Last news in Fakti

25 Ноември, 2020 10:44 3 700 25

БЛС: Заразените с COVID-19 българи са 60-70%

  • блс-
  • д-р иван маджаров

Според анекс, изпратен до Съюза, НЗОК ще покрива 60 лв. от цената на PCR теста

БЛС: Заразените с COVID-19 българи са 60-70% - 1
Кадър Нова тв

Въпреки, че официалните данни сочат, че около 40% от изследващите се за COVID-19 дават положителни проби, реалният процент на заболелите българи е 60-70. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров на брифинг.

Той и колегите му от Съюза призоваха властите за по-бързи действия и решения в условията на пандемия. И подчертаха, че проточили се във времето преговори са причина за забавянето при взимането на някои мерки. Организация липсвала и по отношение на действията на общопрактикуващите лекари.

„БЛС е недоволен от процеса на водене на преговори, а не от резултата”, подчерта д-р Стоян Борисов, главен секретар на Съюза.

„Не търсим конфликти и виновни, а решения”, коментира доц. Любомир Киров, председател на НСОПЛБ. И допълни: „Антигенните тестове са много подходящи. Но няма протокол за поведение при лечение. И няма как да има такъв, след като правилата все още не са ясно разписани”.

Д-р Маджаров каза още, че според анекс, изпратен до него снощи, Националната здравно-осигурителна каса ще покрива 60 лева от цената на PCR теста.

Медикът коментира и работата на личните лекари и оплакванията от пациенти, че GP-тата не вдигат телефоните си. Според д-р Маджаров няма как всеки лекар да говори по телефона, докато пред кабинета му се вие опашка и при положение, че е облечен в защитно облекло. "Постоянното пипане на телефона е пряк път към заразяване", подчерта д-р Маджаров.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    21 15 Отговор
    129%да са, не ми пука и намордник не слагам, който го е страх далеч от мен

    Коментиран от #16

  • 2 др Гей Билтс

    22 8 Отговор
    А шизофрениците из телевизиите наближават 100% Ковид-19 е операзция за самоарест на гражданите, така е било и през Световните войни. Ще продължи 2-3 години, докато всичко фалира и рестартират пак на ваш гръб.

    Коментиран от #7

  • 3 беге демокрация

    16 3 Отговор
    и какво като са толкова, легла ли ще им намерите, лечение ли ще им осигурите, пари ли ще им дадете да стоят вкъщи, точно затова работата е на политиците, не на лекарите да коментират, а политиците са се скрили, къде е онзи дебелия, не можем да го видим никъде
  • 4 Без коментар

    16 2 Отговор
    Само му вижте Физиогномиката на доктор Маджаров!

    Коментиран от #17

  • 5 Баце

    19 1 Отговор
    БСП са виновни и Орешарски, много ясно.
  • 6 закривай

    10 2 Отговор
    Баце ви поболя, лош матриал, лош.
  • 7 Заразените

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "др Гей Билтс":

    Конституция на РБ

    чл.43.
    ал.1. Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.
    ал.3. За събрания на закрито НЕ СЕ ИЗИСКВА РАЗРЕШЕНИЕ.

    Ако управляващите искат да въведат локдаун,
    нека първо променят Конституцията на РБ!

    До тогава, ние данъкоплатците,
    няма да изпълняваме
    противоконституционните, ерго незаконните
    разпореждания на самодържеца Борисов!
  • 8 Просто

    7 7 Отговор
    Управляващите лъжат за размера на проблема.Всичко е тотално трагично. Тестове не се правя и то умишлено. Заразените са в пъти повече. Болните са оставени, ако го преживеят, преживеят. Ако се усложнят и случайно имат късмета изобщо да стигнат до медицинска помощ може и да бъдат тествани и да влезнат в бройките на статистиката с ковид. Инак са просто починали.
    Общата смъртност от всичко за 44 седмица е 30% повече отколко е била през последните 5 години за тази седмица това са 600 човека повече. За 45 седмица е 40% по-голяма т.е са починали с 1000 човека в повече спрямо предходните 5 години. За 46 седмица увеличението е повече от 80% това са около 1750 повече починали спрямо тези през предходните 5 години. А 47 седмица може би увеличеното ще бъде 100%.
    Честит законен геноцид на всички мерки не са необходими нали.

    Коментиран от #20

  • 9 Българка

    13 2 Отговор
    „Aнтигeннитe тecтoвe ca мнoгo пoдхoдящи. Нo нямa прoтoкoл зa пoвeдeниe при лeчeниe. И нямa кaк дa имa тaкъв, cлeд кaтo прaвилaтa вce oщe нe ca яcнo рaзпиcaни”.
    Антигенните тестове не устройват мафията- те са в пъти по-евтини и носят по-малка далавера, освен това по-бързо и в повече ще покажат истинската картина, че в пъти са повече заразените и болните
    Мутри вън!
    Народе?..........

    Коментиран от #22

  • 10 Филип Боев

    11 1 Отговор
    В началото на епидемията Министър на здравеопазването беше човек без квалификация за позицията. Защо мъчахте? Сега ще се правите на много умни! Освен за пари, за друго не мислите! Не разбрахте ли, че така ви купиха?
    Хилядите лекари, които лекуват и не са на екраните на телевизорите, те са истинските лекари, а вие !
  • 11 Мангъров

    13 0 Отговор
    Щом сме стигнали 70%, значи края на пандемията е дошъл.

    Коментиран от #21

  • 12 един от многото

    9 1 Отговор
    Този ако ти дойте на гости , гощаваш го с два бакъра вино и един прът луканки и накрая пак жаден и гладен ще си тръгне.
  • 13 Ядеитн

    2 1 Отговор
    Таман ся ша видим тая работа со груповио имунитет дали е верна. Щот ако не е - лошо, многу лошо. Бая народ ша измре бадева.
  • 14 в34р;3

    14 5 Отговор
    Добре де. Нека са 70%. Скоро може и да станат 100%, но какво от това? Това само показва, че няма нищо ужасяващо в грипната епидемия. Че хората се разболяват регулярно, и също так регулярно оздравяват. Коя година не имало такова нещо като грип?
    Предишните години, ппреди епохата на "КОВИДИАНСТВОТО", доакто чуеш, че има някакъв грип и вече знаеш поне 10 човека, дето са болни. А докато отшуми епидемията, почти всичките ти познати са го изкарали. Кой по леко, кой по-тежко но минава.
    Сега се чува з някакви умрели от ковид, ама само по ТВ. Дали да умрели от ковид или не, само Бог знае, обаче. На доказано болни, тестовете показват че им няма нищо. На здрави полазват, че са болни...
    И какъв е извода?
    САлагайте маски- помагат! Хубаво, ще слагаме. Ама как помагат, като всеки ден пишете колко лекари са починали от ковид. Нима те не са слагали маски? Слага ли са. Значи на помагат.
    Ще затворим държавата за месец, а след две седмици ще има резултати. А ако няма резулати или не са посоката в която искаме? Кой ще отговаря?!
    Ще ви слагаме ваксина! Как ще ми слагате ваксина, срещу болест за която твърдите, че повтаря и потретя? Значи не се създава стабилен и перманентен имунитет. За какво тогава е тая ваксина?!
    Ми, на мен стте ми прозрачни, пък за ковидиотите не знам. Те ви вярват. Заваряйте ги си им слагайте каквито искате ваксини.

    Коментиран от #23

  • 15 хахаха

    5 2 Отговор
    абе тоя лекар ли е...как си представя 60-70% от българите БОЛНИ... докога тия "лекари" съвсем умишлено ще употребяват болен вместо заразен?! НЯМА диагноза ковид.
  • 16 Бай Ганьо

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    и ас сам така колега!!! така трябва да не сме офце а да сме интилигенти можещи и знаещи!!! доло маските!!!
  • 17 34ще3дл

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Без коментар":

    Видно е по физиономияа му, че пие повече и от мене даже.
    Такива не мога да ги понасям, щото ми уборват първенството.
    хехех
  • 18 беге демокрация

    5 1 Отговор
    този добре ли е, 60 лева от НЗОК, значи теста автоматично ще скочи от 120 на 160 лева, принудете ги да го правят на цената на материалите плюс малка надценка, тоест 40 лева да е крайната цена, нали вие ги храните тези лаборатории и тези фалшиви болници, с парите от нашите данъци и осигуровки
  • 19 Крайно време

    1 1 Отговор
    е банкера Маждаров да спре с изявленията си. Бакалска работа.
  • 20 А за

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Просто":

    50-та седмица 120%. Ха,ха,ха
  • 21 Hoho Boho

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мангъров":

    Прав си! Тоя говори глупости.
  • 22 Антигенните тестове дават

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    и 15 %фалшиво отрицателни резултати за съжаление. Не че не може и да си с отрицателен PCR и ковид пневмония. Ако коронавирусът бързо се е разпространил в дробовете, а вече не се открива в носоглътката. Твърде ранно или твърде късно тестване не дава реален резултат. Но при дифузно заразяване няма как да знаеш кога, къде и от кого си се заразил.Но при всички положения трябва да са по-достъпни тестовете. На последно място сме по брой тестове на милион души сред държавите от ЕС. А на първо или второ по смъртност на дневна база за последната седмица.
  • 23 Абе я кажи в коя грипна епидемия има

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "в34р;3":

    десетки умрели лекари за 7-8 месеца. От коя епидемия за 10 дни се е затрило цяло семейство лекари в рамките на 10 дни, а това се случи още преди 2-3месеца.А колко учители също умряха без време? Ами казва ти, че процентът може и да е 60-70,защото при някои хора тестът се позитивира дни след поява на симптомите и може да са с отрицателен PCR, а да са болни. Хора без симптоми почти не се тестват. Ако не им се плащат тестовете от работодател, а това става все по-рядко вече. Лекарите една маска не може да ги спаси, а дори тези които работят извън ковид отделенията имат контакти по цял ден с всякакви хора, част от които с ковид. И стоят с часове в болницата, контактуват с колеги. Една хирургична маска няма да ги предпази, защото не е като да влезеш за 10 минути в супермаркет или банка ежедневния контакт с болни хора. Вирусният товар, с който лекар или зъболекар се сблъсква постоянно е в пъти по-голям, от този на останалите хора в ежедневието им.

    Коментиран от #24

  • 24 Centurion

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Абе я кажи в коя грипна епидемия има":

    Само за статистиката 2008/2009 от Свински грип починалите млади хора са 587 общо мъже и жени.191 са жените повечето родилки!На фона на 3/4 милиона позитивни, починалите до момента са пренебрежимо малко,а и повечето са починали в следствие на друго,а не от Ковид.Това не е тежка инфекция,и здрав човек не зависимо от възрастта я преодолява.
  • 25 Centurion

    2 0 Отговор
    Що за инфекция е това, когато 80% нямат симптоми и не знаят ,че са позитивни.Има хора чиито живот виси на един косъм и дали Ковид или лек повей на вятъра ще ги убие.Щетите от психо атаката,и умишленно ръздухвана истерия са много по големи за здравето на Хората от колкото тази Китайска кашлица!!! Страха напълни отделенията,а не реалната нужда от хоспитализация.Дори съм убеден,че липсата на здрав дух,и увереност че човек може да премине това препятствие е пагубна за имунитета и съпротивителните сили.Тези които раздухаха огъня трябва да понесат последствията,за хилядите съсипани бизнеси,човешки съдби,и цялостното разстройване на общественият и икономически живот!Целият им щаб е изграден от Лаици и Дилетанти,хартиени и канцеларски плъхове,с дипломи на лекари!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове