ФАКТИ.БГ

Адвокати: Проектът за Конституция на ГЕРБ е стъпка към налагането на авторитарна власт

Подкопава се разделението на властите и оттам – на върховенството на закона

Публикувана: 18 Август, 2020 11:47
65 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4463
Адвокати: Проектът за Конституция на ГЕРБ е стъпка към налагането на авторитарна власт
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.8 от 61 гласа.

Новата конституция на ГЕРБ - повече власт за съдебната система, по-малко правомощия за президента.

Проектът за Конституция на ГЕРБ е стъпка към налагането на авторитарна власт - пишат адвокатите от advocati.org.

Ето позицията им, изпратена от адв. Адриан Илиев:

С вх.№052-00-13 от 17.08.2020 г. група народни представители от парламентарната група на ГЕРБ внесе проект за нова Конституция. По същността си това е лошо преписана версия на сега действащия Основен закон, без да се предлага истинско решение на нито един от въпросите, пред които е изправено българското общество. В замяна на това се подкопава разделението на властите и оттам – на върховенството на закона.

Впечатление прави един на пръв поглед несъществен детайл – Глава II „Основни права и задължения на гражданите“ от сега действащата Конституция е изтласкана почти накрая в проекта на ГЕРБ. Създава се усещане, че основните права и задължения на гражданите (заради чието прогласяване и отстояване изобщо са възникнали и съществуват конституциите) представляват нещо второстепенно, с което не си струва разговорът да бъде започнат. Макар и чисто редакционно, това не кореспондира с декларацията от чл. 1, ал. 2 (буквален препис на същия чл. 1, ал. 2 от сега действащата Конституция), съгласно която „цялата държавна власт произтича от народа“.

Проектът на ГЕРБ не надгражда с нищо българския конституционализъм – видно от буквалното възпроизвеждане на повечето текстове от сега действащата Конституция – вкл. некоректни формулировки, като например дефиницията на герба, който съгласно чл. 4 от проекта (чл. 164 от действащата Конституция) „е изправен златен лъв на тъмночервено поле във формата на щит“ (конституционната дефиниция на т.нар. „Пежо“, с което дълги години се възпрепятстваше възстановяването на държавния герб от времето на Царство България).

Основен момент в проекта на ГЕРБ е премахването на Великото народно събрание, при което броят на народните представители се намалява от 240 на 120 (чл. 32 от проекта). Това означава, че законодателни решения ще могат да се вземат с едва 31 гласа „За“, в присъствието на 61 народни представители (чл. 50, ал. 2 във вр. с ал. 1).

Общи изменения и допълнения в Конституцията ще могат да се приемат с 80 гласа „За“ (чл. 167, ал. 2). За приемането на нова Конституция; за изменянето на държавните граници; за променянето на формата на държавно устройство и държавното управление; за изменянето и допълването на основните права и задължения на гражданите; и за отстъпването от забраната срещу утвърждаване на определена идеология или партия като „държавна“; от забраната срещу създаване на етнически, расови или верски партии, и такива с цел насилствено завземане на властта; и от забраната за ограничаване неотменимите права на гражданите, ще бъдат достатъчни 90 гласа „За“ (чл. 169, ал. 2).

Предложеното намаляване на броя народни представители е популистки акт, популяризиран с референдума на Слави Трифонов като способ за ограничаване на държавните разходи и за намаляване на възможността лица без необходимите морални качества да заемат висши (скъпо платени) държавни длъжности.

Следва обаче да се отбележи, че това ще ограничи и без друго оскъдните възможности на представителната демокрация, където само наистина най-големите партии ще могат да печелят мандати. Все по-големи обществени групи ще остават без свои представители в Народното събрание (което за сметка на това придобива и пълни конституционни правомощия). Открива се също рискът от още по-лесно корумпиране на един незначителен брой от намаления състав народни представители – което ще компрометира допълнително законодателната власт. На фона на тези рискове държавните разходи за издръжката на 240 или дори на 500 народни представители остават незначителни.

Въпреки че правомощията на президента и в сега действащата Конституция са незначителни и преди всичко символични, в проекта на ГЕРБ те са ограничени допълнително – премахната е например възможността му, макар и преодолима, да се противопостави срещу избора на главния прокурор (чл. 129, ал. 2, хипотеза втора от сега действащата Конституция). Очевидно позицията на президента от края на 2019 г., когато упражни правото си на вето срещу избора на Иван Гешев, макар и преодолимо с повторното му избиране от Висшия съдебен съвет, е подразнило „конституционния законодател“.

Въпреки че стои малко встрани от темата, не можем във връзка с горното да не отбележим с искрено възмущение и изказването на проф. Георги Близнашки (изживяващ се като виден конституционналист) от днес (бел. ред. на 17 август) пред БНТ, според когото президентът трябвало да се избира от Народното събрание (вместо да бъде избиран пряко от народа). Подобно конституционно решение би обезсмислило напълно президентската институция и би утвърдило авторитарната власт, чието поетапно установяване в България наблюдаваме през последните години. Безсрамният популизъм на Близнашки прозърта и от неговото твърдение (пак от същото интервю), че предложеният проект за нова Конституция бил „стратегически ход на премиера, добре премислен и добре аргументиран“. В действителност не беше приложен нито един юридически аргумент.

Най-съществени (и пагубни) обаче остават предложенията на ГЕРБ във връзка с устройството на съдебната власт (представени като основна амбиция в конституционния проект). Предвижда се Пленумът на Висшия съдебен съвет (където Съдийската и Прокурорската колегия съгласно сега действащата Конституция заседават съвместно и избират „тримата големи“ – главния прокурор, председателя на Върховния касационен съд и Върховния административен съд) да бъде премахнат (най-после!).

Вместо това се предвижда създаването на Съдебен съвет на Съдиите (досегашната Съдийска колегия) и напълно отделен от него, Съдебен съвет на Прокурорите (интересно какво „съдебно“ има в един прокурорски съвет?). Независимо от глупавото си наименование, така обособеният Съдебен съвет на Прокурорите е стъпка в правилната посока – защото вече няма да може прокурори да избират в рамките на сега действащия Пленум председателите на Върховните съдилища. Нищо друго обаче от предлаганата още от 2015 г. съдебна реформа (провалена именно с гласовете на ГЕРБ в рамките на т.нар. „исторически компромис“ с ДПС) не е предложено в проекта за нова Конституция (противно на изричните изявления на министър председателя Бойко Борисов).

Ключов „пропуск“ в проекта за нова Конституция е липсата на какъвто и да било действителен контрол върху главния прокурор. Обстоятелството, че той ще се отчита пред Народното събрание на 6 месеца (вместо на 1 година, както досега), не е никаква форма на контрол. Липсват каквито и да било разпоредби за последиците от евентуално неприемане на неговия отчет (както и досега). Истинско унижение спрямо Народното събрание е допусната възможност Главният прокурор да бъде изслушван и „по въпроси, свързани с конкретни наказателни производства, след разрешение на наблюдаващия Прокурор“ (чл. 53, т. 17, хипотеза втора от проекта на ГЕРБ). Излиза, че прокуратурата ще дава (ще отказва да даде) разрешение на Народното събрание за достъп до подобна информация!

Макар и в правилната посока, също твърде несъществени са промените в квотите (политически и професионални) за броя членове на бъдещите Съдебни съвети: 6/7 при съдиите и 5/4 при прокурорите и следователите (чл. 100, ал. 2 и чл. 101, ал. 2 от проекта на ГЕРБ). Това продължава да стои твърде далеч от препоръките на „така наречената Венецианска комисия“ (както си позволиха да я нарекат неотдавна от ГЕРБ), в които препоръки изрично се подчертава необходимостта членовете на Съдебния съвет на съдиите да се избират преди всичко от съдии, а не с приблизително равни по численост квоти, разделени между съдии и политици. Последиците на този модел (които наблюдаваме в момента) са един от основните дефекти на сега действащата Конституция.

Съществено подронване на разделението на властите (и оттам – на върховенството на закона) е предвиденото право на законодателна инициатива за Съдебния съвет на съдиите и Съдебния съвет на прокурорите (чл. 56, ал. 1 от проекта на ГЕРБ). И съдиите, и прокурорите (съгласно установения конституционен модел) са представители на съдебната власт – която в едно съвременно демократично общество следва да бъде на равни отстояния както от законодателната, така и от изпълнителната власт. По дефиниция съдиите и прокурорите следва да прилагат закона такъв, какъвто е установен от законодателната власт. На тях е отнето правото да разсъждават за това какъв да бъде законът; точно както на изпълнителната власт (например на полицията) би трябвало да е отнето правото да се произнася (преди да има влязла в сила присъда) относно вината на предполагаемия извършител.

В противен случай ще бъде допуснато смесване на отделните власти, което е отречено в правната теория от векове. Именно заради това (заради авторитарния уклон, към който тръгва една държава при нарушаване на принципа за разделение на властите) предизвика толкова гневни обществени реакции циничното изказване на Иван Гешев в интервюто му от 23.07.2019 г. по БНТ (тогава все още кандидат (единствен кандидат) за главен прокурор), където той просто заяви: „Не споделям виждането на, да ги наречем „десните екстремисти“, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени“.

Дори само това просто изказване е пример за последиците от смесване на властите. Кой съд е установил с влязла в сила присъда (при спазване на съответните гаранции за справедлив процес и за установяване на истината), че въпросните (които и да било) са наистина „десни екстремисти“? Крачката от тук до тоталния произвол е все по-малка.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.8 от 61 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Последния Софиянец
1 Отговор
Член първи за ръководната роля на партията ГЕРБ.Бойко доживот управлява.Национализация на всички отрасли.Не само бензиностанции и хазарт.

Коментиран от #12, #14, #36


Оценка:
-5 +71

Жоро
2 Отговор
По големи бандити от адвокатите има ли.

Коментиран от #11, #17, #51


Оценка:
-78 +16

Де Факто
3 Отговор
НОМЕРА на ХУНТАТА НЕ МИНАВА.

Коментиран от #4


Оценка:
-3 +93

🐷 Боко ТИКВАТА
4 Отговор

До коментар #3 от "Де Факто":


По-големи бандити сме ние, бе френд.Виж ми шкафчето.

Коментиран от #27


Оценка:
-2 +73

ужас
5 Отговор
Да върнат първи член, и без това си имат всички белези на БКП, заедно с култа към личността.

Оценка:
-1 +72

хххх
6 Отговор
Да искаш да си на власт докато си жив е психично заболяване. Всъщност, диктаторите имат намерение да управляват по 1000г., защото се мислят за безсмъртни.

Оценка:
-2 +80

Мръсници гербави
7 Отговор
Борисов и герб са зло , всеки ден го доказват.

Оценка:
-5 +74

ИСТИНАТА
8 Отговор
НУЖЕН НИ Е - ЗАКОН ЗА ЛУСТРАЦИЯ ЗА ВСИЧКИ УЧАСТВАЛИ В УПРАВЛЕНИЕТО - ОТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ДО ДЕПУТАТ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ.

Коментиран от #47


Оценка:
-1 +74

КФЪС
9 Отговор
И до сега власта е само и единствено на Баце. Тай нарежда, той разпорежда, той дава и раздава, той е шофьора, ...той е всичко.

Оценка:
-1 +58

3333
10 Отговор
Борисов е диктатор! Трябва да се изгони от властта с всички възможни средства! Той прави различни ходове за да се задържи на власт, но и народа срещу мафията е изобретателен и твърд и има също своите ходове! Ще направят всичко за са свалят Борисов от власт!

Оценка:
-2 +68

Коронавирус
11 Отговор

До коментар #2 от "Жоро":


Има твоя вожд Винету.

Оценка:
-0 +35

12
Този коментар е премахнат от модератор.
Хаджиментов
13 Отговор
Това е само едно предложение и дискусията е отворена.
Критика без алтернативни предложения е безсмислена и ненужна.

Коментиран от #16, #20


Оценка:
-32 +4

Първият Селянин
14 Отговор

До коментар #1 от "Последния Софиянец":


Съгласен съм! Конфискация на ВСИЧКО!!!! Къде точно си??? Идваме с аверите ще почнем от ТВОИТЕ кръчми апартаменти и т.н. НЕМА се плашиш ще те назначим веднага за готвач...Квартирата ти е подсигурена кревата между компиро и кромидО У складО!

Коментиран от #30


Оценка:
-8 +14

БойкУ БурисоФ
15 Отговор
Ама;аз и сега си прая кото си искам.Пълня си чехмеджетата и си свиркам.

Оценка:
-1 +29

адв Хаджигено
16 Отговор

До коментар #13 от "Хаджиментов":


Беше отворена, но я затворихме, колега, ако не си разбрал. Тиквената конституция е червеното килимче по което пращаме тиквената корупция при Бай Ставри.

Коментиран от #34


Оценка:
-3 +18

Има, има,
17 Отговор

До коментар #2 от "Жоро":


ГЕРБ са по-големи бандити!

Коментиран от #52


Оценка:
-2 +31

Сатаната
18 Отговор
Я троловете сега да ви обяснят, че герберасопитеците не искат да ви клатят.

Оценка:
-0 +25

Гошко
19 Отговор
Винету и Барни Ръбал каква конституция да измислят ето за няколко часа.

Оценка:
-1 +27

20
Този коментар е премахнат от модератор.
Перо
21 Отговор
Само тук може престъпници да дават предложение за конституционни и законодателни промени.Поне да направят малко стаж при бай Ставри,а не да са недосегаеми от Гл.Прокурор.Оставка!!!

Оценка:
-1 +28

Григор Петров
22 Отговор
Уважаеми адвокати,
Въобще не се поставя въпрос за обсъждане на "конституция" на тиквата и барни.

Оценка:
-2 +18

Обикновен човек
23 Отговор
Факт е, че Борисов матира протестърите и ДеБъ с един ход.

Оценка:
-27 +11

Гражданин
24 Отговор
Чува се рев от адвокатите, значи конституцията е добра!

Оценка:
-28 +11

гост
25 Отговор
Промените целят да бетонират нещата каквито са в момента. ВСС прави каквото си знае без контрол и отчетност, прокуратурата също. Ако нещо са пропуснали, партията с мнозинство в пармамента ще смени конституцията както им изнася. Абсолютен тоталитаризъм в стил Лукашенко и Путин. Това са измислили тиквите в ГЕРБ. Тази партия трябва да се обяви за незаконна и да бъде заличена за това , че винаги действа за собствени и чужди интереси. Национални предатели - това са ГЕРБ.

Оценка:
-2 +29

месара
26 Отговор
искате нова конституция , Борисов я предложи . сега па не я искате - била авторитарна .ако бсп я предложи ква ше е , демократична ? много сте прозрачни бе другаре !

Оценка:
-23 +4

ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ
27 Отговор

До коментар #4 от "🐷 Боко ТИКВАТА":


ТОВА ГО НЯМА НИКЪДЕ ПО СВЕТА.БИВШ ЗАТВОРНИК ОТ ЧЕХИЯ, ЛЕЖАЛ В ЧЕШКИЯ ЗАТВОР, СЪДЕН И ИЗЛЕЖАЛ ПРИСЪДА В ЧЕХИЯ ДА Е МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ И ДА Е ЗАКОНОТВОРЕЦ. В БЪЛГАРИЯ МАФИЯТА УПРАВЛЯВА. И ЕС РЪПОПЛЯСКА НА БИВШИЯ ЗАТВОРНИК. ТРЯБВА ЛИ НИ ТАКЪВ ЕС ???

Оценка:
-3 +24

Не само стъпка
28 Отговор
Към авторитарна власт, но и стъпка за избягване на отговорност за причинени щети на държавата и народът й по сегашната конституция от настоящата власт. Конституционните съдии, са се спрели в мила дупка и си мълчат? За какви заплати работят тези прависти?

Оценка:
-1 +17

мутри вън
29 Отговор
Това е престъпен проект който ще узакони безконтролната власт на мутрите и неограничената им власт в битката им срещу народа и българската държавност. Единственото решение е ,оставка на сегашната престъпна мутрофашистка власт.

Оценка:
-1 +24

студент
30 Отговор

До коментар #14 от "Първият Селянин":


Добър ден, доц. Стойчев.

Оценка:
-0 +6

Аааъъъ
31 Отговор
Добре, има ли някой нормален, който да допусне, че Боко, Каскета и Барни ще предложат някакви добри промени в конституцията?!? Има ли някой здравомислещ, който да допусне, че тези бандити имат капацитета да поправят конституция? Всичко при тях опира до това да се задържат възможно по-дълго на власт и да откраднат възможно най-много... Оставка, съд и затвор за тези унищожители на България!

Оценка:
-1 +21

32
Този коментар е премахнат от модератор.
Винету
33 Отговор
Човекът прочел една книга в живота си, ще изработва нова конституция?!?!?!? Пази, Боже, сляпо да прогледа!!!

Оценка:
-1 +16

Хаджиментов
34 Отговор

До коментар #16 от "адв Хаджигено":


Който иска по-добро бъдеще за България ще превъзмогне личните си чувства и ще действа.
Следващ шанс за промяна на системата няма да има, защото тези, които ще фдойдат във властта след ГЕРБ са тези, които изградиха сегашната система, позволила разграбването и разрушаването на България (още през 90-то години на миналия век), създваването на мафията (много преди ГЕРБ), създаването на олигархичния модел (с раздаването на куфарчетата с пари и назначаването на свои хора за милионери и олигарски) корумпирането и поставянето под зависимост на съдебната система, непотърсила досега отговорност от никого за присвоени хиляди държавни предприятия, престъпнарта приватизация, разрушаването на икономиката, образованието, здравната система, социалната система, образованието и т.н., както и за стотици поръчкови убийства, откраднати стотици милиарди, изгонването от България на 2 милиона и смъртта на много пенсионери и сираци.

Оценка:
-12 +6

Санчо
35 Отговор
След като приемаха лобистки и удобни за тях закони през последните 11 години, Гроб сега се сетиха, че настъпва страшна криза и конституцията не била добра... Съд и затвор за тези престъпници!

Оценка:
-1 +17

36
Този коментар е премахнат от модератор.
Karosel
37 Отговор
Отначало бяха конституционни съдии, след това прокурори, сега адвокати, да очакваме в най - скоро време по новата конституция да се изкаже някоя селска буца!

Оценка:
-5 +9

АЙДЕ БЕ
38 Отговор
НАЛИ АДВОКАТИТЕ СА КОЙТО ИМ ПЛАТИ? САМО АКО СА АДВОКАТИ НА ВАСИЛ БОЖКОВ ЩЕ ИМ ПОВЯРВАМ.

Оценка:
-10 +3

МИ ДА
39 Отговор
А КАКВО КАЗАХА ТАКСИМЕТРОВИТЕ ШОФЬОРИ?

Оценка:
-7 +5

БСП ДПС КЪДЕ СА ИМ ПРОЕКТИТЕ
40 Отговор
МИНАЛОТО ВНС ИМАШЕ 7 ПРОЕКТА. ЗА СЕГА Е ЕДИН - НА ГЕРБ. ДРУГИТЕ ЗАЩО СПЯТ? ФАТМАКО ОТ ЕДНА ГОДИНА ГОВОРИ ЗА ВНС, КЪДЕ МУ Е ПРОЕКТА? НАЛИ ТРЯБВА ДА СА НЯКОЛКО ЗА ДА ИМА ИЗБОР?

Оценка:
-11 +5

евала
41 Отговор
Браво, че има хора, които на професионален език казват точно нещата и истината. А за Близалишки просто ме е срам - как може уж юрист да говори такива простотии в подкрепа на олигархо-статуквото и във вреда на народа и законите. Не знам какво трябва да са му направили или да са му дали, за да е толкова активен.

Оценка:
-1 +15

Съдията Дред
42 Отговор
Тия адвокати да не са от партията на Бойкикин/дето отдавна го лишиха от адвокатски права/, на който цялата му политическа платформа е за овладяване на правосъдието.

Оценка:
-6 +4

Европа
43 Отговор
Оставка на корумпираното правителство!

Оценка:
-2 +11

Пъмпкин конститушън
44 Отговор
Следователно от парламентарна република искат да ни превърнат в прокурорска република, където правата и задълженията на гражданите са на последно място. Пази Боже сляпо да прогледа!

Оценка:
-1 +6

ЕС 21 век
45 Отговор
Призовавам всички депутати, в които има или е останало грам национално достойноство и самоуважение да гласуват против това недоразумение. Оставка и конституция, писана от ново и актуално НС, отразяващо актуалната подкрепа в обществото!

Оценка:
-3 +5

БЪЛГАРЧЕ
46 Отговор
Явно БлиЗашки ме е послушал и яко е напънал на ядене на лимони за да може правилно и отговорно да функционира езичето му.А относно качествата на предлагания проект за конституция не съм се и съмнявал, че това ще е поредната тъпа и безмозъчна изцепка на юридическия екип на ГЕРБЕРАСТЛЪКА.

Оценка:
-1 +8

Да така е
47 Отговор

До коментар #8 от "ИСТИНАТА":


Но няма мнозинство, което да поиска това, за да се направи такъв закон у да се извадят на светло всички бивши комунистически кадри. По-лесно е да се направят списъци на всички управлявали през последните години, от общински съветници, кметове до ръководните постове държавниата администрация и онези, които не са били такива кадри да го докажат. С една дума, поне 90% са били такива и малък % са били истински специалисти, които са били използвани.

Оценка:
-0 +5

48
Този коментар е премахнат от модератор.
антифатмаков
49 Отговор
адвокатите на задкулисието, божкоф, бобоките и сие начело с фатмакоф......

Оценка:
-7 +3

харесван
50 Отговор
Стил Работническо дело.

Оценка:
-1 +5

Джудже
51 Отговор

До коментар #2 от "Жоро":


Ами има, политици, прокурори, съдии и т.н. Адвокатите може да защитават и престъпници, но това им е работата и не вземат подкупи за да я вършат. Ако един престъпник не е осъден, не е виновен неговият адвокат, а прокурорите, че не са успяли да докажат вината му или съдиите, които въпреки събраните доказателства не са го осъдили.

Оценка:
-3 +5

ПК-РК
52 Отговор

До коментар #17 от "Има, има,":


НАЙ-големите,най-БЕЗОЧЛИВИТЕ,НАЙ-НАГЛИТЕ,НАХАЛНИТЕ,НАЙ-ПРОСТАТА И НЕКОМПЕТЕНТНИ ШАЙКА,която някога БЪЛГАРИЯ е имала,такава пошлост и политическа вулгарност,не имало,и няма да има никога след тях,даже вече се колебая,кой ми е по-отвратителен,наглото бургаско и дразнещо на макс джудже Симеонов,или Тиквата...ТАКА КАТО ГЛЕДАМ,май с добро и мирен протест,ше се откара до МАРТ...

Оценка:
-2 +8

АзАЗ
53 Отговор
Боко търси нещо, което да изтъргува срещу оставката си, все едно е на битака... Ама какво да очакваме от проста банкянска тиква, ако не селски номера и евтин бабаитлък... Затвор и отнемане на имуществото за него и свитата му от тулупи, мисирки и т(к)п...

Оценка:
-2 +3

Оставка
54 Отговор
Юристите, които подготвяха текстовете на сега действащата Конституция на РБ, бяха ерудирани специалисти, а не като сегашните "калинки на ГЕРБ", водени от министъра Дани Кирилов. Сегашните, които излизат да коментират като Екатерина Захариева в сутрешния блок на БТВ, направо се излагат. Нямат гънки на мозъка. Това са хора, които като приемат закони, използват в преходните и заключителни разпоредби, да изменят още 10 приети вече закона. Това не е детска игра така да объркваш другите депутати и законодателството. Както скоро съобщиха по телевизията, че между първо и второ четене на гласуване в НС на друг закон, управляващите са изхвърлили като наследници на ДЗПО лицата по съребрена линия като брат,сестра? Когато няма други наследници събраното отива или в държавната хазна или във фонда! Това са нещастниците от ГЕРБ, ще ликвидират тотално държавата! Безуслова оставка!

Коментиран от #59


Оценка:
-2 +3

Щом тия ревът
55 Отговор
Щом тия ревът значи всичко е както трябва!

Оценка:
-3 +2

Перо
56 Отговор
Към всеки от ГЕРБ трябва да се гледа като към престъпник,до доказване на обратното.Какъв проект за Конституция,какви 5 лв.ГЕРБаджиите трябва да се обръщат към другите с обръщението гражданин.

Коментиран от #60


Оценка:
-1 +3

Нестресиран
57 Отговор
Не нова конституция,а закриване на всички партии и забрана на техните членове да заемат длъжности в държавата за срок от 5 години.Ето това е рестарт!

Оценка:
-0 +1

Дядо
58 Отговор
Празни тиквени семки. Препишете НОРВЕШКАТА конституциа .Българиа ще стане еталон за ЦЕЛИА СВЯТ ІДЯДО ЛОЗО І

Оценка:
-1 +1

Хаджиментов
59 Отговор

До коментар #54 от "Оставка":


Тези "ерудирани" юристи направиха конституция, която да превърне червената олигархия от Живково време в олигархия на прехода, И успяха.
По конституция трите власти са независими, но на практика:
- спечелилата изборите партия съставя правителство и има цялата изпълнителна власт.
- тя налага и какво се случва в Парламента - законодателната власт.
- чрез парламента, управляващата партия назначава голяма част от водещите магистрати.
Е, колко са независими трите властти и не трябва ли това да се промени?!?!?
Какво се правят на умрели лисици разни прависти, юристи, адвокати и т.н., които не искат промени?!?!?
Ами защото очакват те да дойдат на власт с помощта на служебно правителство на Радев и да правят същото, в което сега обвиняват Б. Борисов и ГЕРБ. Все пак те са направили всичко това за себе си, а той им го взе и го използва срещу тях.

Оценка:
-0 +1

Хаджиментов
60 Отговор

До коментар #56 от "Перо":


Има една партия обявена със закон за престъпна, както и управлението и и тя сега клати държавата и се готви да вземе мястото на ГЕРБ.
А такива като теб и помагат.

Коментиран от #61


Оценка:
-0 +2

ИМПЕРИАЛИСТ
61 Отговор

До коментар #60 от "Хаджиментов":


Стремежът към свръх печалби, тика света към премахване на различията от всякакъв вид и нов световен ред. Лошото е, че вследствие на глобалната централизация на властта, една управленска грешка, като например, избирането на Буш за президент, може да постави под въпрос съществуването не само на цивилизацията, но и на планетата Земя като цяло.Националната държавата, като институция, е призвана да се грижи за благоденствието на нацията. За да се преодолее тази преграда, под най-различни популистки лозунги се атакуват управляващите. Така например, се спекулира с цени на кюфтета, служебни командировки, жилища и т. н. за държавните ръководители. Изнасят се сведения от лично естество за живота им, под благовидния предлог , че хората искали да знаят. Целта е една, достойните, знаещи и можещи хора, да си кажат: що ми трябва Тогава на тяхно място идват властолюбивите глупаци, провалили се в живота и нямащи друго поле за изява. Поради липсата на качества , те стават лесно манипулируеми и контролирани от сили, които не желаят да афишират себе си.Единственото спасение от културното и национално обезличаване на България е ВЪЗРАЖДАНЕ ЦАРСТВОТО НА БЪЛГАРИТЕ - т.е. конституционна монархия. По този начин ще се ЗАПАЗИМ КАТО НАРОД. За комунистите с гренясъл мозък, цирковете с избора за президент са любимата им забава, а "бате Ламбо" беше техен кумир. Санкюлоти са и такива ще си умрат, нещастни. Като държава, която поне 200 души в света могат да я изкупят до последния клозет, н

Коментиран от #62, #63


Оценка:
-0 +0

ИМПЕРИАЛИСТ
62 Отговор

До коментар #61 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


..... Като държава, която поне 200 души в света могат да я изкупят до последния клозет, ние нямаме друга алтернатива за оцеляване, освен КОНСТИТУЦИОННА МОНАРХИЯ. БЪЛГАРИЯ трябва един път за винаги да скъса с комунистическите изроди и да възстанови суверeнитета си, като върне Търновската (сребърна) Конституция.

Оценка:
-1 +0

Хаджиментов
63 Отговор

До коментар #61 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


Републиката няма алтернатива.
Качествата не се предават по наследство, за да сме сигурни, че наследниците на монарха ще са способни да управляват качествено.
Истината е в демократичната правова държава.

Оценка:
-0 +1

Вая
64 Отговор
А пък тези нещастници, спасители на бандити и олигарси, само се борят за слаба съдебна система, длаби институции и хаос в държавата

Оценка:
-0 +0

Бай Коста
65 Отговор
ДУБРУ УТРО

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Слави Бинев
Слави Бинев за общуването си с почетния председател на ДПС Ахмед Доган
Контактът с Ахмед Доган носи удовлетворение."

Още бисери
ТОП 5