Last news in Fakti

5 Март, 2024 14:31 1 592 17

Прокуратурата се самосезирала за фалшивите дипломи в ЮЗУ през декември 2023 година. А откога са тези практики?

  • юзу-
  • фалшиви дипломи-
  • корупция

Проверката ще приключи до 20.03.2024 г., обещават от държавното обвинение

Прокуратурата се самосезирала за фалшивите дипломи в ЮЗУ през декември 2023 година. А откога са тези практики? - 1

Още на 12.12.2023 г. Окръжна прокуратура – Благоевград се самосезира незабавно след разпространението в медиите на информация относно наличие на корупционни практики в Правно-историческия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Това съобщават от държавното обвинение.

По случая е образувана преписка и e възложена проверка на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОД на МВР гр. Благоевград за установяване наличие на данни за извършено престъпление от общ характер.

Наблюдаващият прокурор е дал подробни указания, касаещи проверката на информацията, съдържаща се в журналистическите публикации. Тя включва снемане на обяснения както от депозиралия сигнал до Министерството на образованието и науката относно неправомерната дейност, така и от други лица, запознати със случая и тези, сочени като участници.

В хода на проверката се установяват лица, отговарящи за документооборота при провеждането на изпитите, нанасянето на оценките в протоколите и предаването им на съответния служител. Наред с това се установяват и служители, носещи отговорност за главните книги на магистърските програми в Правно-историческия факултет, като следва да бъдат приложени и относими към случая документи. Извършват се графически справки на подпис и почерк.

Наблюдаващият преписката прокурор е дал детайлни указания за проверка на данни, касаещи лица, получили дипломи без полагане на изпити.

Проверката ще приключи до 20.03.2024 г.

След докладване на резултатите от нея в Окръжна прокуратура - Благоевград наблюдаващият прокурор ще направи преценка за наличието или липсата на достатъчно данни за извършено престъпление и ще предприеме съответните законосъобразни действия.

Б.Р. Тези слухове, а и данни за фалшиви изпити и дипломи в този университет не са от вчера. Обществена тайна е дори ценоразписа за вземането на изпити при определени преподаватели. Разбира се, прокуратурата не е знаела нищо за това и е трябвало да се самосезира едва преди два месеца. Сега с нетърпение очакваме преценката на прокурора за това дали има извършено престъпление или не. Ако се облегнем на досегашните проверки на прокуратурата по сходни корупционни практики, едва ли можем да очакваме резултат от "снемане на обяснения както от депозиралия сигнал до Министерството на образованието и науката относно неправомерната дейност, така и от други лица, запознати със случая и тези, сочени като участници".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    17 0 Отговор
    Каквото и да правят от прокуратурата - все тая. Това вече е станало; редовна практика е неграмотници да вземат дипломи, а отличниците да бъдат считани от гореспоменатите корумпирани "преподаватели" за втора ръка хора. Поради тежките и системни вреди, които са нанесени на висшето юридическо образование от тези лъжепреподаватели, няма как да се овъзмездят пострадалите.
  • 2 пешо

    15 2 Отговор
    практиката е от 1990 год. да живее демокрацията
  • 3 Бендида

    17 0 Отговор
    Производство на ишлеме на гешефчета. Клиентът носи собствен материал, плаща се на готова бройка. И всички се правят на ощипани.
  • 4 много интересно

    8 0 Отговор
    Някой депОтат ли ще е "печелившият"...
  • 5 Тома

    16 0 Отговор
    Много съдии прокурори и ченгета взеха дипломи от юзу.Видни преставители са каскета и мето взели докторатура с тъпите си милиционерски глави

    Коментиран от #7

  • 6 А най-фалшивите

    14 0 Отговор
    дипломи са на шишо и "докторантурата" на каскета (който е единственият монолингвист, д-р по международно право).
  • 7 Не са "взели", а

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тома":

    са им дали, защото тези двамата са от категорията "вундеркинди", които сами не могат да вземат и изпит върху таблицата за умножение.
  • 8 Никой

    6 0 Отговор
    Я , някой ако успее,но не виждам как да се направи справка,колко от завършилите ЮЗУ заемат държавни и общински кресла ?
  • 9 Това е една от най големите

    8 0 Отговор
    Обществени тайни за 2к или 3к
    Зависимост от специалноста взимаш всшчки изпити
    И нее само там масово в университетите се издават дипломи и магаре да вържеш отпред и да му платиш и на него тапия ще му издадат
  • 10 Българина

    5 1 Отговор
    Българина е Майстор на Званията! Но не и На Знанията!

    Коментиран от #14

  • 11 Демократ

    8 1 Отговор
    Този университет откакто съществува е известен с фалшивите дипломи и юристите силиконки, мафиоти и даже Иван Гешев ,който не знае никакъв чужд език и българския му е труден, бил станал там специалист по европейско право. Той е завършил милиционерската школа в Симеоново и не знае българското право, защото там са се учили как да репресират и контролират хората и да нямат права.
  • 12 Горкия човечец!

    3 0 Отговор
    Горкия човечец! Как се подиграват с името му!
  • 13 Ах ах ах

    7 0 Отговор
    Проверете Пеевски. Много ви моля
  • 14 хе хе

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българина":

    Говори за себе си, Тролеев!
  • 15 Гертруд

    5 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето. В УНСС какво беше? За 200 марки и едно прасе се ставаше бакалавър.
  • 16 Същият

    5 0 Отговор
    Много хора без капацитет завършиха този ,,престижен" университет.Аз избрах да не се декорирам с диплома от него.Да са живи и здрави завършилите.
  • 17 Ами

    0 0 Отговор
    Дайте да видим кои са си купили дипломите ,да стане ясно кой какъв е в момента
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове