Last news in Fakti

25 Септември, 2020 10:54 11 735 43

Офицер от МО съобщил на ДАНС, че руснаците го вербуват

  • русия-
  • руски шпиони

Николашин е служител на военното разузнаване на Русия - ГРУ

Офицер от МО съобщил на ДАНС, че руснаците го вербуват - 1
Снимка: Архив

Изгоненият служител на Търговското представителство на Русия у нас Сергей Николашин, предложил сътрудничество на български офицер, който съобщил в ДАНС, че дипломатът го разпитвал за секретна информация от МО, съобщава "Труд".

Според данни това е станало през 2018 г. и оттогава Николашин е бил наблюдаван под лупа от българското контраразузнаване. В същото време офицерът е продължил контактите си с дипломата, по настояване на спецслужбата.

Месец по-късно на друг служител на МО е била отнет достъпът до класифицирана информация, защото бил засечен в чести неформални срещи с дипломата.

Николашин е бил служител на руската оръжейна компания "Ростех" и като такъв е имал официални контакти с офицери от военното ведомство. Той е използвал това, за да завързва приятелства и в разговори на чашка е разпитвал за планове, свързани с българската армия.

Особен интерес за него представлявали българските оръжейни заводи. Николашин се познавал с някои от производителите и търговците и възползвайки се от конкурентните отношения между тях, обещавал подкрепа от Москва на всеки поотделно.

В резултат те се топели един друг пред руснака и така той получавал доста информация за оръжейното ни производство.

Николашин е служител на военното разузнаване на Русия - ГРУ, са категорични агенти от ДАНС. Той е предал контактите си с български офицери на другия изгонен дипломат от Търговското представителство - Вадим Биков, който е у нас от около година.

Според данни на контраразузнаването, той също е военен разузнавач от кариерата. У нас се е занимавал със събиране на данни за сделката между България и САЩ по закупуването на новите бойни самолети Ф16/Блок 70 - обслужването и поддръжката, клаузите в договора, както и обучението на пилотите. В замяна на информацията, Биков е предлагал добро заплащане.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДП1

    103 51 Отговор
    Герберските простотии нямат край. Умориха народа, бъзикат се с Русия, окрадоха всичко.

    Коментиран от #40

  • 2 Кую

    65 12 Отговор
    Много ценен кадър за вербуван... Мен ме вербува рускините.

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мдаа

    69 20 Отговор
    Видно е, че умират от скука службите и тиражират "СЪМНЕНИя И ПОДОЗРЕНИЯ" в качество на "ДОКАЗАТЕЛСТВА", от Козяк така ли наредиха?
    Евалла, Ашколсум, казал съм, тези некадърници един хубав слънчев ден ще ни вкарат във война, без да разберем, и те няма да знаят.

    Като се замисля всички тези служби са излишни, как не видях изгонени турски, арабски, американски, английски, немски, френски дипломати, или те могат, шетат безразборно, "братя са".
  • 5 Вова император

    53 17 Отговор
    80% сме вербуваните, краварите ни нямат никакво доверие, затова ни взеха и пушкалата. Нищо, братишките ще ни раздадат.
  • 6 Бесен Язовец

    70 12 Отговор
    Разговаряли на по чашка, а те като пийнели ставали много подробни ква е тая евтина соросоидна комедия бе?
  • 7 запознат

    13 16 Отговор

    До коментар #2 от "Кую":

    Между другото, навремето повечето вербувани БГ пацани са си довели в Наташки у дома. Така и циганите, които бачкаха в Коми се върнаха повечето женени а млади руси девчонки.

    Коментиран от #26

  • 8 КОНТРАТА

    43 6 Отговор
    Като знаем БГ офицерите какви са гюведжари този,, офицер " май излиза, че сам се е предлагал за компания на руснаците! А един път плати ли сметката българина като са се срещали на по чашка?

    Коментиран от #13

  • 9 Бесен Язовец

    41 6 Отговор
    Ама първо пи от водката на руснаците после ходи да топи какво им е говорил докато е бил поркан!
  • 10 100

    12 3 Отговор
    Те може и вече са са го вербували...
  • 11 Bahti

    47 8 Отговор
    Цирка в зоопарка продължава!
  • 12 А туй то

    46 10 Отговор
    Добре, че са руските шпиони, та да разберем за българските оръжейни заводи :-) А Вадим Биков, си е направо за разжалване. Да харчиш пари за събиране на данни за самолети, които още не са построени и едва ли ще ги видим някога.
  • 13 Мдаа

    28 10 Отговор

    До коментар #8 от "КОНТРАТА":

    Сега ще го повишат и чин, и заплата, пилият водка.
    Няма да го накажат, че има нерегламентирани връзки с чужди "дипломати".
    Русофобията е добре платено занятие.
    Още по-добре платено занятие е бивши комунисти да обвиняват в комунизъм, избягалите от комунизма след 1989 г.
  • 14 небивалици

    50 16 Отговор
    за лековерни са това!Какви тайни можем да имаме пък ние?f-16,военното ни производство,бла,бла.За американци и руснаци сме ясни,като прочетен вестник.Цялата работа е,че на някои много им се иска българина да мрази Освободителите си.Няма да им се получи!

    Коментиран от #19, #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Живко

    35 6 Отговор
    Е тия руснаци, що не отвориха сайта на МО, там го има всичко по сделката...

    Коментиран от #24

  • 17 Баи

    30 11 Отговор
    Те военните заводи нали правеха - руски автомати и после фалираха доколкото помня , какво оръжеино производство имаме ,а машините ни в армията стадион са от времето на - кпсс дето са ни ги подарявали руснаците - да не правим - стелтове
    Има ли какво да се разузнава освен колко торби от била изнася патриота Поредната шитня

    Коментиран от #23

  • 18 хлъц

    34 10 Отговор
    Е неее. По грандиозна глупост и боко тиквата не може да съчини. Последната тайна, до която не са се добрали, са наскоро пристигналите от Белгия две корита, дето ще стават бойни кораби.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Заводи?

    15 5 Отговор
    Къде? В Албания е по вероятно.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ала бала глупости

    15 13 Отговор
    Русията се интересувала от бустана беге 😂😂😂😂

    Коментиран от #25

  • 23 Хаджиментов

    20 11 Отговор

    До коментар #17 от "Баи":

    Ами има.
    Например, дори да произвеждаме калашници, информацията за капацитета, качеството, клиентите и т.н. е много важна.
    Освен това си имаме и чисто български изделия - разни стършели и др. подобни, които са на световно ниво. Има и много нови изделия, създадени след краха на СССР.
  • 24 ха-ха

    10 5 Отговор

    До коментар #16 от "Живко":

    Е, не всичко. Една част е в спалнята на Баце.
  • 25 Българин

    15 10 Отговор

    До коментар #22 от "Ала бала глупости":

    Как не те е срам да обиждаш страната си, и да защитаваш чужда?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сандо

    21 10 Отговор
    За какво оплюваме руснаците?Че имат разузнаване и то работи?Аз не зная има ли друга държава като нашата,разкрила си разузнавачите и по този начин се е лишила от добиване на важна информация.А това че сме разграден двор и агенти на чужди страни буквално вършеят,е известно на всички,но хващаме само по поръчка.Ако след година руснаците ни станат господари,ще хващаме американци,те и без това съвсем са се разпищолили.
  • 28 Руснаците

    21 5 Отговор
    Притеснени сме , и събираме класифицирана информация , относно дивизион свръх-секретни надувни лодки с които е оборудвана отскоро българската армия , и представляват непосредствена опасност за нац. сигурност на Русия .Освен това разузнаване и старото руско оръжие , защото ние сме го забравили как изглежда , и тепърва си го припомняме.
  • 29 big

    17 6 Отговор
    Всичко ми е ясно, само за какви секрети не разбирам? Всичките ни бойни самолети са руски, ремонта на СУ-25 е извършен в Беларус, т.е. руснаците са запознати с всичко. Ф-16 скоро няма да ги има, документация за него и пълни тактико технически данни също няма, летищата ни са същите от преди 31 години, т.е. добре познати на руснаците. Да говорим за тактика и т.н. също не е тайна, всеки божи ден руската авиация и натовската такава се сблъскват навсякъде около границите на Русия, с други думи се знаят много добре. В случай, че действително има такъв служител, той просто няма нищо съществено, което да даде!
  • 30 Володя

    10 7 Отговор
    Cпoрeд дaнни нa кoнтрaрaзузнaвaнeтo, тoй cъщo e вoeнeн рaзузнaвaч oт кaриeрaтa. У нac ce e зaнимaвaл cъc cъбирaнe нa дaнни зa cдeлкaтa мeжду Бългaрия и CAЩ пo зaкупувaнeтo нa нoвитe бoйни caмoлeти Ф16/Блoк 70 - oбcлужвaнeтo и пoддръжкaтa, клaузитe в дoгoвoрa, кaктo и oбучeниeтo нa пилoтитe
    Ха-ха-ха-ха-ха-ха ще умра от смях
  • 31 Перо

    12 4 Отговор
    Ако ДАНС не бяха вкарали българин в измисления скандал,щеше да излезе сателитен шпионаж. Сега се оказва,че скандалът е приключен,защото българина е “сътрудничил” и това е причината да не се стигне до съд,иначе голия задник на ДАНС ще лъсне. Явно целта е влошаване на двустранното икономическо сътрудничество и прекратяване на опита за създаване на русофилската партия на Малинов. Иначе не виждам цели за шпионаж,нито в “модернизираната” армия,нито в бъдещите “нови” самолети и морски съдове от 1976г.,нито в произвежданите АК-47 или СПГ-9 и РПГ от 60-те години за които лиценза е прекратен.
  • 32 оня с коня

    10 11 Отговор
    Добрата новина е че Руските шпиони са разкрити и изгонени.Лошата е че на тяхно място ще бъде пратена АБСОЛЮТНО СЪЩАТА СТОКА.
  • 33 В е л и к и я

    5 5 Отговор
    Намерили руснаците за кво да си дават парите .... !Явно са писали дипломна работа и се за някои е трябвало да пишат ....!

    Коментиран от #34

  • 34 Шматки

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "В е л и к и я":

    Няма да си вземат изпита от некадърност Путен ще ги скъса
  • 35 ПЕНКО

    9 5 Отговор
    КАТО ДЕЦА КАЗВАХМЕ : " АЛИИИЛИИ " -КАТО ИМИТИРАХМЕ ,ЧЕ МУ ВЯРВАМЕ НА НЯКОЙ !!!!!!!! АЛЛИИИИЛИИ -РУСИЯ НЕ ЗНАЕ НИЩО ЗА Ф-16 И РАЗУЗНАВА В БЪЛГАРИЯ - АЛИИЛИИ !?!?!?!?!?
  • 36 А кой е нашия Овенен Овцерин

    1 5 Отговор
    Тъй и нестана ясно ! Дайте му фотото да видим нашата Маруля !
  • 37 Сабри

    4 2 Отговор
    Заслужавате си съдбата ,племе шантаво русоробско
  • 38 Веска

    2 1 Отговор
    защо не са се опитали да вербуват полковника от Овенното разузнаване? Той щеше и автограф да им напише върху голата си снимка?
  • 39 Румбо

    2 1 Отговор
    Да се шпионират останките от българската армия е напълно безсмислено занимание.Виж, военните заводи представляват интерес-през последните 7-8 години работеха с пълна пара за Сирия и бяха основен доставчик на брадатите демократи-канибали,а и за ИД имаше нещичко.А Русия се сражаваше именно с тия клиенти на българския ВПК.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Алексей Сергеев

    1 0 Отговор
    От квалифициран специалист знам, че българските АК-47 са по-добри от руските. Просто стоманата на българските е немска и се внася специално за дулата. И на световни пазар българските АК-47 са с 20-25% по-скъпи и повече търсени от руските
    Не само това и много друга информация им е била нужна на мужиците
  • 42 незнайко

    2 1 Отговор
    Това някое дете ли си го е измислило или този ПИЛОТ се мъчи да стане известен ??? Как пък само руснаци ни вербуват ? Как не се намери ЕДИН СВЕСТЕН АМЕРИКАНЕЦ да ни вербува ??? Някой вярва ли на това ???
  • 43 ГРУ

    0 0 Отговор
    Първо: "Публикувано във факти.бг: Той е използвал това, за да завързва приятелства и в разговори на чашка е разпитвал за планове, свързани с българската армия." - Значи Николашин е жестоко заблуден. Той не осъзнава, че такова понятие като Българска Армия НЕ съществува. Може ли да се шпионира нещо, което не съществува? Има БА само в учебниците по история.
    Второ: "Публикувано във факти.бг: Особен интерес за него представлявали българските оръжейни заводи." Сигурно в тези заводи се разработват високотехнологични секретни оръжия, които подобно на "Звездата на Смъртта" с един изстрел биха изпепелили цялото човечество.
    Трето: Вадим Биков "ce e зaнимaвaл cъc cъбирaнe нa дaнни зa cдeлкaтa мeжду Бългaрия и CAЩ пo зaкупувaнeтo нa нoвитe бoйни caмoлeти Ф16/Блoк 70 - oбcлужвaнeтo и пoддръжкaтa, " - ами , че как , нали трябва да се вкара техен агент , до тези съвременни изтребители Ф16/Блoк 70 , който да промени техният софтуер и да направи така , че руските мишени да станат невидими за изтребителя.
    Четвърто: Май е време да напишем сценарии за поредният Български екшън филм.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове