30 Септември, 2020 10:32 2 512 14

Явор Колев: Напускането ми от ГДБОП не е свързано с Комисията по хазарта

  • явор колев

Не мога да коментирам дали е имало влияние на Васил Божков в Комисията, защото не съм установявал такова влияние, заяви той

Явор Колев: Напускането ми от ГДБОП не е свързано с Комисията по хазарта - 1
Снимка: БГНЕС

Подадох оставка точно 22 години след като бях назначен, реших да дам рестарт на живота си, имам общо 25 години в системата на МВР, заяви в предаването „Тази сутрин“ Явор Колев. Той беше един от основателите на отдела за борба с киберизмамите. Той представляваше ДАНС в Държавната комисия по хазарта.

Преди два месеца и половина директорът на отдела за киберпрестъпления Главната дирекция за борба с организираната престъпност подаде оставка.

„Придобил съм право на пенсия, още съм млад и енергичен и ще бъда полезен на обществото и в друга роля“, каза той.

Ще работя в друга роля- в частния сектор и неправителствени организации, преподавам в УНСС и в Пловдивския университет, обясни Явор Колев. Той остава и съветник по киберсигурност към МС, като тази длъжност е на доброволни начала.

Не съм имал конфликт с когото и да било в МВР, заяви Явор Колев.

„Участието ми в Комисията по хазарта беше в рамките на 2012 г. до 2019 г. Не бих могъл да коментирам работата ми там, тъй като има образувано следствено дело, аз съм разпитван като свидетел“, каза той.

„Моите функции в тази роля бяха да не се допуска организирането на незаконни хазартни игри на територията на България. С наше участие беше променен Законът за хазарта в частта му за онлайн залаганията. Около 1 милиард по данни на статистиката изтичаха по това време през сайтове от Далечния Изток, което с промените и филтрацията на тези сайтове на българска територия, беше прекратено“, отбеляза Явор Колев.

Той обясни, че Държавната Комисия по хазарта има около 50-60 служители, които са разпределени в три дирекции. „Всички материали, които са постъпвали там, са били обработвани и на нас са ни докладвани в рамките на заседанията“, уточни Колев.

„Не мога да коментирам дали е имало влияние на Васил Божков в Комисията, защото не съм установявал такова влияние“, заяви той.

По думите му не е имало давление на който и да било хазартен оператор, така че противозаконно да му бъде даван лиценз.

„Интересно е, че всичките документи са получавани от Комисията като администрация, и от други държавни органи, които са компетентни за плащането на данъци, и това не е било установено, което и на мен ми е чудно“, коментира Явор Колев за това, че Васил Божков не си е плащал таксите.

Той подчерта, че неговите функции са били различни и там има други държавни органи, които са компетентни по плащането на данъци.

Не е постъпвала информация в ДАНС и ГДБОП за нерегламентирани отношения на председателя на Комисията с представители на хазартни оператори, заяви той.

Напускането ми не е свързано с Комисията по хазарта, няма натиск от когото и да било за акта, който съм предприел, заяви Явор Колев. Той уточни, че не познава Васил Божков, както и никой друг хазартен оператор.

„Коронакризата е предизвикателство към всички сфери на обществения живот, в това число и в киберсигурността. Кризата предизвика промени в бизнеса и промени в обучението. Хората бяха ограничени да стигат до работното си място и трябваше да работят от вкъщи, а това даде възможност на киберпрестъпници да атакуват компютърни системи, които се използват за придобиване на имотна облага или кражба на финансови средства“, посочи още експертът.

Според него задача на работодателите е да организират така работата, така че да бъде атакувана. Те трябва да осигуряват корпоративни компютърни системи – лаптопи, които да се използват само за работа, посъветва Явор Колев.

„Не е добре да се използват домашни компютърни системи, които са достъпни от всички членове на семейството, използват се за влизане в социални мрежи, игри, забавления, сваляне на филми, защото това създава рискове“, отбеляза Колев.

Според него родителите трябва да изграждат доверие и да са наясно какво правят децата им на компютъра, защото детето може да стане жертва на зловредно влияние.

Той посъветва да се използват приложения за родителски контрол и да не дават възможност да се качват комуникатори като „Скайп“ или „Вайбър“. Според Колев трябва да се ограничава възможността на малки деца да имат профили в социалните мрежи. Педофилите атакуват така, чрез тях извеждат децата на улицата, каза още Явор Колев.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просто човек

    19 1 Отговор
    Да не е свързано с едни пробити масиви на МВР?!
  • 2 Бай Ганьо

    22 4 Отговор
    На кой му пука, защо си напуснал,бе Колев?
  • 3 За нищо ги нямати бутилкити...

    12 1 Отговор
    Тогава бяхме защитници на СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ.
    Сега имаме Ф-16 пак със същата цел.
    ВРЕМЕТО Е СПРАЛО за БЪЛГАРИЯ.
    След 1880 г. времето е било на нашата нация до 1913 г.- Междусъюзническата война- тогава започва голямата ДЪРЖАВНА ГЛУПОСТ та до наши дни.
    Пример трябва да ни е ШВЕЙЦАРИЯ .!!!!!

    Коментиран от #12

  • 4 Което диета.

    11 2 Отговор
    КИБЕР ТОЧЕНЕ НА БИТКОЙНИ... СТИГА ЛЪГА БЕ.. ЗНАЕМ КОЛКО СИ СЛУГУЕАЛ НА АМЕРИКА АГЕНТ БЕШЕ ИЗАНАСЯЛЕ ИНФ.. ЗАТОВА ТЕ МАХНАХА ГЛАВЧО
  • 5 Защо

    4 1 Отговор
    Излиза сега тоя нали е напуснал 🙄😉многостранно..
  • 6 Невярващ

    8 1 Отговор
    Хората не са толкова глупави и са наясно с "ролята" на този специалист, който се абстрахира от всякаква отгонорност. Правораздаването -също.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Още повече

    4 4 Отговор
    Напуска защото му е писнало след 25 години.Ще взема пенсия .Преподава на две места и в общи линии ще взема повече пари за по малко работа.Освен това за разлика от повечето набедени специалисти като Н.Радулов и Т.Тодоров този поне реално е правил нещо в областта си на терен 22години.Писнало му е да бъде реформиран при всеки нов нинистър на МВР.

    Коментиран от #10

  • 10 Лост

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Още повече":

    Ако добавиш и колко неща знае и може да ги използва.
  • 11 лъже

    1 0 Отговор
    Аз паднах, друг ще ме смени- отчайващо е. Всичко е за изриване.
  • 12 Безразличен

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "За нищо ги нямати бутилкити...":

    Ф-16 след 30години и за скрап може да не ги искат ,като наблюдаваме как се развиват технологиите 😧🤨🤔🧐
  • 13 кочо

    0 0 Отговор
    с това доказва колко е коромпирана системата на мвр.
  • 14 възпитаник

    0 0 Отговор
    герберски мутрак
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове