Last news in Fakti

10 Ноември, 2012 13:01 1 552 8

Варненският митрополит Кирил ще готви събора за избор на патриарх

  • максим-
  • синод-
  • дядо кирил

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил беше избран за наместник-председател на Синода на православната ни църква.

Постът е ключов, защото през през 1971 г. наместинк-председател е бил избран Максим, който впоследствие става и български патриарх.

Заседанието се ръководи от Великотърновския митрополит Григорий - най-старшия член на намаления състав на Светия синод.

Според устава на БПЦ до седем дни от кончината на патриархa трябва да бъде избран наместник-председател на Светия синод, който до четири месеца да организира избирането на нов патриарх.

Патриарх Максим почина на 6 ноември.

Варненският митрополит Кирил и Ловчанският митрополит Гавриил преди заседанието на Синода заявиха, че са против избирането на Пловдивския митрополит Николай за временно управляващ Софийската епархия, защото това не било канонично.

По Божия милост и с молитвите на Света Богородица смятам, че ми се възлага това нелеко служение. Както досега винаги ще се старая да изпълнявам добросъвестно, с послушание. Това каза Негово Високо Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, след като бе избран за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ), предаде репортер на БГНЕС

Желанието на всички архиереи е това да се стараем да не допускаме противоканонични и противозаконни решения на Светия Синод, допълни той. Митрополит Кирил отхвърли твърденията, че върху висшето духовничество се оказва натиск от страна на държавата. Негово Високо Преосвещенство бе и категоричен, че няма възможност архонти да участват в избора.

Митрополит Кирил също така лаконично отхвърли възможността за свикване на църковно-народен събор, на който може да се промени устава на църквата. "В устава е записано, че църковен-народен събор свиква само патриархът. Когато има налице патриарх, тогава той ще може да свика този събор. В тази ситуация предстои само избиране на нов патриарх", обясни митрополит Кирил.

Митрополит Кирил бе избран със 7 гласа, докато митрополит Йоаникий Сливенски - 4, а русенският митрополит Неофит - 1.

Като наместник-председател на БПЦ митрополит Кирил ще ръководи и Софийска епархия. Той ще ръководи в следващите четири месеца организацията на църковно-народния събор, на който ще трябва да бъде избран новият патриарх.

Запитан за досието си в ДС Митрополит Кирил не отрече за съществуването на такива документи, също така изяви готовност да представи копие от тях. "Аз не съм се съгласявал, нито съм получавал заповеди и разпореждания, а най-малко съм ги изпълнявал. Служил съм само на Българската православна църква", допълни Негово Високо Преосвещенство.

Всеки човек има положителни и отрицателни качества, но важни са делата, които разкриват какъв е човека посочи митрополит Кирил. "Както се казва в Светото Писание "По делата им ще ги познаете". Затова ще забравя всички такива дребнави неща", добави той по повод агентурното си минало.

След избора на митрополит Кирил за патриаршески наместник, митрополит Николай Пловдивски заяви, че не е обиден от избора, въпреки че напусна сградата на Светия синод преждевременно и видимо разстроен. "Това е тежък кръст и висока отговорност, дано Бог да му е на помощ", каза митрополит Николай.

 

Бившият директор на Агенцията по вероизповеданията богословът проф. Иван Желев обясни избора на митрополит Кирил като следствие от неговото старшинство и не възприе това като директна заявка, че той ще е сред водещите кандидати за патриарх.

На въпрос дали изказаното от него по-рано мнение е повлияло против избора на митрополит Николай Пловдивски, той с усмивка на лице каза, че това може само да го ласкае. "Ако мислите, че на 10 – 12 митрополити може да им повлияе един пенсиониран богослов, то това е несериозно", допълни професорът.

Преди заседанието Желев каза, че избирането на отделен управляващ на Софийска епархия плаши свещениците и чиновниците заради съмнения, че става въпрос за реваншизъм. Според него, характерно за един духовник трябва да бъде, че той трябва повече да обича и въобще да не мрази, иначе не е духовник, подчерта проф. Желев. По повод на Пловдивския митрополит Николай той със задръжки заяви: "Опитва се да отмъщава".

Желев отрече да таи лоши чувства към митрополит Николай, но не можа да каже същото за мнението на митрополита към него. По неговите думи, това отношение е в следствие на случай от 2002 година, когато Желев е повлиял на патриарха относно отмяна на наказание на свещеник.

По думите на проф. Желев в църквата в момента няма борба на лобита, а едно лоби, срещу което много други хора се противопоставят. Той поясни, че под лобито има предвид обкръжението около митрополит Николай. "При вземането на всяко едно важно решение започва да се оказва натиск, да се обработват тези или онези. Дори тази сутрин един старши митрополит беше влязъл в кабинета на един друг, не за да му каже "добро утро", а как би трябвало да гласува", заяви Иван Желев.

Проф. Иван Желев каза и друго по-рано днес, че в момента няма изразен натиск за избора на бъдещия патриарх от страна на чуждестранни православни църкви. "Не мисля, че те ще стигнат до там, но пък един руски духовник направи изказване, че бъдещият български патриарх трябва да има добро отношение към руското подворие в София, което е просто нелепо", коментира Желев.

Онези, които по моя преценка, са хора, които милеят за църквата, наистина са монашествуващи митрополити са по малко, отколкото другите, т. нар. салонни калугери, предупреди той. "За съжаление, всичко това говори, че някои хора не искат просто да седнат и в памет на починалия патриарх да се избере човек, който ще бъде достоен за този пост. А да се изберат хора, които имат амбиция", поясни той

Професорът отказа да назове фаворит сред митрополитите за поста на патриарх. "Без възрастовия недостатък на Николай Пловдивски всички други имат качества да бъдат патриарх. На кого да се спре църковния събор ще видим", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нищо ново

    0 0 Отговор
    "С нас Москва е в труд и бой, Партия велика води нашия победен строй"
  • 2 варненец

    0 0 Отговор
    Кат Руссия няма втора, тъй могъща на света – тя е Кирчова упора, тя е Кирчова висота . . .
  • 3 мирянин

    0 1 Отговор
    Митрополит Николай е достоен да бъде духовен водач на народа в тези трудни времена. Образован, красив, интелигентен, свят човек, не е бил доностник на ДС. Трябва да се промени устава на БПЦ. Защо на 40 години човек може да бъде избран за Президент? Логично е митрополит на 40 години да може да бъде избиран за Патриарх, стига да е честен и умен,и хората да му вярват.
    Мисля,че митрополит Николай ще бъде достоен наследник на Патриарх Максим.

    Коментиран от #4

  • 4 Венцислав Михайлов

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "мирянин":

    Дядо Николай не е достоен. Не може да носиш часовник за хиляди левове, да се возиш в премиум германски автомобили и да замазваш стенописи с евтини имитации от Китай.... Христос влезе в Йерусалим на магаре, а не последен модел преторианска талига...
  • 5 ivo0704

    0 1 Отговор
    Аман от рабрачи. 1150 години по един начин. Сега по друг. Но може би е време за промяна ... щом е толкова красив, нека е той. . Ако можем ние недостойните да се осмелим да мислим в тази насока, може би митрополит Неофит Русенски.
    Дядо Николай (43г.) да помисли за смирение и достояние, а не за конфронтация, светска първенющина с мисловна ретроградност?
    А на теб ти пожелавам скоро да те направят архонт, само трябва повече коментари, и по-пламенни
  • 6 ..........

    1 0 Отговор
    Варненският митрополит Кирил на беше ли с Линкълн-а???????
  • 7 Според Божието послание

    0 1 Отговор
    В СВЕТОТО ЕВАНГЕЛИЕ НА МАТЕЯ: 7:15/7:16 "Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овча кожа, а отвътре са вълци грабители: по плодовете им ще ги познаете." Ако ни натресат за патриарх 40 годишния предрешен "дядо" Николайчо за патриарх, цялото ни семейство ще преминем към служенията на Католическата църква !
  • 8 лошо

    0 0 Отговор
    И двамата са антихристи . . .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове