24 Август, 2020 15:12 2 829 43

Прокурорите приеха декларация за независимост

  • прокурори-
  • декларация за независимост

Декларацията ще бъде изпратена до български и европейски институции

Прокурорите приеха декларация за независимост - 1
Снимки: БГНЕС

Националното съвещание на прокуратурата в Бояна приключи с приемане на обща позиция, която беше гласувана единодушно от всички магистрати на събитието. Тя ще бъде изпратена до български и европейски институции и ще настоява за независимост на държавното обвинение. 

Върховенството на закона е ключов принцип в демократичните държави, а член Втори от Договора за Европейския съюз определя зачитането му за най-важна  ценност, са казва в позиция на прокуратурата. 



Ето какво още заявяват прокурорите: 

Още през 2006 г. Съдът на Европейския съюз е определил „независимостта на съдебната власт“ като самостоятелно понятие на правото на Съюза, което стои в основата на върховенството на закона.  Затова органите на съдебната власт във всяка държава-членка трябва да са защитени от външна намеса, застрашаваща тяхната независимост при вземането на решения.

Прокуратурата на Република България като част от съдебната власт има основна роля в утвърждаването на върховенството на закона. Опитите на представители на политическите среди у нас да застрашават нейната независимост чрез оказване на натиск е предупредителен знак за назряващ проблем.

Темата за реформи в прокуратурата от години намира  ежедневно проявление в политическия живот. Колкото по-активна и обединена е прокуратурата, толкова повече са атаките срещу нея.

Предприетите безпрецедентни действия по наказателно преследване предизвикаха безпрецедентен натиск срещу прокуратурата. Ежедневно сме изложени на политически нападки и несъвместими с конституционния ред идеи за реформи. Политическото говорене обаче трябва да има граници и те да свършват там, където се посяга на същностните елементи на прокурорския статут.

Тези граници бяха преминати и то безпрепятствено,  демонстративно, в държава-членка на Европейския съюз, призвана да защитава европейските ценности. С призивите за „реподбор“ на българските прокурори се премина разделителната линия, отвъд която трудно можем да говорим за върховенство на закона. Тези призиви засягат несменяемостта, която гарантира независимостта ни. Затова сме длъжни да реагираме и да се противопоставим. Заявяваме ясно, че въпреки това ще продължим да работим със същите темпове и мотивация и няма да се поколебаем да търсим защита при разпознаването на всеки риск за върховенството на закона.

Независимостта е право на прокурорите и на следователите, а държавата е длъжна да осигури безпрепятственото ѝ осъществяване. Нейното отстояване гарантира изпълнението на служебните ни задължения в подчинение само на закона, по знание и убеждение, без въздействие на субективни виждания и заинтересовани среди, в служба на истината и справедливостта.

Независимостта обаче не е само право, а задължение и отговорност за всеки един от нас. Затова сме длъжни да я защитаваме като се произнасяме по съвест и закон, свободни от всякакво въздействие.

Прокуратурата на Република България ще продължи да отстоява европейските ценности и да се ръководи от Конституцията и законите на страната.

Ще доказваме волята си за преследване на всички престъпни прояви. Дали сме ясен знак за единен подход спрямо всеки, за когото са събрани доказателства за извършено престъпление. Прокуратурата действа и ще продължи да действа за издигане на авторитета си и за повишаване на общественото доверие. Наясно сме, че не можем да успеем сами и  изолирани от институциите със сходни по закон функции. Ще работим в условията на ефективно взаимодействие и конструктивно сътрудничество при стриктно спазване на принципа на разделение на властите.

За пореден път декларираме намерението си за постоянен диалог с органите и институциите на Европейския съюз и на Съвета на Европа по пътя към утвърждаване на Прокуратурата на Република България като един от гарантите на законността.

От съществена важност е да подчертаем, че единственото подчинение, което дължим, е на закона и собствената ни съвест. Свободни сме да вземаме решения по вътрешно убеждение и винаги ще браним тази свобода, предоставена ни от достиженията на правото на Европейския съюз, Конституцията и законите. Прокуратурата ще продължи да работи за запазване и утвърждаване на постигнатите резултати от действието на Механизма за сътрудничество и проверка. С дейността си ще допринасяме за утвърждаването на новия механизъм за върховенството на закона в Европейския съюз.

Убедени сме, че нашата позиция ще бъде възприета от всички институции, ангажирани с опазване устоите на правовата държава, и ще бъде разбрана от българските граждани, за които върховенството на закона и справедливостта са висша ценност.

Настоящата позиция на Прокуратурата на Република България ще бъде изпратена на следните структури към Съвета на Европа: Комитета на министрите, Европейската комисия за ефективност на правосъдието, Европейския комитет за правно сътрудничество,  Европейската комисия за демокрация чрез право, известно още като Венецианската комисия, Европейската комисия, Европейския парламент, както и до Международната асоциация на прокурорите и на Консултативния съвет на европейските прокурори. 


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 молитвената закуска

    30 3 Отговор
    Може да сте независими, ама само един двама ще облажат на закуската.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    46 4 Отговор
    герб БОРИСОВ ГЕШЕВ МУТРИ МАФИЯ
  • 3 Майна

    39 3 Отговор
    РАДЕВ, КАКВО ЧАКАШ...
  • 4 Вервайте

    57 2 Отговор
    Декларация за независимост от народа и зависимост от КОЙ ?
  • 5 Госта

    35 3 Отговор
    Ехе както са се събрали там да ги извозим към терминал 2 и да ги пратим в Русия малко на обмен в Кавказ

    Коментиран от #21

  • 6 1232221

    43 2 Отговор
    Това е все едно аз да си гласувам сам на се е си повече екстри, да се самоопределям за голям пич и даже може и повишение на заплатата да си гласувам и чат пат сам ще се проверявам
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бачо Киро

    40 3 Отговор
    Е кво като сте приели фърчащ лист? Вече и прокурорчетата ли може да си гласуват закончета? Не може да сте неконтролируеми, няма такива филми в една демокрация - трябва да има възможност за контрол над тулупи като вас, както и начин за вашата смяна, когато освините пейзажа ... Недосегаеми им се щяло да бъдат ... Само човек като ви види мутрите и му се ще да ви даде 20 години в СЦЗ, те недосегаеми искали да бъдат ...
  • 9 Линкълн

    21 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Дали сме ясен знак за единен подход спрямо всеки, за когото са събрани доказателства за извършено престъпление.
    Много ясно - за другите престъпления няма да има събрани доказателства! Корупцията ще победи закона!!!
  • 10 12345

    25 2 Отговор
    И Гешев да се свети името му иззема функцията на господ. Гати и тарикатите.
  • 11 Moй

    35 2 Отговор
    Пародия достойна за пленум на БКП.
  • 12 Бачо Киро

    30 2 Отговор
    Гешо, пак не си чел първо това, което цитираш. Ето ти Член 2 от Договора за Европейския Съюз:

    Член 2

    Съюзът се основава на ценностите на зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства. Тези ценности са общи за държавите-членки в общество, чиито характеристики са плурализмът, недискриминацията, толерантността, справедливостта, солидарността и равенството между жените и мъжете.

    Аре виж сега къде е правовата държава и какво има преди нея споменато ... Все неща, от които и хал хабер си нямаш и ги газиш ежедневно.
  • 13 Behemoth

    15 2 Отговор
    Айде и тия са отцепиха!
  • 14 Бе мушмороци

    23 1 Отговор
    Незевисими ...а! Над вас небе,даже и Господ не се вижда! Ами ако се стовори върху вас небето......бееее...мушмороци?
  • 15 НАРОДА Е ГОСПОДАР НА ДЪРЖАВАТА!

    27 1 Отговор
    Почвайте вече като сте независими!Пеевски,Борисов,Гешев,Доган,ПКП,ЦАЦАРОВ и още много и много ПОЛИТИЦИ и Олигарси кандидати за затвора и конфискация на заграбеното!Народа няма да чака тези шменди капели до безкрайност..А конституцията с тези мръсни ръце дори и на сън не мислете да пипате.Само доказали се ДОСТОЙНИ И ЧЕСТНИ Български граждани могат да мислят и променят закони със съгласието на народа- чрез РЕФЕРЕНДУМ...
  • 16 Кочо

    24 2 Отговор
    Под независимост разбирайте безконтролност! Да окепазят когото си решат и никой да не се обажда! Пусти 9 септември и ще ми станете само на магистрати и герберасти!
  • 17 Боко тиквата

    11 2 Отговор
    Утре че приема декларация, че спирам да плзвам услугите на проститутките :) Минавам в третия пол:)
  • 18 Джордж Вашингтон

    13 2 Отговор
    Ей, върнете ми Декларацията за независимост.Крадци!!
  • 19 Гост

    6 2 Отговор
    Тези да се разпуснат сами с декларация и без, че ще ги натикаме в палатките
  • 20 big

    15 1 Отговор
    Чудесно решение, ако смисъла е "независимост от Закона"! С други думи те официализираха своята дейност последните десетилетия! Само не знам как биха се чувствали техните родители, ако разберат в какви престъпници са се превърнали техните синове и дъщери! Сега в обятията на незнанието, те се гордеят с тях!
  • 21 big

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Госта":

    А защо не на стадион "Васил Левски" в съпровождение на взвод автоматчици? Тогава "рестарта" в прокуратурата ще се получи бърз и ефективен!
  • 22 Тоното

    17 0 Отговор
    От кого и от какво сте зависими, че непрекъснато говорите за независимост?
  • 23 Боко тиквата

    15 2 Отговор
    Геше, Гешенце. Я сега кво? Да се прибирам ли от Гърция?

    Коментиран от #24

  • 24 За тези

    15 1 Отговор

    До коментар #23 от "Боко тиквата":

    псевдопрокурори трябва незабавна лустрация! Това са престъпници!. Скоро ще ги изметем.
  • 25 Тези корона не ги лови...

    15 1 Отговор
    Тези служители на закона са толкова дисциплинирани ,че дори и маски не носят...А осъждат гражданите за не носене на маски.А как само вдигат ръчички,също като преди 30 години....
  • 26 Jeik

    11 1 Отговор
    В декларацията която ще пращат в чужбина да разкажат как не разкрива Д. П колко стотици милиони дължи на КТБ и да разкажат как не разследва записите на Бойко Борисов и да кажат как за метоха убийството на детето на Московски!
  • 27 Хи их хи

    10 2 Отговор
    Зскъсняли сте, ама не много, мъничко: Декларацията за независимост на САЩ е документ приет от Континенталния конгрес на 4 юли 1776 г. Ама пък той шефа ви се чувства, като Линкълн, що да не!
  • 28 уточнение

    9 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: единственото подчинение, което дължим, е на закона и собствената ни съвест...
    Спазвайте закона, собствената си съвест си я заврете отзад.
  • 29 Пилот

    2 12 Отговор
    ОСТАВКА НА РАДЕВ
  • 30 В кви европейски

    10 0 Отговор
    ценности се кълнат тия, дето са погазили всичко?!?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Неразбиращ

    5 1 Отговор
    Оставка
  • 34 Генчо Даков

    5 1 Отговор
    Прокуратурата прикрива истинските престъпници,като Емил Кабаиванов, за който и децата знаят ,че е най-големия крадец на обществени средства в България.Срам за Карлово, града на Апостола.
  • 35 Неразбиращ

    6 1 Отговор
    Цяла България знае че сте на страната на плащащия ...за кво върховенсъво говорите?Група корумпета начело с главния. Нека да видим първо екзекутора на Милен Цветков в затвора и ков рата на еврото откъде има изамет,да питаме шефа на мвр за полицейската охранаа 24/7 на ресторант в Сф. И после гще говорим за върховенство и независимост
  • 36 А защо

    5 0 Отговор
    На 112 отговарят избирателно според инструкциите ? Прокурорите що не се самосезирате ?...да не би вие така да сте разпоредили???
  • 37 Бачо Киро

    3 0 Отговор
    Ейййй значи ряпа да ядат швейцарците.... Днес те свалили имунитета на главния прокурор, демек не е независим, а нашите приели декларация за тоалетна хартия... Трябвало да бъдат независими и недосегаеми, иначе било против член 2 от закона за ЕС... Швейцарците демек са егати Африката.... От кога чакам да сме по-добри от тях... Ма пак е в простотии...
  • 38 Стършел

    2 0 Отговор
    Да са живи и здрави и да помнят,че кой каквото си направи друг не може!
  • 39 безконтролност така я разбират тия незав

    2 0 Отговор
    Важното е кой как го разбира това с независимостта. Прокуратурата е обществен обвинител и трябва да бъде контролирано от обществото , поне с избори на прокурорите. Не може Гешев да е обвинител от мое име , не се ползва с доверието ми напълно.
  • 40 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    в тяхната ,,правова ,,държава ,правото на СИЛАТА е над силата на ПРАВОТО!!!!!!Както диалога преди време...РАДЕВ/СПАЗЕТЕ ЗАКОНА!!!!ББ/ма кво иска ТОЯ!!!!ва????РАДЕВ/Има ПРОЦЕДУРА ,СПАЗЕТЕ Я...ББ//Бе я върви ВИЖ!!!!!КВО ИСКА ТОЯ!!!!ПА СЕ ..РАЗБЕРЕТЕ,,!!!!!!/все заглавия от фактите/
  • 41 Бай

    1 0 Отговор
    Снимките от това събитие сами говорят! Тежко ни!
  • 42 Бай Благой

    2 0 Отговор
    Мутрафони...уядени..
  • 43 Винету и Ташунко

    2 0 Отговор
    Тъпо и смешно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове