14 Август, 2020 11:19 1 761 28

Бизнес и синдикати: Мерките срещу коронакризата закъсняха

  • коронавирус-
  • бизнес-
  • синдикати-
  • криза

Финансовата криза ще е по-тежка, но поради взетите мерки - загубата на работни места ще е по-малка

Бизнес и синдикати: Мерките срещу коронакризата закъсняха - 1
Снимка: БГНЕС

Бизнесът и синдикатите смятат, че правителството е закъсняло със социално-икономическите мерки, след като вчера от икономическото министерство обещаха още помощ за малките и средни фирми за възстановяване от кризата с COVID-19 с обща сума от 562 милиона лева. 

"Няма да има за всички от държавната помощ, но е важно да бъдат разпределени за пострадалите в бизнеса", каза председателят на АИКБ  Васил Велев и и член на АОБР в ефира на "Здравей, България" по "Нова телевизия".

Васил Велев бе категоричен, че процедурата за кандидатстване за финансова помощ трябва да бъде максимално облекчена. „Важно е подкрепата да стигне навреме до тези, които имат нужда от нея”, каза още председателят на АИКБ .

"Нашият стремеж е помощта да достигне помощта до максимален брой пострадали компании. Предлагаме като критерии да се прилага тавана на половината от спада спрямо миналата година. Трябва да има ликвидна подкрепа, както и средства за защита. Парите за защита няма да са в повече, защото те ще ни пазят и от грип и от други вируси", каза още Велев.

"Финансовата криза ще е по-тежка, но поради взетите мерки - загубата на работни места ще е по-малка", смята още той.

Според националния секретар на КНСБ Огнян Атанасов има закъснение в мерките - както в икономическите, така и в социалните. "Това и изкара хората на улицата. Ще предложим писмено нашите становища, за да може Министерство на финансите да реагира. Важни са мерките, които са предложени. Става дума за мерките, свързани с ковид и предпазването на хората в предприятията. Те трябва да бъдат раздадени и работниците да са сигурни, че ще ги получат", заяви още Атанасов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Безработен

    23 0 Отговор
    Най-мразения работодател.
  • 2 Мършиии

    26 2 Отговор
    Стига сте ни обеснявали колко голяма криза е! Вдигайте доходите лайнааариии! Няма цял живот да сме работещи бедни!

    Коментиран от #4

  • 3 Димов

    25 1 Отговор
    Помощите ще бъдат реаздадени първо на най-богатите. Нуждаещите се ще чакат, ако въобще остане нещо за тях.
  • 4 Димов

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мършиии":

    При всяко вдигане на МРЗ, цените се покачват още на селдващия ден. Файда йок.

    Коментиран от #8, #13

  • 5 ккл

    17 1 Отговор
    Никакви мерки НЕ са това. Това е безразборно раздаване на пари. Единствено чиновниците намазаха с 30% увеличение. А трябваше първо да ги разчистят, щото са прекалено раздути и ненужни.
  • 6 Европа се прави на заспала...

    14 1 Отговор
    Ще се появят още 562 милионери от ГРАБИТЕЛСКАТА ПАРТИЯ ГЕРБ за другите дребни предприемачи,сатъра е гарантиран от ГРОБАРИТЕ....
  • 7 Баш Гост

    19 0 Отговор
    Син на дърти комуняги, "велик работодател", който плаща на работниците си минимални заплати - едва ли се е загрижил за БГ робите. Просто си гледа личните интереси.
  • 8 ккл

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "Димов":

    Цените растат и без да са повишили заплатите. Затова заплатите трябва да се повишават значително, за да догонват малко от малко ръста на цените. 3 год. ГЕРБ1 държа МРЗ замразена, а цените скочиха до небесата. ГЕРБ2 и ГЕРБ 3 НЕ направиха нищо, за да догонят стандарта преди тях.

    Коментиран от #14, #18

  • 9 Гост

    4 0 Отговор
    Пак ли това недоразумение на природата? Сега ще се изпляска и гелосаното недоразумение. С удоволствие ще им пробия ушите с помпа за диамантени обеци
  • 10 Пунчо

    3 0 Отговор
    П аязе мислим дето да е прав човеко! Ако бяха почнали по-отрано с арченето, вече да са опапали парите и да беха се изнесли нанекъде. А сега - блокади, протести, ама има още за папане, как да си тръгнат.
  • 11 КОРОНАСЕКТА

    7 0 Отговор
    КОРОНАСЕКТАТА ИЗВАДИ КЕРЛИВИТЕ РИЗИ НА КАПИТАЛИЗМА !БРЪТВЕЖ ДО БРЪТВЕЖА МИЛА МОЯ МОЙНО ЛЬО!
  • 12 адаша

    7 0 Отговор
    Всичките тези -АИКБ ,КНСБ и разни други подобни ги измислиха, за да те крадът законно.
  • 13 Мършиии

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Димов":

    Аз говоря за минимално почасово заплащане! Има разлика приятел...
  • 14 Мършиии

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "ккл":

    Не трябва да се договаря! Направо въвеждат като в белите страни минимално почасово заплащане по сектори и до там... Какво ще стане ще фалират ли ем да фалират да стоят гладни педалитеее...

    Коментиран от #16

  • 15 Я... Я

    5 1 Отговор
    КАК МОЖЕ ДА ЗЛОСЛОВИТЕ... ОЩЕ ОТ МАРТ БИБИТКО ВЗИМА МЕРКИ. 60/40 НАЙ "ДОБРАТА" МЯРКА НА СВЕТА 2РО КОЛКО МИЛЕОНА ВИ ДАДОХ ОТ БАН. ЗА "РАЗВИТИЕ" МИ НА ПЕНСИИТЕ КОЛКО "ДАДОХ"ЕИИИ НЯМАТЕ НАЯЖДАНЕ. НЕ ОСТАНА НИЩО ЗА ШКАФЧЕТО. АМАН.....
  • 16 ккл

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мършиии":

    То и сега няма договаряне. В тристранката няма представител на работещите. Събират се олигарсите, управляващите и продажните синдикати, които са подлоги на олигарсите и решават в полза на олигарсите. Така отмениха всички права на работещите. Работещият е РОБ.
  • 17 ИСТИНАТА

    4 0 Отговор
    Тези бокота от АИКБ заедно с измислените синдикати трябва да се заличт от лицето на България - всичките са някаква млади кумуняги и комсомлчета близачета......не разбират нищо от икономика и управление на икономически механизми.........поне да бяха научили нещо през последните 30 години, ами те и дипломите им купени......като се съберат е като на партийна конференция от 80те присъствал съм......
  • 18 Facti

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ккл":

    Как бе, техните и на парламентарните лентяй ги корегирет на всеки три месеца. А ма те с_рат по-големи от простолюдието, нали?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Защо го премахваш

    2 0 Отговор
    Този каза по тв(не си спомням по кое но имаше и един божков и той) че бългаските шивачки шиели 1.5 единици а немските шивачки по 8 единици. Е да ама немските шивачки не са немци, те са българки, румънци, албанци и др. Работодатела не е българин, Велев, Божков, Домусчиеви, Груп ТИМ, и други робовладелци които са подкупили синдикални НПО'та
  • 22 ФИНЦИ

    0 0 Отговор
    КВИ МЕРКИ КВИ 5 ЛЕВА ТО НИЩО НЯМА З НАРОДА И ЗА МАЛКИЯ БИЗНЕС КО СТАНА С ТЕЗ ОТ 3000- ДО 10000 ЛВ АМИ С 4500 ЗА 5 ГОДИНИ ИЗМАМНИЦИ СА ГЕРБАДЖИИ САМО ЛАПАТ - СТАЧКА ДО ДУПКА ОСТАВКА И СЪД ТОВА Е
  • 23 ГЪРБАВИ НЕДОНОСЧЕТА

    0 0 Отговор
    Ликвидирахте гръбнака на икономиката-малкия бизнес.
    Излъгахте го.
    Трябваше да дадете пари директно на всеки .
  • 24 Мярка 60/40

    0 0 Отговор
    Тъпотия.
    Парите трябва да се върнат ако фирмите не плащат 3 месеца след помощта.
    В криза фирмите не знаят че ще имат
    Работа следващия месец.
    Малките фирми са 5 , 6 човека.
    Не искаме заробваща помощ.
    Дайте тези пари на хората.
    Директно на тях.
    Дайте им пари за храна и осигуровки.
    Фирмите свършиха парите.
  • 25 Помощи до 10 000 лева

    0 0 Отговор
    За заплати и осигуровки.
    Защо не ги давате.
    Нашите работници и служители имат нужда от тях.
    Оставяте всички гладни.
    А си раздавате бонуси по 20000 лева.

    Да. Сития не вярва на гладния.
    Нарочно насъсквате работници срещу работодатели. Прилагате принципа РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ.
    НЕ ЧУВАТЕ КАКВО ИСКАТ РАБОТНИЦИТЕ. ТЕ ИСКАТ ПРАВИЛА КАТО В БЕЛИТЕ СТРАНИ.
    ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ И ОЩЕ МНОГО МНОГО ДРУГИ.
    САМО ЧЕ ВИЕ НЕ ЗНАЕТЕ ЕЗИЦИ И НЕ МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ЗАКОНИТЕ В БЕЛИТЕ СТРАНИ.
    ОПААА СИНДИКАТЧЕТАТА.
    КЪДЕ СТЕ?
    СКРИХТЕ СЕ КАТО.......
  • 26 Стачка

    0 0 Отговор
    До дупка
  • 27 Стачка

    0 0 Отговор
    ДОКАТО ДАДАТ ПАРИТЕ ДИРЕКТНО НА ХОРАТА -ЗА ХРАНА И ТОПЛО ПРЕЗ ЗИМАТА.
  • 28 тирбушон

    0 0 Отговор
    лелеее и ти ли са сети...яе до оня ден май наопаки ги дрънкаше....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове