21 Август, 2020 08:07 14 642 90

Ректорът на университета, от който Гешев и Маринов станаха докторанти, с рекордна заплата

  • юзу-
  • проф. борислав юруков

Ръководителят на благоевградския университет получава 6 пъти повече от колегата си в Софийския

Ректорът на университета, от който Гешев и Маринов станаха докторанти, с рекордна заплата - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Качеството на обучение в един вуз не определя заплащането на неговия ректор, показват имотните декларации на ръководителите на висши училища у нас. Изненадващо с най-висока заплата не е нито ректорът на университета с най-много престижни места в рейтинговата система, нито ректорите на успешните медицински вузове, които гарантират най-добра реализация на студентите си. На тази позиция е ректорът на благоевградския Югозападен университет проф. Борислав Юруков, който е обявил 191 504 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи за 2019 г., пише "Сега".

От декларацията на Юруков излиза, че месечно той се разписва срещу почти 16 000 лв., а освен това има доходи и по втори трудов договор и друга стопанска дейност - съответно 19 245 лв. и 14 835 лв.

Заплатата на благоевградския ректор е почти 6 пъти по-голяма от тази на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Той е обявил годишен трудов доход от 32 056 лв., т.е. управлява университета с най-висок рейтинг срещу 2671 лв. месечно. Сходна е заплатата на ректора и на УАСГ - проф. Иван Марков е обявил 38 960 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи. Не е много високо в доходната стълбица и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски - той е обявил 60 491 лв. трудови доходи.

Единственият ректор, който се доближава по заплащане до проф. Юруков е вече бившият ректор на Медицинския университет във Варна проф. Красимир Иванов, който е декларирал 189 801 лв. трудови доход за последната година от своите два мандата начело на вуза (15 816 лв. месечно). Следва ректорът на Медицинския университет в София. Проф. Виктор Златков е обявил 156 861 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи, което е 13 071 лв. месечно възнаграждение. Проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив, е декларирала в тази графа 137 376 лв. (11 448 лв. месечно).

В групата на ректорите с над и около 100 000 лв. годишна заплата е и проф. Евгени Станимиров, който ръководи Икономическия университет във Варна. Той е обявил 118 006 лв. трудови доходи по основна длъжност, което прави 9833 лв. Проф. Румен Младенов, ректор на Пловдивския университет, е декларирал 98 037 лв. годишен трудов доход, а ректорът на плевенския Медицински университет проф. Славчо Томов - 81 632 лв.

Повечето ректори обявяват допълнителни доходи от втори трудов договор и друга стопанска дейност. В тази графа на декларацията най-висока сума е обявил ректорът на Медицинския университет в Плевен - проф. Томов е получил 482 867 лв. по трудови правоотношения извън заеманата длъжност. Ректорът на СУ проф. Герджиков не е лекар, а специалист по класически филологии, затова извън заплатата е обявил само 250 лв. доход.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много

    203 2 Отговор
    "престижна" люпилня , та за това ! Отврат !

    Коментиран от #57

  • 2 Живков

    199 5 Отговор
    Наистина няма такава държава, два примата които са видимо по-близо донавстралопитека отколкото до хомо сапиенс, са станали Доктори на....кой знае какво!!

    Коментиран от #41

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ха ха

    167 5 Отговор
    Доктори на милиционерските науки, ха ха ха. Гешев спокийно може да врътне една дисеретация на тема "Боят в мазето като успешен метод за изтръгване на показания от арестуваните"

    Коментиран от #50

  • 7 Мечкадар

    83 2 Отговор

    До коментар #3 от "мечо":

    Мечо, като ти чета писанията, и ти имаш необходимите квалификации за докторант в Благоевградския
  • 8 Живи

    116 3 Отговор
    И те като бате си Бойко нали и той е доктор по нещо. Ако се даваше степен доктор само по реда на 3годишно редовно обучение с изучаване на език и присъствие е дадения университет, изпити и самостоятелно написана дисертация тези примати нямаше да имат и 8 клас. Просто трябва да се промени закона за образование.

    Коментиран от #9

  • 9 Жоро

    84 2 Отговор

    До коментар #8 от "Живи":

    Бате Бойко е докторант по чекмеджета, сега ще стане по паста ЗАХИР

    Коментиран от #76

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Лост

    60 2 Отговор
    Това е само обявеното в декларацията...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 И преди и сега е все така

    81 4 Отговор
    Завършилите ПУЦ-ове винаги са взимали повече от завършилите виСШе образование. А преподавателите в ПУЦ както и сега ги събираха от кол и въже само да се отчете дейност. С тая "власт" е така. За съжаление. Посредственяците бързо се ориентират и се обединяват срещу можещите за да си живеят елементарно и да папат !

    Коментиран от #40

  • 14 Я... Я

    65 1 Отговор
    МЕНТЕТАТА СЕГА ИМ СЕ ОТ БЛАГОДАРЯВАТ СЪС НАШИТЕ ПАРИ. ТА ТОВА Е САМО ПРАШИНКА ОТ ВСИЧКИ ТИ ЗУЛУМИ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА БИБИТ.
  • 15 Гост

    62 0 Отговор
    Ами намират си"вратички" в закона и си прибират кинтите ЗАКОННО! Една лелка в ТЕЛК-Благоевград е обявила цена 100 лева за всеки ДОПУСНАТ до комисията...тее така е унас...
  • 16 ФАКТ

    80 1 Отговор
    В тия кочини и магаре да вкараш,ще завърши.Важно е да си плати колкото трябва ! Всичко в тоя бардак е фалш ! За това никъде по света не ни признават образованието ! И с право !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тъп гласоподавател

    23 18 Отговор
    В нормална държава, би било нормално. В случай, че не си поставен с връзки, а заради личните ти качества. Ако не си корумпиран и си вършиш работата по съвест и професионални критерии, няма лошо да взимаш подобна заплата. За да не мислиш за глупости и странични доходи, за да си вършиш спокойно работата и за да се възнаградят усилията ти - в нормални условия е и нормално възнаграждение. За разлика от останалите, Гешев поне са го научили да говори, остава да завърши и училище за безпристрастност.

    Коментиран от #86

  • 19 ужас

    66 2 Отговор
    наистина жалка държавица сме !!! с какво заслужават повече от 3000лв месечно тия ректори директори и протектори...

    Коментиран от #52

  • 20 Behemoth

    23 2 Отговор
    Първо са учи после са става началник...ни е ли тъй?Или бъркам нейде...
  • 21 Егати тинята

    41 0 Отговор
    Само тука може по-лесно да станеш милионер,АКО не са занимаваш с бизнес.
  • 22 Един от ЕС

    57 4 Отговор
    В България няма закони или не се спазват,ако има такива.В ЕС ако имаш една или повече фирми,не можеш да работиш на друго място,Ако работиш някъде,не можеш да имаш фирма.Там не можеш да съчетаеш частен бизнес с държавна работа,защото е забранено.Така се ограбва и държавата и народа.Този цирк с участие на различни бордове трябва да спре.Университета в Благоевград е на Сорос и трябва да се затвори,както в Унгария.Иначе,за тези двамата глууупаци,да имат докторски титли е подигравка с образователната система.Умствения им багаж е да могат да събират(без изваждане) и до тук.Болниците частни дружества-това е виц.Не може да правиш търговия със здравето на хората и да ограбваш държавата с различни клинични пътеки.Не можеш да пълниш болниците със здрави хора и да правиш операции на здрави хора,защото имаш план.Това е престъпление.Всичко в тази държава е сбъркано,като почнеш от Премиера,който не става и за овчар и стигнеш до неговия електорат от неграмотни и нискоинтелигентни примати,които дават тон,как да се управлява държавата и как да се краде.
  • 23 Славчо

    16 13 Отговор
    482867лв.от втори договор,по 40бона на месец.Е затова ще има такива докторанти и професори като Минеков, Константинов и т.н.Това се вижда,че е КОРУПЦИЯ,ако човека няма и някоя друга болница.

    Коментиран от #30

  • 24 Перо

    45 1 Отговор
    “Професори”,”Доктори” и “
    Генерали”, мутренския режим бълва на конвейр,без да имаме нито наука,нито армия,но пък имаме мутренска полиция и за износ.
  • 25 Д-р Гешев

    27 1 Отговор
    Чакам откриването на ловния сезон и с моя приятел ректора ще мислим за професорска титла.На по чаша мелнишко..
  • 26 бтр

    29 1 Отговор
    ТА НАЛИ ЗА ТОВА ДЪРЖАВАТА ГИ СУБСИДИРА ДА СИ ГЛАСУВАТ КОСМИЧЕСКИ ЗАПЛАТИ.
  • 27 Гларус

    30 1 Отговор
    И на този фон статистиката показва, че всяко следващо поколение е по- неграмотно от предходното...
  • 28 16000

    10 14 Отговор
    ЗА 7-8000 ЕВРО
    ПРОБЛЕМ ЩЕ ПРАВИТЕ СЕГА,,,,,
    ТАКСИТЕ СА ПО 1000€ НОРМАЛНО
    ДАЖЕ И МАЛКА МИ СЕ ВИЖДА.....

    Коментиран от #39, #87

  • 29 Ха ха ха ха ха ха

    17 1 Отговор
    А добрютрю.
    Ай туй голямото дето свети горе на небето, слънце му викаме.
    Следващата новина каква е ?
    Може би,че единственият аналог на абсурдистан са банановите републики от 70-те години?!
  • 30 XXXXX

    18 2 Отговор

    До коментар #23 от "Славчо":

    Явно си от електората на Герб и се възмущаващ´от доходите на тези престъпници,които не са реални и в световен мащаб за длъжностите които заемат,но намесваш Минеков,което буди съмнение.Има едно но.Защо посочваш Минеков като пример,след като той наистина си е заслужил титлата Професор.Позаинтересувай се, колко скулптори е направил и в България и в чужбина и колко е известен с тях в световен мащаб.Иначе,за останалото си прав.

    Коментиран от #32

  • 31 Член кореспондент

    34 0 Отговор
    По целия свят професор е най-високата степен и се постига с някакво значимо за науката постижение.А тука академици,член кореспондент,доктори и т.н.ТОВА Е ТАКА ЗАЩОТО ВСЯКО ЗВАНИЕ НОСИ ПАРИ И ОБЛАГИ.

    Коментиран от #71

  • 32 Славчо

    12 14 Отговор

    До коментар #30 от "XXXXX":

    Посочвам го защото няма такова нещо като професор по скулптура,по ландшафт,по реките и моретата.Навсякъде хората на изкуството са известни с творбите си,не с титлите.Кристо го знае цял свят с творбите.Как се става проф.по математика като всичко е измислено от векове?

    Коментиран от #42, #46

  • 33 гост

    30 2 Отговор
    Тоя университет е менте. Не е ли очевадно какви ги бълва срещу заплащане.

    Коментиран от #35

  • 34 999999

    10 15 Отговор
    Кадърен ректор заслужил си е парите щом е произвел такива кадри
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 пройчо

    23 2 Отговор
    Тоя образ -по какво е професор?....По "Тиквология и Гешефтурене". ?
  • 37 Гост

    27 1 Отговор
    Тия утепани университети са създадени гешо иванов да може да завърши вишу. Водят класация за първите 1000, като СУ е между 751 и 800 място, а тия са некъде след 2000 място....ПРЕСТИЖЖЖЖ
  • 38 Един от ЕС

    36 0 Отговор
    Само за информация ! Канцлера на Германия Ангела Меркел,получава бруто годишно 342 000 евро.При всяка заплата над 10 000 евро в Германия данъка който се взима от заплатата е 44.2%.Чисто като годишен доход А.Меркел получава 150 822 евро.Президента на Русия Путин получава нето 132 000 долара.Сравнете доходите на тези ръководители на 2 от най могъщите държави в света с доходите на наще знайни и незнайни анонимници на хранилка на държавата и ще установите,че в България доходите на държавните служителуи са по високи от доходите на такива като А.Меркел или Путин.От тук трябва да си направитзе извода,че ние не сме държава от "Планетата земя" а сме държава от "Планетата на маймуните",която минава с 200 жалките земляни и техните жалки държави.
  • 39 Гост

    24 0 Отговор

    До коментар #28 от "16000":

    Не е това проблема бе, бели братко! Проблема е че излизаш по-прост отколкото си влезнал
  • 40 Бачо Киро

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "И преди и сега е все така":

    Абсолютно прав си.
  • 41 Е как

    22 2 Отговор

    До коментар #2 от "Живков":

    Докторанти по пране на 💰 и защита на корупцията . Резултатите са налице водим класациите на първите места сме . Спазваме традициите винаги първи 🤭🧐👁️👍
  • 42 XXXXXX

    11 1 Отговор

    До коментар #32 от "Славчо":

    Явно говориме за различни хора с еднаква фамилия.Помислих си,че говориш за В.Минеков,който е негласен ръководител на протестите и е скулптур.
  • 43 Де Факто

    23 0 Отговор
    А образователната ни система = 00, или по-точно казано....КЕНЕФ.
  • 44 Курт Лимоносов

    34 1 Отговор
    Абе хора защо критикувате световно известния балкански ПУЦ. Разбира се, че там ще направят докторантура нащите управници- така е по схема, по отъпкана пътека и най- вече избраха българското! Представяте ли си ГЕШЕВ, ТУЛУПИО или СИМЕОНОВ- КАРАКАЧАНОВ докторавти на Харвард или Оксфорд!? По коя тема, на какъв език и каква оценка ще получат на финала?! Това ще са шедьоври за световната наука и образование.
  • 45 ДАНЕБИ

    28 0 Отговор
    И ПЕТЬО ЕВРОТО ДА Е ЗАВЪРШИЛ ТАМ
  • 46 Професора

    18 0 Отговор

    До коментар #32 от "Славчо":

    Абе Славчо, ти от небето ли падаш?! Що за смешни и тъпи въпроси задаваш?! Ами професор се става, както се става и генерал, бе Славчо.Достатъчно е да се мазниш, да дадеш някой лев, да изпълняваш поръчките на управниците, и ето ти професор - като мен.Точно така ТИКВАТА стана генерал.Никога не е бил повече от командир на рота, ама е генерал.Та такива професори и генерали сме ние, бе Славчо.И повече не задавай тъпи въпроси, че се излагаш, като кифладжия. ;-)
  • 47 Благоевград ския задмина Свищовския

    36 1 Отговор
    Всички политици вземат последните 10---15 години "дипломи," все в Благоевград ския университет???? Защо ли все там??? Ще дойде и отговора след не много време!!!!!

    Коментиран от #85

  • 48 Българина

    30 0 Отговор
    Приятели, погледнете само Доц. д-р Стойчо П. Стойчев - преподавател в СУ, за да разберете каква тиня е образователната ни система.С такива "преподаватели" като него, няма как да излезем от тинята.

    Коментиран от #59, #88

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Съдията Дред

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ха":

    Да , явно у нас боят още е в арсенала. А в Гуантанамо ползват доста по съвременни методи.

    Коментиран от #54

  • 51 иванов

    25 2 Отговор
    Всичко това е ужасно погнусяващо. Ето затова хората протестират!
  • 52 оня

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "ужас":

    Ти па чак 3000:))
  • 53 Пей сърце

    20 0 Отговор
    Там са завършили Пашата , Шиши и др. Ментата е във Варна. Люпилни за кадри!!!
  • 54 месара

    1 6 Отговор

    До коментар #50 от "Съдията Дред":

    Гуантанамо отдавна не функционира , поинтересувай се преди да пишеш !
  • 55 прости сме и образованието ни е просто

    15 0 Отговор
    Нищо не оставиха в тая държава. Образованието го сринаха пък до нулата.
    Какво значи днес да подбираш кадри по образователен ценз?
    Аз също съм свидетел на човек взел висше образование без да посети университета , само след записването си изчака да изтекат необходимите години. Дано не ни лекуват такива лекари.
  • 56 Без ПРАВО на дума

    12 0 Отговор
    ЩО ЗА ДЪРЖАВА СМЕ ,..............БОГ ВИСОКО , ЦАР ДАЛЕКО .....САМО ГРАБИТЕЛИ СА НА ВЛАСТ !!!!
  • 57 Сандокан

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Много":

    Люпилня за нехранимайковци
  • 58 Някой

    6 1 Отговор
    efbet Лига - по-вълнуваща от предишния сезон.. е нямям думи факти .. браво ве за колко се продадохте на Цекито ... Ще ми правите реклама ефбетя ?тук вече ми паднахте на най ниско ниво ....
  • 59 подкрепям

    13 1 Отговор

    До коментар #48 от "Българина":

    Абсолютно си прав. Тоя е доцент, колкото бай Петко краваря. Затова вече интелигентните младежи не желаят да учат в България. Че то си е унижение да ти преподава такова низко същество.
    Управляващите чакали иначе конкретни искания от протестиращите.
    Конкретните искания са ВСИЧКО е за чистене и започване от нулата, но не с такива хора.
  • 60 здраво са се разпищолили

    21 0 Отговор
    Абе в тая държава управниците съвсем се деформираха. Какви са тия цифри , какви са тия заплати. Тия хора май загубиха връзка с реалността , че народа живее средно с 400-500 лв. на човек.
    Като сме им поверили държавния бъджет и виждат едни милиони и милиарди не означава, че трябва да си ги разпределят между тях. Парите са на целия народ бе корумпета.

    Коментиран от #61, #62

  • 61 Жоро

    15 0 Отговор

    До коментар #60 от "здраво са се разпищолили":

    На следващите избори - УМНАТА! Ние сме си виновни за това че държавниците се облажиха, намазаха и цялата рода покрай тях до 15 коляно.
  • 62 Де Факто

    17 0 Отговор

    До коментар #60 от "здраво са се разпищолили":

    И още нещо.Таксите в университетите НЕПРЕКЪСНАТО СЕ ПОКАЧВАТ, за да им се пълнят гушите на тия ПОЛУГРАМОТНИ НЕКАДЪРНИЦИ, наречени професори.

    Коментиран от #89

  • 63 Hahaha

    12 0 Отговор
    Аз взимам 610лв той 100000 лв средно двамата взимаме по 50к
  • 64 Иванов

    9 2 Отговор
    Затова не плащам данъци и осигуровки.Ремонтирам си велосипеди в гаража,правя си прилични пари.И не ги споделям с държавата.Вие плащайте данъци и осигуровки,такива като този да се гушат с вашите пари.
  • 65 Митко

    14 0 Отговор
    А спрете се де, от там имат степени и образование доста "известни" като Дебелия Делянчо например.
    Само напишете Благоевградски университет известни личности и ще видите колко е дълъг списъка. Стига с това тролене.
  • 66 Асен

    18 0 Отговор
    "Университета" на властта. Затова и там законите не важат!
    Оставка на корумпираното правителство!
  • 67 Реалист

    2 0 Отговор
    Случайност, не мисла
  • 68 ЮЗУ

    11 0 Отговор
    Ако се направи справка на дипломираните ще се види, че юридическия департамент на този университег е котило на юристи "демократи " , чиито умствени възможности са известни. Те имат сериозен принос за състоянието на правораздаването у нас.
  • 69 Копейкин

    5 5 Отговор
    България ще тръгне напред, когато СКЪСА "пъпната си връв" с МОСКВА и спре да плаща "данък Русия"!
  • 70 Логически, а не граматически

    11 0 Отговор
    Предизвиквам всеки привърженик на управлението да назове един единствен сектор, сегмент или частичка от държавата, в която нещата да са както трябва! Пътищата, образование, здравеопазването, среден и дребен бизнес, администрация, армия, земеделие, каквото и да е?

    Коментиран от #84

  • 71 Историк

    9 1 Отговор

    До коментар #31 от "Член кореспондент":

    По цял свят "професор" означава преподавател. Нашата система е наследена от късния соц. с паралелни аафемични и преподавателски титли. И като се нароиха ВУЗ- ове се навъдиха стада професори
  • 72 Вуте

    9 0 Отговор
    Докато си пиеш Узото и завършиш ЮЗУ-то!
  • 73 Знайко от ЮЗУ

    16 0 Отговор
    Този нагъл крадец, незаконо заемащ ректорското място в ЮЗУ-Благоевград, понеже е в пенсионна възраст, се самопроизвел в "проф." без нито 1самостоятелна научна публикация в реномирано международно издание с импакт фактор. Този крадец се пише в редица проекти за участник, без нищо да прави и разбира и краде от нагласени търгове. За чадър направи "д-р" Шкембе войводата Каракачанов, записа за докторанти Каскета и бившия МВР министър, диплома даде на Лошо о прочее престъпления, за Кито трябва дълго да търка нара при бай Ставри и да му се конфискува краденото, ако сме "бяла" държава. А дано, ама надали с тези мутри и калинки навсякъде по държавното дърво!
  • 74 Та се сетих да питам

    8 2 Отговор
    Тоя какъв език е ползвал за научните си трудове? Български и съветски, предполагам. Като един дофтор от пожарната.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 AAAA

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Жоро":

    Толкоз си разбрал за каква паста става въпрос. Нарича се САХЕР.

    Коментиран от #81

  • 77 Axaxaxax

    2 1 Отговор
    Мноооого труд са положили!!!@@@@@@хххх
  • 78 Axaxaxax

    0 1 Отговор
    Мноооого труд са положили!!!@@@@@@хххх
  • 79 Сойка Присмехулка

    3 2 Отговор
    И съвсем заслужено! Я какви доктори са отгледали, какви титани на научната мисъл!
  • 80 Чума

    2 0 Отговор
    💀👹Хм-ммм! Сантиментални представители на художествено - творческата интелигенция ходят брадати, рогати, космати и винаги в окаян вид да си придадат малко първичен мъжки облик, а тези изкопаеми все гладат да се докарат лъскави, лакирани, напудрени и много образовани! Доктор хонорис кауза! Ето и сега Бойко се разтревожи, че не го обичате и започна да раздава пари! Ужаст!🧅💰
  • 81 Идвам

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "AAAA":

    А най правилно е : -ъъъъъъъ сахар!
  • 82 Поредната

    3 1 Отговор
    перална академия.
  • 83 Майна

    2 1 Отговор
    Тия в научната сфера са най големите измамници. Нищо не са постигнали, само имитация на някакъв труд.
  • 84 Отворко

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "Логически, а не граматически":

    Че на земеделието какво му е?Всички с над 500 дка са милионери.
  • 85 Запознат

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Благоевград ския задмина Свищовския":

    По близко е от Свищов.
  • 86 Гнъс

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Тъп гласоподавател":

    Да, но не и когато няма пари за заплатите на асистентите! Пълен цинизъм...
    Това ЮЗУ открай време си е едно голямо МЕНТЕ и корупционна структура. Да го закриват вече, че срами името на висшето образование у нас.
  • 87 Гнъс

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "16000":

    Кой ти каза, че таксите са по 1000 евро? По-скоро към 600-700 лева на година. То ако от такси идваха парите...
  • 88 ГНЪС

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Българина":

    Какво общо има Стойчо Стойчев? И кой си ти да го оценяваш? Образован млад доцент с ясна гражданска позиция и умения да я изрази на достъпен език - за който иска да слуша. Но тук не говорим за Стойчев и за СУ, а за блатото, наречено ЮЗУ.
  • 89 ХхХх

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Де Факто":

    Първо се поинтересувай какви точно са таксите в университетите, после пиши глупости. Масово таксите са по 600-700 лв. годишно, като се изключат специалности като медицина, които по разбираеми причини са малко по скъпи. Т.е. - висшето образование е на пракитка безплатно оу нас.
  • 90 Христова

    1 0 Отговор
    В ненормалната държава България един специалист, добре образован и допринасящ за възхода на обществото, взима в пъти по-малко от един посредствен служител, едва докопал диплома за средно образование. Защо е така раздута бройката на администрацията? Защото тя е твърд електорат, заедно с неработещото население, облагодетелствано от властта също по причина гласуване в полза на управляващите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове