27 Юли, 2020 20:10 2 468 15

Анна Славова: Държавата да обезщети родителите на децата, за които няма места в детските градини

  • анна славова-
  • детски градини-
  • детска градина-
  • родители

Депутатът от БСП и нейни колеги внесоха предложение за промяна на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищно образование

Анна Славова: Държавата да обезщети родителите на децата, за които няма места в детските градини - 1
Снимка: БГНЕС

Държавата трябва да обезщети родителите на децата, за които няма места в детските градини, а същевременно, с промените в закона, предучилищното образование става задължително, включително и за 4-годишните. Това каза народният представител Анна Славова. Тя заедно с колегите си от ПГ на „БСП за България“ Дора Янкова, Евдокия Асенова, Виолета Желева, Надя Клисурска, Кристина Сидорова и Теодора Халачева внесоха предложение за промяна на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищно образование.

„Така, както държавата и общините плащат издръжка за децата в ясли и градини, трябва да заплатят компенсация на родителите на неприетите деца в задължително предучилищно образование“, обясни Славова.

В предложението на социалистките е записано, че средствата за подпомагане на равния достъп и за подкрепа на личностното развитие включват и заплащане на дължимите от родителите или настойниците такси за ползване на детски градини при задължително предучилищно образование, а ако детето е кандидатствало, но не е прието в държавна или общинска детска градина – месечни компенсации на родителите или настойниците в размер на средномесечната издръжка на дете в детска градина.

„Средствата от държавния бюджет се предоставят на съответната община – за таксите за общински детски градини и за месечните компенсации или по бюджета на съответния първостепенен разпоредител – за таксите за държавни детски градини“, пише в предложената от представителките на левицата промяна в законопроекта.

Измененията се отнасят до чл. 283, ал. 1 на Закона за предучилищното и училищното образование, в който се правят допълнения, чрез § 6, ал. 1, т. 10 от Законопроекта за изменение и допълнение на ЗПУО.

Според Славова това е, макар и малка, крачка към изпълнение на исканията на хиляди родители, които желаят „ваучерна“ система за неприетите в градините деца, поради липса на места.

„Особено наболял е този въпрос в столицата, където има близо 10 000 деца без места в детските заведения и се проведоха редица протести с искания за решаване на проблема“, посочи Анна Славова, която е депутат от София и бивш общински съветник в СОС.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЪМПЕЗИ

    14 0 Отговор
    НЯМА МЕСТА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ НА ДЪРЖАВА КОЯТО ОБЕЗЛЮДЯВА...КАК ВИЕ ГО РАЗБИРАТЕ НЕЗНАМ...АЗ НЕ МОГА...ТО НЯМА И ЛОГИКА...

    Коментиран от #6, #7

  • 2 Бою

    6 2 Отговор
    Не може, пари нема, само за шкафа има
  • 3 Софиянецо

    6 8 Отговор
    Ало, Славова, с такива популистки предложения скоро власт няма да видите. Трябва да се преразгледат критериите за прием в детските градини и всичко ще си дойде на мястото.
  • 4 Ха ха

    4 5 Отговор
    Бсп защо внАсяте неща за гласуване, като няма да минат никога. За какво се пънете? За гласове? Когато отвоювате нещо реално, тогава се показвайте.
  • 5 Браво

    2 2 Отговор
    Айде пуснаха троловете. Вечеряха и сега ще дават минуси. Браво
  • 6 МНОГО

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "РЪМПЕЗИ":

    Е елементарно всичките селяни отидоха У София А тая пат..опс депутатка си мисли че това е цяла България...
  • 7 Отговор как го разбирам

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "РЪМПЕЗИ":

    Разбирам го така, че ни управляват хора, родени на поне две туби нафта от София с икономичен дизел, и за нашите деца родени в София (4-то и 5-то поколение) няма места, а за градоначалниците (селяндури(Й.Ф.)) и техните роднини, на 1-во класиране приемат тяхните деца!!!!

    Коментиран от #11, #14, #15

  • 8 Аргонавт

    6 0 Отговор
    Вижте всяка една от,, отворените "детцки градини... кв. Левски-втората най скъпа за последните 15г. в БГ. Откакто е пусната всяка година ремонт.. В с. Лозен от 10г. стой затворена чисто нова такава....
  • 9 Аргонавт

    1 0 Отговор
    Примерите са много.... в цяла София 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 10 Джоко

    1 0 Отговор
    Дъргавана няма нужда от БУДНИ деца, а от послушни родители. Апарата работи за задлъжнялата администрация към плащащия надника. Изместват ни, защото са зависими, гладни- като нас, със кредити и страхове. Дошли са тук със обещано "гражданство и заетост" Отплащат се веднъж на 4 години, ако не се наложи предсрочно поради невменяемост и аутизъм на хипертоници и психопати! Не са " Пас" винаги- инак ливадно- комарен реализъм!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 месара

    1 0 Отговор
    ама другарко цоциалист , до като бяхте на власт обезщетявахте ли родителите на децата, за които нямаше места в детските градини , или тогава места имаше за всички ?
  • 13 ддд

    1 0 Отговор
    Истината всичките я знаем. София се пренасели и затова няма места по детските градини. Навсякъде другаде има празни сгради. Изнесете го този бизнес малко от столицата, че да може и другите градове да се развиват. На една част от хората не им се живее в София, но нямат къде другаде да си намерят припитание.
  • 14 Тодоров

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Отговор как го разбирам":

    Aбе, баш Софиянецо, забрави ли годините, когато 3-4 поколения "селяни" и "провинциалисти" изхранваха София и теб. Причината не е нито в софиянци, нито в "селяните" от провинцията. Причината е в управлението на София. Великата Фандъкова всяка година приключва бюджета на Столична община с едни 200-300 млн. неусвоени пари. С тези пари колко детски градини могат да бъдат построени ? Тези ресори, които не могат да ги усвояват, да се закриват. Да, ама не. В Столична община е пълно с "калинки", "мисирки" и всякаква паплач, която не знае за какво работи. Един елементарен пример - автоматите за електронно таксуване в превозните средства на градския транспорт. Повече от година автобусите "разхождат" тези автомати, на които е изписано "тестов режим" и "устройството не валидира". Но някой вероятно прибра милиони за недоствършена работа, А ГЕШЕВ СЕ ЗАНИМАВА С ГЛУПОСТИ, ВМЕСТО ПО СЪЩЕСТЕНИ ПРОБЛЕМИ като този. Трябва ни КМЕТ, технократ, с ум и самостоятелна мисъл, независим политически, който да не работи както сега по телефонни нареждания от принципала на ГЕРБ. Затова - оставка на Борисов, Фандъкова, Гешев и сие. По-добре може да стане, но по-лошо не.
  • 15 Адвокат

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Отговор как го разбирам":

    Депутати, политици влачат със себе си много, много ПРОВИНЦИЯ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове