Last news in Fakti

10 Август, 2020 15:19 5 578 62

Проф. Екатерина Михайлова: Служебното правителство създава напрежение, а не решава проблеми

  • екатерина михайлова-
  • проф. екатерина михайлова

В прокуратурата трябва да има промени, да се търси нова отчетност, коментира бившият политик и преподавате по конституционно право

Проф. Екатерина Михайлова: Служебното правителство създава напрежение, а не решава проблеми - 1
Снимка: БГНЕС

„Конституционната конструкция за служебно правителство е в разрез с това, което имаме в нашата Конституция. В момента виждаме, че това е част от проблема за разсичане на конфликта между институциите и протестиращите“. Това каза пред БНР проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право в НБУ, политик в годините на Прехода.

Тя подчерта, че е убеден привърженик на парламентарната демокрация и парламентарното управление и допълни:

„Служебното правителство е изкуствена конструкция, която липсва в почти всички конституции, ползвани като основа за правенето на нашата. То е с предназначението да подготви предсрочни парламентарни избори, но това е правителство, което има всички правомощия като редовното, но при него липсва възможността за контрол. Единственият, който може да го контролира, е президентът... Институтът на служебното правителство създава напрежение, а не решава проблеми“.

Според нея най-важното за едни избори е да има емоция, която да доведе избирателя до урните и то много хора до урните, като така купеният вот ще потъне.

По повод протестите проф. Михайлова посочи, че са налице две права – това на придвижване и това на събрание и манифестации:

„И двете права могат да бъдат ограничавани… Според практиката на Европейския съд по правата на човека се казва, че правото на политическите права се ползва с висока подкрепа и ако затруднение за гражданите съществува, то в правомощията на органите, които решават подобни въпроси, тоест, кметът трябва да предприеме действия, които да облекчат ситуацията. Имаме конкуренция на две права едно към друго… В нашата Конституция пише, че трябва да се спазва принципът на пропорционалност, тоест, да не се предприемат санкции към тези, които създават затруднения на други хора“.

„Не смятам, че Конституцията е остаряла, но не означава, че в нея всичко е съвършено. Стара моя позиция е темата за прокуратурата, там трябва да има промени, да се търси нова отчетност. Не съм привърженик на изцяло нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание“, коментира тя темата с исканията на някои от протестиращите за промени в Конституцията и свикване на Велико Народно събрание.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДГД

    98 4 Отговор
    И тази ли е "професор"?!?

    Коментиран от #14

  • 2 ИЗМАМНИКА Борисов

    72 7 Отговор
    Властта печата закон,депутатите го приемат и всички заедно крадът европейските милиарди и ограбват народа и ресурсите на държавата 30 години ,подпомагани от националните медии ! Иван Гешев и всички преди него защитават крадците!Кое не е ясно ?

    Коментиран от #49

  • 3 Инквизитор

    48 7 Отговор
    Трябва да се състави служебно правителство от реваншисти, за да има ефект цялото упражнение и да не се изпразнат шкафчетата за миг, а Шайката разбега в отпуск из топлите морета да си арчи париците, а вас зареже на джендърите и ваксарите.
  • 4 888

    76 6 Отговор
    Тоя ,,хербарии,, откъде се появи....И тая беше част от ,,цирка,,....И дава ,,акъл,, още....
  • 5 дада

    52 9 Отговор
    ей аман от лелки, бабички, старци и пр. ................, такива трябва да ги .................преждевременно
  • 6 Седесар

    70 6 Отговор
    Всички политически трупове и народни предатели у нас стават доценти и професори. Така продължават да мътят главите на младите и да тровят невинните им души.
  • 7 Струва ми се

    53 4 Отговор
    че това правителство създава напрежение сред българските граждани. Или вие госпожо Михайлова не забелязвате протестите.

    Коментиран от #28

  • 8 ГДБОП

    49 3 Отговор
    Кой е този мъж на снимката?
  • 9 Гробар съм

    51 6 Отговор
    По-голям проблем от Герб в момента едва ли може да има!
    По-лошо не може да стане!
    По-добре ще е да си ходят веднага, че Бойо и без това изглежда зле!
    По-зле не съм го виждал никога, смазан от компромати!!!!
  • 10 среднощен

    12 59 Отговор
    Жалко, че няма повече такива политици като г-жа Михайлова - особено днес..!

    Коментиран от #62

  • 11 Майна

    55 5 Отговор
    ТОВА КОЛКОТО Е ГРОЗНО, ТОЛКОВА Е КРАДЛИВО, КОРУМПИРАНО И НАГЛО....
  • 12 МИХАЙЛОВ

    61 4 Отговор
    ...КАТЕТО ОТ УМРЕЛОТО СДС
    ОТ КЪДЕ ИЗПЪЛЗЕ....
    ...КАТЕ...КАТЕ... ДЪРТО КАТЕ...
    ...ОДЪРТЕ КАТЕ,
    ХЕПТЕМ ОГЛУПЕ....
    ...ТИЯ ТРАФАРЕТИ
    ОДИ ГИ ЧЕТИ
    НА ГРОБА НА ТВОЙТО СДС...
  • 13 корупция

    54 4 Отговор
    Мирише на нафталин! Сиви стари мишки се активизират!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Лангър Мангъров

    41 3 Отговор
    Абе, Катерино...ма ти си била жива ма. Я виж, Убавото Наде докъде стигна, посланик в Турция, и там направо разцъфте, като я подкараха манафите. А ти, така като гледам, гаче ли Далавери Симеонов те е газил ма...Навремето пак за нещо ставаше, ама сега ако те види вързано куче, ша откине с 200.

    Коментиран от #23

  • 16 ЕДНА МЪРЛА

    47 3 Отговор
    Тъп професор. Вече човек да го е срам да си каже титлата от такива "професори" самозванци!
  • 17 хаха

    48 3 Отговор
    Всички СДСерасти са на амбразурата на първа линия да защитават ГЕРБерастите защото ще им секнат паричките.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Госあ

    29 3 Отговор
    Тея вдигат вой и искат да пазят мандата докрай, защото се страхуват от машините на изборите. Единственото, което може да направи ограниченото от правомощия служебно правителство. Това е основният проблем. А когато изборите се проведат коректно, резултатите ще бъдат по различни, въпреки феновете на тиквата.
  • 20 ПОМНИМ

    22 6 Отговор
    Доколкото си спомням, СДС дойдоха на власт след СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА СОФИЯНСКИ!
    Колкото и да не го харесвам, ТОЙ ПОДПИСА ВАЛУТНИЯ БОРД, БЕЗ КОЙТО ДОСЕГА ЩЯХМЕ ДА ИМАМЕ 5-6лв/1€!
  • 21 Грейс

    30 1 Отговор
    Ама всички стари пръчки изпълзяха! Ако бяхте толкова отдадени на страната си. България нямаше сега да е на последно място по стандарт на живот. Всички които преди 30 г ни излъгсхте си построихте "демокрацията", а сега акъл давате. А благодаря няма нужда. Остава и Лея Коен да се изкаже.
  • 22 БМБ

    18 1 Отговор
    Кате и на теб ли показаха уличаващ те документ?
  • 23 Убавата е ДРУГАТА!

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Лангър Мангъров":

    Която е посланик в Турция.
  • 24 Отврат!Почнаха да възкръсват кошмарите

    26 2 Отговор
    Тази мумия и тя е за кариерите да чука павета..Колко вреда нанесе на България с Надето Нейнска ХАНЪМОВА наложница в харемите за дърти бургии...
  • 25 повтарям се

    26 2 Отговор
    Тоя хибрид откъде изпълзя.Небръснат.Ауууууу и професор!Абе де ба и държавата
    ска пана!
  • 26 Bahti

    3 1 Отговор
    Аз неуспешно завърших Анкх Морпорк, със специална Специалност РОБ. Тука се дипломирам и тва е!
  • 27 Абе без думи

    16 5 Отговор
    Един месец протести , един месец отпуск на НС , щото спорет тиквата то трябва да работи .....та не подава оставка и след още 1 месец бяха изборите....Готово. Ама Бибича знае , че му е за последно и се чуди как да се отърве от народната любов. Отвратителни хора ни управляват в момента и лъжат всеки ден!
  • 28 Само да запитам

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "Струва ми се":

    " професорката" - тя какво мнение имаше, когато тази "изкуствена" конструкция се прие с Конституцията? И дали ролята на служебното правителство е " да решава проблеми" или в същата тази Конституция пише друго?
  • 29 бат Боко

    21 2 Отговор
    Абе този чичко "професор" защо има женско име, да не е някаква грешка? -)))))
  • 30 Еее, най-после

    1 3 Отговор
    Да си дойдем на думата
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 лустрация

    5 6 Отговор
    първо трябва да се осветлят агентите на кремъл в България и ДС след това всичко ще си дойде на мястото като се почне от президентство
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 7278

    11 0 Отговор
    Оффф и тоя изруд ли се пръкна, пък е професор станала. Срама нямат боклуците. Жоро Попа я пълнеше кога тая беше на коня, в замяна тя му даде да унищожи и заграби бившите соц комплекси и хотели "Орбита".
  • 35 Професор от БАН

    6 7 Отговор
    Няма да се стигне до служебно правителство! Cъвceм cкoрo щe ocвoбoдят и ocтaнaлитe кръcтoвищe кaктo тoвa прeд Рeктoрaтa! Нa вceки пoлoвин чac ce пръcкaт c мини дрoнoвe пcихoтрoпни нaркoтични вeщecтвa oт Гeрмaния, кoитo ca eкcпeримeнтaлни и ce изпрoбвaт зa първи път нa плaнeтaтa cрeщу прoтecтирaщи и ги прaвят нeaдeквaтни и дружeлюбни! И кoeтo e нaй-вaжнoтo прaвят ги cилнo зaвиcими към тeзи вeщecтвa и aкo нe минe дрoнът дo eдин чac зaпoчвaт дa трeпeрят, тaкa чe кръcтoвищaтa щe бъдaт ocвoбoдeни бeз кaпкa кръв! Полицаите психолози провеждат преговори с тях на 3-4 часа и тези от ректората са освободили кръстовището усмихнати и дружелюбни и с палатка под мишница са се пренесли пред президентството! Гледам и Радев се е облещил тия дни, та със сигурност и там пръскат:):)

    Коментиран от #50

  • 36 Гост

    2 3 Отговор
    Трябва да се знаят механизмите за задействане за промяна на закони конституция иначе е само лаене и кервана в годините си върви и както гледам пак ще е станете вие да седнем ние .Аз съм за управление министерски съвет под президенството читав президент не Р.Радев и промени на закони с референдум
  • 37 Мислете реално а не емоционално

    5 8 Отговор
    Екатерина Михайлова е един от малцината политици излезли от политиката неопетнени и необогатили се, така че поне трябва да я изслушаме. Основа на демокрацията са изборите които са съвсем скоро. Който си въобразява, че ще вземе властта без избори и ще я задържи жестоко се лъже, защото проблемите на държавата до изборите колоко и да се протакат от президента ще се стоварят върху него. Отгоре на всичко ще има нови протести на новите недоволни и ще попаднем в спирала на протести.

    Коментиран от #46

  • 38 гост

    9 1 Отговор
    Класната да млъкне и да ходи да пие по едно с по-хубавата си адашка от бившето СДС.
  • 39 Шопо

    12 1 Отговор
    И тая ли стана професор ???!!!!!!!!!
  • 40 възпитаник

    9 1 Отговор
    кой иди-- и за каква идиотия дават на всеки тъп---- титли сигурно да им вдигат пенсиите и да гласуват за тях,тая седесарска дър-- па-- да се покрие или да я вкарват в затвора за разсипията на България бок---
  • 41 миш

    9 1 Отговор
    Те ,това е поредната репресирана,при Живков сигурно е ринала на кравите,ама е била демократ и противник на режима та дрънка.
  • 42 Откаде

    11 1 Отговор
    го изровихте този крокозъбел?Класната не се ли пенсионира? На живо е още по-страшна. По сексапил може да се конкурира само с Ц. Цачева. Като във филм на ужасите.
  • 43 Пернишкио винкел

    9 1 Отговор
    ПУ ПУ ПУ!!!!!Малеее...бе откъде го изровихте тоя киликандзер бе...па я си мислех , че не мое да има нещо, по-грозно от Ангелкова.ПУ ПУ ПУ...Да ма не фанат уроки, че нещо са стреснАх като го видех това на снимката

    Коментиран от #44

  • 44 Скъпи

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Пернишкио винкел":

    приятелю, поясни за неуките какво е това киликанзер - отроче от скопен дявол и ялова вещица.

    Коментиран от #47

  • 45 Цено

    7 0 Отговор
    Този не беше ли дето крадеше заедно с Иван Костов?
  • 46 1234

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Мислете реално а не емоционално":

    Иван Костов също излезе неопетнен. Наистина ли мислите така?
  • 47 Пернишкио винкел

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Скъпи":

    Точно така, виж как знаеш...
  • 48 JEFF

    5 2 Отговор
    Леле, поканете още баби да каканижат. ОСТАВКА ! Младите и ползотворни хора казаха ОСТАВКА !
  • 49 пфуй че гадост

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИЗМАМНИКА Борисов":

    Да не би европейските милиарди да ги дават накуп в куфари,че да се крадат безотчетно - идват на траншове за няколко години и срещу одобрени проекти! А на некадърници като теб, които явно не могат да създадат такива и да спечелят от парите, все крадене им се привижда, понеже в болните им мозъци друг начин за обогатяване няма
  • 50 хе хе

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Професор от БАН":

    а дано!
  • 51 ПАТРИОТ

    3 1 Отговор
    Та това пише в конституцията уважаема ГОСПОЖИЦЕ професор по конституционно право, че предсрочните избори се организират от СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО.Или Вие не познавате конституцията а?
  • 52 Класната

    6 1 Отговор
    Како, как така досега не създаваше напрежение цели 30г., а сега служебното правителство щяло да създава?

    Коментиран от #54

  • 53 инчхай

    2 1 Отговор
    тая ску--- дето едно дете не оставила на държавата и тя претенции има ега ти наглата измислена професорка курв--- от младини
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ПЯнева

    2 0 Отговор
    Всички сбъркани "политици" от прехода осребриха държавните си постове с "научни". Повечето в соросоидния НБУ... Трагедията е пълна - студентите ги лъжат, че ги уважават, професорите лъжат, че ги учат. Заплатите и дипломите си вървят в братска прегръдка, а държавата затъва!
  • 56 блаблабла

    1 0 Отговор
    СЪРБИ ГИИИИ СЪРБИ ГИ ДА НЕ СВЪРШИ БАНИЦАТА ЗАТОВА ПЛАЧАТ ТИЯ - ТАЯ
  • 57 Срам ме е чак

    1 0 Отговор
    И класната ли стана професор? О спи ли Бог, о бог не видели?
  • 58 Marinov

    2 0 Отговор
    БOЖE cпacи Бългaрия oт ПИШМA Професорчета, Швecтaри, "Пaтриoти", Ибрикчии и CИE !

    Коментиран от #59

  • 59 Българина

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Marinov":

    Маринов, ти си пич.
  • 60 Хитър Петър

    1 0 Отговор
    С една дума не сваляйте бат Бойко че ми истина заплатката
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "среднощен":

    Напротив жалко че има такива ...тази с дебела кожа..без какпка съчуствие, ако беше обратното щяла да спре Костоф,когато постави персионери пред свършен факт .Премиерът Иван Костов, фининсовият му министър Муравей Радев и социалният му министър Иван Нейков са "бащите на мизерията", те решиха, че бъдещите български пенсионери трябва да се осигуряват за пенсия върху... 100 лева от заработеното през месеца! "За да живне бизнесът", казваха те, и за да не се "товарят работодателите с големи вноски"! Беше 97-ма.А Костови пък, както се разбра , той, съпругата му, двете му дъщери и 90-годишният му татко - всички с влогове от по стотици хиляди и милиони във валута във фалираната КТБ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове