Last news in Fakti

9 Ноември, 2020 09:25 5 514 55

Обещание: Без пълен локдаун на този етап

  • локдаун-
  • икономика-
  • коронавирус

Министърът на икономиката подчерта, че страната ни е с много добри показатели спрямо страните членки на ЕС

Обещание: Без пълен локдаун на този етап - 1

„На този етап пълен локдаун не се предвижда. Подхождаме по най-рационалния начин като търсим баланса между подсигуряването на здравната и социалната система от една страна, от друга – икономиката да работи. Това е доста сложен баланс и ние се стремим да постигнем тази рационална политика”, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в ефира на „Здравей, България”.

Той припомни, че и по време на извънредното положение в страната, пълно затваряне не е имало и някои сектори са продължили да работят. Министърът подчерта, че страната ни е отворена икономика и зависи от случващото се в другите страни.

„Вижда се, че само от противоепидемичните мерки във второто тримесечие на годината загубихме 8.5% от БВП. Респективно това се пренася и в приходната част на Бюджета. За щастие, се справихме много добре и България, и в момента по прогнози на Европейската комисия, е една от държавите, които се представят най-добре във финансовата и макроикономическа сфера. И от гледна точка на БВП, и от гледна точка на финансова стабилност сме сред лидерите на Европейския съюз”, обясни министър Борисов.

Той цитира и прогноза на Европейската комисия, според който страната ни ще завърши годината с дефицит, който е три пъти по-добър от средния за Европейския съюз. България има и дълг, който е 4 пъти по-добър от средния за ЕС.

„На фона на всичко, което се случва в Европейския съюз, ние имаме едни от най-добрите буфери и можем да поемем такива „сътресения. До момента министерството на икономиката, заедно с това на труда и социалната политика, сме инвестирали близо 1 млрд. лева в българската икономика. Това е през мярката 60/40, през грантовите схеми и през ББР”, добави Борисов.

Той отправи апел за солидарност и спазване на мерките, защото ако те не се спазват, ползата от тях ще е нулева. Министърът обясни, че по действащите процедури до края на годината ще бъдат изплатени още 330 млн. лв. Ще бъдат отворени и две нови процедури, които ще бъдат отворени през новата година. Борисов заяви, че през месеца ще се обяви грантова схема за ликвидност за компаниите с оборот над 500 хиляди лева.

„Веднага стартираме и процедура за справяне с коронакризата. Там ще бъдат насочени мерки към предприятията, които да трансформират своите предприятия към онлайн среда. След което продължаваме работа по инициатива на ЕС на стойност 391 млн. лв., които ще бъдат за възстановяване, растеж, дигитализация и иновация на предприятията”, каза още министърът.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    7 30 Отговор
    На 13-ти Ноевмри, тоя Петък, Бай Дончо ще затвори Света за повторно преброяване на баламите.

    Коментиран от #14

  • 2 БАЙ Х@Й

    43 6 Отговор
    Само дето фургоните за караулките са тук !

    Коментиран от #3

  • 3 Арена Армеец

    14 7 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":

    И похофните кревати и пакети с презервативи за войничките.
  • 4 Вярвате ли на тази

    43 9 Отговор
    мисирка-тази опорка вече с ооказателите е суоер смях. Най бедни, най болни, най нещастни. плащаши най-много за здравеопзване - без да се получвава нищо. ОВЦЕ СПИТЕ ЛИ ОЩЕ.

    Коментиран от #25

  • 5 БАЙ Х@Й

    27 6 Отговор
    Готови са и плановете - не само за областните , а и за общинските центрове!
  • 6 Софиянеца

    38 6 Отговор
    Показателита се перфектини икономика няма дълговете стават все по големи и демографската криза се задълбочава пърфект!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 един от многото

    64 6 Отговор
    Какви показатели , какви пет лева.Всичко ни е наред , благоденстваме и мрем по линейките , ако оживеем ще пукясаме от глад Защо никой нищо не пише , че тихомълком олиото стана 3 лева , а и само то ли.

    Коментиран от #26

  • 9 Българка

    59 6 Отговор
    До кога управляващите ще лъжат. Умират хора без достъп до медицински грижи, които НЕ са болни от ковид. Здравната система е в колапс, българите също.
    В момента имаме 30 милиарда външен дълг и се очаква следващата година да се увеличи с още 10-16 милиарда, които крадците заложиха и незаконно приеха без кворум на първо четене в бюджет 2021. Какво тоя лъжлив смешник ни сравнява сдругите от ЕС? Та ние сме на последно място по всички нормални показатели в ЕС. Стига с лъжите и кражбите.
    Поне да кажат какво стана с фурмитр на Пеевски, лечебни ли са?
    Оставка, съд и затвор!
  • 10 Фактъ

    35 4 Отговор
    Да ,заем след заем , тридесетсет милиарда ! Справяме се отлично ! Чекмеджетата са пълни , всичко е ОК

    Коментиран от #29

  • 11 Корона глад

    35 4 Отговор
    Значи аз в друга държава ли живея????като ги гледам и чета по добре сме и от Германия.
  • 12 препис

    42 4 Отговор
    Четирима в една стая, а само един работи, що е то?
    Отговор:
    Трима държавни служители и един климатик!
  • 13 Я ...Я

    17 4 Отговор
    ЗА СЕГА БЕЗ ПЪЛЕН ЛОКДАУН: А ЗА ПОСЛЕ НОКДАУН... ВЗИМАЙТЕ МЕРКИ
    ПОСЛЕ ЩЕ БЪДЕ КЪСНО ОООО. 7 МЕС. СПАХТЕ(НЕ СИ ПОДГОТВИХТЕ БОЛНИЦИ, ЛИНЕЙКИ, БОЛ. ПЕРСОНАЛ ХОРА И ТЕХНИКА ИЗНЕМОГВАТ)СЕГА ПО НА ПАРЧЕ ДНЕС НА ТИЯ УТРЕ НА ДРУГИ ХВЪРЛЯТЕ МИЛИОНИ. ТО И ПАРИ ТРЕБВАТ, НО ПОВЕЧЕ ТРЯБВА АКЪЛ(ТОЙ И АКЪНЛИЯТА ГО КАЗА НО НЕ ВЪВ ПРАВИЛНАТА ПОСОКА) НА ВАС ТРЕБЕ(УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА ВИ СЕ НАБИЕ....)

    Коментиран от #22

  • 14 бл.134 в Зап. парк

    8 11 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Само така! Нека мрат! Тъкмо ще има по малко работа за преброителите зимата .А и ще можете да вдигнете със спестените пари с още 50 процента пенсиите и социалните
  • 15 Васил

    21 6 Отговор
    И без локдаун държавата е в локдаун
  • 16 Кирилов

    23 5 Отговор
    Резултат от короната

    Лекари ,бизнесмени свързани с здравеопазване ,лекарства ,болници ,аптеки ръст в печалбата 150 процента

    На богатия за нова S класа на бедния му вземат и филията от устата
  • 17 ИСТИНАТА

    22 6 Отговор
    Всеки да си отвори хладилника и да си бръкне в джоба и тогава разбира дали е добре или зле! Празни приказки не ни хранят...А през 2009 година външния ни дълг при Станишев е бил 18% от БВП а сега е 59% от БВП. По данни на БНБ преди седмица...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Абе умници

    17 4 Отговор
    Вие не разбрахте ли,че живеете в рая?
    Всичко е ток и жица,няма от какво и от кого даде притеснявате.
    Правителството само да поиска ще ви умори за нула време,но то го прави бавно и сигурно.
    Докато има държава и данъци винаги ще има какво да се краде от народа.
    Има ли балъци има и тарикати.
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 4 Отговор
    олигарси бизнесмени банкери капиталисти политици зърнари чсита са кожодери по 11 по 100 кожи ще ти издерят от гърбът

    Коментиран от #27, #28

  • 21 Прав си

    19 4 Отговор

    До коментар #18 от "Стойко":

    Хунтата ни сложи чатала на врата с нов дълг който ще плаща населението от 5 милиарда евро а в същото време реши да вдигне газа с 20%. По централните емисии на БТВ и БНТ казаха че новия многомилиарден дълг ще отидел за попълване на изпразнения валутен резерв и дефицита в бюджета защото парите били изхарчени за борба с КОВИД19 а също и заради спадналите приходи заради пандемията и заради раздадените пари в публичния и държавен сектор , за бонуси за полиция и лекари , за бонуси за учителите за първия учебен ден 15 септември , заради спадналите приходи заради намаленото ДДС за ресторантьори и хотелиери от 20 на 9%. А да питам тук читателите ? Някой от вас получи ли пари от правителството за подпомагане заради пандемията? Или изпразнения валутен резерв отиде за близките до властта крадци и в нощното шкафче на Буда и обърнати в кюлчета висококаратово злато?
  • 22 Никой не е спал

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "Я ...Я":

    а е крал като за последно обикаляйки с джипката.
  • 23 Иван Маринов Иванов-Унисон

    6 17 Отговор
    Прав е министъра. Ние сме добре и с висок жизнен стандарт. Всички вярваме на правителството и победителя Бойко. Доходите ни се увеличиха драстично през нашето управление.

    Коментиран от #30, #37

  • 24 Факт

    5 3 Отговор
    Мездрея новото име на България?
  • 25 the truth

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Вярвате ли на тази":

    Не само, че спят, ами даже и хъркат.
  • 26 Та то това си е

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "един от многото":

    нормалното развитие и състояние на държавата от години и добре,че сега един вирус го показа на народа и той обаче още не се пробужда и плюе протестиращите.
    За това всеки да си носи последствията от действията си.Отговорност пое ли народа и ако не е защо я търси от тарикатите?
  • 27 Стойко

    10 5 Отговор

    До коментар #20 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Козлодуй, ти си ми приятел, изказваш коректно мнение и си честен човек. Да те предупредя... Пази се приятелю. Ето изтрих ми коментар под номер 18 в който написах за кражбите на хунтата. И ми блокираха достъпа и сега пиша от безжична нет връзка. Факти се продаде и той на хунтата, дава ни не регламентирано айпи адресите на мутри на хранилка на Герб за да афишират само разправи с нас. Само писах за кражбите на Борисов а те ме блокираха. Вътрешна информация братле, не регламентирано и без съдебна заповед ни дават адресите на мутри. Божков тази сутрин ме успокои но все пак все още е далеч. Бъди здрав и дано прочетеш коментара ми преди да го изтрият
  • 28 Стойко

    7 4 Отговор

    До коментар #20 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А никога не се блокират мутрите на герб унисон, стъкита, рекети и грабежи.. Направи си изводи защо макар да заплашват с убийства.. Никога не се блокират а нас които пишем за кражбите на Борисов и хунтата.. Сам си прави изводите
  • 29 Подсигуриха ви

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Фактъ":

    децата за няколко поколения напред да връщат пари,които откраднаха.Те обаче не се замислят какво са им подготвили господарите за тях.
    Всяко нещо си има цена и тяхната е много голяма.
    Няма да е всичко все така.
    Какво става с тези,които са използвани и са вършили работа до един момент и вече не са нужни за този,който си плаща?
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "Иван Маринов Иванов-Унисон":

    господин ХРИСТОВ всеки е прав за себе си ти виж как живеят поввечето БЪЛГАРИ ДА ЖИВЕЕ РЕПУБЛИКА БЪЛТАРИЯ

    Коментиран от #33, #36

  • 31 bibitko

    5 8 Отговор
    Умници, повтарящи лозунгите на тиквун. След две-три седмици близките на починалите ще ви гонят с тояги, а вие ще се принудите сами за затворите всичко, ако сега не вземете адекватни мерки. Спрете присъственото обучение от 5-ти клас нагоре и използвайте базата за да разделите по-малките на групи. Осигурете 4 кв.м на клиент и ред в търговските обекти и обществения транспорт. Затворете чалготеките.
  • 32 Автомат калашников

    2 4 Отговор
    Най-доброто средство за лечение от 240 корона заразители пускащи зараза от една сграда наречена НС.
    Друго лечение няма братя и сестри българи.
    Армията гътне ли ги много хора ще оцелеят.
    Вярвайте ми.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Пешо

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Иван Маринов Иванов-Унисон":

    Хахахаха..Хареса ми израза цървул...Така не се бях смял от години
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Стойко

    5 3 Отговор

    До коментар #30 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Тази мутра се казва Иван Маринов Иванов унисона а не е Христов... Както и да е Христов или Иванов мутрите са си мутри

    Коментиран от #39

  • 37 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 4 Отговор

    До коментар #23 от "Иван Маринов Иванов-Унисон":

    господин ИВАНОВ попитах те коректно не е нужно да проявяваш агресия което говори за слабост силния не заплашва силния не бие господин ИВАНОВ чул ли си за КОДЕКСА НА ЧЕСТА кодекса на МАФИЯТА ДОВИЖДАНЕ господине
  • 38 Боко

    2 4 Отговор
    Те си говорят за некви показатели а народа е на друго мнения явно само за тях са нарастнали показателите
  • 39 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 6 Отговор

    До коментар #36 от "Стойко":

    БЛАГОДАРЯ мен ми е брат АНАТОЛИ културиста от групата на главестия на квиц зъбчо македонска нина но БЛАГОДАРЯ ТИ пази се и ти

    Коментиран от #43

  • 40 любопитен

    4 0 Отговор
    Що за глупости тропа тоз ? Без пълен локдаун - сигурно локдаун се степенува по шестобалната с-ма или подобно на земетръс - по Рихтер от 0 до 9 , защото след степента 9 остава само земя и вода , всичко съградено от човек ще рухне !!!
  • 41 Pepi

    4 1 Отговор
    Няма да има локдаун.
    По простата причина че нЕма пАри!

    Ако затворят държавата, трябва да компесинрат бизнеси, съкратени служители и т.н.
    А милионите вече изхвърчаха през прозореца на жиБката, а сега вирим г*з и военни кораби да поръчваме. Сал туй ни е проблема точно сега.
    А и вече няма смисъл от локдаун, то вече е изпустнато положението и няма да има ефект.
  • 42 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    ОБИЧАМ СТРАНАТА СИ но МРАЗЯ ДЪРЖАВАТА защото ДЪРЖАВАТА за едни е МАЙКА аза други е МАЩЕХА
  • 43 Другия с коня

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Абе адаш мислех те за по умен. Мислиш ли че тези многото главорези на които от сайта дават адресите на коментиращите ги интересуват някакви културидти, главести, квицове и македонски???? Та те са 4 пъти повече от цялата полиция в Козлодуй!!! А и полицията им осигурява чадър. Някой осъден от тях за побоищата и осакатяванията при Герб има ли? Тези всичките ако дойдат заедно с Валентинов, Стъкито и останалите ще изпепелят градчето ви изцяло... ДА ЗНАЕШ АДАШ ЗАЩОТО НЕ Е МАЙТАП

    Коментиран от #44

  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Другия с коня":

    БЛАГОДАРЯ тино никой не съм обидил ДОВИЖДАНЕ
  • 45 Северозападнал

    2 0 Отговор
    Още нищо не сте видели.Когато толупа унищожи болниците в северозапада ние умирахме в таксита и влакове.Не го пожелавам на софиянци,но ние все още умираме така промяна няма заби ни в дъното един прос измек@р и плю върху историята и нашия патриотизъм изравни ни със земята
  • 46 Стела от Велико Търново

    3 1 Отговор
    Бойко се скри и остави народа на произвола! Парите са похарчени и откраднати и няма за вземане на мерки срещу коронавируса.

    Коментиран от #49

  • 47 Северозападнал

    3 0 Отговор
    Новата магистрала се строи така,че да заобикаля изоставените и превърнати в катуни села през които сегашния влак минава за ужас на 1-2 чужди туристи на година.@мр@ в страшни мъки мутро.Няма човешки думи с които да бъдеш толкова ниско олицетворен
  • 48 Алибаба

    2 0 Отговор
    Много добре се справяли! С 5млрд.лв по кредитни линии в джоба добре се справят. Хвалите с 60/40. А това, че има държави, където дори и само осигуряващи се лица взимат 80%,от дохода си от март до март2021, имам предвид Англия. Не може всички да работим е МВР или общината. Някой имаме неблагоразумието сами да си плащаме реални осигуровки. И сме МАРГИНАЛИ, според МФ. Как да не минеш в сивата икономика. Аз вече вместо здр.вноска,която ми е към 120лв.,вече ще се ориентирам към здравните застраховки за лечение в чужбина най-вече за онкоболести. Не искам и за това да чуя същото което чух след наместване на лакът това лято в УМБАЛ Св. Георги Пловдив, когато задавах елементарни въпроси за ръката ми. Лекар ми каза"Няма хора, качеството е ниско."... Онемях, аз бях контузен не болен...
  • 49 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "Стела от Велико Търново":

    госпожице СТЕЛА желаеш ли да се видиме на по кафе поздрави моя приятел СТЪКИ

    Коментиран от #50

  • 50 Бат Валъо

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Добър човек си без съмнение с добра душа! Но е малко смешно и комично да каниш момичета и то млади на кафе с 270 лева(135евро) пенсия. Тук форумци сметнаха че ти се падат по 8 лева и 50 стотинки на ден! Та имаш ли шанс да излезеш с младо красиво момиче!?! Та кафе и кола са 5 лева! После през деня какво ще ядеш?! Красивите млади момичета са при мутрите от ГЕРБ защото харчат по тях за ден колкото е твоята пенсия за целия месец..

    Коментиран от #52, #54

  • 51 Ролча

    0 1 Отговор
    Естествено, че не му вярвам.Значи да се готвим за клоуз.
  • 52 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Бат Валъо":

    адаш в ЛОМ съм си имал приятелки но по една или друга причина нестават нещата асъс госпожица СТЕЛА нито се подигравам нито се натискам и друго не всички ДАМИ са ЗЛАТО ТЪРСАЧКИ знаеш ли студените ДАМИ са по страстни а грозните по тяло са по красиви духом ти с какъв бизнес се занимаваш
  • 53 Мин. на Икономиката!! Пак сме по добре ?

    1 0 Отговор
    От останалите държави в ЕС!! Идиоти, Гьонсурати Начело на България!!
  • 54 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Бат Валъо":

    АДАШ АНАТОЛИ културиста се е познавал сГЕОРГИ ИЛИЕВ ВИС 2 покойник нете лъжа
  • 55 Грую

    1 0 Отговор
    То няма и смисъл вече! Вирусът ни награби, а идват още студени месеци и отиде та се не видя. На пролет може да се наложи да броим не заразените, а тези които не са, че ще е по-лесно!