Last news in Fakti

17 Ноември, 2020 10:39 2 820 40

Захариева: Имаме дълъг списък на случаи, при които Северна Македония подписва, но не спазва

  • северна македония-
  • скопие-
  • екатерина захариева

Българската дипломация не може да си позволи да води политика на "очерняне" на съседна държава, такава каквато виждаме, че се води за съжаление от Скопие, отбеляза външният министър

Захариева: Имаме дълъг списък на случаи, при които Северна Македония подписва, но не спазва - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Република Северна Македония ще има място в Европейския съюз тогава, когато тя е готова. В момента България не счита, че тя е готова. Това заяви в сутрешния блок на БНТ външният министър Екатерина Захариева.

Тя каза, че на този етап България не може да подкрепи преговорната рамка на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз. Захариева обясни, че в Скопие не са изпълнили условията, заложени в Договора за добросъседство.

Днес ще се проведе видеоконферентната среща на министрите на европейските въпроси на страните от ЕС. Министър Захариева уточни, че на самия съвет не се взимат решения. "На всичките обсъждания на преговорната рамка България изразяваше една и съща позиция и тя е, че на този етап не би могла да одобри преговорната рамка", подчерта Захариева.

"България през март месец се съгласи Република Северна Македония да започне преговори. В решението на съвета има изрично позоваване и препоръка, това е по настояване на България, за напредък в изпълнението по договор за добросъседство и сътрудничество. Това, което в момента трябваше да се одобри, но тъй като ние не виждаме нашите притеснения и преговорната рамка няма как да я одобрим. Не е сега дебатът за започване или не на преговори", припомни Захариева.

Тя каза, че в медиите в Република Северна Македония има "страшно много подвеждаща информация".

Захариева беше категорична, че докато не видят своите притеснения в преговорната рамка, не може да я подкрепи - те са много прости.

"Те са три неща основни - придържане към формулата за езика - 99-та, после потвърдена 2017, пътна карта за изпълнение на договора, която да се наблюдава в целия преговорен процес и изричен текст, че няма да се поддържат под никаква форма претенции за македонско малцинство в България", припомни външният министър.

"Българската дипломация не може да си позволи да води политика на "очерняне" на съседна държава, такава каквато виждаме, че се води за съжаление от Скопие. Ние сме член на ЕС, ние не можем да си позволим това", категорична беше Захариева.

Според нея проблемът е, че добросъседството е хоризонтален критерий. "Една държава - кандидат за член трябва да се придържа и да изпълнява в дух на добра воля договорите, които е подписала. Ние имаме дълъг списък със случаи, в които Република Северна Македония е подписвала нещо с България, след което не го е изпълнявала", каза тя.

Захариева определи като недопустим антибългаризма през последните месеци.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Маке

    25 0 Отговор
    Много жалко за промитите мозъци на наще братя :\

    Коментиран от #13, #20

  • 4 КОТарАК

    21 0 Отговор
    няма ли вече да се повдигне въпроса за макетата с бг паспорти-сигурно с тия които се определят като българи са половината от тези циркаджии. 50% от македония пък са албанци
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    1 6 Отговор
    Па той и наш бацо по същата схема им го н.вира с 200
  • 7 ТаУмВзе

    4 4 Отговор
    А 100 хиляди макета с Български паспорти, шитнати от шкембе торба? Кажи ма!
  • 8 Кирилов

    34 0 Отговор
    Мaкeдoнцитe ca бългaри и oпитът им дa ce oтрeкaт и oтцeпят oт нac и нaшaтa иcтoрия, и дa я припишaт зa cвoя - трябвa дa бъдe прeceчeн и дa нe ce дoпуcнe никoгa!

    Така че никакво допускане в евро-гейския съюз и вето докрай!
  • 9 Бай Ламби

    25 4 Отговор
    Бисмарк навремето беше казал, че всеки договор с Руската империя струва по-малко, отколкото струва хартията на която е написан. Същото важи и за тая измислена държавица Северна Македония.

    Коментиран от #27

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Софиянец

    10 7 Отговор
    Искаме от тях да променят учебниците си, а нашите?! Все още се води че 44-а са ни освободили ватниците. Защо не се изучава истината как БКП и Димитров тарабата харизаха Македония на югопартизаните под натиска на руския ботуш а после и костите на Гоце им дадоха и започнаха да градят нова Македония! Заплюха националния идеал за обединена България, а истинските българи нарекоха великобългарски шовинисти и ги избиха и вкараха по лагери и затвори?! Това кога ще го признаем ние, та искаме от Македония да избие югопартизанщината от главите си? Всеки втори е с партийна книжка в джоба начело с вожда боко полезния идиот.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Димката ГЕРБ

    2 10 Отговор

    До коментар #3 от "Маке":

    Нека читателите, не се вързват на ГЕРБ- пропагандата с Македония.
    Чисто и просто е отклоняване на вниманието на Българите от
    резилите на Бойко Борисов и сътрапите на Хунтата.
    Всичко друго е въпрос на преговори, но ние не искаме да ги водим,
    ЗАЩОТО, ТОВА Е ПЕЧЕЛЕНЕ НА ВРЕМЕ ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ И ОЩЕ ПОВЕЧЕ КРАЖБИ ОТ БЮДЖЕТА..
    Оставката на Бойко Борисов, ще обезглави Хунтата, там е раздорът.

    Коментиран от #30

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 чети и помни

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Руснак":

    Нека включим и историята истинска," славяни" не е племе от човеци,
    "слявянско племе" никога не е имало и никога не е съществувало
    като държава.
    Слявянски език има, той се е говорил от племената, които споменаваш и още няколко такива без" славяни".
    Много хора говорят английски ,като официален език, това не означава, че те са англичани!
    Много хора говорят Латински и Руски език ,но това не ги прови латини ,или руснаци.
    Това е наследство от Скитите, които са били, едно огромно обединение на племена и народи.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Руснак-Простак

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Руснак":

    Ти да видиш- всичко е от руснаците- азбука, наука, техника, радио, телевизия и пр. Признавам, че всичко най-добро е руско. Затова всяко цехче, фабрика, завод у нас е с руски машини, с руски технологии и пр. Такива хубави съоръжения правите, че даже на ъглошлайфовете сте им лепнали марката БАЛГАРКА. Така Клапчо....., кой ли нещастник ти е харесал писанието ??!!!??
  • 20 Върл

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Маке":

    Не са им само промивани мозъците. От поне 50-60 години на генетично ниво в българите като кърлеж са се впили куцовласите. Има огромно количество смесени куцо-български бракове. Куците власи се имплементират като Ковид 19 в българския ген и се тупат у гърдите,ме са македонци. Видиш ли в Македония човек с име Влаше,Влахо,Влахов,Влахко..... то трябва да се знае,че това е върл "антички" македонец.
  • 21 Перо

    14 0 Отговор
    С гръцките искания,”макетата” не станаха готови за 30 г.,а сега някой е решил,че всичко ще приемат до м.март 2021 г. Никой нищо не може да налага и поставя неприемливи условия на БГ,кога да започне преговорния процес с измислената държава,вкл. и опита,това да стане колективно! Пазейки себе си,БГ пази и ЕС!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ЪЪЪЪЪ

    0 2 Отговор
    ъъъ, добре ъъъъ, така ли ъъъъ
    откъде ви избират такива????
    само заплатите са ви в повече, нищо друго.
  • 24 Затваряйте тази страница,

    12 0 Отговор
    Достатъчно време им отделихме, ясна е картинката, не са изпълнили нищо, понеже не искат и никога не са имали намерение да го изпълнят, аре чао
  • 25 SSssss

    10 0 Отговор
    Нямa вeчe Aл. и Филип Мaкeдoнcки.Вcичкo c тях e изтритo и тe нe cъщecтвувaт в измиcлeнaтa иcтoрия нa извънзeмнитe oт Мaкeдoния-Прecпaнcкия дoгoвoр м/у Гърция и Мaкeдoния зa изтривaнe нa вcички нaдпиcи c тeзи двaмa гръцки пълкoвoдци.A Измиcлeнaтa нaция чe глeдa eврoпa caмo пo тeлeвизиятa.90% oт Бългaритe ca твърдo прoтив.Тeзи измeкяри oт Мaкeдoния първo имaхa фaмилии нa OВ,пocлe cлиoжихa eднo ИЧ нa OВ и cтaнaхa OВИЧ,Cлeд тoвa мaхнaхa ИЧ и cи cлoжихa CКИ,ceгa вeчe ce прeкръcтвaт кaтo прoпуcкaт OВ и ocтaнa caмo CКИ.Примeр-Пeтрoв,Пeтрoвич,Пeтрoвcки и ceгa Пeтрocки.Кoй cи cмeня имeтo 4 пъти зa 100 .гoдини.
  • 26 Лъчезар

    6 1 Отговор
    Това Кате все по-симпатично взе да става!
  • 27 Дю Соросоидчо

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Ламби":

    Допълваме "ако решиш да си нечестен" с Русия, затова или бъди честен, или изобщо не играй с Русия.
    Много ви е лесно да четете Евангелието като Гяволета Русофобчета.
    Поне като цитираш НЕГРАМОТНИКО Бисмарк, бъди точен.
    Не че блестите със знания ДРУГАРИТЕ СОРОСОИДИ€
  • 28 БЮРМ/FYROM

    9 0 Отговор
    Измислената "държава"-последният проект на коминтерна, е с население, колкото София. Около 60% са албанци. От останалите 40%-
    300 000 са с български паспорти. ВЕТО до край.
  • 29 Обслужена е майка ти,

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Историята":

    И от тогава си увреден.БГ си запазва езика и религията, еничарите са подобрили генофонда на анадола, турски сериали с артисти синеоки, злонко
  • 30 Kiko

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Димката ГЕРБ":

    Тук не става дума за ГЕРБ а за България и българските интереси.Герб заедно с Тиквата трябва да влезнат в затвора,но сега са на власт и решението за вето е правилно и най вече българско.А на теб ако ти липсва мозък и не правиш разлика между дипломация и управление,по добрте не пиши.За първи път тази кукумявка взима правилното решение.

    Коментиран от #33

  • 31 Историйоооо....

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "Историята":

    Искаш да кажеш, че българите са татари или монголи? Знаеш ли,, щяхме да сме горди де да бяхме, : -1. Монголи- най-голямата империя в свеовната история като територия, близо 200 г. сме владеели Русия; 2. Татари- мислите,че това е обидно? Та най-богатата и уредена автономна република в момента в Русия е Татария. Направили ви впечатление на световното по футбол в Русия, че в Казан се играха най-много мачове, първо и какъв е самия град Казан. 3 Византийско управление- та нима някой от другите народи се срамува, че е бил част от най-цивилизованата империя, напротив, всеки иска да си присвои от наследството й, само ние да се опозоряваме.
    4.Турско робство- чак тука положението е друго. Но защо все пак, под робствот народът е бил в много по-добро положение от този на Великата Русия. Та нали само 6 години след Освобождението, този народ разполага с количествено и качествено по - добра артилерия (от Круп) от тази на половин вековно свободна Сърбия а само след 30 години имаме една от малкото напълно електрифицирана столица в Европа. И накрая, жалко, че не сме наследници на македоннците защото Санде́ е създал една огромна държава, иска им се не сегашните СевМакед, и на мен ми се иска, но и КОТКАТА ИСКА ДА БЪДЕ ТИГЪР, НО НЕ МОЖЕ
  • 32 Ели Оригинал

    3 0 Отговор
    Има една хипотеза " прабългарите са били високи за времето си, стройни, рижи със светли очи".
    Като вземем и славяни, траки - нямат нищо общо с татарите, затова където стъпят българи правят "държава".
    Доколко е вярно не знам, трябва си цял живот изследвания в тази насока.

    Относно Бисмарк: "Не се надявайте, че веднъж възползвали се от слабостта на Русия ще получавате дивиденти вечно. Руснаците винаги "идват" за дължимото (парите си- оттам "руснаците идват" и скок от етажи").И когато пристигнат не се надявайте на подписаните от вас йезуитски споразуменияq (лисичи, хитри, лукави)служещи ви за оправдаване. Те не струват хартията на която са написани.
    Затова с руснаците си струва или да играеш честно, или въобще да не започваш. (играеш)"

    Ото фон Бисмарк
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Га4е

    3 0 Отговор
    Северна Македония е България.Просто и ясно.Няма нужда от обяснения.Ще чакат и окото на българите да не мига.Глупавата Е. Захариева и ибрикчията Б. Борисов за последно да направят нещо добро и да не продават за пореден път България.
  • 35 нико

    0 0 Отговор
    А когато подготвяхте т.н. договор , мислихте ли ???!!! Когато го подписвахте , със сигурност знам , че въобще не сте мислили !!!
    В същност знаете ли , госпожо министър , нещо повече от това , което са ви казвали за РСМ ?! Ще ви цитирам С.Сакскобурггота , на въпрос от журналисти ! На въпрос , защо тлкова малко е правил за контакт с РМ той отговори " Македония ли , неее , тя изяде главите на бащами и дядо ми , затова за мен е табу "!!! Дано да сте разбрала нещо от огромното количество комвнтари в България , а да ли сте чела , или
    сте слушала нещо от македонските медии ???!!!
  • 36 Бравооо

    2 1 Отговор
    Aкo ГEРБ нe ce бяхa oc-рa-ли и EC нe ги иcкaшe нa влacт НЯ-МA-ШE думa дa кaжaт пo мaкeдинcкия въпрoc. Eднo пoлeзнo нeщo дa cвършaт oт ГEРБ зa цeли три мaндaтa. Дaнo гo дoвeдaт дo крaй! Мaкeдoния e Бългaрcкa. Титo и Cтaлин дa ce eб-ът в грoбa. А сърбите са лукави сви-ни.
  • 37 Димитров

    2 0 Отговор
    Браво! Отговорно държавно поведение!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове