Last news in Fakti

11 Ноември, 2020 14:25 13 078 27

Кметът на Гурково за Цветанов: Няма да допусна ветропоказател да трупа дивиденти на гърба на Общината

  • цветан цветанов-
  • гурково-
  • булметал-
  • мариан цонев

Мариан Цонев заяви, че е предприел всички законосъобразни действия, за да защити интересите на местните граждани и допълни, че Общината е спечелила четири дела срещу "Булметал" за незаконно строителство

Кметът на Гурково за Цветанов: Няма да допусна ветропоказател да трупа дивиденти на гърба на Общината - 1

Кметът на Община Гурково Мариан Цонев опроверга твърденията на Цветан Цветанов и новосформираната партия "Републиканци за България", че се опитва да рекетира и ликвидира местното дружество "Булметал" АД. В позиция до медиите Цонев категорично заяви, че е предприел всички законосъобразни действия, за да защити интересите на гражданите и допълни, че Общината е спечелила четири дела срещу "Булметал" за незаконно строителство.

"Всеки бизнес има право да работи и ние го подкрепяме във всичките му нужди, но не и когато погазва закона... Като кмет на община Гурково заявявам категорично, че няма да допусна който и да било да заиграва с институцията Кмет, още по-малко политици с анти-ДПС риторика, които като ветропоказатели се въртят по пътя към властта и които са решили в своята безпомощност да гонят политическо оцеляване и да трупат дивидент на гърба на институцията Кмет и на всички гурковци", отбелязва кметът на Гурково.

Ето и цялата му позиция по обвиненията на "Републиканци за България":

Във връзка с тиражираните неверни твърдения и манипулативни внушения по казуса с фирма “Булметал” АД – гр. Гурково, категорично заявявам, че в качеството ми на кмет на община Гурково, съм предприел всички законосъобразни действия, за да защитя интереса на Общината и респективно на жителите ѝ. Това се доказва от факта, че Община Гурково спечели и четирите съдебни дела, заведени срещу фирмата и изпълнителния ѝ директор във връзка с незаконно строителство.

Решенията на съда потвърждават още веднъж законността на предприетите от мен действия по отношение на “Булметал” АД.

Действията ми нямат за цел ликвидиране на предприятието, упражняване на натиск или цитирания и тиражиран в публичното пространство рекет, за което ще потърся правата си в съда, ако не получа извинение за внушенията, които се правят.

Всеки бизнес има право да работи и ние го подкрепяме във всичките му нужди, но не и когато погазва закона.

В тази връзка припомням, че върховенството на закона е над всичко и решенията на съдебните органи не се коментират, а се изпълняват.

Учудващо е, че дискредитирани политици настояват за неспазването на закона и не се интересуват защо до сега не са предприети действия за върховенството на закона.

Всички помним местните избори миналата година, когато срещу мен и ПП “Движение за права и свободи” в община Гурково беше организирана мръсна, недостойна и срамна кампания. Кампания с език на омразата, провокациите и внушенията. Кампания на противопоставяне и ксенофобия. Тогава си задавахме въпроса “защо и от кого” и днес може би отговорът дойде сам?

Питахме тогава, питаме се и днес: къде бяха правителството и властта, когато бяха изпратено всички институции да проверяват мен, близките ми и общината? Явно има връзка между тогава и сега.

И тогава, и сега заявявам, че не участвам в разделението и противопоставянето на хората, не съм го правил и няма да го направя!

В момента в ход е досъдебно производство ДП 284/3М-1017 от 2020 г. за установяване на престъпно деяние по отношение на павета, дарени от АПИ на Общината през 2018 г., които са изцяло общинско имущество, но по някаква причина се намират не къде да е, а на територията на фирма „Булметал” АД.

С моя заповед № 3-461/13.10.2020 г. е назначена и комисия, която да извърши проверка за констатиране на незаконно строителство и нарушения при ползането на строежи или части то тях. Същата комисия трябва да създаде и поддържа регистър на издадените наказателни постановления и на влезли в сила заповеди за премахване на незаконни строежи. Паралелна проверка на фирмата извършват и други заинтересовани държавни институции, сред които: Икономическа полиция, РДНСК, Агенция за бежанците, Инспекция по труда. Това красноречиво потвърждава правотата на предприетите действия.

Като кмет на община Гурково заявявам категорично, че няма да допусна който и да било да заиграва с институцията Кмет, още по-малко политици с анти-ДПС риторика, които като ветропоказатели се въртят по пътя към властта и които са решили в своята безпомощност да гонят политическо оцеляване и да трупат дивидент на гърба на институцията Кмет и на всички гурковци.

Нека да напомня на тези господа, че, за да бъда кмет на община Гурково, в мен са повярвали повече от половината съграждани, имащи право на глас. За мен това не са просто брой гласове. Зад всеки глас стои човек! Това са хора, личности, които повярваха и очакваха промяната, за да защитим техните интереси, като се спазва законът.

Аз като кмет, избран от листата на ПП “Движение за права и свободи”, съм положил клетва, при встъпването си в длъжност като кмет, че ще се ръководя от интересите на гражданите в община Гурково.

Като кмет на общината от една година, през целия този период у мен буди недоумение фактът, че никой преди това не се е поинтересувал от незаконното строителство на “Булметал” АД. Фирмата работи, а дори нямат издаден акт 16 за цитираните сгради.

Защо преди мен никой не е взел мерки? Да разбираме ли със съгражданите ми, че някой е защитавал корпоративни интереси? И още много подобни въпроси остават без отговор. А може би днес получихме отговори на някои въпроси, но изникват и още: кой е взимал решенията в община Гурково до сега – Цветанов, Кольо Атанасов…кой?


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя кмет използва думата закон

    20 0 Отговор
    Хиляда пьти. Да слез е между бьлгарите дет не го познават и да ги пита закона за кои важи и кой не го спазва закрялян от Законните институции и. Всички знаем че рекет с бухалки няма а има рекет чрез закона.
  • 2 ха ха ха

    15 1 Отговор
    хърбел се смее на щърбел,абе генезиса ви е един и същ
  • 3 Баш циганин

    24 4 Отговор
    Кметът на Гурково, този нов Хаджи Иванчо Пенчович, избран с бюлетината на ДПС и гласовете на братята цигани, нарича Цветанов ветропоказател, моля ви се. И това ако не е простотия и меркантилност, здраве му кажи !
  • 4 Жужа

    20 0 Отговор
    Едно е да съдиш фирмата за незаконно строителство а съвсем друго да рекетираш и изнудваш.
  • 5 vorteg12

    11 9 Отговор
    Недопустимо е по такъв начин да се посяга на българския бизнес, който в толкова труден период осигурява работни места за толкова хора в община Гурково. Много достойна постъпка на Цветанов!

    Коментиран от #8

  • 6 Шуменеца

    14 6 Отговор
    Борисов се сдуши с ДПС и какво се случва в тези райони няма значение. Но, Цветанов май ги е настъпил леко! Ветропоказатели и предатели са всички насочили се към Руския отровен вятър!
  • 7 Жужа

    11 6 Отговор
    Добре, че има такива като Цветанов да се намесят и да се справят с хората на ДПС.
  • 8 Лелеее

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "vorteg12":

    Браво , “страшен” хамерски Ник си си боднал!
    Vorteg 12 ???
    Я прибвай с Асансьор 12 а ?Или апартамент 12...
    Чак ме досрамя от старинният , простичък Ник Лелеее...
    Цвъки по следите на КОРУПЦИЯ ???
    Абе .....ЛЕЛЕЕЕ???
  • 9 Запрян

    9 1 Отговор
    Всеки който има топки да се изправи срещу ДПС ,за мен е пич
  • 10 Гост

    8 1 Отговор
    Дпс кво ще им сторите. Робите строят, амед лежи и си свирка в сараите. Българите от ден на ден се топим, умираме. Късно се сети либе за китка. Ерхо им каза, раждайте и те 30 години раждаха
    Който и да дойде всичко окончателно е ликвидирано. С думи нищо не става. По зле ще живее българина. Те са задружни и си помагат. Тук там останал българин що да не мине към дпс. Всичко зависи в смесени и не смесени от тях. Бойко е ден да дойде друг да мине. Той си е пистигнал в живота всичко, което е пижелал. Ще мисли. Няма за кога. Остаря, побеля и надебеля. Да си гледа нръвното, сърцето, краката, че
  • 11 Коен

    6 5 Отговор
    Само Цецо можеше да одържа ДПС.Сега си правят каквото искат
  • 12 112

    1 0 Отговор
    1000 срещу 4 милиона, ха изправи се, ако можеш. Само глупави хора не мислят с тия прости глави. До 10,15,20 дпс ще е оърва, а и България може да е с друго име. Мисли, брой до 10 и тогава пиши. Наблюдател, очевидец, нищо че.. За тук ум не трябва. Но ум ваш патки пасе. Извинявайте, но понякога мъжите ви ни идват в пивече. От детската градина мислят по добре от вас. Няма български деца. Или са много малко
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    0 2 Отговор
    Защо не е учител по физическо
  • 15 Анонимен

    0 0 Отговор
    Що да ходи. Разчита на новите...
  • 16 Наблюдател

    6 2 Отговор
    Мариян Цонев е мутра която няма нищо общо с законна
  • 17 Gero

    7 1 Отговор
    Много хора не схващат, че ДПС прецаква нещата и ако няма противопоставяне ще си останем на същото дередже! Няма значение #кой няма значение #как!
  • 18 Kaiser Souze

    7 0 Отговор
    Трябва да се ръчка ДПС непрекъснато. Самозабравили са се. Знаят само да крадат. Ама досега никой не ги закачаше и те се бяха разпищолили. Друго си е някой да ходи на място, за да се запознае с истинското лице на кметуването и да вдига шум, за да се знае колко трудно се прави редови бизнес в провинцията. Евала на републиканците - вкарват ДПС-то в обяснителен режим!
  • 19 Juli

    8 1 Отговор
    Много ясно,че ще е такава позицията на кмета, иначе трябва да се признае за виновен
  • 20 нерегистриран

    3 0 Отговор
    Еден обикновен пример. Почваш къща да строиш, а материал ти липсва. Как да отстраните дпс от власт. Материал имат, всичко имат, турски, а български няма. Изядохте го българският материал. Гитти, ха бахалъм строй без материал къща. Ще строи, кой има, а кой има - Меди Доганов.
  • 21 нерегистриран

    0 5 Отговор
    Съвет от мен. Младите да се ориентират към ДПС. Всичко зависи от Тях в България... работа, недвижимо имущество... Бойко е пионка, а Царя е Доган Ахмед.
  • 22 факти

    2 0 Отговор
    ПРАВО НА ОТГОВОР
    от
    БУЛМЕТАЛ АД -ГУРКОВО (Група Булметал)
    Чрез пълномощник
    адв.Иван Бахчеванов – АК Стара Загора
    ------------
    Във връзка с публикувана в социалните мрежи
    На 10-11-2020г. и 11-11-2020г.
    ПОЗИЦИЯ
    на Кмета на Община Гурково
    ------------------

    Уважаеми господин Кмет,
    госпожи и господа Общински Съветници,
    граждани на Община Гурково,

    „Казус“ между „Групата Булметал“ и Община-Гурково няма.
    Група Булметал включва 11 частни производствени и търговски компании, 2 от които зад граница, а Община-Гурково и Кметът на Общината са местната изпълнителна, т.е. държавна, власт.
    Група Булметал няма за занятие „тиражиране на информация“, ние не сме медийна група, нито политическо формирование.
    Изразяваме недоумение от откровено невярната информация, поднесена в социалните мрежи от представители на местната изпълнителна власт.
    Предоставяме Ви следните неоспорими факти:
    До момента НЯМА нито едно съдебно дело между Група Булметал и Кмета/Общината.
    Имаше 3 образувани съдебни дела пред Админ.Съд -Ст.Загора, като те бяха вследствие от Жалби на физич.лице Кольо Атанасов Колев срещу 3 бр. Заповеди на Кмета. Т.е. Делата са 3 , а не 4. Дали някой в Община-Гурково прави разлика между фирма/компания и физическо лице?
    Посочените 3 съд.дела бяха прекратени поради изрично волеизявление на Жалбоподателя, т.е. Кольо Атанасов Колев, в неговото желание да протегне ръка и да демонстрира добра воля. Т.Е. Тези 3
  • 23 факти

    1 0 Отговор
    Тези 3 дела не са били спечелени нито загубени от някоя от страните.
    Предметът на 2 от 3-те цитирани съдебни дела не бе незаконно строителство, а събаряне на ЗАКОННИ, но полусрутени постройки, окрадени (може би от част от избирателите, гласували за Кмета). Г-н Кольо Атанасов доброволно изпълни предписанието на контролните органи в срок за разрушаване на сградите. Редно и правилно е да се посочи, че преди повече от година в Община-Гурково е надлежно входирано Инвестиционно намерение на същият г-н Кольо Атанасов за тези същите 2 недвижими имота, а именно : превръщане на имотите в ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС, по подобие на много такива обекти в РБългария, например Трявна, Етъра-Габрово и т.н. Намерение, което засега не е намерило никакъв отзвук от страна на Община Гурково, а прокламираното съдействие за Гурково и за бизнеса очевидно са празни думи без съдържание.
    Предметът на третото от 3-те цитирани съдебни дела бе използване не по предназначение на ЗАКОННО притежавана и ЗАКОННО построена сграда. Което ползване също бе преустановено в срок.
    До момента Група Булметал не е получила дори индикация, че Община Гурково възнамерява да подпомага дейността на най-големия Работодател в радиус от 30 км. Група Булметал осигурява директно работа на около 700 души, всички които осигурявани 100% на светло и заплати, изплащани по закон. Средната брутна работна заплата възлиза на близо 1300 лева. Целенасочените проверки в двата завода на Групата, с очевидна цел тормоз и сплашва
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 факти

    1 0 Отговор
    В нас буди усмивки фактът на поредното дребнотемие – „проверката за паветата“. Община-
    Гурково ги е предоставила на Група Булметал с надлежен Протокол за отговорно пазене, за
    който кмета „незнайно как не знае“. Същите павета са съхранени и охранявани до
    момента безвъзмездно като една от МНОГОБРОЙНИТЕ помощи от страна на Група Булметал
    към Община Гурково и гражданите на Общината за да спре разграбването им от посегателства
    и набези. Всички помним каруците пресичащи Гурково с крадени павета. Преди да бъдат
    извозени (също безвъзмездно от страна на Булметал) - близо 50% от намиращите се павета в
    базата до бензиностанция Петрол вече са били окрадени, по данни на самата, представлявана
    от Кмета , Община в годините до 2017-2018г. До момента не е получено дори благодарствено
    писмо за това благородно дело с цел стопанисване на общото имущество. Ние и не очакваме.
    9. Проверката за установяване на незаконни строежи е приветствана от нас, като Група Булметал
    съдейства на органите вече няколко пъти за последните седмици. Илюзорно е да се очаква, че
    Общинските органи и Комисията на Кмета могат да посещават териториите, стопанисвани от
    Група Булметал, всеки ден и по всяко време, но въпреки това заводите на Булметал бяха
    обходени 2 или 3 пъти дотук . Достъп на колегите от ТСУ беше предоставен на добра воля ,
    въпреки че следвайки буквата на закона, назначената Комисия няма право да изпраща такива
    проверки в обекти от 3-та категория по ЗУТ, как
  • 26 факти

    1 0 Отговор
    10. Паралелна проверка – чудно е откъде и как Кметът е научил за тази проверка, и как се
    презюмира виновност у проверявания. ВСЕКИ един гражданин може да бъде обект и предмет
    на проверка и това по никакъв начин не го прави виновен, нито нарушител. Особено когато за
    тези проверки НЯМА НИТО ЕДИН ДОКУМЕНТ. В нас остава въпросът: Дали тези проверки не са
    инициирани от Кмета на Община Гурково?
    11. За повече от 1 година на Кметския пост Кметът би следвало да е научил, че има разлика между
    „Агенция за бежанците“ и Служба Миграция при РДВР -Ст.Загора. Надяваме се след това наше
    писмо да прецизира държавните органи.
    12. В края, но не на последно място: считаме, че „Група Булметал“ не може да бъде поставяна в
    едно изречение с фразата „незаконно строителство“, тъй като НЯМА НИТО ЕДИН АКТ, или
    какъвто и да било документ, удостоверяващ такъв факт.
    --------------------------------------------------------------
    В този ред на мисли очакваме съответно извинение за отправяне на всички посочени в ПОЗИЦИЯ
    НА КМЕТА неверни твърдения.
    ----------------------------------------
    Група Булметал до момента НЕ Е организирала нито едно официално мероприятие в защита срещу
    налагащия се в последния месец административен терор от страна на изпълнителната местна
    власт чрез организираните повсеместни проверки.
    Никой не може да забрани доброволни събития на територията на Групата, но си запазваме
    правото при последващи „наказателни акции“ срещу Групата Булмет
  • 27 Българка

    0 0 Отговор
    Простак налази Гурково....От мафиот,крадец,рекетьор,/наркопласьор синът му/ та видите ли купения циганин и няколко предатели вероотстъпници българи..... решиха съдбата на красивото /Хаине/Гурково.Изривайте боклука си хора....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове