Last news in Fakti

19 Август, 2020 09:13 5 046 26

Не, конституцията на ГЕРБ не е внесена като законопроект

  • нова конституция-
  • герб-
  • внс

Действията на ГЕРБ обаче напомнят на друго – процедурата, по която външни лица, партии и организации внасят писма, подписки и искания в парламента

Не, конституцията на ГЕРБ не е внесена като законопроект - 1
Снимка: ГЕРБ

Словосъчетанието "депозира в деловодството" и снимките и видеата на председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в деловодството на Народното събрание накараха много хора да мислят, че проектът на ГЕРБ за нова конституция вече е внесен като законопроект. Това обаче не е вярно. Предложенията не са внесени, следователно не текат и предвидените срокове за разглеждането им, пише Mediapool.

Случаят предизвика дискусии в социалните мрежи, тъй като ГЕРБ няма необходимия брой подписи, за да започне процедурата. За да внесе проекта си официално, ГЕРБ трябва да събере 120 подписа, с което да започне процедурата по свикване на Велико Народно събрание.

Всъщност това, което се случи на 17 август, беше, че Даниела Дариткова драматично внесе в деловодството на парламента едно обикновено писмо, адресирано до останалите парламентарни групи и до независимите депутати, а преди това го подписа пред цялата парламентарна група на ГЕРБ. И всичко това бе детайлно заснето от пиарите на партията. Писмото съдържа "Борисовската конституция", състояща се предимно от пренареден сегашния основен закон, няколко поправки и много грешки. Целта била "с оглед на постигане на широко съгласие", депутатите от всички групи да се запознаят с текстовете и да започнат разговори и консултации по текстовете.

Занасянето на писмото с проекта в деловодството на НС е станало малко преди ГЕРБ да обяви съдържанието на новия основен закон, който предлага. Това обаче съвсем не означава, че партията на премиера Бойко Борисов бърза с разглеждането му. Тактиката е точно обратната – да се печели време и правителството да не сдава властта. Вицепремиерът Екатерина Захариева разясни във вторник, че на 2 септември, когато приключи лятната ваканция на депутатите и те се върнат на работа, ще стане ясно дали ГЕРБ има 120 подписа за конституцията и ВНС. Ако не ги съберат, управляващите подават оставка.

ГЕРБ (95 депутати) и "Обединените патриоти" (21 депутати) трябва да си осигурят още петима народни представители от други партии или пък независими, за да съберат нужните 120 подписа. След това парламентът има между три и пет месеца да гласува текстовете.

По неофициална информация ГЕРБ разполага с необходимите им 160 гласа за приемане на новата конституция, която да бъде пратена за гласуване от Велико Народно събрание. След като БСП обяви, че отказва разговори с партията на Борисов за конституцията ѝ, стана ясно, че премиерът разчита на ДПС, "Воля" и независими депутати, които и друг път са спасявали управляващите при важни гласувания. Както твърдят запознати, самата политическа маневра с нова конституция и ВНС е измислена от политика бизнесмен Делян Пеевски.

Ходът с внасянето на проекта на конституцията като писмо обаче не е типична практика в парламента.

Това не е първият случай, в който ГЕРБ се опитва да запознае останалите партии в парламента с идеите си за промени в основния закон. Предходният път беше през 2017 г., тогава внасяне в деловодство нямаше, но идеята отново беше да има показност. На премиера на документалния филм на Елена Йончева за оградата по турската граница тогавашният шеф на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов гонеше лидера на БСП Корнелия Нинова с една папка, в която бяха предложенията на ГЕРБ за промени в конституцията и премахване на давността за разследване на престъпления в приватизацията.

Сегашната проектоконституция е изпратена на останалите партии като покана за разговори. Досега изпращането на законпоректи и или други решения най-често е ставало чрез имейли или чрез секретарките на съответните парламентарни групи. За целта има и депутатски кутии в сградата на НС. Партиите имат и нещо като контактно лице – депутат от групата, който да уговаря подобни срещи.

Действията на ГЕРБ обаче напомнят на друго – процедурата, по която външни лица, партии и организации внасят писма, подписки и искания в парламента. Всички тези документи се внасят в друга приемна, различна от деловодството, където депутатите внасят законопроекти.

Докато беше обудсман, Мая Манолова "внасяше" законопроектите, които пишеше, именно по този начин, защото по закон националният обществен защитник няма право на пряка законодателна инициатива и предложенията му трябва да бъдат припознати от някой депутат, който вече от свое име да ги внесе в деловодството. В същата "външна" приемна през 2016 г. шоуменът Слави Трифонов внесе подписката си за провеждане на референдума му.

В момента обаче ГЕРБ не са извънпарламентарна партия, освен това тяхното писмо е "депозирано" в деловодството, в което се внасят и законопроекти. 


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    68 3 Отговор
    ОСТАВКА на корумпираното правителство!
  • 2 zeus

    61 5 Отговор
    Когато Баце каже "добро утро" винаги гледайте да не грее Луната навън :)

    Коментиран от #22

  • 3 гост

    54 6 Отговор
    Алчност за власт и беззакония това са герп!

    Коментиран от #25

  • 4 Последния Софиянец

    59 5 Отговор
    Всичките в ГЕРБ са лъжци като шефа им.Вече никой не им се хваща.
  • 5 Шефа

    54 3 Отговор
    ОСТАВКА! НЕ ИСКАМЕ ОТ ГЕРБ, Дариткова или други калинки и тикви нищо повече освен главата на змията.
  • 6 ОСТАВКА

    5 44 Отговор
    Няма да има,а ще има ВНС с премиер Борисов и после избори и чакаме КАБИНЕТ БОРИСОВ 4.
  • 7 Псевдоним

    6 20 Отговор
    Т.е. от ГЕРБ държат да запознаят не само депутатите с написаното от тях, а и всеки един от нас. Подписите ще се съберат, повече от ясно е. Играе се игра.
  • 8 Кой68

    3 36 Отговор
    "Протестърите" и техните "лидери"и "кукловоди"бяха шашнати от предложението на Б.Б.И понеже са капацитети започнаха да обясняват че той нямал право да внася и т.н.В шашкането си те не разбраха че това е само предложение,а дали ще стане законопроект и след това гласуване е в ръцете на НС и евентуално ВНС.Но за мен е непонятно как юристи и светила в правото/поне така ни ги представиха/ започнаха със нелепи коментари ! Ето такива съветват и правят законите...Трагедия.
  • 9 Аман от боклуци

    33 2 Отговор
    Едно голямо ОПГ с шефове СИК
  • 10 щамов работник

    23 0 Отговор
    Да е внесена. Голям и зелен праз! "Професори"!!!!!!!!!!
  • 11 В ТЮРМАТА

    31 1 Отговор
    ТИЯ ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ГЕРБ МОГАТ ДА ВНАСЯТ ВЕЧЕ САМО ЖАЛБИ ЗА УСЛОВИЯТА В КИЛИЯТА НО САМО ДО БАЙ СТАВРИ !
  • 12 Перо

    28 1 Отговор
    Има ли разлика във възможността да се спори за държавното управление по времето на Т.Живков и сега по времето на тиквата? В двата случая имаме еднолично управление и контрол над всички власти,само маскировката за демокрация е различна.

    Коментиран от #17

  • 13 Аман от боклуци

    24 0 Отговор
    Тая дриткова както се е нагърбила сигурно вика де е боко толупа да мине зад мен БОЖЕ
  • 14 123

    3 15 Отговор
    Това обяснява и показва всичко -тoгaвaшният шeф нa групaтa нa ГEРБ Цвeтaн Цвeтaнoв гoнeшe лидeрa нa БCП Кoрнeлия Нинoвa c eднa пaпкa, в кoятo бяхa прeдлoжeниятa нa ГEРБ зa прoмeни в кoнcтитуциятa и прeмaхвaнe нa дaвнocттa зa рaзcлeдвaнe нa прecтъплeния в привaтизaциятa. Е нито промени в конституцията има нито давноста за разследвания на престъпленият по приватизацията има, всичко това съботирано и спирано от главния крадец и виновник за грабежа и жалкото състояние на България БКП-БСП
  • 15 Смърфиета

    2 12 Отговор
    Следват нови кръстовища, блокирани от смърфове. Смърфовете са повече от полицайте в София, сметката е проста.
  • 16 Оставка Мутроо

    23 2 Отговор
    Тулуп подавай си оставката, за да шофираме нормално в София..
    Прекъсни да насъскваш като гърмяща змия хората един срещу друг.
    Мутро подай оставка, за ползваме пътищата нормално!!!!
  • 17 Кой68

    4 7 Отговор

    До коментар #12 от "Перо":

    Разлика има и то огромна.По времето на Т.Живков всичко това нямаше как да се случи-фотоколажи и писани пасквили,разпространявани от "цензурираните медии",блокиране на кръстовища и пътища и т.н.
  • 18 войводата

    9 1 Отговор
    МАХАЙТЕ КОМУНИСТИТЕ ОТ ГЕРБ
  • 19 Перфи

    10 1 Отговор
    Всички му искат оставката на долната тиква, а той пръска акъл дето страшно му липсва. Простак!!!
  • 20 БОЙКО НЕ Е ПОЛИТИК А КРАДЕЦ

    9 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Политик, който говори за ВНС, няма мозък
    Проблемите са социалното неравенство, корупцията, калинките. Тези проблеми не са в Конституцията
  • 21 Работодател

    7 5 Отговор
    Виждате как се вдигнаха цените от около две-три седмици насам на хранителните продукти в хипермаркетите, а и в другите магазини с поне 20-30%? Виждате как започнаха да се вдигат цените и на всички останали стоки и услуги от началото на протестите! Драги колеги работодатели, намалявайте заплатите на работническата класа! Те няма да се вразумят докато не започнат да пълзят по жълтите павета от глад пред парламента!Това е некачествен материал и само вдигане на цените и намаляване на заплатите е тяхното лечение!
  • 22 бл.134 в Зап. парк

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "zeus":

    Свобода за Кържали. Автономия за Делиормана .
    Прабългарите , в Памир и Хиндукуш за гроздобер
  • 23 ЪРП

    6 2 Отговор
    ЕДНА НАГЛА И ПРЕСТЪПНА СГАН , ДЕРИБЕЙСТВАЩА И ГРАБЕЩА МАЙКА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!
    ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ,КОЙТО ПОДКРЕПЯ ПОД НЯКАКВА ФОРМА, ТАЗИ ПРЕСТЪПНА СГАН, УЗУРПИРАЛА ДЪРЖАВАТА ПЛЮЕ ВЪРХУ СОБСТВЕНОТО СИ ИМЕ, СОБСТВЕНОТО СИ СЕМЕЙСТВО И ПЛЮЕ ВЪРХУ БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ СИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ДАНО ИМАТ МИНИМАЛНО КОЛИЧЕСТВО СИВО ВЕЩЕСТВО ,ТЕЗИ ХОРА ДА ГО ОСЪЗНАЯТ ТОВА!!!???
  • 24 ЪРП

    7 2 Отговор
    АЗ СЕ ЧУДЯ, ТЕЗИ БУНТАРИ МОТОРИСТИТЕ-РОКЕРИ КЪДЕ СА?????
    КЪДЕ СА , ЧЕ ОЩЕ НЕ СА ЗАЩИТИТИЛ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КОЙТО ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ ТАЗИ ТОТАЛНО ПРЕСТЪПНА СГАН ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ!?!????????????
    КЪДЕ СТЕ БЪЛГАРСКИ РОКЕРИ?????.........НЯМА ЛИ ДА ЗАЩИТИТЕ РОДИНАТА СИ??????????????????????

    Коментиран от #26

  • 25 Нещо си се объркал

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    подхожда им геееп.
  • 26 Няма кой

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "ЪРП":

    да им плати.Безплатна баница няма.Този който разпределя баницата се е покрил ма росенец.Прогнозата е неясна не се знае откъде ще задуха вятъра.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове