Last news in Fakti

17 Октомври, 2020 15:50 2 030 36

Радев: Ценностите на Европа водят обществата към върховенство на закона

  • румен радев

Не трябва да позволяваме каквито и да е опити институционални, партийни или лични интереси да доминират в нашата Конституция

Радев: Ценностите на Европа водят обществата към върховенство на закона - 1
Снимка: БГНЕС

Не трябва да позволяваме каквито и да е опити институционални, партийни или лични интереси да доминират в нашата Конституция. Това написа президентът Румен Радев в своя Facebook профил. Към поста в социалната мрежа е публикувано и ведео от лекция на държавния глава в Европейската организация за публично право в Атина.

„В исторически план ценностите на Европа водят обществата към върховенство на закона и държава на социалното благоденствие. Вярвам, че на тази основа трябва да определим посоката на развитие на обществото ни и да се стремим към най-добрия възможен начин на управление. Моделът на европейските общества е в реално функциониращата връзка между пазарната икономика и възможно най-голямата защита на човешките и социални права“, отбелязва държавния глава.

„Свободата, демокрацията и правата на човека са висшите цели на много поколения, положили усилия и направили саможертви за това, тези ценности да станат достояние на днешните общества. Това са най-висшите достижения на нашата цивилизация и когато говорим за тях днес, трябва да признаем, че те далеч не са постигнати напълно, нито се прилагат с пълна сила. В свят на предизвикателства, несигурност и дълбоки промени тези ценности остават моралния компас на народите“, пише още Радев.

„Съществува отдавнашен дебат, който е по-скоро философски, отколкото юридически. Той е за това кой подход има превъзходство, по-честен е, морален и полезен за обществата ни. Трябва ли законодателството да следва социалното развитие чрез прилагане и подчиняването му на ежедневния живот и поведение, или социалното поведение и развитие трябва да следва моралните принципи, интегрирани в нашето законодателство? Според мен на първо място и над всичко трябва да бъдат ценностите и законодателството и правото да служат на тях. Това е висшият обществен интерес. В момента в България тече много интересен конституционен дебат – отговаря ли Конституцията ни на социалното и политическо развитие на страната? Имаме ли нужда от чисто нова Конституция или поправки в съществуващата са достатъчни? Независимо какъв ще бъде подходът, не трябва да позволяваме каквито и да е опити институционални, партийни или лични интереси да доминират в нашата Конституция. За мен беше чест да изнеса лекция пред Европейската организация за публично право в Атина и да ги поздравя за благородната им мисия да укрепват демократичните институции в Европа и по света", коментира още Румен Радев.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стига празни приказки Румене

    19 20 Отговор
    Поведи армията и ни освободи от мутрите и американско иго.

    Коментиран от #11

  • 2 Българка

    20 14 Отговор
    Да , ама вождът ни слънце е в безпътица! Той дори важни финансови въпроси обсъжда на пън и на път, който води наникъде

    Коментиран от #7, #17

  • 3 яяяя

    17 20 Отговор
    Лицемер! Топло подкрепи Борисов за изхарчването на още милиарди за самолети! Тия твои ценности си ги сложи отзаДи !

    Коментиран от #9

  • 4 Последния Софиянец

    15 13 Отговор
    Честните хора патриоти в цяла Европа се надигат.Вече не сме сами,да ни бият поединично.И съм горд че в това начинание ние в България сме първи.
  • 5 Ердоган

    12 13 Отговор
    Ше ви дам едни ценности с ятагана
  • 6 Водят

    8 7 Отговор
    ако читавия и достойния човек ги следва , а то както гледам , не напразно България е първа по корупция в ЕС , защото другарите все избират криви пътеки !
  • 7 Последния Софиянец

    15 8 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Пътят му е ясен.Оставка и затвор.Ние да му мислим.Трябва много работа да оправим зулумите му.

    Коментиран от #12

  • 8 Когато

    14 4 Отговор
    крадът от народите от върхът на пирамидата законите не важат за никой!
  • 9 Ние сега имаме 15 мига, имахме 16

    12 8 Отговор

    До коментар #3 от "яяяя":

    1 се разби. Има армейски стандарти кое колко бройки да има, за изтребителната авиация е минимум 16 или 1 ескадрила.
    Президента предлагаше по добрия за България вариант SAAB Grippen, не е виновен той че Бойко плаща двойно за американски самолети.

    Коментиран от #13

  • 10 Дедо Jo

    8 8 Отговор
    В общи линии е прав,
    ама имам некои съображения:

    "В момента в България тече много интересен конституционен дебат – oтгoвaря ли Кoнcтитуциятa ни нa coциaлнoтo и пoлитичecкo рaзвитиe нa cтрaнaтa? Имaмe ли нуждa oт чиcтo нoвa Кoнcтитуция или пoпрaвки в cъщecтвувaщaтa ca дocтaтъчни?"

    Няма как всичките около 5,5 млн. гласоподаватели да имат юридически познания, за да знаят това което искат да се промени в законодателството за Конституцията ли е (еле пък нова) или за законите?

    Първо трябва да се направи дебат по
    ТОВА КАКВО ИСКАМЕ ДА ПРОМЕНИМ В ЗАКОНИТЕ!

    Второ юристите да "сложат" където му е мястото (в Конституцията или в Закони).

    Баце да си оди пеш!
  • 11 антикомунист

    8 16 Отговор

    До коментар #1 от "Стига празни приказки Румене":

    Президента е умен мъж и ясно ви казва , че в Конституцията не трабва да се прокрадват партийни и лични интереси, но русофилите, нали са си български предатели и червеното им е по -мило от трикольора , все някакво иго им е в главата. Потока на парите води от България към Русия не към САЩ , така че русофилите трябва здраво да подкрепяте оня с чекмеджето, който цял народ съсипа в името на путиновските интереси.
  • 12 Българка

    11 9 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    На нас ни е ясно, но той в момента бега силно с 200/ кара джип и се опитва да се различи от себе си и избегне народната любов и плащането на сметката. Той е под каскет и с преторианска дружина. Но истината и справедливостта ще го настигнат!
  • 13 Дедо Jo

    12 10 Отговор

    До коментар #9 от "Ние сега имаме 15 мига, имахме 16":

    Ако не съм прав ме поправете!

    Предварително заплатените мирикански самолети са НАПАДАТЕЛНИ.
    Нямам спомен някой да ме е питал (на Референдум) съгласен ли съм България да има нападателна военна доктрина.
    На сичко отгоре нямаме пилоти за тях и ще трябва да си внасяме от САЩ - още пари в шкафчето предполагам.
    Писна ми от тези нахали!

    Бою да си ходи!

    Коментиран от #18

  • 14 ха ха

    12 12 Отговор
    Радев, всички те видяха, че не си никакъв русофил. Ти си един подъл НАТОВСКИ фалшив генерал!!
  • 15 браво Радев

    13 11 Отговор
    Добре че Президента ни е нормален държавик. Каква уйдурма щеше да е с мафията ако и президента беше от тяхното котило. Щеше да смачкат безпроблемно държавата без да се чуе и глас, да не говорим да се чуе чак до Европа.
  • 16 Bahti

    11 12 Отговор
    Тоя е поредната подлога на кравария! Що избяга от Протеста бе? И взе комисионка със шкембе торба за още тенекии летящи? МУХАХАХХА
  • 17 яд ви е но

    9 13 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Президента показа до сега, че е истински българин и държавник. Не е показал никакви пристрастия и защитява само българските интереси.
    За това целия народ ( и леви и десни ) го подкрепят и има най-висок рейтинг. Той наистина е обединител на нацията.

    Коментиран от #21

  • 18 Жоро

    12 3 Отговор

    До коментар #13 от "Дедо Jo":

    Не може са всичко да питат селяци като теб и в момента български пилоти са в Америка да се учат на Ф 16.Ти си стой на село и си слагай джибрите да завират

    Коментиран от #24

  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 8 Отговор
    РУМЕН РАДЕВ е най добрия ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 6 Отговор
    БМБ оставка
  • 21 Българка

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "яд ви е но":

    Съгласна съм по втората част от поста ти към мен. Аз не съм твърдяла обратното. Не си чел внимателно, в безпътица е Баце
  • 22 топ 20

    6 5 Отговор
    Радев е соросоид
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дедо Jo

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Жоро":

    Жорко, дядовото,
    питането е важно не за такива като мен дет са тръгнали вече към Орландовци, а за такива като теб, животът пред които предстои...

    Кат праснат в примерно Безмер една авиобаза с атомно оръжие за Ф-ътата, колко висока става степента на сигурност за живота ви?

    ГЕПИ ВЪН!

    Коментиран от #25

  • 25 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Дедо Jo":

    Споко , и той е за там / ама Балабанов мост по тяхно му / .
  • 26 БиБи Кинг

    7 7 Отговор
    Абсолютно наивен и празнословен както винаги! Комунизъма и той ни водеше към светло бъдеще! Комунистите кога ше ви стане ясно,че демокрацията всеки сам я прави, тя не е подарък свише! За бавния ти акъл давам пример- германците сами си правят "демокрацията", французите сами си правят "демокрацията" и так далее, както казват ръководителите ти от ГРУ! Ето аз сам си правя "демокрадцията", пълня шкафчето! Ти сам трябваше да направиш твоята ама не ти стана сделката с Грипените, препраскахме те! Айде мирувай сега да си доизкараш мандата и после бегай ори,ори,ори!
  • 27 Кой68

    3 1 Отговор
    Тия -ценности- заличават постепенно индентичноста и културата ни със която сме оцелявали близо 14 века като държава.Насаждат ни се чужди на бита ни празници.......
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 мдда

    6 1 Отговор
    фашизиран пингвин. Веднага трябва да си тръгва!! Пускайте ИМПИЙЧМЪНТ!!
  • 30 123

    2 1 Отговор
    Много хубава и правилна реч на президента.
  • 31 жана

    2 1 Отговор
    МРЪСНИЯТ ЧЕРВЕН БОКЛУК ИМА ТОЛКОВА АКЪЛ У ГЛАВАТА,КОЛКОТО И КОСА НА ТЕМЕТО.....ПРОСТАК И ШПИОНИН РУСКИ.
  • 32 КОМУНИСТА

    1 1 Отговор
    КОМУНИСТИЧЕСКО ИЗЧАДИЕ....ТОВА Е РАДЕВ-БОКЛУКА.
  • 33 КОМУНИСТА

    1 1 Отговор
    КОМУНИСТИЧЕСКО ИЗЧАДИЕ....ТОВА Е РАДЕВ-БОКЛУКА.
  • 34 Споко

    2 0 Отговор
    Скоро ще изчезне от политическото пространство но посоките са две Или в Пандиза за Държавна измяна или при Десито да миеш чинии и да хвърлш боклука
  • 35 Димов

    0 1 Отговор
    Но законите в Европа се пишат от мерзки личности.
  • 36 Kevin

    0 0 Отговор
    Доста може да се поспори към какво точно водят "Ценностите на Европа", но това със сигурност не е върховенство на закона, или поне не за всички! Пример: Европа на 3 скорости: 1. Западните държави, 2. Централноевропейските и 3. Балканите. От група 3. изключвам Гърция.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове