Last news in Fakti

17 Септември, 2020 14:25 3 319 40

Избираме пропорционално кандидатите за ВНС

  • внс-
  • пропорционален вот

Най-голям спор предизвика параграф 8 от законопроекта

Избираме пропорционално кандидатите за ВНС - 1
Снимка: БГНЕС

Пропорционално (като за Обикновено народно събрание) ще бъдат избирани депутатите за Велико народно събрание. Това решиха депутатите окончателно на второ четене.

Така те отхвърлиха създаването на нова глава в Изборния кодекс за изборите за ВНС, както и първоначалното предложение на управляващите изборите да са пропорционално и мажоритарно.

Далеч по-спокойно минават дебатите във втория ден на гласуване на ИК в пленарна зала. Най-големият спор предизвика една формалност. Настана объркване сред депутатите по време на гласуването по технически въпрос.

Дали параграф 8 от законопроекта да отпадне или да бъде отхвърлен? Той определя наименованието на глава 50 от ИК да се преименува на "Избори за народни представители за Народно събрание".

Предложението на патриотите бе параграфът да се "заличи", на БСП да "отпадне", а на ГЕРБ да бъде "отхвърлен", което на практика е едно и също. Кой за чие предложение да гласува обаче обърка депутатите в иначе консенсусната ситуация.

"Ние сме "за", вие сте "против", как по-ясно да ви го кажа", почти се скара от трибуната шефката на правна комисия Анна Александрова.

"Г-жо Александрова, не въздействайте на залата. Нека всеки народен представител да реши как да гласува", отвърна с усмивка председателката на НС Цвета Караянчева.

Последва 5-минутна почивка, за да може всеки да си изясни ситуацията, след което параграфът бе отхвърлен, като получи подкрепата само на ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербер- Богаташ

    42 5 Отговор
    Българи! Трудещи се , безработни и хора на наемния труд! Тези дни правителството с министър председател Бойко Методиев Борисов емитира Държавни ценни книжа и срещу тях пое нов Държавен дълг в размер 2.5 милиарда евро ( 5 милиарда лева). Все пак е логично! Откакто започнаха протестите преди 2 месеца Борисов раздаде парите на народа за увеличение 30% на администрация и Държавни служители, извънредни на всички полицейски служители в размер 610 лева всеки месец , намали ДДС от 20 на 9% на хотелиери ,ресторантьори и книгоразпространители! Подмогна със стотици милиони животновъди и земеделски производители чрез дотации от държавния бюджет! "Мазнинката" както я нарече Борисов свърши LA FINITE! Е този нов многомилиарден дълг не се води на правителството а на Държавата България ,тоест ще се изплаща от Българския народ! Но мисля и това ви е малко жалко ПРОСТОЛЮДИЕ и робско племе! Още може Бойко ощеееее...Те това заслужават да блъскат само да си платят тока,природния газ,водата, транспорта,храната..За смислен живот да не им остава...Геноцид Бойко мaaaмицатaa им разплаквай още повече. Това заслужават. МИЛОСТ НИКАКВА

    Коментиран от #10, #30, #33, #40

  • 2 Потресен

    35 6 Отговор
    Хунтата ни сложи чатала на врата с нов дълг който ще плаща населението от 5 милиарда лева а в същото време реши да вдигне газа с 20%. По централните емисии на БТВ и БНТ казаха че новия многомилиарден дълг ще отидел за попълване на изпразнения валутен резерв и дефицита в бюджета защото парите били изхарчени за борба с КОВИД19 а също и заради спадналите приходи заради пандемията и заради раздадените пари в публичния и държавен сектор , за бонуси за полиция и лекари , за бонуси за учителите за първия учебен ден 15 септември , заради спадналите приходи заради намаленото ДДС за ресторантьори и хотелиери от 20 на 9%. А да питам тук читателите ? Някой от вас получи ли пари от правителството за подпомагане заради пандемията? Или изпразнения валутен резерв отиде за близките до властта крадци и в нощното шкафче на Буда и обърнати в кюлчета висококаратово злато?
  • 3 Прави сте

    29 6 Отговор
    Бандита бе опоскал страната като термит! Държавната хазна бе опразнена като изтупан брашнян чувал! За да спечели време и да отложи изправянето му пред правосъдието раздаде последните остатъци от валутния резерв на компактни групи като пенсионери, кръчмари, хотелиери , полицаи , учители и държавни служители. Сега вече изправен пред опоскана държавна хазна тегли 5-милиарден заем за да докрета до редовните избори които се надява той да проведе. Българина е натоварен с нови милиарди които ще връща с робско тегло. Но бандита това не го интересува. В името на собственото си спасение и оцеляване е готов да хвърли страната в хаос и финансов банкрут и ново жестоко обедняване на населението.
  • 4 Бацо

    19 4 Отговор
    Протака с туй ВНС, да барне заема в шкафчето
  • 5 тъпотия

    18 5 Отговор
    Абе то ВНС няма да има другаде освен в тиквата на Тиквата , ама да потупкаме топката до март месец.
  • 6 choki

    16 4 Отговор
    Няма да има ВНС!
  • 7 Курти Капанов

    6 5 Отговор
    Нямаме време за такива дреболии като новия дълг или въпросите до Вожда от Европа, разни хаймани протестират, но за нас сега са по важни са компотите и туршиите, после ще дойде ред на киселото зеле, после са поредица от празници и именни дни, до Трифон Зарезан не ме занимавайте с политика.
  • 8 Дельо Хайдутин

    13 4 Отговор
    Какви Тикви ни управляват господи!!!!
  • 9 Задължително е

    12 2 Отговор
    Прoмянa в избoрния кoдeкc:

    1.100% мaжoритaрнa избoрнa cиcтeмa!Прeмaхвaнe нa прoпoрциoнaлнaтa избoрнa cиcтeмa./Пaртиитe нe гo иcкaт,зaщoтo тo e прoтив тях.Нe мoгaт дa cи рeдят лиcтитe c хoрa oт тeхнитe инкубaтoри в Coфия.Кoeтo нe e дoбрe зa пaртиитe e дoбрe зa бългaрcкия нaрoд./

    В противен случай промяна няма да има!

    Коментиран от #36, #39

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Чери

    9 2 Отговор
    Кой ги избира пак отново? Избираме ме - пак подвеждаща статия. Те си избират. Не ние! Факти бг - имайте малко повече респект към народа, и пишете поне правилни заглавия.
  • 12 ФОСТАВКА

    6 2 Отговор
    ЗА МИЛЕН ГАНЕВ, КОЙТО завършва "Социална педагогика" в СУ през 1996 г. Занимава се с журналистика от 1995 г., има дългогодишен стаж в централния и регионален печат. Работил е в "Дневен Труд", списание "Инсайт" и др. издания. Главен редактор на Факти.бг от 2016 г. НАЛОЖИЛ СТРОГА ЦЕНЗУРА И ГЪЗОБЛИЗСТВО НА ТУЛУПА ВЪВ ФАКТИ!

    Коментиран от #13

  • 13 Бойко

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "ФОСТАВКА":

    Да да ...

    Коментиран от #16

  • 14 Перо

    8 4 Отговор
    Главната цел на тиквата е той да организира и провежда изборите,по отработената мутренска система за фалшификации и манипулации на резултатите с бюлетинно гласуване,обезсмислящо напълно машинното. Цената на фалшификацията няма никакво значение за него, а последиците за населението,държавата и бъдните поколения,не са важни за него. До последно ще се правят удари,а с гласуваните поправки на изборния кодекс и създаването на паралелната партия на Цвъки,очаква отново изборна “победа” и бетониране на статуквото. Няма значение,дали ще гласуват 4 или 5% за него,той вече постигна служебна победа,чрез узаконяване на изборната престъпност. Няма нужда,мутренските корумпета да говорят,как не били фалшифицирани президентските избори при гласуване с книжна бюлетина, мутрата просто не го интересуваше този безвластен пост,защото обществените поръчки и европрограми минават само през изпълнителната и общинска власт и целия силов,бандитски ресурс е насочен там и защитната прокурорска система.Сега отново българския народ и бъдните поколения ще му плащат масрафа за купуване на различни слоеве от населението,кражби и пропаганда на режима за милиарди левове.

    Коментиран от #15

  • 15 Бойко

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    Сърби те някъде ,ама си без капацитет да разбереш къде ... иска се мозък наличен !

    Коментиран от #27

  • 16 БРАВО

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Бойко":

    И ТУЛУПЪТ СХВАНА ОТ ВЕДНЪЖ....

    Коментиран от #18

  • 17 БСП за България и Радев

    4 3 Отговор
    Нищо няма да избирате! Само вие ли у паламенто не разбрахте, че вторник в сваляме и ВЗИМАМЕ ВЛАСТТА ВЕДНАГА! Никакви избори. Генерал Румен Радев ще направи правителството

    Коментиран от #20

  • 18 Бойко

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "БРАВО":

    Оли ,ти ли си ,твойта ....шантава

    Коментиран от #23

  • 19 Маразим ви безплатно

    3 1 Отговор
    Ей как ви ненавиждам с цялата си душа. Как само ме дразните и ми иде да ви претрепя вторник.
  • 20 Последният софиянец

    0 5 Отговор

    До коментар #17 от "БСП за България и Радев":

    И кои сте вие? 200 бесепарчета и комунисти. Властта я взема ДА БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тошко

    3 3 Отговор
    ВНС може и да няма, но с този ход ви вкара квадратен на БСП и Фърчилото и за това сега ще квичите чак до края на м. Март!
  • 23 ТУЛУП

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бойко":

    НЕ СЕ ПРАВИ НА УМИН! ТАКА И ЦВЪКИ НИ МОИ ТЪ ПУЗНАИ! КАРАЙ НА КАРУЦАРСКИ И ДАВАЙ ОСТАВКА ПРОСТАК! НЕ СЕ ПРАВИ НА ИВАН НА 200 ШАПШАЛ!
  • 24 Реалист

    1 2 Отговор
    Вижте в интернет. Много по-многоброен протест срещу Орешарски изтрая почти година през 2013-2014. Колко мислите че ще издържи протеста организиран от Отровното арменско трио с по 200 човека всеки ден?
  • 25 ОСТАВКА

    1 1 Отговор
    ЗА ВРЕМЕННО УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДЖЕНДАРИ! КОЙТО УСПЯЛ БЕГАЛ, ПОСЛЕ ЩЕ Е КЪСНО!
  • 26 Адв. Хаджигенов

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Мая Манолова":

    Не се карайте. Власт има за всички, но трябва да сме повече, че от последните дни честно ме хвана срам
  • 27 Перо

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бойко":

    Гледай теб да не те засърби,толуп мутренски!
  • 28 Зайко Байко многознайко

    3 1 Отговор
    Основно чувство което предначертава съдбата ни това е эабравата, другото чувство е детската ни наивност, эатова простихме на Эелю, на Гоце, на Мадридския айдук, на Р. Овч. на СерГей, на оригиналния индоевропеец Костов, на Божков 10та %, на Стефчо маэната усмивка, Румен Пикльото, на крадлата Поптодорова, на ония маэни ко#еленца сподвижниците на царя , които эамениха неиэгодно външния ни дълг, на Пешо Коня, на Болен Сидеров, на патриотарите на недораэумението наречено ирландска пастирка и мистър Бийн, на Цецо Ушавия Шлифер с апартаментите от тъщата, Владко Портфейла, на Пацо Терасата, на Трайковци, на Батко и братко, на Баневци, на Вътковци (Арабаджиев), на Стайковци и всички надолу по веригата! Накрая не съм эабравил и Премиера "Слънце", великият "сроител" еднокнижник, който раэдава пара и маэнинка , но эа съжаление само на отбрани! Къде се скри " Обединителят на нацията иэлеэе, като аслан с вдигнат юмрук а се върна, като ...... пингвин на топло? Докога бре слепи и глухи народе, докога? Единственото решение е 1. Нов намален на половина Парламент 2. Лустрация , от която и комунисти и либерали и националисти и сини и червени и жълти и пембени бягат, като дявол от тамян! 3. Печеливши отрасли(които ги няма вече), комуникации, желеэници и енергетика да се върнат под контрола на държавата, едва тогава ще има пари эа эаплати, пенсии и эдравеопаэване и други социялни дейности! Не эабравяйте , ако ви эвучи много комунистически спомнете си старата Българска пог
  • 29 Зайко Байко многознайко

    3 1 Отговор
    поговорка: " Който не работи, не трябва да яде". 4. У младото поколение трябва да се въэпитава чувство эа отговорност от една страна а от друга да се съэдаде чувство, че държавата е майка а не мащеха! 5. Иэграждане на неэависим съд, прокуратура и полиция ( беэ нея не може эа съжаление), които да спаэват буквата на эакона и да не слугуват на партии и олигарси.
  • 30 До Гербер. Богаташ

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гербер- Богаташ":

    Пич,нищо не мога да допълня към написаното от теб.Точно в десетката,до милиметър.Схемата..." Разделяй и владей! не е от сега.Цели 30 години поредица от КОАЛИЦИИ,го връткат този зашематен,ш, маткав народ,по точно - сбирщайн,нямащ нищо общо с Нация.Усетиха се,още през 90-те,че пълно болшинство в НС и оттам- пълна власт е хем отговорно,хем опасно.Най- сладкия модел е Коалиция! Сега ще бутнем бойковата коалиция,и ще се натресем сами на поредна нова,но изпратена от Нас в Парламента. Защото ни хванаха цаката.Да ни цепят на крилца и перца.Едните леви,другите- десни,а всичките с голи задни бузи,продънени кесии,и затънали в борчове( по западно- кредити) .Затова си прав....И аз казвам: Мачкайййй Бойко!Мачкайй! Това стадо от сиви,искърски рогати не разбира от добро! Появи ли се добър,го нарича бунак,или левак! Затова ти го мачкай! С кривака между рогата! Ганъо само от тояга разбира и се плаши! Не те харесвам изобщо,но добре мачкаш! След теб,ще дойдат други-" мачкащи по модерно- демократично".
  • 31 Българин

    2 1 Отговор
    Тия не разбраха ли ,че не искаме ВНС, на луди ли се правят или хем са станали нагли.Абе ще ви подкара народа с голямата гега и ще се чудите къде да се скриете.
  • 32 Простак

    1 1 Отговор
    бъдете проклети , само с глупости се занимавате
  • 33 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гербер- Богаташ":

    а кой ще го връща тоз данък данъкоплатецът народа това за ниска лихва е уловка а просрочените друго вие и квр мафията дигате цената на газта с 20 процента и ще скочи цената навсички стоки не на ричай народа жалко просто людие знаеш ли защо ще ти кажа първо прочети стълбата второ незнаеш как ще се завърти колелото на съдбата не обиждай народа на мамица разплаквай никой не знае как ще стигне каква милосо никаква що за човек си имаш ли само съзнание ДОВИЖДАНЕ бъди жив и здрав
  • 34 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ почти цяла БЪЛГАРИЯ т млази

    Коментиран от #35, #38

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 един българин

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Задължително е":

    Като робите спят , как ще го наложим това 100% мажоритарно! И аз искам , НО "народа" СПИ ИЛИ СЕ СТРАХУВА!!! ТАКА МИ СЕ ИСКА ПОНЯКОГА ДА ГО НАПСУВАМ КАКТО НИЩО ДРУГО НЕ СЪМ ИСКАЛ!!!
  • 37 Бойко

    1 0 Отговор
    Останаха някви 3 млрд......
    Идеи за харчене ?
  • 38 Бойко

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Млази не млази ,червената сган в краката ми до живот ще лази ,Йоли
  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Задължително е":

    Без контрол върху депутата от страна на партийната централа която го е издигнала, парламентът ни ще се напълни със СКРИТИ ЛИМОНКИ. Това е целта на ....?
    Техниката на вербуване е стара колкото света и е доведена до съвършенство в съвременния свят. Няма как ИЗБИРАТЕЛИТЕ да контролират един парламент съставен от СКРИТИ ЛИМОНКИ.
  • 40 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гербер- Богаташ":

    От Икономика и Финанси разбираш, колкото маймуна от кибернетика!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове