Last news in Fakti

26 Септември, 2020 17:06 3 506 26

Проф. Баева: Няма нова Студена война, а борба за нов световен ред

  • студена война-
  • нов световен ред

Най-близко до нас е положението, което наблюдаваме в края на 19-и и началото на 20-и век и то завършва с Първата световна война, казва историкът

Проф. Баева: Няма нова Студена война, а борба за нов световен ред - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

„Преминаването от една утвърдена система на международни отношения към друга е процес, който започва с края на Студената война, преминава във фаза на по-стабилни отношения – т. нар. „Пакс Американа“ до 2001 година, и след това отново търсеща своя нов облик. Това положение виждаме често в историята. Най-близко до нас е положението, което наблюдаваме в края на 19-и и началото на 20-и век и то завършва с Първата световна война“.

Това каза пред БНР проф. Искра Баева, преподавател по история в СУ „Св. Климент Охридски“.
Според нея случващото се в момента не е нова Студена война, а борба за нов световен ред.

„Липсва голямото идеологическо противопоставяне. По време на Студената война става дума за алтернативни виждания за развитие на света изобщо, докато сега става дума за борба за надмощие над света… Големият проблем е съчетанието на авторитарна вътрешна политика с агресивна външна политика… Светът е изправен пред сериозни предизвикателства“.

В предаването „Събота 150“ проф. Баева допълни:

„Проблем е декларираното от Тръмп, че някои от решенията на ООН не засягат САЩ, че САЩ участват в международните отношения чрез защитата на своите национални интереси. Според него национализмът е вярната позиция за преговори в международните отношения. Този проблем се следва и от много други държави, включително и сред членове на Европейския съюз“.

По думите на историка Европа би успяла да върне хуманизма в световен мащаб, тъй като е континентът, дал идеите на хуманизма:

„Европа е единственият континент, който се е опитвал да изведе на преден план преговорите, идеите, че разговорите са по-добри от противопоставянето. Хуманизмът се налага много трудно“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    51 8 Отговор
    Накрая всеки с чип в главата и който протестира случайно чипа му дава на късо и го пишат мафията в бели престилки умрял от Ковид 30.

    Коментиран от #18

  • 2 Боко и Доган

    38 7 Отговор
    България е територия на Ци💀Ани и крадци 🙈🙉🙊отдавна ни продадоха. Визирам Борисов и Доган сарай
  • 3 Монгола

    27 6 Отговор
    Борба заборчилите нямат шанс ако искат война да я почват и да ги свършват, че отровиха соросите сумати държави ВКЛ и България я тровят 30 години!
  • 4 Снайперист

    12 9 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 5 Грейс

    15 1 Отговор
    "Хуманизмът се налага трудно"! Браво, ама хора различни и не може да бъдем хуманно към всички. Има поговорка "каквото повикало, такова се обадило" При прекалено хуманизъм жертвите се оказват виновни, а се сустрадава на престъпниците! Ако този ред ще се налага жалко!
  • 6 Шалом

    20 5 Отговор
    Еврейския интернационал е толкова вреден за света,колкото ДПС за България.......ДС кадрите,работят неуморно.
  • 7 баба Зоя

    22 0 Отговор
    Един много успешен бизнесмен решил да напусне работа и да се премести на село. Помолил своите съселяни да му продадат няколко крави и да започне да се занимава с производство на мляко. Местните решили да се пошегуват с него и му продали най-калпавите крави. За тяхна голяма изненада бизнесменът започнал да добива огромни количества мляко. Тогава селяните отишли при него и го попитали:
    - Ние ти продадохме най-калпавите крави. Как така изкарваш толкова много мляко?
    Бизнесменът се засмял и отговорил:
    - Всичко е въпрос на мотивация. Сутрин като вляза в обора, питам кравите: "Днес какво ще продаваме – месо или мляко?"
  • 8 висок

    8 18 Отговор
    Тая червена зараза от къде я изровихте?
  • 9 Чакали

    21 8 Отговор
    Оставка Мутрите вън и затвор убицииии НАХАЛНИЦИ алчници Мутрите искат да ни убиете децата и внуците Оставка и ЗАТВОР на Борисовата мафия
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 цербер

    8 5 Отговор
    Наистина малко изглежда като момче,но проф. Искра Баева е историчка,а не " историкът".ПреподавателКА е по история в СУ „Св. Климент Охридски“.

    Коментиран от #14

  • 12 Работник на минимална заплата

    9 1 Отговор
    Много съм изморен.
  • 13 RAMPEGE

    10 0 Отговор
    Тоя световен ред ще замише скоро на барут и ще се види кой кой е!!!
  • 14 Последния Софиянец

    10 5 Отговор

    До коментар #11 от "цербер":

    На 22 септември беше на протеста и се снимахме с нея.Разпознават я хората.

    Коментиран от #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Аве Адолф Хайл

    6 13 Отговор
    Ако Фюрера беше почистил Европа от комунистическата зараза , днес и света щеше да бъде едно доста по добро място .....
  • 17 Рошко

    9 1 Отговор
    А бе в Швеция що няма умрели от корона

    Коментиран от #21

  • 18 Джони

    9 16 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Другарката Искра Баева и нейните колеги от Бсп и преподаватели в Софийския университет не допуснаха в учебниците по история да има такива факти като окупацията на България от Руско съветските войски през 1944г. КОЯТО беше извършена с цел освен завладяването обирането и източването на България и назначаването на комунистите на власт, а после те заедно избиха цвета на нацията, а останалата част вкараха в затвори и концлагери като Белене по руски образец. Като този руско български комунизъм ни върна 100 години назад и към дъното. Никога не трябва да допускаме като избиратели социалистите комунисти във властта.
  • 19 карикатура

    3 12 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    Дърт комундер, как няма да го разпознават, само, че това което е казала не е анализ до който е стигнала тя самата а го е изплагиатствала. Комундерите освен лъжци са и крадци.
  • 20 Русороб

    1 6 Отговор
    Така им се иска в мокрите сънища на ватниците, а истината е съвсем друга
  • 21 ран

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Рошко":

    Защото не се казват Рошко.
  • 22 Матей

    9 2 Отговор
    Новия световен ред май ще е като стария,в пъти по-лошо издание.Има само един шанс за излизане от тая низходяща спирала--САЩ ДА се самоунищожи с вътрешна война,мощна имперска имплозия,и останалия свят в един миг ще се окаже безстопанствен ,без световния жандарм да ни тормози с неговите ужасни капризи.Тогава всеки по своя път и държавите да се изграждат за своя си полза и напредък,не за кефа на чичо Сам.
  • 23 Гост

    3 6 Отговор
    Тая като я видя и си плюя в пазвата.
  • 24 Абориген

    4 0 Отговор
    Ех ,Джони, Джони... Мозък изплакнат! Нищо не си разбрал от горенаписаното.
    Има една народна приказка:"Едно си баба знае,едно си баба бае!"
    И ако си само ти-добре...ама не си.
  • 25 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    ТАКА Е!!!
  • 26 sd123

    1 1 Отговор
    Преподавател или пенсионерка?? Тази бабиера не мирясва. Нека има война- любимата им русия ще завърши с пълен разпад!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове