Last news in Fakti

22 Октомври, 2020 11:21 2 803 32

Проф. Витанов: Стигнем ли 2000 случая на ден, губим контрола

  • проф. николай витанов-
  • заразени-
  • коронавирус

Ние вървим нагоре по стълбата и това не е никак добре

Проф. Витанов: Стигнем ли 2000 случая на ден, губим контрола - 1

"В момента сме в турбулентния сценарий, който е при над 500 случая на ден. При този сценарий има 2 варианта - начален стадий от 500 до 2000 случая. Тук доц. Кунчев и колегите му биха могли да направят нещо. Прехвърлим ли 2000 заразени, разпространението в цялата страна ще стане дифузно и ще стане много трудно да се контролира. 24-25% от хората не спазват никакви мерки", заяви математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и борбата с К-19 у нас, както и нарастването на броя на новозаразените в последните дни.

"Началото на юни, когато случаите бяха 6, хората казваха да отхлабваме мерките, защото вирусът си отивал. По този начин се формира една голяма група хора - около 1,9 млн. души, която не спазва мерките", подчерта математикът.

Проф. Витанов е на мнение, че онези хора, които активно пропагандират, че вирусът е отслабил влиянието си, не спазват мерките.

"От гледна точка на математическата теория, вината носи този, който е създал голямата група хора, неносещи маски. Това беше чист популизъм, резултатите му се виждат сега. Още в края на септември казах, че здравната система трябва да се готви за 30 000 случая. Наближаваме края на октомври и случаите вече са повече.

Напълно разбирам, че освен моите данни, има и други данни и съображения. Правителството вероятно повече се надяваше, че хората ще спазват мерките. То не се противопостави успешно на активната пропаганда за неспазване на мерките и това беше огромна грешка", категоричен бе експертът.

Според него тенденцията на увеличаване броя на инфектираните с К-19 е изключително тревожна.

"Хората не са подготвени да чуят числа. Щом съм казал числото 2000 на ден, това е границата между началния стадий на турбулентността и развития стадий. Много скоро ще достигнем тази цифра, ако не се предприемат мерки. Ние вървим нагоре по стълбата и това не е никак добре. Трябва да се обърнем надолу. Имахме 6 случая на ден, сега имаме 200 пъти повече", обясни още той.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    33 7 Отговор
    Въвеждаме военно положение и цар тиква остава да властва завинаги. Отменяме и изборите.

    Коментиран от #18

  • 2 ПСР

    25 8 Отговор
    Лично аз,в момента,контрол не виждам.В нито един аспект.

    Коментиран от #6

  • 3 БКП

    38 4 Отговор
    Контрола е загубен още от 10.11.1989-та.
  • 4 Де Факто

    38 2 Отговор
    "Короната" е налице.Няма как да бъде спряна,каквото и да ни говорят "умните", затова:ПРОСТО ЩЕ Я ПРЕЖИВЕЕМ, както преживяхме и другите видове грип,както ще преживеем и следващите.
  • 5 kkkk

    34 5 Отговор
    Този клоун ми писна да го гледам и слушам как няма да загубим контрола като пред центровете в Сливен София кв бенковски кипи сутрин от 6:00 часа с цинаги да се изследват Елктората на Тиквата пак е в действие .Смешници
  • 6 Българина

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "ПСР":

    Много си прав.Ама наистина много.
  • 7 волен сидеров

    15 4 Отговор
    ВИЕ НЕ БЛОКИРВАЙТЕ ХОРАТА АМИ ХВАНЕТЕ ТЕЗИ КОИТО ГО РАЗПРОСТРАНЯВАТ ИЗКУСТВЕНО -НАПРИМЕР СЪС САМОЛЕТИТЕ КОГАТО ГО РАЗПРЪСКВАТ И ФИНИЯТ АЛУМИНИЕВ ПРАХ СЪЩО ,КОЕТО ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗАРАЗЯВА ПОЧВАТА....ТАМ ТЪРСЕТЕ
  • 8 ооооооооооооо

    15 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "От гледна точка на математическата теория, вината носи този, който е създал голямата група хора, неносещи маски.....
    ТИ ДА ВИДИШ!!!!!!А ТАЗИ ГРУПА ДАЛИ НЕ Е ЕЛЕКТОРАТА НА ТИКВУН????
    ТАЗИ СЪЩАТА ГРУПА КЪДЕ СЕГА СЕ ТЕСТВА ПО ЦЕЛИ АВТОБУСИ НАКУП????
    ЗА ТАЗИ СЪЩАТА ГРУПА КОЙ ПЛАЩА ТЕСТОВЕТЕ????
    НА ТОВА МАТЕМАТИКА ЩЕ НАПРАВИ ЛИ АНАЛИЗ????
  • 9 Мутристан

    7 1 Отговор
    Не разбрах какво предлага ?
  • 10 Директно:

    18 3 Отговор
    Крайно противен, платен ГРОБар!
  • 11 Ядеитн

    8 12 Отговор
    В Индия полицаите одят со едни яки сопи от по метър и половина и га видат нещо нередно млатят наред. Рая безпросветна, кат нашта, разбира саде от кьотек. Га жандармерио земе да бъйтье наред, ма нена аз тва, аз онва - НАРЕД, тогива ша има ред и дисциплина! Министъро казал ша са носат маски - наденваш маско и викаш тъй верно! А не да врекаш по площади, кьошета и у интернето.
  • 12 Лост

    6 1 Отговор
    Не ми стига, че ми образува нерви, а вчера даже ми излезе във Фейсбук дали искам да ми е приятел.
  • 13 Дълбоко Виждащ

    15 1 Отговор
    Все пак,малко са тези,които са станали Рупори на власт-имащите!Едни и същи! Това недоразумение, било и математик.врач...Вероятно по брадичката -тип недоклан козел трябва да познаем това величие на математиката,защото по математическите му прогнози бихме си извадили други нелицеприятни за него и врачуването му, изводи!
  • 14 кико

    16 3 Отговор
    Един полезен съвет -намали алкохола , щото в главата ти наистина е
    пълна турболенця !!! Не ти ли стигнаха тези "вирусоносители" та и още
    се напъваш ??? " Света ще свъри , но серсемите НЕ !!!
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    ЗДРАВЕТО Е НАЙ ЦЕНОТО БОГАТСВО
  • 16 Просто гост

    16 2 Отговор
    Тоя е най-гнусния от цялата трупа
  • 17 tester1

    11 1 Отговор
    Хубавото на математиката е че на едно не можеш да кажеш две, а този от къде го изровиха и ги поставиха под прожекторите не знам, но ми прилича на стара мома на която някой и е " обърнал" внимание. Същите глупости плещеше и през пролетта. при далеч по-малко регистрирани, явно "Губя контрол" му е любимото парче. Дано няма проблеми с алкохола.
  • 18 Хоху

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Аман от глупо сти. Когато минат изборите ако сме живи и здрави дотогава още на следващия ден ще има тотално затваряне отново. Сега всички ги е страх да не вземат да разсърдят някой. Това ще стане независимо кой ще спечели изборите
  • 19 Фаро

    3 1 Отговор
    Да си загубите паметта и нищо да не помните от своя продажен прекрасен живот
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Положението е много сериозно

    4 0 Отговор
    Изгледайте прикачното видео и ще бъдете "шамаросани". Също така погледнете видеото с Dr. Wolfgang Wodarg "Stoppt die Corona-Panik", ако разбирате английски - има английски субтитри. Интервюто на Dr. Wolfgang Wodarg с Alex Jones също така много добре разказва цялата схема със свинския грип 2009г. В резултат на създадената паника тогава, набързо са направени ваксини, заради които 700 деца получават нелечимата болест нарколепсия. Изводите всеки да си прави сам!

    Коментиран от #22, #29

  • 22 Технически проблем

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Положението е много сериозно":

    Видеото не се прикачва поради някаква причина, но можете да го отриете в ютуб - "Организаторите на ковидгеноцида ги очаква наказателен съд - Д-р Рейнер Фулмич" ( Dr. Reiner Fuellmich ).
  • 23 Centurion

    9 1 Отговор
    Заразени не означава болни!Едва десетина процента от заразените могат да проявят клиника.А още по малко да умрат.Тези които умират,щяха да умрат и от най обикновен грип!А да не говорим ,Че тестовете не са коректни,и са една грандиозна измама за печелене на пари и нищо друго.Пандемията ще свърши когато свършат тестовете, маските,и всички други ненужни боклуци.Хорара за пореден път доказаха че са безмозъчни овце!!!

    Коментиран от #26

  • 24 Гост

    8 1 Отговор
    Абсолютен мишок!
    Приказва едно и също и при двадесет и при две хиляди заразени,а колко са заразени друг въпрос.
    Пълна трагедия!
  • 25 Хахаха

    7 1 Отговор
    Какъв щаб имаме, какво чудо - коремен хирург по диплома, работил като фелдшер и математик...цял свят ни завижда за тези изтъкнати вирусолози и светила в световната епидемиология:) П.П. Тоя математик ако го накарам да брои до сто сигурно някъде към 20 ще поиска помощ от приятел.
  • 26 Браво!

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Centurion":

    На същото мнение съм! Дано повече хора прогледнат, но се съмнявам.
  • 27 Зарко

    2 0 Отговор
    Този професор не поражда доверие. Препоръчвам му да завърши медицина, за да стане полезен в битката срещу вирусите.
  • 28 Бай Знай

    3 0 Отговор
    Този смехурко като гледам е на 50 тина години. Кой го знае как се е домогнал до професорската титла-по Бай Тошово време ги раздаваха само на другари.......Другите , дори и гениални да бяха си оставаха в сянка, а такива мишоци обикаляха света,'щото са верни, и обираха титлите.
  • 29 Самокоригирам се

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Положението е много сериозно":

    В резултат на създадената паника тогава, набързо са направени ваксини, ПОРАДИ коЕто 700 деца получават нелечимата болест нарколепсия". Самокоригирам се с главни букви. Много държа на коректността - смисълът, който влагам в това изречение е, че според мен, в резултат от бързането да се изготви ваксина, не е бил предотвратен този вероятен изключително сериозен страничен ефект. Не съм съвсем против имунизацията. Против съм набързо пуснатите ваксини, без сигурно доказателство за липса на сериозни странични ефекти върху здравето. Както съм против и паниката, която влияе пагубно на психоемоциналното здраве на хората. Вече има прекалено много доказателства за връзката стрес - отслабена имунна система.
  • 30 Хайде стига професоре

    0 0 Отговор
    Я да изчишлиш бързо за колко дни трябва да стигнем заветните заразявания от 300000,за да ни дадат от Евро съюза кинтите за короната.
  • 31 МАНГЪР. .КАЖИ ИМ

    2 0 Отговор
    ЧЕ ОЩЕ МОЖЕ ..ЗА ДА ДОСТИГНЕМ СТАДНИЯ ИМУНИТЕТ. ....С 5000 НА ДЕН ВСИЧКО ЩЕ Е НАРЕД
  • 32 Васил

    0 0 Отговор
    Положението отдавна е изпуснато диктатора с нищо не можа да се справи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове