Last news in Fakti

14 Октомври, 2020 14:24 1 873 19

Станишев: Бездействието отново превръща България в безгласна буква по ключови процеси за бъдещето на ЕС

  • сергей станишев-
  • пес

Страната ни отсъства от дискусиите за това кои политики трябва да залегнат в следващия бюджет, отбеляза президентът на ПЕС и български евродепутат

Станишев: Бездействието отново превръща България в безгласна буква по ключови процеси за бъдещето на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

„Преговорите за следващия дългосрочен бюджет на ЕС навлизат в заключителната си фаза. Този път залогът е още по-голям – освен финансирането на всички политики на ЕС за следващите седем години, от бюджета зависи и договореният от европейските лидери спасителен фонд в размер на 750 млрд. евро. Европа не може да си позволи цената на евентуален провал в преговорите. Експертите предвиждат свиване на европейската икономика с 7% през 2020 г. и 5% през 2021 г. вследствие на пандемията. Зад тази статистика стоят хиляди бизнеси, които изнемогват, както и милиони европейци, борещи се да запазят работните си места. Времето за тупане на топката и вътрешни боричкания между държавите-членки изтече. Средствата трябва да стигнат до засегнатите хора и фирми в най-кратки срокове, за да избегнем нова вълна на безработица и фалити.“

Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев на видеоконферентна среща с 22-ма лидери на леви парламентарни групи в националните парламенти, ръководителите на националните делегации от Групата на социалистите в ЕП, както и еврокомисарят за икономика Паоло Джентилони.

В дискусията беше обсъдена многогодишната финансова рамка на ЕС, Планът за възстановяване на Европа и необходимостта от бърза ратификация в националните парламенти на решения за разширяването на собствените ресурси на ЕС.

„За да се превърне бюджетът в реалност, националните парламенти трябва да приемат всички елементи от Плана за възстановяване, които са необходими за разширяването на собствените ресурси на ЕС. Те са единственият начин да избегнем допълнително натоварване на националните бюджети след Брекзит, като в същото време финансираме всички ключови политики за възстановяване на икономиката, предложени от социалистите и приети от ЕК – Подкрепа за намаляване на риска от безработица (SURE), Фонд за справедлив преход, Механизъм за минимална работна заплата, както и много други. ПЕС вече направи свои предложения за възможните нови източници на приходи в ЕС. Сред тях са данъчно облагане на технологичните гиганти и данък върху финансовите транзакции – все идеи, които срещат съпротива от страна на десницата, която за пореден път доказва, че брани интересите най-вече на големите корпорации.“

„Водени от принципите си за национален егоизъм, десните правителства в Полша и Унгария отново извиват ръцете на европейските граждани. Те отказват да ратифицират възстановителния план и поставят ултиматум за премахване на обвързаността с върховенството на закона. Подобен компромис с основни принципи и ценности представлява изнудване на едни държави-членки от други, от което потърпевши в крайна сметка ще бъдат всички европейски данъкоплатци. Принципите на правовата държава не подлежат на преговори и обвързването на средствата по европейския възстановителен план с тях е необходимата гаранция, че парите и политиките ще бъдат разходвани ефективно за подпомагане на хората и фирмите. ПЕС ще продължи да настоява за по-силен и обективен общоевропейски механизъм за спазване на върховенството на правото и няма да позволи неотложната помощ за хора и бизнеси да стане жертва на авторитарните амбиции на някои правителства.“, категоричен беше Станишев.

„Дебатът за следващия бюджет на ЕС тече усилено в редица страни, а някои вече са представили пред Европейската комисия свои планове за възстановяване. В България обаче усилията на управляващите са концентрирани върху запазване на властта. Затова все по-голяма е опасността българският план да се изработи в нечий кабинет, вместо след широк обществен дебат. Чиновническият подход по никакъв начин няма да допринесе за реалното възстановяване и развитие на икономиката ни. Бездействието отново превръща България в безгласна буква по ключови процеси за бъдещето на ЕС, тъй като страната ни отсъства от дискусиите за това кои политики трябва да залегнат в следващия бюджет. Работа на правителство е да отстоява важните за България приоритети.“, заключи президентът на ПЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 0 за Ганьо

    11 12 Отговор
    Бе вие луди ли с те да давате пари на клептомана с шкафчето. Това все едно да дадеш кибрит на пироман.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 баба Зоя

    16 2 Отговор
    Облеченият евреин може да се обърка с християнин, а съблеченият - само с мюсюлманин.
  • 4 номад

    8 11 Отговор
    боко поне прави пътища бсп 100% инкасира 0 строй нито пътища нито бутка за вестници
  • 5 Ти пък

    21 4 Отговор
    червен търтей неземен си голяма гласна буква - няма що ! Потомствен хрантутник , сега се завлече с цялата челед на хранилката да лежкуниш на плещите омразните ви "капиталисти" ! Отврат !
  • 6 Къна

    14 4 Отговор
    ПЕСоглавецът СерГЕЙ е вредно човечЕ съсипало България със своето действие или бездействие.

    Коментиран от #11

  • 7 дургаря

    15 1 Отговор
    To, че си ПЕС го разбрахме по най-гадния начин, много лаеш и много помиярски смърди !
  • 8 Българка

    8 5 Отговор
    Проеко- бюджетът на България даже и " в нечий кабинет" няма да се изработ. По-скоро - на някой пън, в джипката или в шубрака. Решението е
    СПЕШНО ОСТАВКА!!!! ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ!!!!
  • 9 3585

    8 4 Отговор
    Станишев, управляващите вече са компрометирани. Компрометирани хора не могат да водят преговори за европейски помощи. Могат само да теглят заробващи заеми.
  • 10 Ха ха ха

    12 1 Отговор
    Как е галеното на серГЕЙ !?
  • 11 3585

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Къна":

    Друг съсипа Бг с "усвояването" на европари. В ЕП го разбраха и за помощи не може да се пазари.
  • 12 Да бе

    2 6 Отговор
    Единствения български политик с европейски авторитет , истински социалист

    Коментиран от #14

  • 13 г-н.Р.Р...

    6 1 Отговор
    Ти направи доста,,помним...
  • 14 Ха ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Да бе":

    Абсолютен, 100% серГЕЙ !
  • 15 Активист на БКП

    0 6 Отговор
    Докато Станишев не стане премиер , България няма да се оправи ! По време на неговото управление 2005-2009 бяхме постигнали европейски стандарт на живот !!!
  • 16 Някой си

    1 0 Отговор
    Така като гледам вече си говорим за ЕС. Това нова държава ли е? Какво става с нашата България? Вече ще сме европейци, а не българи? И тои от тези, за които е отредено да бъдат евтината обслужваща работна ръка. А територията ни да е донор за ресурси.... Нещо кофти процеси започват да се заформят и май системата ще излезе от равновесие. И всички знаме, какво се случва при такава ситуация. Да си отваряме очите и ушите, че зад "цивилизованите" ценности се крият други чужди амбиции за нас, колониите...
  • 17 ШиШиШиШи

    2 1 Отговор
    Нулите управлявали България последните 20г я превърнаха в колония на САЩ, ЕС и Турция
  • 18 ДОНТ

    3 0 Отговор
    СТАНИШКА ТИ МАЙ СИ НЕ СЕРГЕЙ А ГЕЙ .
  • 19 Tarnovetz

    3 0 Отговор
    Станишев, в основата си сделката за АЕЦ Белене с Росатом беше добра за България, а Русия предложи на нас 4 милиарда USD безлихвен заем – ти защо не прие??????
    Войната в Ирак е едно чудовищно военно престъпление – къде са оръжията за масово унищожение на Садам????Местни агенти на CIA и МI6 на практика отхвърлиха твърденията на МОСАД – ти защо прати войници в Ирак, защо България се отказа от 1.5 милиарда USD дълг на Ирак?????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове