Last news in Fakti

30 Октомври, 2020 16:51 1 368 11

Омбудсманът поиска по-високи помощи за деца с увреждания, отглеждани от роднини

  • омбудсман-
  • диана ковачева-
  • деца с увреждания-
  • деница сачева-
  • хасан адемов-
  • социална политика

Диана Ковачева с препоръка до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и до председателя на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика д-р Хасан Адемов

Омбудсманът поиска по-високи помощи за деца с увреждания, отглеждани от роднини - 1

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и до председателя на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика д-р Хасан Адемов, в която настоява в започналата процедура по приемане на бюджета за следващата година, да бъде намерено справедливо решение за размера на месечните помощи, отпускани за отглеждане на дете с трайно увреждане до 18-годишна възраст и до завършване на средното му образование, но не по-късно от 20-годишна възраст - чл. 8д, ал. 2 от Закона за семейни помощи за деца.

Става въпрос за коригиране на една дискриминационна практика по отношение на деца с 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане, които, когато се отглеждат в биологичните си семейства получават месечни помощи в размер на 930 лв., а когато се отглеждат в приемни семейства или при семейства на близки и роднини - баби, дядовци, лели, чичовци и др., получават едва 490 лв. - чл. 61, ал. 15, т. 1 и чл. 61, ал. 16, т. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г.

По справка от Агенцията за социално подпомагане се касае за 100 деца с над 90 на сто вид и степен на увреждане и за 155 деца с определени между 70 и 90 на сто вид и степен на увреждане, за които ще са необходими допълнително близо 600 000 лв. за година. Освен това е налице и друга несправедливост - децата определени между 70 и 90 на сто вид и степен на увреждане или трайно намалена работоспособност получават по 420 лв. или с 30 лева по-малко от децата, отглеждани от биологични родители - чл. 61, ал. 15, т. 2 и чл. 61, ал. 16, т. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г.

„Гражданите са недоволни, че независимо от тежкото положение на настаняваните деца с увреждания, които са с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност и доказаните им потребности, семействата на роднините или близките се оказват поставени в по-неблагоприятно положение от биологичните семейства“, аргументира тезата си омбудсманът, защото помощта е насочена към самите децата с увреждане, а не към този, който ги отглежда.

Доц. Ковачева обръща внимание, че в повечето от случаите грижите за отглеждането на такива деца се възлагат на бабите и дядовците им, които са сериозно затруднени да посрещат възникващите разходи с получаваните от тях доходи, предимно от пенсии.

„В качеството си на омбудсман отбелязвам, че разликата в подкрепата създава реални предпоставки за накърняване на правата и най-добрия интерес на настанените деца. Определените размери на помощите по чл. 8д, ал. 2 от Закона за семейни помощи за деца са в противоречие с основни принципи в действащото законодателство в България, в т.ч. и в Конвенциите на ООН за правата на детето и за правата на хората с увреждания, а именно – за забрана за дискриминация и за осигуряване на адекватна подкрепа за умственото, духовното, моралното и социалното развитие на всички деца с увреждания, независимо дали са отглеждани от биологичните си родители или са настанени при роднини, близки или в приемни семейства“, пише още Диана Ковачева.

В заключение омбудсманът акцентира, че препоръката да бъдат взети мерки за осигуряване на справедлив размер на месечните помощи за семействата, полагащи грижи за деца с увреждания и попадащи в хипотезата на чл. 8д, ал. 2 от Закона за семейни помощи за деца, е подкрепена и от Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждания.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    5 2 Отговор
    А не Мунчо не дава!!!
  • 2 Софиянеца

    5 6 Отговор
    Тая изобщо някой чува ли я какво иска само иска нищо не върши. Мая беше истински Омбудсман, а тая е една пионка.

    Коментиран от #4

  • 3 ха ха

    7 0 Отговор
    Държава на инвалидите станахме!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТАА Е КУХА

    4 0 Отговор
    ДА БЕ, ДО 20 ГОДИНИ? А НАД 20 ГОД. Е ПО ЛЕСНО ДА ГО ГЛЕДАШ ТАКЪВ ЧОВЕК - НА ЛЕГЛО, НЕАДЕКВАТЕН, ЗАЩОТО ВЕЧЕ ТЕЖИ 100 И ПОВЕЧЕ КИЛА И ТРЯБВА ДА ГО ВДИГАШ, ДА ГО КЪПЕШ, ДО ТОАЛЕТНА, НА РАЗХОДКА...
  • 6 По сталински

    3 3 Отговор
    Когато имахме активен омбудсман, Манолова бе като камъче в обувка за хунтата. Сега някой да е запомнил дори името на тази удобна за шайката упр измет? Нека си говорят с Мая имаха проблеми, сега вече всичко е ОК! Смрадлива пасмина ни е яхнала. Жалко за народа ни!
  • 7 БАБА WC

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "ЖИВ КРЕМИРАН":

    СТИГА ПИШИ ГЛУПОСТИ! ДВА МИЛИОНА МЛАДИ СЕ ИЗНЕСОХА ДА РАБОТЯТ В ЧУЖБИНА И ТУК ОСТАНАХА ДВА МИЛИОНА И ПОЛОВИНА ПЕНСИОНЕРИ. КАК НЯМА ДА НИ СЕ УВЕЛИЧИ СМЪРТНОСТТА? ПЕНСИОНЕРИТЕ НИ ДА НЕ СА БЕЗСМЪРТНИ? ВЛЕЗ В БОЛНИЦА И ЩЕ ВИДИШ ЛЕКАРИТЕ КОИТО ТЕ ЛЕКУВАТ СА ПО-СТАРИ И ПО-ЗЛЕ И ОТ БОЛНИТЕ. 30 ГОДИНИ РУШАХА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, АРМИЯТА, ПОЛИЦИЯТА НЕ САМО ЗАВОДИТЕ!

    Коментиран от #9

  • 8 КВО НИ Е

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "ЖИВ КРЕМИРАН":

    ДАЖЕ СМЕ МНОГО ПО-ДОБРЕ ОТ ДРУГИТЕ! ВСЕКИ СЪС СОБСТВЕН АПАРТАМЕНТ И КОЛА? ЛЯТОТО ПО 30 000 КОЛИ НА ОПАШКА НА ГРЪДСКАТА ГРАНИЦА НА ДЕН ??? МАГАЗИНИТЕ ПЪЛНИ СЪС СТОКА И С ХОРА. А КАК БЕШЕ ПРИ БСП, ПРИ ЦАРЯ, ПРИ ТРОЙНАТА, ПРИ ВИДЕНОВ И ЛУКАНОВ? ПРАЗНИ МАГАЗИНИ, ПРАЗНИ РАФТОВЕ И АСПИРИН НЯМАШЕ В АПТЕКИТЕ! А ТОГАВА КАК МРЯХА ХОРАТА? Я ВИЖ В ГУГЪЛ!

    Коментиран от #10

  • 9 А защо?

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "БАБА WC":

    Защо бе, братчет, толкова народ напусна? Някой бяга ли от хубавото? Ти би ли напуснал, ако имаш работа, където не се подиграват и е бават с теб? Емиграцията е следствие, а не причина! В началото тръгват младите, а след тях и родителите! Не ти ли е ясно, че светлото бъдеще е факт за 1%, а 99% така и няма да го дочакат в обозримото бъдеще! Живота е един и искам да го изживея достойно, без лъжи, измами, кражби и заблуди!
  • 10 Забуден цветар

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "КВО НИ Е":

    Собственото жилище е наследено от онова време! Днешния режим само се стреми да ти го отнеме и да те одере с данъци. А колкото до колите - повярвай, че никой в "бялите страни" не си и помисля да кара тези, внесени 4 и 5 употреба унас! Свали капаците и изхвърли розовите очила, а и наоколо мирише на тиня и блато!
  • 11 дургаря

    1 0 Отговор
    ти да видиш, айде бе моме облещено , направо изби кьоравите, я ся са обади да та не забравят горе.... нали и ти хлебец държавен похапваш......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове