14 Август, 2020 06:23 1 726 22

Протест в София подкрепи демонстрантите в Минск

  • беларус-
  • посолство-
  • протест

Призиви за нови избори страната, след като за шести пореден път Александър Лукашенко стана президент

Протест в София подкрепи демонстрантите в Минск - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

В отговор на събитията в Беларус - български граждани се събраха пред посолството на страната в София, съобщи БНТ. Те изразиха солидарност към случващото се с демонстрантите в Минск и обявиха подкрепата си към тях.

"Човек от семейството ми е от Беларус и изпитвам това много силно и много лично", заяви протестиращ.

"Не е приемливо в XXI век хора да ги бият, да ги арестуват. Не може такова нещо, когато искат просто да си изразят мнението.

Мисля, че е нужно ние като българи да покажем солидарност на един приятелски народ", продължи той.

На протеста се чуха и призиви за нови избори страната, след като за шести пореден път Александър Лукашенко стана президент, предаде БНР.

"Протестирам против това, което става в Беларус! Някаква ЧК-истка върхушка е окупирала всичко и на пуска въобще властта! Ние знаем как е, защото сме преживели това нещо", сподели един от протестиращите пред БНР.

"Аз съм тук да изразя мнението си, че не съм съгласна с насилието, което виждаме в Беларус в момента. Така не може ", допълни друга.

На мястото бе и лидерът на "Да! България" Христо Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 метежниците

    21 5 Отговор
    Направо да ходят командировка в Минск.
  • 2 Алфа Вълкът

    11 7 Отговор
    Лукашенко да изпрати помощ за справяне с безредиците по софийски улици!
  • 3 az da vi

    20 4 Отговор
    От къде се взеха толкова глу паци..... Оправиха БГ и тръгнаха хората да оправят
  • 4 Гост

    17 1 Отговор
    Насилието на Макрон към жълтите жилетки бе значително по-жестоко, отколкото в Белорус. С истински убити и ранени. Но никой не спретна протест в защита на френския народ пред посолството в София.Иначе и аз съм против насилието. Но не само против онова, използувано от белоруските силови структури, а и от същото, което упражняват отделни здрави и спортни младежи срещу белоруската полиция и хвърлят по тях бомби Молотов. Насилието предизвиква насилие.

    Коментиран от #8, #20

  • 5 Сандо

    6 1 Отговор
    Не искам на мен да ми е добре,искам на Вуте да му е зле!Нали така беше великата шопска мисъл?Та и тия така-кочината им е малка,искат и други да станат като нас.Но няколко долара повече имат магически свойства.
  • 6 Благоев

    3 12 Отговор
    Протестите в Беларус и нашите ангиевропейски протести подбудени от КГБ нямат нищо общо.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 джендърче

    0 8 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    ..., какъв френски народ? Само кухи емигранти.

    Коментиран от #12

  • 9 Максим

    8 1 Отговор
    И аз имам приятели в Минск. Не ходя да протестирам никъде в България. А обсъждам случващите се събития по Viber, след като пуснаха Интернета в Белорус. И ние с приятелите ми от там сме срещу насилието,проявено и от двете страни на протестите. Би трябвало да оставим белорусите сами да се разберат с това, което се случва в страната им. Ако искат президент домакиня, избягала в Литва, нека си я получат.
  • 10 Перо

    12 0 Отговор
    Срам е за ЕС да събира външните си министри за да се намесват във вътрешните работи на Беларус,а да си затварят очите за действията на най-корумпирания и репресивен режим,на страна-член,каквато е БГ.

    Коментиран от #11, #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "джендърче":

    Протестантите във Франция бяха шарени с обширни социални искания. И да, естествено е да има и сред тях емигранти. Но общо не се поставяха искания за построяване на джамии и забрана над френските дами да се появяват на обществени места с мини. Или пък да не се празнуват Коледа и Велик ден, защото обиждат мюсюлманите.
  • 13 Перо

    5 1 Отговор
    След като българския данъкоплатец плаща стотици милиони евра вноски на ЕС,като страна членка,а всички приходи се крадат от банда престъпници от правителството.След като няма контрол и закони,които да се спазват,членството на БГ в ЕС става бреме за обществото у нас и за другите страни-членки,поради абдикирането на ЕС от контролните си функции. При толкова години членство в ЕС,БГ е най-бедната страна в Европа и с най-краткия живот на населението в света.В дъното сме на всички социално-икономически класации в света. Следва да се проведе референдум за излизане от съюза,подобна на Великобритания.Англичаните си пътуват в чужбина,без проблем,след излизането от съюза.
  • 14 Тук цяла пролет

    8 0 Отговор
    възхваляваха беларуския Батка Лукашенко, че не бил въвел мерки срещу коронавируса и Беларус беше единствената държава с мачове с публика. То не бяха суперлативи, не беше чудо. Минаха изборите и въпросният Лукашенко спечели за пореден път с 80% от гласовете. Мисля, че броят на гласувалите беше под 50%от имащите право на глас, но това все пак е законен избор и не може на всеки, който е недоволен от резултата да му хрумне да протестира и да предизвиква власти и полиция. Ако толкова са искали промяна и друг лидер на държавата да бяха отишли да гласуват. А не малцинството да тормози мнозинството и после да реве, че е репресирано.Че то недоволни винаги ще има от нещо. У нас същите, които възхваляваха Лукашенко, че не слушал СЗО, че нямало мерки и маски в Беларус сега подкрепят"справедливите" протести срещу него. Справедливи ама колко да са справедливи и за кого са такива...

    Коментиран от #15

  • 15 Перо

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "Тук цяла пролет":

    За да има такива бурни протести,значи има нещо гнило в изборите. В БГ,ако никой от ГЕРБ не гласува,отново ГЕРБ ще спечели изборите,защото тиквата организира изборите и брои гласовете.Последният пример са изборите за кмет на София.
  • 16 Българина

    9 1 Отговор
    Х И доказа подозренията, човек на Америка срещу България, Козяк и Сорос, сиреч като влезе в парламента първите му законови промени ще са от програмата на Сорос, джендария, еднополови бракове и все такива антибългарски неща. Тези му акция го издаде окончателно! Да си знаете като го вкарате в парламента на България, да не се изненадате КО СТАНА ТОЗ КВИ ГИ ВЪРШИ! Ще се сдуши с ЦЦ защото и той е на щатска хранилка.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българан Европейски

    1 8 Отговор
    Слава на Беларус!
    Долу Лукашенко! Беларус членка на ЕС, НАТО.

    Най-после Христо Иванов - марионетката на Прокопиев да направи нещо смислено.
  • 19 Гост

    2 0 Отговор
    Хм, и Що не търчахте пред краварското посолство, когато биеха и убиваха там? Не подкрепям Лукашенко, но дайте малко по-обективно и принципно! Така се набиват в очи различния подход към еднакви действия.
  • 20 Алфа Вълкът

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Макрон ги смаза като истински диктатор!
  • 21 Ххх

    0 1 Отговор
    С ресурси на Газпром и активисти от Украйна и Русия и с бойци от ЧВК Вагнер се опитаха да организират ЦВЕТНА РЕВОЛЮЦИЯ в Беларус. Неуспешно
  • 22 Слави Славов

    1 0 Отговор
    Абе,всичката мара втасала,тръгнали Беларус да оправят!Той Сорос ще им помогне да се оправят и без вас!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове