Last news in Fakti

27 Октомври, 2020 13:53 2 742 37

Проф. Костов: Консумираме ефекта от започването на учебната година

  • проф. коста костов-
  • обществен имунитет-
  • учебна година

Проф. Костов подчерта, че сме се провалили като общество

Проф. Костов: Консумираме ефекта от започването на учебната година - 1
Снимка: БГНЕС

„Очаквано стигнахме до тази ситуация. Задълбочено проучване сочи, че след като се отворят училища, ръстът на новоефектираните е минимум с 25%. В момента консумираме най-вече ефекта от започването на учебната година. Сега е моментът да преосмислим нашето отношение към мерките. Това, което се случва с училищата, е мек модел на т.нар. „опит“ да придобием обществен имунитет. Този имунитет се проваля“. Това каза пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

Според него ситуацията в различните населени места е различна, затова предприемането на локални мерки е адекватно решение.

„Където не може да се спазва дистанция, трябва да бъдат въведени ограничения. Такива места са стадионите, нощните заведения. Нищо няма да загубим, ако временно спрем възможността за събирането на много хора на едно място. Но държавата да помисли да компенсира тези собственици“.

В предаването „12+3“ проф. Костов подчерта, че сме се провалили като общество, „което не можа да осъзнае да наложи на политиците решение за адекватни мерки“:

„Не вярвам в конспирации, вярвам в науката… С мерки жертвите ще са много по-малко. Проучване сочи, че ако отсега нататък до февруари 2021 година не се спазват никакви противоепидемични мерки, САЩ ще загуби 1 млн. души, ако се наложат рестрикции, ще загубят 500 000 души. Ако към тези рестрикции се наложи стриктно носене на маски, ще спечелят още 100 000 живота“.

По думите на пулмолога локдаунът не е решение, а ако се наложи нов, то той трябва да е не по-малко от 60 дни, за да има някакъв ефект, това обаче ще нанесе щета върху всички - „ще пострадаме и икономически, и психически“.

Проф. Костов подчерта, че вече сме на границата на възможностите на здравната система, „а те не са много“.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 психопат

    27 13 Отговор
    Вземете му микрофона на тоя масон, преди да са ви взели децата по санаториуми.

    Коментиран от #23

  • 2 Не го е срам

    28 6 Отговор
    да изкарва хората виновни.Нали и премиера лепна вируса,защо и за него не каже,че е немърлив...?
  • 3 5555555

    10 13 Отговор
    Много вярно.
  • 4 Даскал Пандо

    31 8 Отговор
    Ей тук преди месец писах,че ще продадат учебниците и пособията на децата и след месец ще минат онлайн! Нали ГЕРБерските търговци трябва да се нагушат ! Тогава ми се смяхте....Що се не смеете и сега ???!
  • 5 Българка

    19 20 Отговор
    Най- после в прав текст, че клъстерите на зараза са училищата. Даже не са заведенията, а най-малко на открито. Явно ,че изказването не е цензурирано от страхливите престъпни управляващи. Естествено е , че най-добре е децата да учат присъствено, но в момента ученици, техни семейства и близки са заложници, опитни мишки на болни мозъци

    Коментиран от #8, #34

  • 6 Българка

    24 3 Отговор
    Здравната ни система не беше реформирана и сега е една от най-издънените в ЕС, за каква подготовка за борба срещу ковид говорят.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 5674

    17 4 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Абсолютно! И целта е една, повечето да са съгласни тотален локдаун, ако не бяха пуснали учениците, нещата нямаше да загрубеят така.

    Коментиран от #9

  • 9 Българка

    18 0 Отговор

    До коментар #8 от "5674":

    А плъзналата зараза е повод да се запушат устата на протестиращите и да се забрани събиране на хора. По същия начин СДМВР излъга, че са намерени взривни вещества в палатковите лагери, което се опроверга от Административния съд. Тази лъжа беше повод за въоръжен погром над палатковите лагери и беззащитни протестираши. До сега няма повдигнати наказателни обвинения срещу мутри- полицаи
  • 10 Да, бе

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Всеки нов министър я реформира /по няколко пъти/. Както и образованието.
  • 11 Я... Я

    13 5 Отговор
    ОСТАВЕТЕ ДЕЦАТА У ДОМА...СЛЕД ТОВА ЩЕ ТЪРСИМ ЕФЕКТА НА НЕ ОБРАЗОВАНИ ТЕ ДЕЦА... НЕ, ЧЕ СА МНОГО ОБРАЗОВАНИ И СЕГА. ПРИ СОЦ. ВРЕМЕТО БЯХМЕ ЕДНИ ОТ ВОДИЩЕТЕ ПО ИНТЕЛИГЕНТНО ОБРАЗОВАНИЕ НА ДЕЦАТА. СЪСИПАХТЕ СИСТЕМАТА... ТОГАВА СЪЩО ИМАШЕ: СПИН ТУБЕРКУЛОЗА, СВИНСКИ ГРИБ, СПИН. КА СЕ СПРАВЯХА ТОГАВА, КАК СЕ СПРАВШЕ ЗДРАВННАТА СИСТЕМА.... ПРЕДИ 55ГОД. РАБОТИТЕ МИСЛЕТЕ НЕ САМО УСВОЯВАЙТЕ. МАМ... А ВИ.
  • 12 Анархия, по три пъти на ден си сменят

    6 0 Отговор
    Мнението, законите и мерките ще важът за обикновените хора, Началниците ще бъдат на специален режим, защото трябва да управляват Правилно парите на данакоплатците!! Мафиоти!!
  • 13 Псевдоним

    7 7 Отговор
    Макар че реално не боледуват от този вирус, децата са главната негова мишена, като целта е да бъдат лишени от училищната среда.

    Коментиран от #15

  • 14 Фак ти

    6 8 Отговор
    Абе, какво се опитвате да откриете топлата вода? Вижте какво правят китайците които се справиха с вируса. Заради една жена заразена с вируса затварят тотално 4 милионен град и ще ги тестват до един. А всички пристигащи от чужбина се настаняват в специални хотели където карат карантина от 14 дни.

    Коментиран от #17, #21

  • 15 слтци

    12 7 Отговор

    До коментар #13 от "Псевдоним":

    Те го изкарват безсиптомно, но са ПРЕНОСИТЕЛИ, това не го ли разбрахте, чугунени мозъци?

    Коментиран от #18

  • 16 Перо

    7 3 Отговор
    И това недоразумение се мъчи да се слага на всяка мутра,особено първата.
  • 17 123

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Фак ти":

    Това го кажи на Мангъров!
  • 18 Псевдоним

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "слтци":

    Разбираме го много добре, дървени глави, а вие разбрахте ли какво исках да кажа или само си чешете езика?

    Коментиран от #26

  • 19 Учуден

    11 1 Отговор
    Тази титла проф. в България да не означава ид.от??? Вчера един друг проф. каза, че 40% са се заразили в дискотеки, сега според тоя 25% били ученици, но от фактите които излизат всеки ден излиза, че основните заразоносители са докторите, министрите и мисирките - знайни и незнайни личности по цял ден се показват по телевизиите да ни информират, че имат Ковид все едно рак са хванали, а не настинка.
  • 20 неадекватност

    12 3 Отговор
    Ами като сме " на границата на възможностите на здравната система,...", взимайте адекватни мерки! С маските на открито, болните няма да намалеят! Кой разреши публиката по стадионите? Кой отвори дискотеките, игралните зали и нощните клубове? Кой разрешава постоянно провеждането на бирени и други кулинарни фестивали в градовете? Кой не иска да затваря училища и университети, въпреки многото болни?
  • 21 Българин

    5 5 Отговор

    До коментар #14 от "Фак ти":

    Ами върви в Китай, кой те спира...а най добре в Северна Корея - там няма ни един заразен
  • 22 Centurion

    15 3 Отговор
    Всичко е измама Професоре.Цяло лято хората бяха по морето,по планини и курорти и в чужбина включително, по заведения общуваха активно,ЗАЩО нямаше бум тогава а дойде сега???Аз ще изразя моите предположения.Тези тестове са не коректни,те най вероятно отчита и други щамове,вече сме есен,някой настинал, и хоп Ковид.Това нещо ща се разпространи светкавично и лавинообразно и нищо не може да го спре.Всеки контактува дневно с десетки хора,само за месец няма да остане никой който да не е положителен в тази страна.Не отричам , че съществува,но изразявам обосновани съмнения,в неговата степен на опасност,която е не по голяма от тези вируси които сме виждали в последните 20/30 г.Хора винаги са умирали,от всичко,включително и от грип,само , че нямаше кой да драматизира и да извлича всякакви ползи от състоянието на страх и паника.

    Коментиран от #25

  • 23 куку руку ку

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "психопат":

    Не само микрофона, много "сФетила" на нАуката трябва да се разделят с титлите, а по-късно и със свободата си. За целенасочено всяване на страх в хората.
  • 24 На този

    3 3 Отговор
    да му се вземат всички дипломи. Той се е изучил и останалите няма защо да се учат и образоват. И"отите като него ще учат останалите на ум и разум.
  • 25 123

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Centurion":

    Тия дето берат душа в изолаторите, статисти ли са?

    Коментиран от #27

  • 26 Политолог

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Псевдоним":

    Общо взето нищо не казваш неграмотник - в едно изречение си противоречи два пъти...
  • 27 Centurion

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "123":

    Те и от грип и пневмонии беряха душа всяка година ,но ти не беше облъчен още и не знаеше.Според последните тестове,ако може да им се вярва,една трета от тестваните са положителни,това са достатъчно хора за представителна извадка,което ще рече че в момента около 2 милиона са с Ковид.За момента 148 са в интензивни отделения,това са тежките случаи.Това не означава ,че всички са обречени.В България всеки ден умират по 270/300 човека.10/15 от рак,100 и повече от инсулти и инфаркти.Това е истинският бич и проблем,а не тази измислена китайска кашлица.Само че за това пълен пас.Мисли,чети,и ще разбереш!!!

    Коментиран от #31

  • 28 Тренчев

    5 2 Отговор
    Гледам ганьовците много се уплашили, всеки който каже нещо бил всявал и страх паника в малограмотното население на РБ (другите 10% не се плашат, ами благодарят за информацията)...А по добре ли ви беше като гръмна АЕЦа в Чернобил и комунистите за да не ви панират вас дебилите и не ви казаха нищо!? И си бяхте наред и си пасяхте радиоактивни марулки...Глупостта ганьовска край няма, ей!

    Коментиран от #30

  • 29 Консумираш ефекта от

    2 3 Отговор
    Празници и празненства, в училищата има по-малко заеазени, отколкото в други общности, предприятия
  • 30 Centurion

    4 5 Отговор

    До коментар #28 от "Тренчев":

    И какво се е случило толкова ,че е гръмнал Чернобил???Нищо,абсолютно нищо.Бях на 21, сега съм на 55 г .Не смятам ,че е имало някакви драстични поражения върху популацията.Чернобил е нищо спрямо Кауфланд и останалите вериги, бавно действащите отрови които се разпространяват под прикритието на хранителни стоки,и всичко това със знанието на РЗИ,и Агенцията по храните.На хората им показват миражи,на хоризонта,за да не виждат какво има под носа им!
  • 31 123

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Centurion":

    Ако рака, инфаркта и инсулта бяха заразни нямаше да се разминем само с маски

    Коментиран от #32

  • 32 Centurion

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "123":

    Те са истинската пандемия и проблем.А вируси е имало и ще има,човек е адаптивна машина,и от естественият подбор по добро нещо няма.Света няма нужда от кекави и болнави хора,освен, че са бреме за себе си те товарят и всички останали.Болните хора раждат болни,и така нещата се усложняват.Превърженик съм на подобна теория.

    Коментиран от #33

  • 33 123

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Centurion":

    Такава беше и теорията на Хитлер, знаеш какъв и е краят!Разбирам че си млад и здрав човек, но има време и да помъдрееш.

    Коментиран от #35

  • 34 Още една Българка

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Абсолютно вярно! Докато не спрат учениците не може да се ограничи заразата.
  • 35 Centurion

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "123":

    Не съм от най младите,карам 56 ,имама опит култура и възпитание,стъпил съм с два крака на земята,о съм реалист.Колкото до Адолф Хитлер вече има доста документална литература и за мен това е един Велик човек,които е изрисуван като чудовище от Ционистката и Англосаксонска Пропаганда.Многот нещата които имаш и ползваш в ежедневието,в медицината са благодарение на гениалните учени на третият Райх под ръководството на Фюрера!Не бъдете заблудени,научете истината!!!Всичко това пиша с най добри намерения и чувства,защото съм отвратен от насажданите с десетилетия лъжи!Тези Кито лъжат за Хитлер ,те са същите и днес.Истерията Ковид е най голямото престъпление срещу човечеството.
  • 36 незнайко

    1 0 Отговор
    За какви граници на здравната система говори ? Напълниха болниците ИЗКУСТВЕНО с болни и само симптоматични и сега се оплаква !!! Колко от тези 1197 ( днес 29) новозаразени ще ги ВКАРАТ в болница ??? Зимата винаги болниците са били пълни, по един или друг начин !!! Нека да кажат тези коита са лежали там не е ли истина ? СРЕДСТВАТА ТРЯБВА ДА СЕ УСВОЯВАТ !!!
  • 37 Васил

    0 0 Отговор
    Провал е Герб защото превърнаха Българите в роби
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове