Last news in Fakti

21 Октомври, 2012 12:16 1 342 0

Делян Добрев: Удължаваме живота на АЕЦ „Козлодуй“

  • аец козлодуй-
  • аец белене-
  • делян добрев

 

Все още не са ми докладвали кой друг, освен уволненият вече управител на предприятие "Трафоелектроинвест" Марин Ангелов, е замесен в продължаващото строителство на инфраструктурата за АЕЦ "Белене". Това каза пред БНР министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Ангелов беше освободен в четвъртък заради писмо, който той е подписал до кмета на Свищов за изграждане на високоволтова линия за осигуряване връзка на бъдещите мощности, които ще бъдат изградени на площадка АЕЦ "Белене".

Действията на Марин Ангелов събудиха подозрения в опозицията и по специално при Синята коалиция, че ние строим АЕЦ "Белене" тайно. Това не е така и съответно господинът понесе своята отговорност. Не мисля, че има други подобни случаи, дори и в този случай не става дума за пари, държавни пари не са похарчени, уточни Делян Добрев. Според него, обвинението, че правителството строи тайно централата в Белене, е доста странно. Ако това правителство искаше да строи и мислеше, че можеше да го финансира, нямаше да го спре още през март месец, коментира енергийният министър.

Нямаме абсолютно никакви притеснения по отношение на удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", посочи още Добрев. Това е първи приоритет на това правителство в сферата на енергетиката. Според министърът около десетина години може да бъде построен нов блок на АЕЦ "Козлодуй". Той добави, че централата в Белене би се построила за по-кратко време, но поясни, че строителството на един нов блок в "Козлодуй" си заслужава.

Относно предстоящото посещение на руския президент Владимир Путин у нас, Добрев заяви, че за него повече информация трябва да има в МВнР.

Министър Добрев коментира и газопровода "Набуко Запад" и газовата връзка с Турция, за които се говори почти десетилетие, но така и нищо не е постигнато до момента. "Голямата" тръба "Набуко Запад", чийто капацитет беше значително намален /заради липсата на суровина/ от своя първоначален вариант "Набуко", ще стартира, според Делян Добрев, през 2016,2017 и 2018 г., когато "има газ от находището "Шах Дениз 2".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА