Last news in Fakti

18 Ноември, 2020 09:00 2 982 57

Маските в класната стая стават задължителни от 5 до 12 клас

  • класна стая-
  • маски-
  • ученици

Мерките влизат в сила от 27-и ноември

Маските в класната стая стават задължителни от 5 до 12 клас - 1
Снимка: Shutterstock

Маските стават задължителни в класните стаи за учениците от 5-ти до 12-ти клас и препоръчителни за учениците в начален етап. Мярката e по предложение на всички социални партньори. Тя ще влезе в сила от 27-и ноември, когато по график в класните стаи ще се върнат всички ученици, съобщи Нова ТВ.

За новата мярка се обединиха и социалните партньори, и министърът на образованието Красимир Вълчев. Масово родители и ученици не подкрепят задължителното носене на маски в час, особено най-малките ученици от начален етап, показва проучване на директорските организации в сферата на образованието.

Пак според същото проучване обаче, почти всички директори и учители са на мнение, че маските за ученици трябва да са задължителни. Като причина за това те отчитат сериозния ръст заболели педагози. За това и преподавателите внесоха предложение в МОН маските да са задължителни. Оттам приеха мярката.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    16 1 Отговор
    Ще ....ха да видим...
  • 2 сила

    46 4 Отговор
    спирайте си децата от училище и завеждайте дела за тормоз и заплаха за здравето на децата....садистите прекалиха

    Коментиран от #6

  • 3 Румен

    40 0 Отговор
    Това в безумие😡😡😡
  • 4 Малко логика

    13 25 Отговор
    Затворете всички учеща веднага. Като малоумните некадърници които управляват не го правят е време всички учители да откажат да работят. Време е всички да поискат отпуска или да обявят национална стачка. Всеки ден закъснение ще се увеличава ужаса който тепърва предстои. Ако скоро не се направи това няма да има дори и учители които да преподават после.
    Няма грам логика да не се приложат мерките които се прилагат при грипна епидемия и са изпитани в продължение на десетки години и са доказали своята ефективност при епидемия.
    Дори и да не се провежда дистанционно обучение изобщо не е трагедия може да се отмени лятната ваканция и всички да учат от май до следващия октомври без никакви ваканции.

    Коментиран от #8, #9, #11, #15, #32

  • 5 др Гей Билтс

    12 5 Отговор
    А малчуганите ще им въвеждат предмет в училище за изучаване на социалната дистанция на равно с предмети като физкултура. Яко а..?
  • 6 честен ционист

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "сила":

    Какви ви дела? Децата са актив на държавата, всяко си има ЕГН, и много скоро ще има право то да съди родителите си. Родител 1 и 2 отдавна са загубили правата си над децата.

    Коментиран от #39

  • 7 Мислещ

    21 2 Отговор
    И след месец ще четем "Извънредни новини" как "коронавирусът" почнал да покосява и деца. Геноцидът придобива все по-зловещи измерения.

    Коментиран от #10

  • 8 Johansson

    16 4 Отговор

    До коментар #4 от "Малко логика":

    Абе направо да не учат изобщо.
    Ти добре ли си???

    Коментиран от #36

  • 9 сила

    13 4 Отговор

    До коментар #4 от "Малко логика":

    вече дразниш много,не се ли усещаш
  • 10 мислиш малко

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "Мислещ":

    След месец, ще кажат, че децата няма да си ходят по домовете, че там е опасно за тях и ще се сбогувате.
  • 11 Ало, логичната,

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Малко логика":

    Теб от коя психиатрия те изтърваха? Поусмири се малко!
  • 12 Съгласен

    6 21 Отговор
    Децата са развъдници на всякакви инфекции. Със силните си имунни системи те убиват вече не само баби и дядовци, но алчните им майки искат да ходят на работа за заплати, с които да трупат буклуци и да се веят по Кушадасъ и други смешни курорти за плебеи. Крайно време е да разберете, че безкраен икономически растеж не може да има нито в едно семейство, нито в световен аспект. За това е по-добре да се затворят училищата за 3-4 месеца, докато отмине пандемичната сила на инфекцията, майките да си останат у дома да си гледат и възпитават децата, а бащите да работят. Време е също да се научат младите на смирение и скромност. Не е голям престиж да има човек 5 часовника, 30 чифта обувки, 20 чифта дънки. Престиж е да възпитате децата си да се държат разумно, да спазват хигиена, дисциплина и да мислят...ама последното не знам как ще стане...след като вие, младите сами не умеете да мислите рационално.
    ЗАТВОРЕТЕ УЧИЛИЩАТА ВЕДНАГА!

    Коментиран от #18, #21, #34

  • 13 Учен

    19 0 Отговор
    Ей въртят-сучат, но тая си им остава основната ПРОСТОТИЯ - ПАРЦАЛА В МУТРАТА!

    Целта им е да погълнем максимално количество бактерии, хронично задушаване, възпаление на кожата и лигавиците.
    Барем почнем най-после да мрем яко, а?!

    НАРОД, КОЙТО НЕ ЗАЩИТАВА ДОРИ СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕЦА, КАКЪВ ДА ГО НАРЕЧЕМ?!?!?!
  • 14 Връщат децата за да ги разболеят!

    6 5 Отговор
    Про*стите родители трябва да се противопоставят на връщането на учениците на 27 ноември, защото целта не е да учат, а да ги разболеят и чрез тях да разболея родителите

    Коментиран от #22

  • 15 ицо

    18 4 Отговор

    До коментар #4 от "Малко логика":

    При колко процента болни в училищата се обявява грипна епидемия? Има ли сега толкова заболели учители и ученици? Май не! В най-голямото училище в област Велико Търново има две болни деца и двама болни учители. Доста е далеч цифрата от епидемия, не мислиш ли? А какво стана след като от две седмици гимназистите учат дистанционно? Намаляха ли болните? Не виждам ефект от тази мярка. Защо да се затварят още ученици и учители, след като досегашните мерки не постигнаха желания резултат? Очевидно е, че са неадекватни и неефикасни. Поздрави от Старата столица!

    Коментиран от #17, #19, #26

  • 16 Гост

    6 13 Отговор
    Абе вие нормални ли сте бе ??? По близо 5000 заеазени на ден малко ли са? Сега хора без връзки и много пари в болница няма да ни вземат! Докторите са на предела тия дето не ги в страх и са запазили човечността в себе си! Пуснете ли ги пак е училище ще стане още по-зле! Ама вече почвам да си мисля , че това целите пълния хаус който ще настаненще отклони вниманието от кражбите ви!!
  • 17 Гост

    8 9 Отговор

    До коментар #15 от "ицо":

    Ако масово се влезне в училищата и се тестват картинката ще е съвсем друга! При децата дори и при по-големите не си личи като са болни доста често симптомите са 1-2 дена лека температура и това е ! Друг е въпроса като заразят дядо баба родителите си те колигитеми така по веригата!
  • 18 Гост

    11 6 Отговор

    До коментар #12 от "Съгласен":

    Всяка година по 4 месеца ли да "затваряме" училищата, мозък? Щото не се знае въобще дали този вирус ще изчезне, а гаранция ще се появят и нови! Абе направо да "закриват"училищата... Те майките "няма да работят", а ще "учат" децата си в къщите! Не ги е "срам" тези мами.... Ще ми работят за пари да ги харчат по "екскурзии"! Това по турско "присъствие" не е било и училища не е имало, а сме "цъфтели" икономически и здравословно... Така ли
    "разсъждава" мозъка ти?

    Коментиран от #20

  • 19 Съгласен

    5 14 Отговор

    До коментар #15 от "ицо":

    Когато, душко, е обявена пандемия , грипната епидемия не играе. Намираме се в Извънредна Епидемична Обстановка, ако не си забравил/а ! Това, че на вас не ви се занимава с детенцата, които чудно защо сте пръкнали, след като не искате да отглеждате самостоятелно, не означава, че и ние трябва да сме жертви на липсата на разсъдък при вас.
    Правителството, което е обявило пандемия и Извънредна Епидемична обстановка, трябва да действа с непопулярни , извънредни мерки. А вие, младите майки и татковци е крайно време да поемете отговорността за децата си-имате ги-гледайте си ги!
  • 20 Съгласе

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Хайде без нерви! Не можете да изкупите всички буклуци на света.
    Естествената функция на жената е не да се клечи по евтини плажове, а да ражда и ОТГЛЕЖДА деца! Скромността краси човека, наУи?

    Коментиран от #23

  • 21 сила

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Съгласен":

    децата са развъдници на инфекции,ми дай да ги избиеме масово за да можеш ти и себеподобните ти да си живуркате безпроблемно....ти си за психиатрията бе

    Коментиран от #24

  • 22 Съгласен

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "Връщат децата за да ги разболеят!":

    Да се противопоставят, ама са про---сти!
    Родителите не искат да носят отговорност за собствените си деца, бе-такова чудо не е било.
    Имам една позната на 35 с дете на 5 . Не иска да си стои с детето у дома, защото й липсвали социалните контакти в офиса и особенно в почивките, когато излизали на двора да пушат с колегите й.
    А детето й вечно със сополи, с температура...Връщат й го от детската градина, а тя го води ( болно) с нея в офиса, защото иска социални контакти.
    На мнение съм и детските градини и ясли да се затворят за малко, та да мирясат тези размамени мами...

    Коментиран от #29

  • 23 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "Съгласе":

    Само с такива, като теб да се "съобразяваме" и да затворим децата си до живот, за да може дРъти г-ве, като теб да си живеят живота! Това ли предлагаш мозък? Нямаш деца, нали? А що не направим друго - затвори се ти! Както в момента съм изолирал възрастните си родители на село, които не виждат децата и внуците си, но се съобразяват с това и не мрънкат, като теб!

    Коментиран от #27, #31

  • 24 Съгласен

    3 11 Отговор

    До коментар #21 от "сила":

    Децата ви са развъдници на всякакви инфекции, защото не се грижите адекватно за тях. Ето за това трябва да ви затворят заедно с тези невъзпитани деца да си установите отношения, да се научите да съществувате в тяхно присъствие по 24 часа, да ги вкарате малко в ред.. Няма лошо. От такава ситуация всички ще сте като преродени!

    Коментиран от #28

  • 25 Коронавирус

    2 6 Отговор
    Какво чакате бе затваряйте държавата за три месеца пълна карантина да се излиза само с sms и той ако е наложително

    Коментиран от #33

  • 26 Малко логика

    7 7 Отговор

    До коментар #15 от "ицо":

    В Европа една по-една страните затварят училищата. Дори Гърците и Румънците го проумяха. Да не искат, но се принуждават. През училищата контакта е най-масов и интензивен съответно и те допринасят най-много за разпространението. И при гипа е така и сега е така. Голямата разлика тук е, че децата почети винаги са безсимптомни преносители. Много тъпо е да очакващ да има 20% със симптоми за да вземеш мерки и да казващ на много места изобщо няма случай . За да правиш такива изводи трябва да направиш тестове на всички, а такива не се правят, но се заявява случай там няма значи няма проблем.
  • 27 Съгласен

    4 7 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Кой е дърт и кой е г*з не решават такива душички като теб. Възпитайте себе си и децата си. Аз си живуркам и без вас. Имам деца и те си мият ръцете и не мажат сополи по стоките в хипермаркета, а ползват носни кърпички от малки.
    АПЕЛИРАМ КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО_ЗАТВОРЕТЕ УЧИЛИЩА,МОЛОВЕ И ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ ПОНЕ ДО НОВА ГОДИНА. УКРОТЕТЕ ГИ ТЕЗИ МЛАДЕЖИ!
  • 28 сила

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "Съгласен":

    дърт злобен ерген или мома.....нали познах

    Коментиран от #30

  • 29 БАЙ ЗНАЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Съгласен":

    Ха ха ха-ми като си я вяла...до 30 години как да й се гледа дете?
  • 30 СЪГЛАСЕН

    0 2 Отговор

    До коментар #28 от "сила":

    ГРЕДА!

    Коментиран от #35

  • 31 Боооо

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Айде като почнете до живот ама всяка година ли ще е така вируса ако не изчезне! Ами сега това се гледа гомемите пандемии държат 2-2,6 години! Ясно е , че не изчезне ли то мерките ще изчезнат така , че мисля напразно се пените с това цял бивот ли ще е така!

    Коментиран от #42

  • 32 Родител

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Малко логика":

    Съгласни сме, но нека по време ма т.нар. “”Дистанционно обучение” заплатите на учителите да са с 50% по ниски поради по ниското качество на образование !!!! От реализираната бюджетна икономия държавата да компенсира родителите, които ще загубят работа за да гледат децата си в къщи!!!!

    Коментиран от #41

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 сила

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "СЪГЛАСЕН":

    дърт,злобен,беден ,грозен и завистлив....в десетката...заковах те ..не можеш да мръднеш

    Коментиран от #40

  • 36 Малко логика

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Johansson":

    А защото да не учат през лятото?

    Коментиран от #37

  • 37 сила

    3 4 Отговор

    До коментар #36 от "Малко логика":

    защото е ваканция и сме на море.караме сърф,уейвборд,каяк.ходиме за риба караме джипове офроуд и кросови мотори.колело и скейтборд харчиме си парите за които сме работили.те за за харчене а не за под дюшека.въбще лятото се забавляваме и си почиваме .затова лятото не се учи не се работи.стана ли ти ясно сега.

    Коментиран от #45

  • 38 Рошко

    3 2 Отговор
    Да свикват с намордници от малки, следващата цел е каишка с чип, досущ като кучетата
  • 39 Кауш

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    А едно време какви майки и най-вече какви бащи имахме!...
  • 40 Съгласен

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "сила":

    Надежди говежди и свински мечти Ха ха ха
    ЛОКДАУН!
  • 41 Съгласен

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "Родител":

    Гледането на деца не означава финансово компенсиране. Учителите са инвестирали, а и държават е инвестирала в тяхното квалифициране като звероукротители с железни нерви, които хем да търпят вас и децата ви, хем да ги понаучат на нещо с 300 зора. А вие-поемете отговорност за малките де*би*ли!
  • 42 Съгласен

    1 4 Отговор

    До коментар #31 от "Боооо":

    Колкото по-рано се научат младите и децата на скромност и дисциплина, толкова по-кратка ще е всяка пандемия. Докато живеят като животни- всички ще живеем като в джунгла. Кого устройва всичко това-мислите ли?
  • 43 ЕДИН

    3 4 Отговор
    ДА СЕ ЗАТВОРЯТ УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ ОТ УТРЕ-ТОВА Е СПАСЕНИЕ З ЦЯЛ НАРОД!
  • 44 Ай Гоу

    2 2 Отговор
    Боко, затвори ги бе-кво ги траеш, бе човек!
  • 45 Малко логика

    2 3 Отговор

    До коментар #37 от "сила":

    Ами зимата ще е ваканция какво толкова.
    А ако се лишите от тези неща няколко години живота ще свърши ли? Не нали, но ще спасите живота на десетки хиляди други. Пуст егоизъм. Когато не жертвате това ще търпите безумията децата да с маски цял ден, да им продават дистанционно и т.н Ще страдате от икономическата рецесия и ще загубите дори и бленуваната си лятна почивка, защото няма да можете да си я позволите икономически. Ще има да се изплащат много милиардни международни кредити. И за разлика от жертването на лятната почивка за една или две години, ще сме обречени на оцелява в тотална рецесия и то за много повече години.

    Коментиран от #47

  • 46 Интересно,

    3 0 Отговор
    тази година ще има ли грипна ваканция? Тя донякъде автоматично ще реши дилемата, дали да се затворят училищата за известно време. Сезонът на грипа започва. Можем само да гадаем до какви резултати ще доведе наличието на CoviD и грип едновременно. Но не мисля, че ситуацията ще стане по-розова.
  • 47 сила

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Малко логика":

    живее се днес не вчера не утре днес......другото са спомени от соца.тогава все чакахме нещо да се случи,ама в необозримото бъдеще.

    Коментиран от #48

  • 48 Така е,

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "сила":

    но с този си коментар си противоречиш. Правиш планове за лятото. Ами излез с децата си ДНЕС сред природата. Не се знае какво и как ще е през лятото. 😉

    Коментиран от #50

  • 49 мишо

    2 0 Отговор
    Щом са задължителни да ги осигурява училището. Искали по три маски на ден да носят децата. За 20 дена по три маски са 60 по 2 лева са 120 лева за маски. А детски жалки 40 лева им се свиди да ги дадат.
  • 50 сила

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "Така е,":

    е днеска е на училище..нали това е идеята,да учи сега а не лятото

    Коментиран от #52, #53

  • 51 от Рим

    2 2 Отговор
    В Италия от един месец накараха децата да седят на чиновете по 5 часа на ден - от 8 до 13 ч. с намордници (маски). Никакви междучасия - за да не се събират и да играят едно с друго (социална дистанция).
    И пак има всеки ден заразени. Но децата подивяха.
    Не разбирате ли, че целта е да ни смачкат, дресират и направят безмозъчни същества, които да изпълняват безпрекословно заповедите на своите господари.
  • 52 Виж сега,

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "сила":

    в сегашната ситуация с училищата възможностите са две - децата с маски на училище, за да се ограничи разпространението на вируса сред тях и учителите (а оттам и сред родителите) или дистанционно обучение. В момента няма как хем вълкът да е сит, хем агнето да е цяло. Изпозаразят ли се учителите, така или иначе няма кой да преподава на децата. Не е момент, в който човек може да си позволи да капризничи - Ами да ходят без маски на училище, и то сега, за да можем лятото да си се радваме на ваканцията. Говорим за човешки животи - не само от гледна точка на здравето, но и на икономиката. Хората си губят здравето и/или работата, не знаят ще могат ли да си купят храна и най-необходимото, а ти си тръгнал да обясняваш, как не искаш да ти развалят ваканцията. Извинявай, но доводът ти е много повърхностен. Обясняваш как се живее днес, а не вчера, а правиш планове за след 6-7 месеца, в които не знаеш какво ще се случи като цяло, и с теб (здравето/работата) в частност. Искаш децата да продължат да ходят на училище - добре, но условието е с маски. Говорим за намаляване на рисковете от заразяване, за да може училищата да продължат да работят. Нужни са компромисни решения.

    Коментиран от #55

  • 53 Виж сега...

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "сила":

    ...като не ти пасват маските - детето на дистанционно. Наемаш му частни учители да го обучават у вас или у тях без маска и ваканцията ти е спасена. Щом това ти е приоритетът в момента.
  • 54 Виж сега,

    3 1 Отговор
    сега има поне някакъв избор и възможности. Не дай си Боже да избухне война или втори Чернобил - никой няма да пита, дали искаш или не искаш децата да носят маски и дали положението устройва теб и плановете ти за лятната ваканция.
  • 55 сила

    1 2 Отговор

    До коментар #52 от "Виж сега,":

    виж сега понеже си изписал/ла безумен чаршаф тъпотии явно мозъка ти щрака на други честоти и аз ще пасувам щото е безмислено да е хабя да обяснявам....успех в апокалипсиса и ядрената зима

    Коментиран от #56

  • 56 Виж сега,

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "сила":

    опитах се да ти обясня разумно какви са доводите на голяма част от хората, които подкрепят дистанционното обучение и/или маските. Пасувай, щом като нямаш доводи, с които да ми обясниш къде греша. Може би трябва да си помислиш, дали приоритетите ти пасват за ситуацията. Защото иначе си като някоя капризна мадама, която негодува, къде ще си прави прически, грим и маникюр, ако ѝ затворят фризьора/козметика, понеже, видиш ли, имало някакво "вирусче", от което се заразяват хора, без да се знае, колко от тях ще оживеят.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове