушният народ и след това на политиците продавани народа си, за което пак сме си виновни ние народа Български

    Коментиран от #51

  • 49 РЕАЛИСТ

    9 2 Отговор

    До коментар #41 от "Ххх":

    Има и една съществена подробност. Императорът е бил гей и в тази предишна битка българите убиват любовника му. Затова така гадно си отмъщава.
  • 50 Маки

    0 0 Отговор
    Кочо за промасион турски яарак ще получиш .
  • 51 Вината,

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Случаен":

    Винаги е Лична! Много антибълското клише, че народът ни е виновен...
  • 52 Другия с коня

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Айде,айде":

    Какви Гърци са ви в Главите.Това е Римската Империя....

    Коментиран от #65

  • 53 VULGAR VULGAR!

    2 5 Отговор
    ХАН КРУМ УМИРА УДУШЕН ОТ СОБСТВЕННИЯ СИ НАРОД!

    Коментиран от #55

  • 54 Гърците го пишат

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "РЕАЛИСТ":

    че е във Върбишки проход! Живях 20 години в Гърция, и са сравнил доста работи! Истина е!

    Коментиран от #57

  • 55 А вярно ли е?

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "VULGAR VULGAR!":

    Че всички комплексари пишат с главни букви?
  • 56 внезапна смърт ми звучи като

    2 0 Отговор
    ОТРОВЕН по поръчка на византийците,както и други велики българи от ония времена.
  • 57 РЕАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Гърците го пишат":

    Вчера има хубава статия от академик Георги Марков по темата. Мисля, че е в Труд. Касае темата и ти я препоръчвам.
  • 58 Научи нещо за хуните

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Законите":

    Но най първо щи кажа че при Чингиз хан( монголец) е имало българи и при Атила (НЕ монголец) е имало още повече българи....
  • 59 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Ххх":

    Местността не е "Ключ" , а "Вадиочене"
  • 60 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор
    Учудвам се как може една ЛЪЖА, че българските владетели са били ХАНОВЕ, да доведе до такова тотално изпростяване на населението.
    Български ханове е имало по пътищата, сега им се вика "мотели", другото е в сбърканите мозъци на чуждите и наши престъпници-историци.
    "О, неразумний юроде.... ...."-отец Паисий. Колко ли пъти се е обърнал в ГРОБА, чувайки за тези ХАНОВЕ и не само той, ами Раковски, ами другите ни будители-възрожденци.

    Коментиран от #61

  • 61 Да бе

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Сигурно си прав,ама не съвсем !!!А ,знаеш ли коя е майката на хан кубрат!???????Виж ,ограмоти се !В българската история е записана като "прабългарка" ???То хубаво , ама тия "прабългари" от космоса ли идват???Ми не , татаромонголи са!!!Виж кой е баща му !????Татаро-монгол-"прабългарин"!!!Та каква да му е титлата освен кхан ????По интересно е, коя е майката на кхан Аспарух!????Ай ограмоти се, и тогаз пак излез от дупката,да си хортуваме,кой кхан, кой не!

    Коментиран от #62

  • 62 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #61 от "Да бе":

    1 . “Прабългари” е изкуствено създадено название, публикувано за първи път от
    големия български учен Петър Мутафчиев през 1943 г. ...
    2 . “Траки” е прякор, даден от враговете на БЪЛГАРИТЕ. Целта е да се прекъсне Българската ни родова памет. Незнаейки древното си и славно минало, Българите нямаме опора против гръцките домогвания и преиначавания на нашата история, обичаи, религия, богове и т. н. Нямаме опора и против експанзията на разни мними доброжелатели, които ни натириха да търсим великите си предци в дън- горите тилилейски, пардон алтайски. Българщината ни е атакувана непрекъснато и от всякъде. Само един прост пример: Българският песенен фолклор беше под ръководството на евреин, акад. Кауфман. Този могъщ извор, българската народна песен, целенасочено се отравя и затлачва. На нас денонощно ни се натрапва, чалга, поп, рок, метъл и разбира се некъдърно обработен фолклор с малки изключения. "ПРОСТ НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА"- народна поговорка. Гърците са лукава пасмина и за да налапаме "тракийската въдичка", са сложили доста примамки. Нашите родни гъркомани, пишат за траките каквото им наредят, но ето какво пише в „Гръцко-БЪЛГАРСКИТЕ” речници:
    1. трак-уплах, стес,страшилищe, колики
    2. трака-трошачка;сблъсък,парзитизъм,прося,изпросвам
    3. тракадорос- просяк, курварин
  • 63 Тая История

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Канас":

    така я пренаписахте, че не остана ни един народ, който да ни се числи близък
  • 64 ✂ ✂ ✂

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Айде,айде":

    Първото владичество е в резултат от засилващи се богомилски движения, които довели до масови откази да се бият заради алчността на царя. Под него българите не усетили особена разлика, но впоследствие започнали всякакви нашествия: печенеги, узи, кръстоносци, а гърчолята въобще не им дремело. Така се принудили все пак да се организират и да се отбраняват, а това довело неизбежно до Второ Българско Царство. След век-два обаче пак имало бум на еретически движения. Провел се Търновският Събор. На него патриарх Евтимий осакатил сума народ. Мислел е, че ще има време държавата да се възстанови, но са се появили османците. Още оттогава държавниците сами са си съсипвали България. Богомилството нямаше да навлезе тук, ако не са се били юрнали да превземат онази чисто гръцка Елада, особено така любимият на децата Симеон "велики".
  • 65 Важното е

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Другия с коня":

    на кой език са говорили точно тогава. Не е на романски. Хайде разучи малко, после пиши.
  • 66 И престанете

    0 1 Отговор
    да ме дразните с тези траки. Първо те са червенокоси, второ вярват в твърде много богове. Българи рижи или червенокоси няма. Не върви и аматьорската теория за трако-славянско смесване. Косите издават!

    Коментиран от #67

  • 67 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #66 от "И престанете":

    .........., много хубав коментар.
    Доколкото схващам смисъла му, поставяте въпроса за тракийската идентичност.
    От известните 118 „тракийски” племена, НИТО ЕДНО ИЛИ ГРУПА ОТ ТЯХ, не се е самоназовавало Траки или Тракийци. Траки не е етноним. Траки е прякор, по всяка вероятност ругателно-обиден, съдейки по запазеният му смисъл в гръцкия език. За справка, вижте във великолепния тълковен речник-съкровище на големия гръцки езиковед Георгиос Бабиньотис. Дали някога и Българите ще имаме такъв световно известен учен – лингвист...
  • 68 sofia

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Те турците са си араби ислямисти":

    Бай Ганьо неграмотен ти какво си правил в часовете по история
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове