Last news in Fakti

18 Октомври, 2020 17:12 8 013 41

Елена Йончева: Борисов за Брюксел е "yes man"

  • елена йончева-
  • резолюция

Според нея повдигането на темата за т.нар. Истанбулска конвенция от страна на управляващите, националистите и някои представители на БСП е отклоняване на вниманието към несъществуващ проблем

Елена Йончева: Борисов за Брюксел е "yes man" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Когато в началото на тази година говорех, че в България се изгражда един авторитарен режим, колегите ме гледаха с изненада, защото бяха свикнали да се говори само за Полша и Унгария. На България не се обръщаше много внимание, вероятно заради поведението на Борисов в Брюксел - т.нар. "yes man", който винаги е съгласен. Това споделя в интервю за германската медия „Дойче веле“ Елена Йончева, депутат от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

Елена Йончева е инициатор на резолюцията за върховенството на закона в България, приета от депутатите в Брюксел на 8 октомври. Още през май тя покани на среща председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) Хуан Фернандо Лопес Агилар и колеги с предложение да започне работа по документа.

„Резолюцията казва, че премиерът последователно и систематично в последните десет години изважда страната ни от Европейския съюз. Това е резолюция за върховенството на закона, а не за конкретен случай на погазване на закона. Става въпрос за последователно нарушаване на върховенството на закона в държава-членка на Европейския съюз. Зад тази резолюция застанаха и левите, и либералните сили. ЕНП и крайната десница защитиха Борисов безпринципно и в името на властта”, коментира Елена Йончева пред „Дойче веле“.

Според нея повдигането на темата за т.нар. Истанбулска конвенция от страна на управляващите, националистите и някои представители на БСП е отклоняване на вниманието към несъществуващ проблем. „Темата за Истанбулската конвенция е затворена, защото има решение на Конституционния съд”, казва евродепутатът. По думи на Йончева няма проблем и с „македонско малцинство“ – такъв текст в резолюцията не съществува.

„За да се отървем от този авторитарен модел на управление, на нас ни е необходима силна опозиция. А такава в България няма“, казва още Елена Йончева. Когато ГЕРБ пада, социалистите не печелят обществено доверие. „Госпожа Нинова има същия рейтинг като господин Борисов. Ние не можем да победим този режим или бъдещи популистки формации, ако България няма силна опозиция - лява и дясна”, коментира евродепутатът. Тя определя себе си като ляв човек и не се разграничава от БСП.

Сега Елена Йончева, като докладчик от страна на социалистите и демократите в Европейския парламент, работи върху резолюция за свободата на медиите. „Имам няколко предложения, които се надявам да бъдат приети. Едното е средствата, които правителството отделя за информационни кампании по европрограми, да не минават през съответните правителства, защото по този начин се създават послушни медии. Предлагаме да има и един фонд за разследваща журналистика, която е много скъпа”, казва тя пред „Дойче веле“. „Никога в демократичната история на България не е имало такова мачкане на медиите както при правителството на ГЕРБ. Когато мачкаш медиите, ти мачкаш и цялото общество”, коментира още Елена Йончева.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кarosel

    36 58 Отговор
    Ха ха ха, това беше най - големият виц: Борисов изкарвал постепенно България от ЕС!
    Браво Елено, аспирина може ли да измисли нещо по - правдоподобно!?

    Коментиран от #21

  • 2 Справка от ЕС

    50 18 Отговор
    "За"въвеждане на еднополови бракове в България и "за"
    родителски права на еднополови двойки в България са гласували:
    Радан Кънев от "Демократична България"
    Атидже Алиева-Вели ДПС
    Илхан Кючук ДПС
    Искра Михайлова ДПС
    Иво Христов БСП
    Цветелина Пенкова БСП
    Сергей Станишев БСП
    Петър Витанов БСП
    Елена Йончева БСП

    Коментиран от #12, #24, #40

  • 3 Aмии

    45 30 Отговор
    Погрозня от злоба това моме, отдавна изпадна от мотора...
  • 4 Перо

    35 49 Отговор
    ББ е пич
  • 5 Грейс

    42 19 Отговор
    Защо непрекъснато се прави сравнение между недоразумение то Боко и Орбан, който е класи над този? И Елено, българите знаят какъв е Боко, лошото е, че 31 години все такива са всички! Колкото до рейтингът на Нинова не го приравнява с този на недоразумение то. Виж твоят и на станишко е много, ама много нисък. Добре, че Нинова измете станишко, че БСП щеше да е вече в небитието.
  • 6 Маргинал

    37 35 Отговор
    Тиквата оставка съд и затвор.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 BGЭХП

    34 39 Отговор
    КОЛКОТО ПОВЕЧЕ УСПЕХИ ПОСТИГА бат БОЙКО ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ РЕВЕТЕ КАТО ПРАСЕТА

    Коментиран от #11

  • 9 така е

    29 16 Отговор
    подобно на Кунева , Бойко козирува и винаги каза yes
  • 10 Жоро

    39 15 Отговор
    А ти Ленче обикаляше по цял свят с пари от нашите данъци докато беше метреса на Сергейчо.Сега в ЕС пак сте заедно на стари години любовници.
  • 11 Последни

    11 7 Отговор

    До коментар #8 от "BGЭХП":

    по всичко - ма то успехи няма бе хахахахахахахахахахахахахахахаха
  • 12 Малеее, да се знаят нещата,

    6 8 Отговор

    До коментар #2 от "Справка от ЕС":

    така с факти се говори, правете си изводи
  • 13 Реалиста

    35 15 Отговор
    И Станишев е "yes man", Елена запомни го добре, а ти откога членуваш в "Продай България на сметка". Изглежда от когато се возеше на мотора му, когото той се правеше на велик.
  • 14 Тя да каже за домакинската афера,

    24 14 Отговор
    Репортажи ли прави, пирати ли преследва, какъв го търси там, държавата какво плати за нейните вятърничави истории

    Коментиран от #15

  • 15 Сомалийската

    18 8 Отговор

    До коментар #14 от "Тя да каже за домакинската афера,":

    За сомалийските пирати какви репортажи за чия сметка, на БГ ли
  • 16 себето

    14 22 Отговор
    Йончева ще ги разкатае щом се прибере окончателно в България. Беше храбра журналистка-воин, посъбра политически опит навън, има си и дете за което да се бори. Трябва да и ще намери сили за да се откъсне от червеносиньожълтите комуняги и от бившия си... Тя е лидера-спасител който чакат българите откак са се запреходили. Нея визира Севрюкова. Всеки допуска грешки докато се развива, докато прохожда. Сигурен съм, че тя ще стигне до прозрението каква е мисията и, когато се обърне към себето си. Разбира се, и в момента, води тежки битки, прави временни компромиси за да спечели съюзници, за да се легитимира пред ЕС, но когато се завърне, не се съмнявам, че ще даде всичко от себе си за просперитета и автономията на България, а това едва ли ще се хареса на "българите" и техните господари.

    Коментиран от #23

  • 17 вятърни мелници

    23 18 Отговор
    Тук някой хора говорят за успехите на Бойко.Ще дам един личен пример за бойков успех.Хладилника ми е все така празен, лишавам се от страшно много работи,чудя се как да си платя данъците,доходите ми растат с ръста на цените и парите пак не стигат.Добре че нямам семейство иначе трябва да се закопая в земята.И всичко това благодарение на успехите на Бойко.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Аз тъй бях при костовото управление,

    14 9 Отговор

    До коментар #17 от "вятърни мелници":

    Всеки се фиксира в нечие управление, с времето осъзнах, че вината е в мен
  • 19 ЦРУ

    19 17 Отговор

    До коментар #17 от "вятърни мелници":

    ТИ ЖИВЕЕШ в ПЕЩЕРА...НАЛИ ??? и ти плащат жълти стотинки за да пишеш глупости. ХЛАДИЛНИКА ми е ПЪЛЕН...Всеки ден гледам в КАУФЛАН как пенсионери дърпат ПЪЛНИ КОЛИЧКИ със все по-качествени стоки ( ОТ 2 седмици БАНАНИТЕ ИЗЧЕЗНАХА - много ги купуваме и не могат да смогнат )....ХОДИМ по 2 пъти на море в ГЪРЦИЯ ( сега по 4дни ) ....ХОДИМ на пазар в ОДРИН ...ИСТАНБУЛ и ПИРОТ.......ВСЯКА седмица ходим на КРЪЧМА в СЪРБИЯ. ...МОЛ-овете в СФ ПЪЛНИ.......ПИЦАРИЙТЕ ПЪЛНИ...а събота и неделя без резервация няма места !!! Заплатата ми в СФ е РАВНОСТОЙНА на такава в ГЕРМАНИЯ...БАЧКАМЕ ЯКО....за СЕБЕ СИ !!! .....а според БНБ спестяванията на ЧАСНИ ЛИЦА е = на 54 000 000 000 лв !!!......а ти си ИДИ-Т !
  • 20 Това, че ни е продал ясно, но

    13 6 Отговор
    Резолюцията изразява съжаление за нератифицирането на Истанбулската конвенция и препоръчва на властите да я вплетат в законодателството ни. Не се сърдете, но вие сте отдавна йес европейска левица, която не познава лицето на експлоатацията, а това вътре в страната е една десарско-олигархична групичка, която защитава бизнес интереси, не бедни и унижени.
  • 21 Проблемът

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Кarosel":

    на България са зодия Близнаци - Борисов, Цачева, Миков, Йончева, Радев и още куп двулични, безстойностни и продажни търгаши на интересите на нацията ни.
  • 22 БиБи Кинг

    8 5 Отговор
    Куку
  • 23 Любопитен

    18 12 Отговор

    До коментар #16 от "себето":

    Каква е точно мисията на тази продажница, че не съм разбрал, освен да предава интересите на България.

    Пий си хапчетата, умнико, и не цитирай духовни хора като Севрюкова, защото е срам и позор да правиш подобни из вр а те ни тълкувания относно това корумпирано и под молно създание.

    Коментиран от #25

  • 24 БРЦК

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Справка от ЕС":

    Ти ЛЪЖЕШ ТОВА НЕ Е ВЯРНО

    Коментиран от #39

  • 25 себето

    14 6 Отговор

    До коментар #23 от "Любопитен":

    Махни си маската докато плюеш, че ти е залепнала за "мутрата", а това е една от основните причини за самозаразяване с вируса на омразата и злобата - получава се порочен кръг.
  • 26 А ха ха

    22 10 Отговор
    А Еленка е руската жълта подводница в ЕС.

    Коментиран от #30

  • 27 Рефер

    18 8 Отговор
    Йончева - Сфинкс на Злобата !
  • 28 рубльова

    6 4 Отговор
    А ти нали гордо се определи пред детето си като мама е бау бау меко казано
  • 29 ГЕШЕВ

    22 8 Отговор
    Е .Й. е със СВАЛЕН ЕВРОИМУНИТЕТ !!!!! още от Цацаров !......Защото е РАЗСЛЕДВАНА за ПРАНЕ на ПАРИ...за злоупотреба със ЕВРОФОНДОВЕ ( строеж на 3 ( ТРИ ) УЖ " КЪЩИ за ГОСТИ " (с-у СОЗОПОЛ...всеки може да ги види....за НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ ПРИХОДИ от ЖУРН.ДЕЙНОСТ...купуване на ВИЛА в " БОЯНА "...и земеделски земи в ПАНЧАРЕВО...БИСТРИЦА и ЖЕЛЕЗНИЦА ...по времето на С.С. като мин. председател ...който й уреждаше договори ФАЛШИВИ - а тя го " ЛИГИТИМИРАШЕ " като мъж !!! ЧАКАМ изборите напролет ( да не ме обвинят в пол. игри ) .....И Я ПОЧВАМ .....от БРЮКСЕЛ - в килия на " Г.М. ДИМИТРОВ " !!! НЯМА ДАВНОСТ....НЯМА ПРОШКА...бедни ми НАРОДЕ !!!! ДОСТАТЪЧНО те КРАДЯХА....сега ще си платят СЪС ЛИХВИТЕ......ОБЕЩАВАМ !!!
  • 30 Не знам

    11 2 Отговор

    До коментар #26 от "А ха ха":

    дали е руска подводница, но определено е станишево торпедо / римува се с го ве до/.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ТОЧКАТА

    2 2 Отговор
    това просто е ВАЖНО!!!!!!!
  • 33 БиБи Кинг

    3 3 Отговор
    Изруд пембен
  • 34 БСП най крадливата партия

    12 3 Отговор
    Единствената която е фалирала държавата. Народа помни Жан Виденовата зима. Нямаше хляб магазините празни, нямаше горива, тока и водата бяхте продали и бяхме на режим олиофрени червени.няма да забравим....
  • 35 ГЕШЕВ

    9 5 Отговор
    А ТАЯ ЗАЩО НЕ Е В ЗАТВОРА.
  • 36 Бустанското плашило

    8 2 Отговор
    КАК ГО ТЪРПЯТ В БРЮКСЕЛ, НАРОДА НЕ ГО ТЪРПИ В БГ. АНТИБЪЛГАРСКИ ЛАКЕИ.
  • 37 ГЕСТАПОТО

    13 2 Отговор
    Или вие червените сте много тъпи, или ни мислите за тъпи. Защо не кажеш ти колко пари лапна от КТБ. Вие обратните си живей те с когото искате но не с брак Ако искаш с козел или с бик но без брак. А защо ти викат МИЛИОНЧЕВА крадеца вика дръжте крадеца
  • 38 Драги сънародници

    14 3 Отговор
    Тази маймуна ни представя пред света Защо го допуснахме Как се стигна до там И разни Отровите ли правят метежи и ни палят чергата да ни върнат в мрака на Азиатския болшевизъм
  • 39 Николай

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "БРЦК":

    Колкото и да не ти се иска е вярно. И се вижда кои са предателите и кой работи против българските интереси.
  • 40 само питам

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Справка от ЕС":

    А кой от Герб е гласувал против ?
  • 41 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    ЗА НИКОЙ НЕ Е ТАЙНА , КАК СТЕ НАПРАВИЛИ ЗАВЕРАТА С РЕЗОЛЮЦИЯТА -
    " АЗ НА ВАС , ВИЕ НА НАС ...."
    Б.Б. НА ВСИЧКО СЪГЛАСЕН!?!
    АКО Е ТАКА, ТИ С КАКВО НЕ СИ СЪГЛАСНА ...
    МНОГО НИ ОБЪРКВАТЕ .НЕЩО ПРЕМЪЛЧАВАТЕ .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове