Last news in Fakti

19 Октомври, 2012 17:57 1 542 8

Станишев: Времето за лъжите на ГЕРБ изтича

  • станишев-
  • аец белене-
  • герб-
  • лъжи

Поведението на Бойко Борисов по темата за референдума премина към истерична фаза и е проява на страх и неуважение към гражданите. 770 000 българи, чрез своята позиция изправиха ГЕРБ до стената. Борисов очевидно мисли, че като говори една лъжа 100 пъти, ще стане истина. Няма как. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев след вчерашните коментари на премиера за референдума за АЕЦ „Белене".

Станишев подчерта, че само преди десет дни Борисов заяви публично, че въпросът трябва да остане, както е формулиран от Инициативния комитет. Три дни по- късно обаче го обяви за противоконституционен, защото било споменато „Белене". „В България се пръкна нов, велик конституционен експерт, след което започна да обяснява разликата между ядрена и атомна електроцентрала. Това много напомня на прочутата песен „Товарищ Сталин, вы большой ученый", отбеляза лидерът на БСП. По думите му сега Борисов се опитва да промени въпроса, зад който застанаха стотици хиляди граждани. „Твърди, че всички знаели, че ставало дума за „Белене". Само че, страхът е лош съветник и фактите го опровергават", изтъкна Станишев.

Председателят на БСП напомни, че от 2002 година, две последователни български правителства развиваха процеса на изграждане на втора българска атомна електроцентрала на площадка „Белене". За този период се подготви технически проект, получи се разрешение от ЕК и Евратом, проведе се конкурс за изпълнител. Подписа се споразумение, осъществи се демонтаж на стари конструкции, лицензира се площадката, поръчаха се двата реактора. Чрез конкурс бе избран авторитетен инвеститор за 49% от проекта.

Станишев отбеляза, че от първия ден на управлението си Бойко Борисов променя позицията си на 180 градуса през няколко месеца. След като изгони стратегическия инвеститор, правителството плати на изпълнителя стотици милиони, а накрая, оплетено в собствената си некомпетентност и под външен натиск, прекрати изграждането на АЕЦ „Белене".

„За да избяга от личната си отговорност, Борисов накара депутатите си на 29 март 2012 година да гласуват изрично решение на НС за спирането на „Белене". С този акт има ясно произнасяне на парламента именно за „Белене". Следователно въпросът на Инициативния комитет отговаря на условията на закона и Конституцията", аргументира се председателят на БСП.

По думите на Станишев, като залъгалка за хората управляващите обещаха да строят 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй", а на площадка „Белене" да правят газова електроцентрала. Лидерът на социалистите отбеляза, че за съжаление и едното, и другото са само идеи без никаква реална готовност.

„Когато с ужас осъзнаха, че референдум ще има, защото над 500 000 подписа са валидни, ГЕРБ докараха незнайно откъде чужд инвеститор", напомни още Станишев. По думите му депутатите на Борисов отново бяха използвани за маша и внесоха не само проект за решение на НС, но и в него зададоха на правителството параметри за преговори с „инвеститора".

„Ужасени, че хората ще се произнесат в подкрепа на АЕЦ, на площадка „Белене", по указания на Бойко Борисов, депутатите от ГЕРБ искат да променят съдържанието на въпроса, защото „всички знаели, че става дума за „Белене". Поредна лъжа", категоричен беше Станишев. Според него от предложението на управляващите изобщо не става ясно дали става дума за изграждане на АЕЦ в Белене, в Козлодуй или например в Банкя.

Председателят на БСП отбеляза, че във въпроса на Националния инициативен комитет не се пита за конкретен проект, а за изграждане на АЕЦ на площадка „Белене" - за това е допитването до хората. „Самите технически, икономически, екологични и други параметри са ангажимент на правителството", добави Станишев.

Според лидера на БСП, в своята арогантност Бойко Борисов забравя поговорката - че можеш да лъжеш група хора дълго време, можеш да лъжеш всички известно време, но не може да лъжеш всички безкрайно.

         „Времето за лъжите на ГЕРБ изтича, все повече българи ги виждат и отхвърлят и ще си кажат тежката дума на изборите", категоричен беше Сергей Станишев. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТРОШАЧА

    8 1 Отговор
    ЕЙ ОЧИЛАТКО А ВИЕ С НДСВ И ДПС ОКРАДОХТЕ ДЪРЖАВАТА ДО ДЪНО ... ХАМСТЕР ! КРЪГЛА НУЛА СТЕ.

    Коментиран от #2

  • 2 ВИП АМГ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТРОШАЧА":

    pich napalno si prav toia naglec pak mranka prostotii
  • 3 bay Zahari

    8 1 Отговор
    Ne moje da se pravi referendum po vaprosi,koyto po-golyama 4ast ot horata ne razbirat.A BSP kakto vinagi manipulira naroda za sobstvenite si politi4eski /prestapni/celi!
  • 4 ВИП АМГ

    1 2 Отговор
    za toia deto slaga minusi dase izpravi i da kaje s kakvo go privlicha kradeca Stanishev.
  • 5 Късно е...

    0 0 Отговор
    Много, много е късно за АЕЦ Белене.
    Ако трябваше въобще да се строи, трябваше да е готова до края на 70-години - началото на 80-те на 20 век.
    Досега щеше да се е изплатила и щеше да наближава времето за закриването и. Както Козлодуй.
    Сега е 21 век. Има много и различни по-добри по сигурни, чисти, по-евтини алтернативи. Намаляването на потреблението на енергия е световен приоритет. Много скоро и балканските съседи няма да разчитат на нас за електроенергия. И сега, въпреки, че изнасяме имаме в излишък. Така, че не ни е нужна и енергията на АЕЦ Белене.
    Но и аз се замислих и открих, че този референдум, който така и така е предизвикан ни дава възможност да забраним в бъдеще със закон развиването на ядрената енергетика в България и след затварянето на Козлодуй да се очистим от тези ядрени гробници.
    Затова ви призовавам - направете си труда, излезте и гласувайте с "не" за ядрената енергетика в България! Така както направиха литовците преди седмица и със 65% от гласовете отхвърлиха строежа на нова АЕЦ в Литва.
    Не разчитайте на това, че поддръжниците на ядрената енергетика в България са твърде малко и референдумът няма да се зачете, заради недостатъчно гласували.
    Въпросът е много, много сероизен и надхвърля политическите измерения. Потомците ни няма да ни простят, ако пропуснем този шанс.
    Забравете БСП, ГЕРБ, Станишев и Борисов - днес ги има, утре ги няма.
    Не забравяйте обаче Чернобил и Фукушима!
    Щом са ни предизвикали - нека отговорим подобаващо - така че на всички политици свят да им се завие!
    Те пуснаха духа от бутилката.
  • 6 Кирилизатора

    1 1 Отговор
    Ей ,ибрикчията на Доган ,затваряй си устата и се радвай ,че те оставиха на свобода ,щото сега трябваше да си в затвора за мноооооого дълго време.
  • 7 Христо Ковачев

    0 1 Отговор
    ГЕРБ ДА СИ ХОДЯТ А ГЛАВНИЯ КРАДЕЦ БОКО В ЗАТВОРА ,СЕРЖ СМЕЛО НАПРЕД ДО ПОБЕДАТА
  • 8 Кирилизатора

    1 2 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ ,ДА ЖИВЕЯТ СТРОИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ,СМЪРТ ЗА ЧЕРВЕНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ,ЗАПЛОДЕНИ ОТ ТУРСКО СЕМЕ ,РАЖДАЩИ ЕНИЧАРИ!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове