Last news in Fakti

7 Ноември, 2012 09:36 15 187 23

Църквата пред избор - вярата или скъпите автомобили

  • патриарх-
  • татяна дончева-
  • николай михайлов-
  • максим-
  • църквата
Църквата пред избор - вярата или скъпите автомобили - 1
Прословутият Линкълн на дядо Кирил. Снимка: БГНЕС

Кончината на патриарх Максим и изборът на негов наследник изправя църквата пред няколко възможности – да се оглави от духовник, който наистина й служи или да попадне в ръцете на такива, които обичат да си общуват с бизнесмени и политици. Обобщението на ситуацията, която предстои, направиха пред bTV бившият юрист на Светия Синод Татяна Дончева и психиатърът д-р Николай Михайлов.

Според Дончева бреговете, на които стоят различните духовници, са обозначени публично с делата им – уповани на вярата или базирани на смяната на скъпи автомобили и часовници.

Обществото има потребност църквата да бъде оглавена от лице, от което да не се срамува, допълни Михайлов. По думите му рисковите варианти са два – новият патриарх да бъде избран след серия от манипулации, включително промяна на устава, или бизнесът, който кръжи опасно около църковните имоти, да инсталира подставено лице.

И двамата защитиха тезата, че наследникът на патриарх Максим не трябва да има досие за принадлежност към бившата Държавна сигурност или ако има, то не трябва да съдържа нищо и публично да се обясни, че е „нещастен инцидент в извънредно сложен период”.

Дончева сподели и собственото си виждане, базирано на впечатленията от работата й с патриарха: „Той разбираше, че ще дойде момент, в който да предаде щафетата. Служеше с вяра и упование и с идеята, че ще стои в църквата, за да я предаде на добри ръце. И аз си мисля, че той е направил каквото трябва, за да попадне църквата в добри ръце”.

Тя коментира, че патриархът е изглеждал привидно инертен, създавайки впечатлението, че не прави нищо. „Изведнъж обаче, като анализираш, установяваш как той е преценял времето да спечели одобрението на международната църковна общност, преди да го удари тогавашното правителство на СДС и Методи Спасов”, даде за пример Дончева.

Михайлов нарече „уродлив” и „малоумен” опита да се унищожи църквата и определи като буфонада начина, по който разколниците атакуваха Максим. „Патриархът ги надживя и биологически и духовно, разпиля ги като бесове при камбанен звън”, каза психиатърът.

Според двамата, запознати с темата, основната роля на църквата оттук нататък ще бъде да намери подходящ диалог с едно неособено религиозно общество.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 яа

    1 0 Отговор
    2рото
  • 2 кик

    2 2 Отговор
    църквата в цял свят е мафия и тегоба над 4ове4еството
  • 3 6789

    1 0 Отговор
    едно не ми е ясно от къде вземат пари поповете за тези скъпи коли ас маслото на колата не мога да си сменя много малко попове останаха съвестни други те са далавараджий

    Коментиран от #6

  • 4 Joe

    1 1 Отговор
    ЕТО КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ: 1) Николай Пловдивски специализира в Москва – т.е. в КГБ ! ! ! ? ? ? Баща му, Методи Стоименов, е милиционер, който оглавява взвод при Шесто управление на Държавна сигурност ! ! ! ? ? ? 2) Гавриил Ловчанският е на специализация в Москва от 1986 до 1991 - т.е. в КГБ ? ? ? ! ! ! 3) Амвросий Доростолски е бил в „Алтернативния синод”. На 70 години е и имал здравословни проблеми. Останалите 11 митрополии фигурират в архивите на Държавна сигурност 1. Кирил Варненски е работил за Първо главно и за Шесто управление на ДС псевдонимите "Ковачев" и "Владислав". 2. Игнатий – Плевенски е работил за Държавна сигурност като агент и секретен сътрудник Пенев и Германски. 3. Дометиан – Видински е работил за ДС. Вербуван е 1972 г с име агент Добрев. 4. Йоаникий Сливенски. Вербуван е под името агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС. 5. Григорий Великотърновски е вербуван за агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Ваньо. 6. Калиник Врачански е агент Рилски и Велко и е сътрудник на МВР, после е регистриран и към политическата полиция. 7. Натанаил Неврокопски е агент Благоев от държавна сигурност. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи. 8. Неофит Русенски е регистриран към Шесто главно управление с псевдоним Симеонов. 9. Галактион Старозагорски е вербуван като агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС. 10. Симеон Европейски от 1964 г е секретен сътрудник Христов и Торис. От 1967 г. е щатен служител на Първо главно управление. Личното и работното му дело е в 27 тома. 11. Йосиф Американски. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи.
  • 5 Станимир Христов

    1 0 Отговор
    А защо на снимката виждаме само колата на дядо Кирил а забравяме за "любимеца" на бате Бойко пловдивският митрополит Николай, защо никъде не се показват неговите автомобили които са много и дооооста по-скъпи от тази кола? Защо ли ми се струва че точно заради него искат да променят църковният устав?
  • 6 Пирамид Хлътков

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "6789":

    Попитай от къде не взимат.
  • 7 Дедо Поп

    1 0 Отговор
    Ако знаехте по манастирите какво ядене, пиене и е.ане пада, щяхте да знаете парите откъде идват .
    За да отседнете в манастир , трябва да влезете в техния кръг, плащате дарение и ви дават документ, че сте съветник или друг чин .
    А няма по-удобно място от манастира, да се съберете с приятели и любовниците им, да се веселите по нощите .
    Там се събират уж заклети врагове от различни партии и си правят кефа .
    В манастира няма журналисти, фотографи, всичко остава тайна .
    Затова се борят за власт , защото има много пари .
  • 8 moko

    1 0 Отговор
    Да изберем дедо Николай и да облепи всички църкви в България с тапети както го направи в Св. МИНА
  • 9 ivo

    0 1 Отговор
    kakvo iskate ot horata be,te horata da si vzemat karyca li da im se prismivat i gargite,nito sa si vzeli markova kola kato mercedes ili audi ami obiknovenna nova koli4ka koqto da im slyji po dulgo vreme,omruznaha mi zavit4ii
  • 10 Грую

    1 13 Отговор
    Българската патриаршия не е толкова голяма, че този избор да разбуни сериозно духовете в православния и католическия свят. Доколкото за луксозните возила, то на папата автомобилът е мерцедес, лети със самолет за посещенията си, тъй че гледайки в паницата на архиереите (не знам дали правилно го изписвам) , може би няма да видим само боб и леща, но и луканка и пъжола. Ами то така е лукавия си няма друга работа и побутва този, онзи към грехопадение така да се каже, а после изпадналия в грях нали следва да опрощава греховете на другите. Как да признае , че и той е грешен? И тогава казва: Ами то това не е грях, а технически прогрес. Да ама от този ми ти прогрес, от глобалния пазар на нас ни се разказа играта ама нали не е грях и безработен да си и без пари да работиш не е грях. Едно нещо можем да кажем обаче, вече свършиха греховете на дядо Максим. От тук нататък вече ще е безгрешен за него само добро или нищо. А пък за другите бива да внимават и да не показват сериозно благоденствие и то не за друго ами ако забележи това обстоятелство Министър Ви Дянков ще вземе да измисли някой десятък на църковните пари в полза на неговото министерство и бирниците. Не е прсот Дядо Николай дето налепи тапетите - те са за бедните ама ние каквито и тапети да си налепим и където и да си ги налепим на финансовият ни министър все му се струва,ч е сме достатъчно заможни за да съчинява нови глупавини под формата на данъци. Така, че умната.
  • 11 кой

    1 0 Отговор
    Как кой ще изберат?Tо е ясно св. Бойко Борбения :)))
  • 12 Mитко Чепа

    28 1 Отговор
    Това нещо-Църквата е най-голямото робство и мафия,измислена е още от древни времена с цел облагодетелстване на шепа хора.Няма нищо вярно в тези църковни глупости и измишльотини за които ви дрънкат светите хора-поповете.Не вярвайте в тези щуротии и прераждания и дрън дрън.Един ден всички тези простотии ще изчезнат..........Дедо Николай е един от най-големите Попове-мафиотчета.
  • 13 кик

    1 4 Отговор
    видехте ли на кого се кланяте и целувате ръка и на кого се лигавите?на агенти от дс..ина4е се кълнат 4е служат на ицето и майка му....няма господ няма молитви няма грехове вси4ко е за да държат хората в под4инение и страх по разли4ни параграфи......аз га умрем ще идем у рая айде нема нужда.....аз сега искам пиене коли жени яхти....пари и живот....

    Коментиран от #22, #23

  • 14 бай Георги

    1 1 Отговор
    Митко,никакъв чеп не става от тебе!!!
  • 15 wulkan

    5 1 Отговор
    Христос е казал: Изгонете търговците от храма! Пише го в Библията.
  • 16 toshko

    2 1 Отговор
    И ще ме потърсите и ше ме намите, АКО МЕ ПОТЪРСИТЕ С ЦЯЛО СЪРЦЕ - казва ГОСПОД.
  • 17 Митко Чепа

    1 4 Отговор
    Драйфа ми се вече от свещи и прераждания,от духове и светии.Нема такива неща у Перник.Има само ракийка с мезе.И много мъка в този наш живот хорица бедни.А тия Попчета,не ги мислете.Те си хапват само филе Елена,и пият на Аванта....и проповядват глупости.Това е истината за съжаление......
  • 18 Бял човек

    3 1 Отговор
    Доживяхме комунистка-хомосксуалистка да защитата "правилната" църква от лошото СДС
    Нищо че 11 митрополити се оказаха агенти на ДС (същото ДС, на Т. Дончева)
    Как се съчетава вяра с доноси за колеги и роднини..... по "правилния начин"
    Унищожаването на българския дух по руски сценарий включваше и това - унищожаване на вярата и превръщане на Църквата в ООД на ДС
  • 19 кик

    1 0 Отговор
    до 17 и 18 абсолютно точно сте го казали
  • 20 Четене трябва

    1 4 Отговор
    Не ми е ясно какво всички се вглеждат в тоя Линколн, не защото защитавам попската показност и нескромност, а просто тази кола е префасониран Форд Мондео( и като платформа, и като двигатели), моделиран за американския пазар.Наистина всички се поддават на журналистическата истерия, но не се оценява реално това което се коментира.Тази кола е един американски боклук, които с "други дрешки" и друго име, не би правил впечатление никому .
  • 21 стратокастър

    1 0 Отговор
    Дядо Николай освен в"ролекса" си дали поглежда какво става в неговата епархия?Пазарджик мисля че е Пловдивска епархия?
  • 22 БУМЕР КАМОР

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "кик":

    v cherkvata na popa li se klaniash ili na bog be bezbojnik
  • 23 БУМЕР КАМОР

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "кик":

    v cherkvata na popa li se klaniash ili na bog be bezbojnik
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове