ФАКТИ.БГ

От днес България е част от Банковия съюз

Oт днес банковите системи на България и Хърватска трябва да изпълняват всички регулативни препоръки, насоки и решения на ЕЦБ, без да имат достъп до механизмите ѝ за рефинансиране и количествени улеснения

Публикувана: 1 Октомври, 2020 17:44
23 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2182
От днес България е част от Банковия съюз
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.

На страницата на Банковия надзор на Европейската централна банка може да се види официално съобщение, което гласи: "България и Хърватия участват в Единния надзорен механизъм чрез тясно сътрудничество, започващо на 1 октомври 2020 г.

На 10 юли 2020 г. ЕЦБ реши да установи тясно сътрудничество с Българската народна банка (Българска народна банка) и Хърватска народна банка (Хърватска народна банка).

На страницата на самата ЕЦБ такова съобщение не може да видите. Не е заради недоглеждане, а защото не е събитие, тъй като де факто не касае пряко ЕЦБ. Причината е че България и Хърватия са първия случай, в който държави влизат в Банковия съюз на ЕС преди да са станали членки на самата Еврозона, пише news.bg.

По този начин двете страни приемат, че ЕЦБ, чрез Банковия надзор, ще определя правилата за поведение на банките в двете страни и ще налага санкции за нарушението им, без да има финансови ангажименти по отношение на двете държави, които да произтичат от нейните надзорни решения и политики, засягащи банковите им сектори.

С други думи в банковите системи на България и Хърватия, ЕЦБ или по-точно Европейския банков надзор, ще действа от свое име, но за сметка (репутационна, финансова и икономическа) на двете страни. И това е така, защото от днес банковите системи на България и Хърватска трябва да изпълняват всички регулативни препоръки, насоки и решения на ЕЦБ, без да имат достъп до механизмите ѝ за рефинансиране и количествени улеснения, където се раздават трилиони евро. До тях достъп ще получим, ако и когато влезем в Еврозоната, в чието предверие - валутно-обменния механизъм ERM II, ни допуснаха.

Всичко това звучи не особено оптимистично, но да не забравяме, че ние сами пожелахме, това да се случи по този начин. По-точно казано през 2018-а правителството ни прие офертата на ЕЦБ и на Еврогрупата да изминем точно този път, въпреки, че той не е разписан в Договора за ЕС, които урежда тези процедури. Така специално България прие да плаща (неясно колко време, но не по-малко от две години) таксата за клуба на богатите - Еврозоната, докато неговите членове решават по отношение на молбата ѝ да стане негов член. А те могат да дебатират по темата много дълго.

Като говорим за плащания те имат реално финансово и регулативно отражение. Финансовото са годишните вноски в Единния фонд за преструктуриране на банки и таксите за банков надзор. Те се правят от всички банки без значение дали са под прекия надзор на ЕЦБ, защото са определени като системни, или са оставени под надзора на БНБ, а ЕЦБ оказва през националния регулатор косвен контрол върху дейността им.

Тук е добре да припомним, че независимо от очакванията и дори надеждите на някои среди у нас, ЕЦБ реши да вземе под прекия си надзор само банки с чуждестранен капитал, които са част от значими международни финансови групи. Това са трите най-големи банки у нас - "УниКредит Булбанк", "Банка ДСК", ОББ, както и "Юробанк България" по-известна като Пощенска банка и "Райфайзенбанк България".

Върху тях ЕЦБ ще осъществява пряк надзор - както дистанционен така и с инспекции на място, от съвместни с БНБ надзорни екипи. За останалите банки прекия и дистанционен контрол ще е в ръцете на БНБ, но ЕЦБ ще има правомощия по отношение на всички кредитни институции по отношение на предоставянето на и отнемането на лицензии и одобрения, в това число и когато става дума за промяна на квалифицирани дялови участия в капитала на отделните банки. Ако например акционер иска да увеличи дела си в една банка у нас от 20 на 25 или 30% да кажем, това няма да може да става без санкцията на ЕЦБ.

В регулативно отношение банковият сектор ще трябва да изпълнява всички решения на ЕЦБ, отнасящи се до капиталови буфери, капиталови съотношения, насоки за третиране на рискови активи, ограничения или облекчения по отношение на различни класове вземания или по отношение на разпореждане с печалбата и други подобни. При това не е задължително тези решения да носят полза или изгода на българския банков сектор. С националните специфики ЕЦБ рядко се съобразява, ако те не са в съзвучие с някоя от по-стратегическите цели, които тя си е поставила.

Националния интерес в това отношение трябва да се защитава от подуправителя на БНБ Радослав Миленков, който от днес е нашия представител в Надзора на ЕЦБ. Като пише в официалното съобщение на БНБ по този повод: " за целите на директния надзор върху системните банки БНБ определя подкоординатори, както и свои представители в съвместните надзорни екипи за значимите институции. По отношение на въпросите на политиката, свързани с пруденциалния надзор, представители на БНБ участват в други комитети и подструктури, които подпомагат работата на ЕЦБ във връзка със задачите, които са ѝ възложени с Регламент (ЕС) № 1024/2013.

ЕЦБ също така ще отговаря за наблюдението над по-малко значимите институции, които остават обект на директен надзор от БНБ, и за общите процедури за всички поднадзорни лица. Наблюдението над по-малко значимите банки от страна на ЕЦБ ще включва контрол по прилагането на общите надзорни стандарти на Единния надзорен механизъм.

ЕЦБ ще разполага с определени директни правомощия по отношение на по-малко значими институции, свързани с процеса на издаване на лицензии и одобрения, издаването на общи препоръки, указания и инструкции, планиране и осъществяване на инспекции, включително и поемане на директен надзор над по-малко значими институции.

За целите на надзора над по-малко значимите банки към Единния надзорен механизъм на ЕЦБ е създадена структура, в която Българската народна банка ще участва. В рамките на структурата се обсъждат въпросите на надзора над по-малко значимите институции на страните от Единния надзорен механизъм".

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.1 от 7 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
НАЙ БЕДНИЯ НАРОД
1 Отговор
Банките завладяват и ни завладяха! Чао 00

Оценка:
-11 +19

Бат Бойко нощния бандит
2 Отговор
Като видят празните сейфове във БНБ много ще се изненадате европейците.ха ха ха

Оценка:
-9 +14

дето викат старите хора
3 Отговор
Банка да ви е яка!

Оценка:
-6 +10

4
Този коментар е премахнат от модератор.
Ваф го
5 Отговор
Ей ся щъ видим кон боб яде ли, и как ако кризата 2008 ни подмина, при нова йок.
Щот Швеция, Швейцария и Англия ядат картофи от глад, че не са в еврозоната.
А Испания, Италия, Ирландия ревяха с кървави сълзи 2008, че нямат на. валути и сами да определят икономиките си.за Гърция не говорим изобщо. Във Франция хората протестират срещу безобразните цени и данъци, коренна промяна след еврото.
Той Цветан Василев хубаво го каза, за "стабилен обменен курс% и "неспоскъпването" :тези да ги разправят, ама не на мен.
Имам чувството, че всяко предателство на суверенитета на БГ се отразява като мощен успех.
В Германия още плачат по марката.

Оценка:
-6 +17

един някой
6 Отговор
Значи ще плащаме членски внос за клуба на богатите, но без да сме член.....и така кой знае до кога..... супер яка далавера 😃, лумпенска държавица сме си

Оценка:
-2 +27

Фактология
7 Отговор
Банки ли ?? Надзор ли?? Че защо ги имам тия чекмеджета в спалнята?? За красота ?? Ще си ги държа пачките по чекмеджетата до главата ми, а те да си надзирават колкото си искат.

Оценка:
-2 +13

Хайл
8 Отговор
Да благодарим на тиквата дето още ни забатачи-пенсионери 50 лв ще са ви 25 евро а не 50...честито обедняване отново

Коментиран от #10


Оценка:
-3 +10

2327
9 Отговор
Що мрънкате? Нали искахте в ЕРМ2 и после €? Всичко щяло да си е същото, нали?
Бързахте насред пандемията да наливате пари в банки, в колекторски фирми и насред пандемията влязохте в ЕРМ2. Когато някой беше против €, го наричахте комунист или русофил.

Оценка:
-1 +12

2327
10 Отговор

До коментар #8 от "Хайл":


Добре, че го няма Горанов. Нито стотинка нямаше да даде за пенсионерите. Или щяха да му се откъснат от сърцето/джоба по 5 лв. на пенсионер.

Оценка:
-4 +5

Банкер
11 Отговор
Е,сега вече ще потекат реки от мед и масло,както си бяхме с най- големия икономически растеж сега вече нямаме стигане.Бяхме добре сега ще сме още по-добре!

Оценка:
-3 +6

ШиШиШиШи
12 Отговор
В този момент това не е добре за България

Оценка:
-3 +8

Мечтател
13 Отговор
Шефа ни увеличи заплатите със 100% по този случай.

Оценка:
-3 +5

Надежда
14 Отговор
Европейския банков надзор да не е като българския.

Оценка:
-1 +4

15
Този коментар е премахнат от модератор.
Морски
16 Отговор
Сиреч от тук нататък ЕЦБ държи всички ти за топките, без да поема ангажимент за това, че ще ни пуснат в ЕВрозоната

Оценка:
-1 +5

Бесен
17 Отговор
Очаквам и този съюз да се разпадне, след като влязохме в него.

Оценка:
-1 +5

chi
18 Отговор
Като България е част от Банковия съюз що продължавате да крадете?

Оценка:
-1 +1

Отвратен
19 Отговор
Ето това е мноооого лошо. Който иска нека се информира защо! БНБ вече няма значение, сега ЕЦБ има думата. А за държава, в която има една единствена банка, в която контролния пакет акции се държи от българска страна, това е катастрофално! Борисов ще си тръгне доброволно, но едва когато продаде и последното късче, гарантиращо автономията на България!

Оценка:
-2 +6

Разум
20 Отговор
Да престанат нашите банки с грабежите от типа. "Такса внасяне, такса теглене ... " и т.н. боклукчийски такси и удръжки.

Оценка:
-1 +3

Браво
21 Отговор
Голям удар за Олигарсите и грабителите на БГ

Оценка:
-0 +2

22
Този коментар е премахнат от модератор.
23
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Мино Райола
Агентът изуми италианските медии с изказването си за Балотели
Италия не разполага с по-добър нападател от Марио Балотели"

Още бисери
ТОП 5