Last news in Fakti

23 Август, 2020 10:39 1 620 13

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов: Най-голям недостиг в детските градини има при яслената възраст

  • тодор чобанов-
  • детска градина-
  • детски градини-
  • ясли

Предстои първото есенно класиране в края на месец август

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов: Най-голям недостиг в детските градини има при яслената възраст - 1
Снимка: БГНЕС

Предстои първото есенно класиране за детските градини в края на месец август, най-голям е недостигът на места в яслената възраст. Това каза зам.-кметът на София Тодор Чобанов в съботния сутрешен блок на "Нова телевизия". По думите му е трудно да се даде отговор на въпроса колко деца не могат да намерят място в детски градини в София.

„Предстои първото есенно класиране в края на месец август. Ние не събираме например данни колко от кандидатстващите деца са от частни детски градини. Знаем от колегите от МОН, че има над 3000 хиляди деца, които посещават частни детски градини и ясли, като много от тях кандидатстват и при нас. Най-голям е недостигът в яслената възраст. Там са около 5 000 - 6 000 деца, които чакат място. Има известен недостиг и в 1-ва градинска група. Надяваме се, че с тези около 3000 места, които ще бъдат пуснати на 29 август, една голяма част от тези деца да бъдат предстои. Местата са за всички възрастови групи. Това е централният въпрос, който сме адресирали - ще изграждаме нови ясли и яслени групи“, посочи той.

„Законът предвижда децата да бъдат обхващани както в детски градини, така и в училище. Условията в училищата наподобяват тези в детските градини. Родителите предпочитат детски градини, но от години се работи за осигуряване на легла и всички битови условия, които да приравняват условията на двете места. Не всички места са в детски градини, но това е законовата рамка и ние я спазваме“, заяви Чобанов.

По отношение на броя деца в групите и дали осигуряването на тези допълнителни 3000 места ще увеличи броя на децата в група, Чобанов посочи: „Стандартите са регламентирани от държавата и ние се придържаме към тях. Родителите не бива да се притесняват“.

„Още преди пандемията посещаемостта в София не беше висока и се движеше в порядъка 17 - 18 деца. В момента посещаемостта е около 30%. Придържаме се стриктно към нормативите. Тези деца, които приемем, ще бъдат гледани при добри условия. В последните години има ясна тенденция за намаляване на размера на групите. Сега се придържаме към рамката, която е задала държавата и се прави всичко възможно за подобряване на условията. Директорите имат делегирани бюджети и имат карт-бланш да назначават персонал, за да се осигури доброто отглеждане на децата“, каза още той.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 мечо

    3 0 Отговор
    чoбанов чобaка чопакабра аи сиктиp
  • 4 Пример

    6 0 Отговор
    лесно проверим в интернет - Испания и Франжия имат закон-когато накий стеой жилищни сгтафи или каквито и да било пурво е задължен да напраеи околната ифраструктура и след това да строй-тряабва да се съобрази с детска градина, парко места, тротоати и прочие-не случайно въпросните две страни имат рдна от най добрите инфрастриктури и архитектури в Европа!!. Строене в България - кал, няма улижи. няма тротоари, а те седнали за детски градини да ми говорят
  • 5 Е дин

    4 7 Отговор
    Недостиг има, защото всеки идва от село в София и си мисли, че всички са му длъжни: безплатна детска градина по възможност или до блока му или пък в някой хубав квартал, безплатно паркомясто и до блока и до работата, щото е баровец и градски транспорт не ползва. Ми няма как чисто физически. Стойте си на село, там всичко си има, колко детски градини пустеят в провинцията.

    Коментиран от #10

  • 6 Публична тайна

    7 0 Отговор
    Придворният строителен бизнес се интересува от мащабни инфраструктурни проекти. От детски ясли не се "печели". Само ядове и проблеми за нищо пари.
  • 7 JEFF

    6 0 Отговор
    Докато чакат стават на възраст за училище. После заминават с родителите си в чужбина. И така вече 30 години. Много скоро няма да има дори протестиращи, независимо от ситуацията в България. ОСТАВКА !
  • 8 Бурканбанк

    3 0 Отговор
    Защо всички гербери са грозни?

    Коментиран от #12

  • 9 Некадърници

    2 0 Отговор
    И това е при най-нисък прираст на населението! А какво щеше да е при средно европейски...
  • 10 Ина

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Е дин":

    Браво, право в целта. Точно и ясно и много вярно казано!!!
  • 11 Гошо

    0 0 Отговор
    Децката градина е на 100м. от нас, 25г. плащам данъци в общината и неможах да запиша щерката защото нямало места!!! В същото време комшията, който се появи година по-рано от някво заарско село си записа сина без проблем. Тарикатите нямат брак, селянката се води самотна майка и аз го д..ам. Отивам при шефката на градината да се разправям ама закона бил такъв но недвусмислено ми намекна, че има начин с почерпка да се оправят нещата! Проучих я и се оказа, че е селянка от ломско, при втората ни среща отивам с 3 бинки и съвсем културно и обясних, че ако вземе парите ще трябва да идва и трагва от работа с охрана за която няма да и стигнат парите! Това беше преди 10г. още ме заобикаря като се засечем на улицата.
  • 12 Петър

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бурканбанк":

    Защото да си хубав трябва да си умен.
  • 13 незнайко

    0 0 Отговор
    Недостиг на детски градини и ясли а искат прираст на населението !!! Как да стане това ??? 30 години ни върнаха назад и унищожиха това което бе изградено за 9 милиона БЪЛГАРИ а сега сме 7 милиона !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове